İçeriğe atla

Cassata

Cassata
Alternatif isimCassata siciliana
Ülke(ler)İtalya
BölgesiSicilya
Ana malzemelerSünger kek, meyve suyu veya likör, ricotta, Şekerlenmiş meyve, Badem ezmesi, pasta kaplama şekeri
ÇeşitleriCassata a forno(fırında), cassata catanese

Cassata veya cassata siciliana Sicilya, İtalya'dan gelen geleneksel bir kektir.[1][2] Cassata genellikle meyve suları veya likör ile nemlendirilmiş ve ricotta peynir ve şekerlenmiş meyve (cannoli ile de kullanılan bir dolgu) ile kaplanmış yuvarlak bir sünger kek içerir.

Cassata'nın kabuğu badem ezmesi, pembe ve yeşil renkli krema ve dekoratif tasarımlıdır. Cassata ayrıca şekerlenmiş veya kurutulmuş meyve ve fındık içeren Napoli dondurması anlamına da gelebilir.

Menşei

Cassata'nın 10. yüzyılda, Müslüman yönetimi altında Palermo'da ortaya çıktığına inanılır.[3][4]

al-qaššāṭī - Arapçaالقشاطي kelimesinden ilk kez 1178'de Corleone'de bahsedilmiştir.[5][6]

Cassata'nın türetilmiş olabileceği Arapça kelime qas'ah, pastayı şekillendirmek için kullanılan kaseyi ifade eder.[7][8] Tarihçi John Dickie bunun yerine Sicilyaca cassata kelimesinin Arapça qaššāṭah قشاطة (Arapça 'kase') kelimesinden değil, genellikle iddia edildiği gibi Latince caseāta'dan (Latince 'peynir karışımı' anlamına gelir) geldiğini iddia eder.[9]

Cassata'nın 17. yüzyılın sonlarına kadar bir tatlı anlamına gelmediğini ve 18. yüzyıla kadar bugünkü çizgili halini almadığını gözlemler. Dickie, Cassata'nın "köklerinin Müslüman Orta Çağ'da yattığı iddiasına dayanan icat edilmiş bir gelenek konusu olduğunu" bulur. Diğer birçok yerel yemek geleneğinin de bir o kadar eski olduğu iddia edilmektedir."[10]

Çeşitleri

Cassata, Palermo 2016

Yuvarlak, geleneksel şeklin aksine, bazı cassata dikdörtgen, kare veya kutu şeklinde yapılır. İtalyanca'da "kutu" kelimesi cassadır ancak cassata kelimesinin bu terimden türemiş olması pek olası değildir.

"Cassata Catanese", genellikle Sicilya'da Katanya ili’inde yapıldığı şekliyle, turta'ya benzer şekilde yapılır, üst ve alt kabukludur, ricotta ile doldurulur ve fırında pişirilir.

Tek porsiyonluk cassata

Halk arasında "bakire göğüsler" anlamına gelen Minni di Vergini denilen Cassatella di sant'Agata (çoğulu: cassatelle) benzer bir tatlıdır, ancak daha küçük, üstünde kiraz şekerlemesi ve genellikle özellikle yeşil renkli badem ezmesi ile kişisel porsiyon boyutunda yapılır. Genelde Katanya'da Aziz Agatha festivali için yapılır. Kadın göğsüne yapılan ima, Aziz Agatha'nın bir Katolik şehit olarak karşılaştığı özel işkenceyle ilgilidir.

Cassata yapıldığında, peynir katmanları yerine gelato (İtalyan dondurması) katmanları kullanılabilir ve dondurmalı pasta benzeri bir tatlı elde edilir. Tarifin Messina'da yapılan çeşidi, Palermo'dakinden daha az tatlıdır. "Cassata", tatlıdan ilham alan bir dondurma aromasına da atıfta bulunabilir.

Amerika Birleşik Devletleri

Cleveland, Ohio ve çevresinde, "Cassata Cake" terimi eşsiz şekilde rom veya rom şurubuna batırılmış, taze şarapla doldurulmuş, çilek ve muhallebi ve genellikle çırpılmış krema ve dilimlenmiş çilek ile süslenmiş, katmanlı sarı sünger kek anlamına gelir.

Cassata Cake'in bu Cleveland çeşidi ilk olarak 1920'lerin başında Cleveland'daki LaPuma Spumoni & Bakery'de ortaya çıktı. Sahiplerin çocukları, tatlandırılmış ricotta ve şekerlenmiş meyve ile yapılan geleneksel cassata pastasını sevmediler. Tomasso LaPuma, fırında sahip olduklarını kullanarak Cleveland Cassata Cake olarak keki yarattı. Halen şehrin doğu banliyösü Chesterland'daki bu fırının beşinci nesli,[11] bölgedeki diğer birçok İtalyan fırını gibi bu pastanın asıl çeşidini yapmaya devam etmektedir.[12] Katmanlı pasta, düğünler ve kalabalık aile etkinlikleri gibi özel günlerde servis edilir. Cleveland'ın Little Italy mahallesindekiler de dahil olmak üzere bazı yerel özel fırıncılar veya restoranlar, Cassata Cake'i dilimle satar veya pastayı, kavanoza yerleştirilmiş malzemelerle satılacak şekilde değiştirirler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Dai musulmani agli spagnoli: ecco le mutazioni della cassata siciliana". Cibodistrada.it. 26 Mart 2016. 9 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2016. 
  2. ^ "Gastronomia". Web.tiscalinet.it. 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2016. 
  3. ^ Habeeb Salloum (25 Haziran 2013). Sweet Delights from a Thousand and One Nights: The Story of Traditional Arab Sweets (revised bas.). I.B.Tauris. ss. 139-40. ISBN 9780857733412. 
  4. ^ Alan Davidson (11 Ağustos 2014). Jaine, Tom (Ed.). The Oxford Companion to Food (illustrated bas.). Oxford University Press. s. 148. ISBN 9780199677337. 
  5. ^ Alex Metcalfe (2009). The Muslims of Medieval ItalySınırlı deneme süresince özgürce erişilebilir, normalde ise abonelik gereklidir (illustrated bas.). Edinburgh University Press. s. 252. ISBN 9780748620081. 
  6. ^ Alexander Metcalfe (21 Ocak 2014). Muslims and Christians in Norman Sicily: Arabic-Speakers and the End of Islam. Routledge. s. 259. ISBN 9781317829256. 
  7. ^ Vesna Maric (2008). Sicily. Ediz. Inglese (illustrated bas.). Lonely Planet. s. 45. ISBN 9781740599696. 
  8. ^ Mary Taylor Simeti (2009). Sicilian Food: Recipes from Italy's Abundant Isle (illustrated bas.). Wakefield Press. s. 79. ISBN 9781862548503. 
  9. ^ John Dickie, Delizia! The Epic History of Italians and Their Food (New York, 2008) p. 25.
  10. ^ Dickie 2008, p.30.
  11. ^ "La Puma Bakery - Cleveland Hot List". Cleveland.cityvoter.com. 13 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2016. 
  12. ^ ""Cleveland Style" Cassata Cake | Running with Sugar". 14 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pizza</span> İtalyan mutfağında bir mayalı hamur işi, üstüne birçok malzeme konulabilir

Pizza, domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir. Geleneksel olarak taş fırında yüksek sıcaklıkta pişirilir. Küçük bir pizzaya bazen pizzetta denir. Pizza yapan bir kişi pizzaiolo olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Şerbet</span> tatlı içecek

Şerbet, şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya meyve aromalı ferahlatıcı içecek veya tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvı.

<span class="mw-page-title-main">Poğaça</span> Balkanlar ve Orta Avrupanın her yerinde benzer isimlerle bilinen çörek

Poğaça, bir çörek türüdür. Balkan, Levant ve Macaristan mutfaklarında bulunur, mayalı veya mayasız yapılabilir. Genellikle buğday unundan yapılır, ancak arpa ve bazen çavdar eklenebilir. Poğaçanın içi haşlanmış patates, pişmiş kıyma, zeytin veya peynirle doldurulabilir. Poğaça hamurunda susam, siyah çörek otu veya kurutulmuş dereotu gibi tahıllar ve otlar bulunabilir veya üstüne serpilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Etimek</span>

Etimek, (rusk) kıtır ekmek, Zwieback ; yumurta ile yapılan ve iki kez pişmiş, şekerli ekmek türüdür. Sert, kuru bisküvi veya iki fırında pişmiş ekmekdir. Bazen bebek dişleri yiyecek olarak kullanılır. Bazı kültürlerde, rusk ekmek yerine pastadan yapılır: buna bazen pasta rusk denir. Birleşik Krallık'ta, isim aynı zamanda buğday bazlı bir gıda katkı maddesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Cannoli</span> Cannoli

Cannoli, boru şeklinde kızartılmış hamurun içine ricotta içeren tatlı ve kremsi bir dolgu doldurulmasıyla yapılan Sicilya kökenli bir hamur işi. Sicilya mutfağının en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Boyutları 9 ila 20 cm arasında değişir. İtalya'da genellikle cannoli siciliani adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Roulade</span>

Roulade dolgulu et ya da hamur işi yemeklerinden biridir. Roulade yemek veya tatlı olabilir. İsviçre rulosu tatlı roulade'ye bir örnektir. Geleneksel olarak çeşitli Avrupa mutfağında bulunan roulade terimi, "rulo" anlamına gelen "rouler" kelimesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, bu terim, maki suşisinde bulunanları gibi, dolgulu bir yuvarlak çanağı tarif etmek için genel anlamda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krembo</span>

Krembo dünyadaki farklı varyasyonlarda üretilen şekerlemeler olup, birkaç ülke onları icat ettiğini veya “ulusal şekerlemesi” olarak selam verdiğini iddia etmektedir. İskoç şefi Boyd Tunnock, 1956'da İtalyan beze kullanımı, bisküvi tabanını ve sütlü çikolata içerme fikrini geliştirdiğinde Tunnock's kekini icat etti. Danimarka'da ürün başlangıçta krem kullanılarak yapıldı, ancak daha sonra üretimin sanayileşmesine ve raf ömrünün arttırılmasına yardımcı olmak için yumurta beyazlarından dolduruldu. Türkiye'de ortak kullanımda tek bir terim yoktur. Kelimenin tam anlamıyla, "Konfeksiyon" olarak adlandırılabilir. Bazen “Çokomel” veya “Eti Puf” daki ilgili marka isimleriyle isimlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarlot pastası</span>

Şarlot pastası Fransız mutfağından bir pasta türüdür. Avusturya ve diğer doğu Avrupa ülkelerin mutfaklarına bulunan kalıplanmış pasta hem sıcak hem de soğuk servis edilebilir. Sıcak şarlot pastaları meyve sos ve tereyağlı ekmekten yapılır. Soğuk şarlot ise ilk olarak Avrupa Kraliyetlerine abartılı ve büyük tatlılar yapan Fransız pastacı Marie-Antonin Carême tarafından yaratılmış. Soğuk şarlotlar ladyfinger bisküvileri, sünger kek veya jöle rulosu ile süsleniyor. İç harcı çırpılmış tatlı krema, muhallebi ve ya Bavyera kreması olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hamur</span>

Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<span class="mw-page-title-main">Meksika ekmekleri</span>

Meksika ekmekleri ve diğer unlu mamuller, yüzyıllarca süren deneylerin ve çeşitli Avrupa fırıncılık geleneklerinin etkisinin harmanlanmasının sonucudur. Buğday ve buğday kullanılaraka pişirilen ekmek, Meksika'ya İspanyolların fethi zamanında geldi. Meksika ekmekleri üstünde en çok etkisi olan kültür ise Fransız kültürüdür. Fransız bagettinden türetişmiş bolillodan, bir Fransız brioche'undan türetilmiş concha'ya kadar, Meksika'da ekmek ile ilgili terminoloji bile Fransızcadan gelir. Bir muhallebi türü olan budín veya ekmek pudingi için su banyosu anlamına gelen baño maría, Fransızca bain-marie kelimesinden gelir. Ülkede buğday tüketimi hiçbir zaman mısır tüketimini geçememiş olsa da, buğday hala temel bir gıdadır ve günlük yaşamla özel ritüellerin önemli bir parçasıdır. Meksika, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden çeşitli ekmek türlerini benimserken, ülkede yapılan yüzlerce ekmek çeşidinin çoğu yerli geliştirildi. Ancak, Meksika evlerinde ya çok az hamur işi pişirilir yapılır ya da hiç yapılmaz. Bunun yerine Meksikalılar, kolonyal dönemden beri unlu mamullerini fırınlardan satın alırlar.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İtalyan mutfağı, kökleri MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan yüzyıllar boyunca sosyal ve politik değişikliklerle gelişmiştir. İtalyan mutfağının kökenleri Etrüsk, eski Yunan ve antik Roma mutfaklarından gelmektedir. Yeni Dünya'nın keşfi ve artık mutfağın merkezinde olan ancak 18. yüzyıla kadar miktar olarak tanıtılmayan patates, domates, dolmalık biber ve mısırın piyasaya sürülmesiyle önemli değişiklikler meydana geldi. İtalya mutfağı, bölgesel çeşitliliği, lezzet farklılıklarının bolluğu ve yurtdışındaki etkileriyle dünyanın en popüler mutfaklarından biri olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Streuselkuchen</span>

Streuselkuchen, "streusel" olarak anılan tatlı bir kırıntı tepesi ile kaplı mayalı hamurdan yapılan bir pastadır. Kırıntılar için ana malzemeler 1: 1: 2 oranında karıştırılan şeker, tereyağı ve undur. Almanya, Polonya ve Aşkenaz Yahudi mutfaklarında popülerdir. İngilizce konuşulan ülkelerde kırıntılı kek anlamına gelen crumb cake adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma mutfağı</span>

Antik Roma mutfağı, uygarlığın var olduğu süre boyunca büyük ölçüde değişti. Beslenme alışkanlıkları, krallıktan cumhuriyete ve en sonunda da imparatorluğa yol açan siyasi değişikliklerden ve Romalıları birçok kültürün mutfak alışkanlıklarına ve pişirme yöntemlerine maruz bırakan imparatorluğun muazzam ölçüdeki genişlemesinden etkilendi.

<span class="mw-page-title-main">Gnocchi</span> İtalyan makarna türü

Gnocchi, İtalyan mutfağında çeşitli bir hamur tatlısı ailesidir. En geleneksel şekilde buğday unu, yumurta, tuz ve patatesin basit bir kombinasyonundan oluşan küçük hamur topaklarından yapılırlar. Kişilerin basit tarifi irmik unu, peynir, galeta unu, mısır unu veya benzer malzemeler, ve muhtemelen otlar, sebzeler ve diğer bileşenler dahil. Temel malzemeler, patatesler için tatlı patates veya buğday unu için pirinç unu gibi alternatiflerle değiştirilebilir. Bu gibi değişiklikler genellikle geleneksel olmayan olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ravioli</span>

Ravioli, ince makarna hamuruyla kaplanmış, dolgudan oluşan bir makarna türüdür. Genellikle et suyu içinde veya sos ile servis edilir ve İtalyan mutfağı'nın geleneksel yemeğidir. Mantı genellikle karedir, ancak dairesel ve yarı dairesel (mezzelune) dahil olmak üzere başka biçimleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Chouquette</span>

Chouqette veya petits choux şekerli ve fırınlanmış küçük şu hamurundan oluşan Fransız pâtisserie türüdür. Chouqette kelimesi 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Başlangıçta bu terim küçük tuzlu hamur işleri için kullanılırken, 17. yüzyıl itibariyle tatlı hamur toplarını belirtmek için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet kreması</span>

Kraliyet kreması ya da Royal icing, hafif bir şekilde çırpılmış yumurta akı, pudra şekeri, bazen limon veya misket limonu suyu ile yapılan sert beyaz buzlanma sosu türüdür. Noel pastaları, düğün pastaları, zencefilli kurabiye gibi bir çok kurabiye, kek ve bisküviyi süslemek için kullanılır.