İçeriğe atla

Cassianus Bassus

Scholasticus (avukat) olarak adlandırılan Cassianus Bassus, tarımsal konular üzerine yazıları olan bir grup Yunan ve Latin yazardan oluşan Latincegeoponici'lerden biriydi. Altıncı yüzyılın sonunda ya da yedinci yüzyılın başında yaşamıştır.

Bassus, daha önceki yazarlardan bir tarım literatürü derlemesi yaptı;[1] ana kaynak Vindonius Anatolius'un çalışmalarıydı. Yine Bassus adındaki oğluna ithaf ettiği eserinin adı Eklogai peri georgias ("Selections on farming", "Çiftçilik üzerine seçmeler") idi; bu başlığın yaygın Latince versiyonu "Eclogae de re rustica"dır.

Cassianus Bassus'un orijinal Yunanca metni kaybolmuştur, ancak içeriğinin bir kısmı 950 yılı civarında tamamlanan ve imparator Constantine VII Porphyrogenitus'a ithaf edilen Geoponica adlı ansiklopedik bir koleksiyonun parçası olarak günümüze ulaşmıştır. Yararlanılan otoritelerin tam bir listesini içerir ve ele alınan konular arasında tarım, kuşlar, arılar, atlar, sığırlar, koyunlar, köpekler, balıklar ve benzerleri yer alır.[1] Ayrıca, 7. yüzyıla ait bir Orta Farsça çevirisi ve sırasıyla 8. ve 9. yüzyıla ait iki farklı Arapça çevirisi de günümüze ulaşmıştır.

Cassianus Bassus'a atfedilen bir Bizans geleneğine göre, domuz dışkısı gübresi sadece badem ağaçları için kullanılmalıdır. Benzer görüşler Columella tarafından da dile getirilmiş olup, hayvanla ilgili İslami tabulardan çok daha öncesine dayanmaktadır, ancak İbn Bassal ve Yemen'den bazı sonraki yazarlar da domuz gübresinin bitkileri "yakmasının" (haraqa) olumsuz etkilerini kaydetmişlerdir.[2]

İlk kez 1539'da basılan Geoponica, antik dünyada tarımla ilgili ilginç ayrıntılar içermektedir. En son açıklamalı baskı, 1781'den Johann Nicolaus Niclas'a aittir. Antoine Pierre de Narbonne'un Fransızca çevirisi 1543'e, Charles Ambroise de Caffarelli du Falga'nın çevirisi ise 1812'ye kadar uzanmaktadır. Referans bilimsel baskı, 1895'te Heinrich Beckh'inkidir.

Notlar

Kaynakça

  • Wilhelm Gemoll in Berliner Studien, i. (1884)
  • Cassianus Bassus, Geoponica: Geoponica sive Cassiani Bassi Scholastici De re rustica eclogae, ed. H. Beckh, Leipzig 1895
  • Oder in Rheinisches Museum, xlv. (1890), xlviii. (1893)
  • De Raynal in Annuaire de l'Assoc. pour l'Encouragement des Etudes Grecques, viii. (1874).
  •  Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Bassus, Cassianus". Encyclopædia Britannica. 3 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 498. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsauria</span>

İsauria, Antik dönemde, Anadolu'nun orta güneyinde yer alan coğrafi bir bölgeydi. Sınırları zamanla değişmekle birlikte, genellikle Toros Dağları'nın kuzey yüzündeki engebeli arazide yer alan, Türkiye'nin Konya iline bağlı Bozkır ilçesi ve çevresini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vegetius</span> Geç Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış yazar

Publius Vegetius Renatus, Vegetius, Geç Roma İmparatorluğu'nun bir yazarıydı) olarak bilinen yazar, Geç Roma İmparatorluğu döneminin bir yazarıydı. Hayatı veya makamı hakkında günümüze ulaşan iki eserinde yer alanların ötesinde hiçbir şey bilinmemektedir: Epitoma rei militaris ve daha az bilinen Digesta Artis Mulomedicinae, bir veteriner hekimliği rehberi. Epitoma rei militaris adlı eserinin girişinde kendisini bir Hristiyan olarak tanımlar.

İoannis (John) Zonaras, Konstantinopolis'te yaşamış Bizanslı Vakanüvis ve din adamı.

George Kodinos ya da Codinus, Pseudo-Kodinos olarak da bilinir, Bizans sarayında, 14. yüzyılın tanınmış yazarıdır.

Şar ya da Komana, Adana'nın en kuzeyinde Tufanbeyli ilçesine bağlı Şarköy'de bulunan bir örenyeridir. Eski dönemde Hitit'ler tarafından kullanılan dini bir merkez olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Simeon Metafrastis</span> Bizanslı tarihçi

Simeon Metafrastis 10 ciltlik yunanca azizlerin hayatlarını anlatan bir eserin yazarıdır. 10. yüzyılın ikinci yarısında yaşamıştır. Hayatı hakkında çok az detay bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Amartolos</span> Bizans vakanüvis

Georgios Amartolos ya da Amartolus, III. Mihail hükümdarlığı altında Konstantinopolis'te yaşamış bir keşiş ve vakanüvis.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Manasses</span> Bizanslı yazar

Konstantin Manasses, 12. yüzyılda I. Manuil döneminde görev yapmış Bizans Vakanüvisi.

Lidyalı İoannis ya da İoannis Lydus, 6. yüzyıl Bizanslı idareci ve kadim konular üzerine yazar.

<span class="mw-page-title-main">Afanasi Ordin-Naşçokin</span>

Afanasi Lavrentyeviç Ordin-Naşçokin 17. yüzyılın en önemli Rus devlet adamlarından biri. Kariyeri, aile bağlarının bir sonucu ile değil, kişisel yetenekleri ve başarıları nedeniyle boyar unvanına ve en yüksek devlet dairelerine ulaşan ilk genç soylu olduğu için Rusya tarihi'nde bir dönüm noktasıydı. I. Petro'nun tahta çıkmasını ve pek çok şey başarmasını bekledi.

Zosimus Bizans İmparatoru I. Anastasius döneminde Konstantinopolis'te yaşamış Yunan tarihçidir. Fotios'a göre bir comes idi ve imparatorluk hazinesinin "avukatı" olarak görev yapıyordu. Zosimus, I. Konstantin'in geleneksel çok tanrılı dini reddetmesini kınamasıyla da bilinir.

MÖ 4. yüzyılın Atinalı mimarı Philon, iki önemli eserin planlayıcısı olarak bilinir: Eleusis'teki büyük Gizemler Salonuna on iki Dor sütununun portikosu ve Lycurgus'un yönetimi altında, Atina'da bir cephanelik. Son olarak, bir yazıttan kesin bilgiye sahibiz. E. A. Gardner, "belki de bizim için antik çağın diğer kayıp anıtlarından daha ayrıntılı olarak bilindiğini" gözlemler. Kadırgaların donanımını tutmaktı; ve öylesine tasarlanmıştı ki, tüm içeriği merkezi bir salondan görülebiliyordu ve bu yüzden Atina demokrasisinin denetimine açıktı. Atina cephaneliği ve tapınak binalarının oranları üzerine kitaplar yazdığı biliniyor, ancak bunlar günümüze ulaşmadı.

Eretrialı Menedemos, Elis-Eteria okulunun kurucusu Antik Yunan filozoftu. Felsefeyi ilkin Atina'da öğrendi ve arkadaşı Asklepiades ile birlikte Stilpon ve Phaidon'un öğrencisi oldu. Yazdıklarından hiçbir şey kalmasa da ondan alıntı yapan yazarlar olmuştur.

Salminius Hermias Sozomenus, aynı zamanda Sozomen olarak da bilinir, Hristiyan Kilisesi tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Agathangelos</span> Ermeni tarihçi

Agathangelos 332 yılında ölen Ermenistan'ın ilk havarisi Krikor'un yazarının takma adıdır.

Hospodar veya gospodar "efendi" veya "lord" anlamına gelen Slav kökenli bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Antopulos</span> Osmanlıda Rum akademisyen ve devlet adamı

Kostaki Antopulos Paşa veya Antopulos Konstantin Bey, Osmanlı Rum akademisyeni ve devlet adamı. Kariyeri boyunca Türkler için hizmetinde zeki ve dürüst bir kamu görevlisi olarak ün kazandı.

Onasander veya Onosander bir Yunan filozofuydu. Platon'un Devlet'i üzerine kayıp bir yorumun yazarıdır, ancak bir generalin görevleri üzerine kısa ama kapsamlı bir çalışma olan Strategikon kitabına (Στρατηγικός) hâlâ sahibiz. MS 49'da Brianya konsülü ve elçisi olan Quintus Veranius'a ithaf edilmiştir. İmparatorlar Maurice ve VI. Leon ile Saksonyalı Maurice'in askeri yazı ve askeri yayınlarının baş otoritesiydi ve Maurice' Fransızca çeviride danıştı ve onun düşüncelerine yüksek önem verdi

İskenderiyeli Hierocles, MS 430 civarında aktif olan bir Yunan Yeni Platoncu yazardı.

Sudatorium, mimaride Roma hamamlarının tonozlu bir terleme odası veya buhar banyosudur. Romalı yazar Vitruvius bundan concamerata sudatio olarak söz eder. Buhar üretmek için su ilavesiyle yapılan laconicum veya kuru ısı banyosuna oldukça benzerdir.