Tunç Başaran, Türk yönetmen.
Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.
İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.
Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.
Leblebici Horhor Ağa, 1916 yapımı konulu ilk Türk filmi olarak başlamış ancak yarıda kalmıştır. İlk Türk filmi konusunda Himmet Ağa'nın İzdivacı ile kıyaslanmaktadır. Nijat Özön çekimlerde Fuat Uzkınay'ın hiç bulunmadığını iddia eder.
Himmet Ağanın İzdivacı, 1914 yılında çekilmeye başlanan ve 1918 yılında gösterime giren Türk filmi. Filmin oyuncuları, çekimler sırasında savaştan dolayı askere alındığından çekimler yarım kalmış ve o süre içinde Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı çekilmiştir.
Pençe, 1917 yapımı Türk filmi. Filmde şehvet düşkünü isterik bir kadınla ilişki kuran Pertev ve evli bir kadın uğruna yuvasını unutan, arkadaşı Vasfi'nin öyküsü anlatılmaktadır.
Stephen Boyd, Kuzey İrlanda kökenli Amerikalı oyuncu.
Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul yaptığı 1923 tarihli film.
Casus Kıran Yedi Canlı Adam, Casus Kıran filminin devamı niteliğini taşıyan, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz'in yaptığı, başrollerini İrfan Atasoy ve Feri Cansel'in paylaştığı 1970 yapımı fantastik Türk filmi.
Lola + Bilidikid, yönetmenliğini Kutluğ Ataman'ın yaptığı 1999 Türk-Alman ortak yapımı dram temalı eşcinsellik konulu film. İlk olarak Almanya'da gösterime giren filmde eşcinsel olduğu için aile içi şiddet gören bir çocuğa yönelik homofobi konu edinilmiştir. Filmin Türk yapımcılığını Zeynep Özbatur üstlenmiş, Lola + Bilidikid'de Türk toplumunda LGBT'lere yönelik baskı ve ayrımcılığı realist gözlemle işlenmiş ancak film yeteri ilgiyi göremeyerek kült film olarak kalmıştır.
Ankara Postası, Muhsin Ertuğrul’un beyazperdeye aktardığı, Türk Kurtuluş Savaşı konulu 1929 tarihli sessiz filmdir.
Kırık Plak, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1959 yapımı Türk filmidir. Filmin senaryosu Bülent Oran'a aittir. Film İzzet Günay'ın ilk filmidir
Cilalı İbo Casuslar Arasında, Nuri Ergün'ün yönettiği 1959 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı ve senaryo yazarı Osman F. Seden'dir.
Haram, 1983 yapımı Türk filmi. Ayrıca bu film, Hülya Avşar'ın oynadığı ilk sinema filmidir.
Beddua, yönetmenliğini Osman F. Seden ve Melih Gülgen'in yaptığı 1980 yapımı Türk filmi. "Beddua", Türk sinemasında homofobi ve LGBT'lere yönelik şiddet temalarını konu edinmiş ilk filmler arasındadır.
Michel Hazanavicius en çok 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan 2011 tarihli The Artist ile tanınan Fransız yönetmen, yapımcı ve senarist. Ayrıca En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü de kazandı. Aynı zamanda casus filmi parodisi OSS 117: Cairo, Nest of Spies ve OSS 117: Lost in Rio filmlerini de yönetti.
Casus Kıran, yapımcılığını ve yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz'in yaptığı, başrollerini İrfan Atasoy ve Sevda Ferdağ'ın paylaştığı 1968 yapımı fantastik Türk filmi.
Boğaziçi Esrarı 1922 yapımı Muhsin Ertuğrul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı ayrıca oyuncu olarak da oynadığı Türk dram filmi. Vasfi Rıza Zobu, Refik Kemal Arduman, Galip Arcan ve Behzat Butak gibi oyuncuların oynadığı film Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserinden uyarlanmıştır. Kemal Film tarafından dağıtılan film ayrıca ilk konulu film deneyimidir.
Battal Gazi Destanı, Özdemir Arıtan'ın aynı adlı romanından uyarlanan, 1971 yapımı filmdir.