İçeriğe atla

CastAR

CastAR
EndüstriTeknoloji, Karma gerçeklik, Artırılmış gerçeklik, Sanal gerçeklik
KuruluşMart 2013
KurucuJeri Ellsworth ve Rick Johnson
Genel merkezi
Ürüngirişim
Web sitesiSitesi

CastAR , Mart 2013'te Jeri Ellsworth ve Rick Johnson tarafından kurulan Palo Alto merkezli bir girişim teknoloji şirketidir.[2] İlk ürünü castAR, bir çift artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gözlükleri idi. castAR kâr amacı gütmeyen kuruluşun kurucu üyesiydi.[3]

Yatırımlar

castAR, iki eski Valve Corporation çalışanı tarafından kuruldu. castAR gözlükleri, Vana içinde başlayan işlerin dışında doğdu. Vana hala varken, takımları proje üzerinde bir yıl çalışmış ve işlerinden ayrıldıktan sonra yasal sahipliğini elde ettiler.[4]

2015 yılının Ağustos ayında, Playground Global, ürününü inşa etmek ve karma gerçeklik deneyimleri yaratmak için 15 milyon dolarlık bir yatırımla finanse etti. Ağustos 2016'da, eski LucasArts Başkanı Darrell Rodriguez, yeni CEO olarak katıldı.[5] Ek olarak, Steve Parkis, The Walt Disney Company ve Zynga'dan sonra Başkan ve COO oldu. Eylül 2016'da, Disney Infinity serisinde çalışan eski Avalanche Software'den işe alınan bir ekipten oluşan yeni bir geliştirme stüdyosu olan castAR Salt Lake City açıldı. Ekim 2016'da, Twake Metal için en iyi bilinen geliştirici Eat Sleep Play'i de satın aldıklarını duyurdular.[6] Aralık 2016'da Başkan ve COO olan Parkis, Rodriguez'in yerine CEO olarak seçildi. Haziran 2017'de Polygon tarafından CastAR'ın kapatıldığı ve 70 çalışanın işten çıkarıldığı bildirildi.[1] Şirketin teknolojisini satmak için bir grup yöneticinin kalması bekleniyordu.

CastAR

CastAR gözlükleri, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik unsurlarını birleştirir.[7] castAR projesi Kickstarter ile başarılı bir şekilde crowdfunded (kitle fonlaması) oldu.[8] castAR, projenin hayata geçirilmesinden iki gün sonra finansman hedefini aştı ve 400.000 $ 'lık hedefe 1 milyon doların üzerinde yükseldi.

castAR, "Yansıtılan Gerçeklik" denilen bir teknolojiyi kullanarak ve kullanıcının çevresine bir görüntü yansıtmak suretiyle her kullanıcının kendine özgü hologram benzeri görüntüleri yaratır. Görüntü, retro-yansıtıcı bir yüzeyden kullanıcının gözlerine geri sıçrar.[9] castAR, sanal gerçeklik amaçları için VR klipsini kullanarak da kullanılabilir. 2017 yılında şirket kapanışından önce tüm Kickstarter fonları asıl destekçilere geri ödenmişti. Geri ödemenin yanı sıra, her bir destekleyiciye ücretsiz bir AR gözlük seti için bir kupon verildi. Bu, 2015 Playground Global yatırımı sırasında oldu.

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2018. 
  9. ^ Nelson, Fritz; published, Marcus Yam (30 Nisan 2014). "The Past, Present, And Future Of VR And AR: The Pioneers Speak". Tom's Hardware (İngilizce). 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik</span> gerçek veya kurgusal bir ortamda bulunmanın bilgisayar tarafından yapılan simülasyonu

Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kullanıcı arayüzü</span> bir kullanıcının bir makineyle etkileşime girdiği ve makineyi kontrol ettiği araçlar

Kullanıcı arayüzü ya da kullanıcı arabirimi, insanların bir makine, cihaz, bilgisayar programı ya da karmaşık aletlerle etkileşimini sağlayan yöntemlerin bileşkesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Artırılmış gerçeklik</span>

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır. Teknoloji kişinin gerçekliğini zenginleştirme işlevini görür. Buna karşın sanal gerçeklikte ise gerçek dünya yerine tasarlanıp canlandırılmış bir dünya vardır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift</span> sanal gerçeklik cihazı

Oculus Rift, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran serisidir. Kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlar. Mart 2016 yılında Oculus Rift CV1, Mart 2019 yılında ise Oculus Rift S sunuldu. Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus VR</span>

Oculus VR, Palmer Luckey, Brendan Iribe, Michael Antonov ve Nate Mitchell tarafından kurulan Amerikalı sanal gerçeklik teknoloji ve yazılım ürünleri şirketidir. Sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran'lar üretir. Temmuz 2012'de Irvine, Kaliforniya'da kuruldu, şimdi Menlo Park, Kaliforniya'da bulunuyor. Şirketin ilk ürünü hala geliştirilme aşamasında olan Oculus Rift'tir. Mart 2014'te Facebook, Inc., 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft HoloLens</span>

Microsoft HoloLens, Microsoft şirketi tarafından tanıtılan birinci nesil Sanal gerçeklik başa takılı akıllı gözlüktür. Geliştirme aşamasında Proje Baraboo olarak bilinen HoloLens, Windows 10 işletim sistemi altında, Windows Holographic veya Windows Karma Gerçeklik platformunu çalıştıran ilk bilgisayarlardan biri olarak popülerlik kazandı.

<span class="mw-page-title-main">HTC Vive</span> sanal gerçeklik seti

HTC Vive, HTC ve Valve Corporation şirketi tarafından tanıtılan sanal gerçeklik gözlüğü'dür (VR). Bu kulaklık "oda ölçeği" teknolojisini sensörler ile 3D uzaya bir oda açmak için kullanmak üzere tasarlanmıştır. Teknoloji kullanıcıya sanal dünya ile doğal olarak gitmek, çevresinde dolaşma yeteneği, canlı nesneleri hareket ettirmek için hareket izleyici el kontrolörleri kullanmak, hassas etkileşim ve iletişim için izin verir. Mart 2015 yılında HTC tarafından Mobile World Congress açılış sırasında tanıtıldı ve 5 Nisan 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Karma Gerçeklik</span>

Windows Holographic veya Windows Karışık Gerçeklik Microsoft tarafından geliştirilen karışık gerçeklik platformudur. 21 Ocak 2015'te "Windows 10: Sonraki Bölüm" basın toplantısında ilan edildi ve Microsoft HoloLens'in Geliştirme Basımının başlamasıyla eş zamanlı olarak 30 Mart 2016'da çıktı. 2017'de PC'ler ve 2018'de Scorpio Proje'si de dahil olmak üzere Xbox One Family için yaygın olarak bulunması bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Google Cardboard</span> sanal gerçeklik platformu

Google Cardboard Google tarafından bir akıllı telefon için kafa aparatı ile kullanılmak üzere geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Katlanır karton izleyicisinden dolayı platform, VR uygulamalarında ilgi ve gelişmeyi teşvik etmek için düşük maliyetli bir sistem olarak tasarlandı.

<i>Half-Life: Alyx</i> 2020 video oyunu

Half-Life: Alyx, Valve tarafından geliştirilen ve yayımlanan birinci şahıs nişancı sanal gerçeklik oyunudur. Half-Life 2: Episode Two'dan sonra yayımlanmış ilk Half-Life oyunudur. Konusu Half-Life ile Half-Life 2 arasında geçmektedir. Oyuncu, bir Combine süper silahını ele geçirmekle görevlendirilen Alyx Vance'i kontrol eder. Oyun; bir sanal gerçeklik oyunudur ve oyuncu, nesnelerle etkileşime geçmek için Half-Life 2'deki yer çekimi silahına benzeyen "yer çekimi eldivenlerini" kullanır. Serideki fizik tabanlı bulmaca, çatışma ve keşif yapma ögeleri bu oyunda da mevcuttur; ayrıca hayatta kalma-korku ögeleri de yer alır.

<i>Metaverse</i> Sanal evren

Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir. Aynı zamanda evren ötesi ya da öte evren olarak da adlandırılan Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde içinde bulunulan zaman ve mekân boyutundan uzaklaşılarak, fiziksel olarak içinde bulunulan evrenin ötesine geçme potansiyeli olarak da tanımlanmaktadır. Metaverse'ü iletişim perspektifinden yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve iş birliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan; farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı; siber toplumsal bir düzlem şeklinde de tanımlamak mümkündür. Bu açıdan Metaverse 4. Sanayi devriminin çıktılarından bir tanesi Toplum 5.0 ve daha ilerisinin ise en görünür yaşam tarzlarından biri olmaya adaydır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik gözlüğü</span>

Sanal gerçeklik gözlüğü, kullanıcı için sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) sağlayan bir cihazdır. Sanal gerçeklik gözlükleri, video oyunlarında yaygın olarak kullanılır. Ancak simülatörler ve eğitmenler dahil olmak üzere diğer uygulamalarda da kullanılırlar. Bazı sanal gerçeklik gözlüklerinde ayrıca göz takibi sensörleri ve oyun kumandası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Başa takılı ekran</span>

Başa takılı ekran (HMD) kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlayan bir cihazdır. Kafa ya da bir kaskın bir parçası olarak giyilir. Önünde küçük bir ekran optik bulunuyor. Ayrıca optik başa takılı ekran (OHMD) türü de vardır. Bu, yansıtılan görüntüleri yansıtabilir ve kullanıcının bunu görmesini sağlar. Tipik bir HMD, bir veya iki küçük ekrana, lensler ve gözlüklerin içine yerleştirilmiş yarı saydam aynalara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift CV1</span>

Oculus Rift CV1, Meta Inc. 'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Ocak 2016'da duyuruldu ve aynı yılın Mart ayında piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisindeki ilk ticari sürümünü oluşturdu. Mart 2019'da, aygıtın üretimi durduruldu ve Oculus Rift S ile değiştirildi, ancak yazılımda desteklenmeye devam etti. Cihaz Oculus Touch hareket denetleyicisi ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Meta, Inc.</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Meta Inc. veya eski ismiyle Facebook Inc., Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji'ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kuruldu. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir. Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden biri olarak kabul edilir.

Horizon Worlds, Microsoft Windows ve Oculus Quest sistemleri için Reality Labs ve Meta Platforms tarafından geliştirilen ve yayınlanan entegre bir metaverse tabanlı çevrimiçi video oyunudur. Şu anda beta sürümü yayındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Iger</span> Amerikalı iş insanı

Robert A. Iger, The Walt Disney Company'nin yönetim kurulu başkanı ve eski CEO'su (2005-2020) olan Amerikalı bir iş insanıdır. Daha önce 1994'ten 1995'e kadar ABC Televizyonunun başkanı ve 1995'ten 1996'da Disney tarafından satın alınana kadar Capital Cities/ABC'nin başkanı/COO'su olarak çalıştı. Iger, 2000 yılında Disney'in başkanı/COO'su seçildi ve 2005'te CEO olarak Michael Eisner'in yerini aldı.

Five Nights at Freddy's: Help Wanted, 2019 yılında yayınlanan serinin sekizinci video oyunudur. Sanal gerçeklik veya bilgisayar üzerinden oynanabilir ve serinin ilk Sanal gerçeklik ile oynanabilen oyunudur.

Genişletilmiş gerçeklik gerçek ve sanal ortamların kombine edildiği ortamlar için kullanılan bir terim olup artırılmış Gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojilerinin hepsini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Apple Vision Pro</span> Apple tarafından geliştirilen sanal gerçeklik gözlüğü

Apple Vision Pro, Apple'ın karma gerçeklik gözlüğüdür. 5 Haziran 2023 tarihinde düzenlenen Apple Worldwide Developers Conference'ta tanıtılan gözlük, 2024 başında satışa sunulacak. Gözlük, şirketin 2015'teki Apple Watch'tan bu yana ilk yeni tüketici ürün grubu olan Apple Vision serisinin ilk modelidir.