İçeriğe atla

Carputer

Carputer veya AutoPC kompakt boyut, düşük güç gereksinimi ve bazı özelleştirilmiş bileşenler gibi bir arabada çalışmak için uzmanlığa sahip bir bilgisayardır. Gerçek bilgi işlem donanımı genellikle standart bilgisayarlara veya mobil cihazlara dayanır. Bilgisayar tabanlı olduklarından, genellikle Bluetooth, USB ve Wi-Fi gibi birçok standart arabirime sahiptirler.[1] İlk carputer, 4 Aralık 1998'de Clarion Co. tarafından piyasaya sürülmüştür, karbüratörlerin çok karmaşık hale gelmesiyle motora giren yakıt miktarını tam olarak ölçmek için 1980'lerden beri araç-içi diyagnostikler zaten uygulanmıştı. Microsoft, Windows Embedded Automotive'i geliştirdi ve Clarion şirketi ile birlikte geliştirilen bir marka olan AutoPC ile kullandı.[2] Sistem 1998'de piyasaya sürüldü ve işletim sistemine "Otomatik PC" olarak atıfta bulunuldu. Windows CE 2.0'a dayanıyordu. "Otomotiv için Windows CE" haline geldi.

Bir bilgisayarı bir arabaya takmanın zorluğu güç kaynağıdır. Enerji, araçlarda nominal bir 12V DC veya bazı kamyonlarda 24V olarak sağlanır. Gerçek voltaj, akü genelde 12 V'den daha az verdiğinden motorun açık mı yoksa kapalı mı olduğuna göre değişir; pikler olabilir ve ateşleme zamanında akım kaynağı düşer. Harici DC / DC dönüştürücüler, voltajların düzenlenmesine yardımcı olabilir, böylece bunlar kullanılabilir.[3] Polis arabaları genellikle sürücünün kol dayanağının yer alacağı bir dizüstü bilgisayar döner biçiminde Mobil veri terminallerine sahiptir. Bu, verileri günlüğe kaydetmek ve ağ tabanlı veritabanlarını sorgulamak için kullanılabilir.

Platform, MyFord Touch'ın ilk iki nesli için kullanıldı; üçüncü nesil ise BlackBerry'den QNX sistemi kullanıyor.[4][5] Nexus 7 (2013) gibi tablet bilgisayarlar ya sürekli olarak (çizgi) ya da çıkarılabilir (bir yuva) olarak takılabilir. GPS seyretmenin yanı sıra film izlemek veya müzik dinlemek için kullanılabilir. Ayrıca eller serbest görüşmeler için bir Bluetooth vardır. Sinyal seviyesi ayarı için protokol mantığı olmadan tipik basit USB KKL Teşhis Arabirimi var. Bilgisayarlar, yerleşik tanılama (OBD) verilerini görsel bir ekrana çözümlemek için kullanılabilir. Birçok arayüz ELM327 OBD Tercüman IC'lerine dayanmaktadır.[6] Ayrıca STN1110'un kullanıldığı bilinmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

<span class="mw-page-title-main">Windows CE</span> Microsoft tarafından taşınabilir cihazlar için yazılmış bir işletim sistemi

Windows CE, Microsoft tarafından taşınabilir cihazlar için yazılmış bir işletim sistemidir. Windows CE, sanılanın aksine küçültülmüş bir Windows değil özel olarak yazılmış, ayrı bir işletim sistemidir. Windows'un küçültülmüş sürümlerine bir örnek olarak Windows XP Embedded sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Android Auto</span> Android işletim sisteminin araç sürümü

Android Auto, Google tarafından geliştirilen bir akıllı telefon projeksiyon standardı ve Android işletim sisteminde çalışan mobil cihazların sağladığı gösterge ünitesidir. Android Auto Google I/O 2014'te, 25 Haziran 2014 tarihinde ilan edildi. Android Oto mobil uygulaması 19 Mart 2015 tarihinde yayımlandı. Standart sürücülere, GPS haritalama / navigasyon, müzik çalma, SMS, telefon ve web araması üzerinde kontrol sunar. Ses komutları ile güvenli sürüş sağlamak için ellerle serbest çalışmasının vurgulanmasına rağmen, dokunmatik ekran ve düğme kontrollü gösterge ünitesi görüntülemesi de desteklenecektir. Uyumlu uygulamalar Google Haritalar, Google Play Müzik, Spotify, Songza, Stitcher Radio, iHeartRadio ve TuneIn, MLB at Bat içerir. Mart 2017 yılında arabalar için özel olarak tasarlanmış işletim sistemi, Android Automotive sistemi de sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows ce 5.0</span>

Windows CE 5.0 Windows CE .NET Framework ailesinin üçüncü sürümüdür. Microsoft tarafından geliştirildi. İlk 9 Temmuz 2004 tarihinde serbest bırakıldı. Selefi gibi, Windows CE 5.0 gömülü cihaz pazarı ve bağımsız cihaz satıcıları yonünde pazarlanmaktadır. Windows CE 5.0 düşük maliyetli, kompakt, gerçek zamanlı işletim sistemi olarak x86, ARM mimarisi, MIPS mimarisi ve SuperH mikroişlemci tabanlı sistemler için kullanılabilir. Windows CE 5.0 paylaşılan kaynağın benimsenmesiyle önceki Windows CE bültenleri üzerine inşa edilmiştir. 2001 yılından bu yana, Microsoft, sürekli gömülü sistem geliştiricileri ile kullanılabilir Windows CE kaynak ağacını genişlemektedir. Sistemin tüm paylaşılan kaynak anlaşmaları kapsamında mevcut olmasına rağmen, Windows CE 5.0, bugüne kadarki en açık Microsoft İşletim Sistemidir. Geliştiricilerin Microsoft veya rakipleri ile yaptıkları değişiklikleri paylaşmak için gerek kalmadan, çekirdek düzeyine kadar değiştirmek için özgürlüğü var.

<span class="mw-page-title-main">Windows Embedded Compact 7</span> Windows Embedded CE işletim sisteminin 2011de yayınlanan sürümü

Windows Embedded Compact 7 veya Windows Embedded CE 7 Windows Embedded CE işletim sisteminin yedinci büyük sürümüdür. Windows Embedded Kompakt 7, Windows NT hattından ayrı bir gerçek zamanlı işletim sistemdir. 1 Mart 2011 yılında serbest bırakıldı. Sistem ve örneğin dijital kameralar, GPS sistemleri ve otomotiv bilgi-eğlence sistemleri gibi endüstriyel kontrolörler ve tüketici elektroniği cihazları gibi kurumsal özel araçlar için tasarlanmıştır. Windows Kompakt Embedded birden fazla CPU mimarileri üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve SH ve ARM x86 destekliyor. Gelişimi sırasında, bu işde çalışan elemanlar sistemin Windows Phone ile yatan çekirdeği paylaşdığını bildirdiler. Microsoft bunu resmen onaylamıştır ve Windows phone 7'in Windows Embedded Compact 7'den götürülen bazı özelliklerle Windows Embedded ce 6.0 R3 dayalı olduğunu böylece bunu bir melez çözüm yapmasını söyledi.

Windows Embedded Automotive Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. İşletim sistemi Ağustos 1995 yılında kurulan Microsoft Otomotiv İş Birimi aracılığıyla Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Microsoft'un Otomotiv İş Birimi tarafından inşa edilen ilk otomotiv ürünü Carputer olarak 4 Aralık 1998 tarihinde giriş yaptı ve aynı zamanda Ford Sync, Kia UVO ve Blue & Me modellerini içerir. Microsoft Otomotiv İş Birimi otomotiv aygıtları yanı sıra, cihazların kendileri için kullanılan yazılım platformları inşa etti. Geçerli odaklı yazılım platformları üzerinde iki ürün, Microsoft Auto ve Windows Otomotiv içerir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Embedded Industry</span>

Windows Embedded Industry Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde ve bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. Windows NT tabanlıdır. Windows Embedded Industry Yazar kasa, ATM (makine), Öz-çıkış ve Satış noktası gibi Endüstriyel cihazları içinde kullanıma yönelik olarak tasarlanmıştır. Windows Embedded 8.1 Industry sürümü Windows 10 IoT Enterprise ile Windows Embedded Industry ve Windows Embedded Standardın yerini almakla son sürüm oldu.

AKU Windows Mobilenin güncelleme yöntemidir. Bu araçlara belirli bir platforma dayalı cihazlar oluşturmak veya güncellemek için güncellemeler, düzeltmeler ve geliştirmeler bir koleksiyon dahildir. Bu terim, Windows Mobile gibi belirli bir gömülü platform için geçerli güncelleme sürümünü belirlemek için Microsoft tarafından kullanılandır, bunlar kişisel dijital asistanlar ve Smartphone aygıtları için kullanılmaktadır. Windows Mobile platformu üzerinde Windows Mobile için AKU Microsoft Windowsa hizmet paketi demektir. Microsoft, yeni ürünler yaratmak veya daha eski ürünler ile sorunları çözmek için güncellemeler ile cihaz üreticilerine izin veren AKU-lar serbest bırakır. Satıcıdan bir firmware güncelleştirmesi olarak piyasaya verildiği sürece bu geliştirmeler genellikle tüketici ya da son kullanıcıya mevcut değil.

<span class="mw-page-title-main">Nokia PC Suite</span>

Nokia PC Süit Nokia mobil cihazlar ile Microsoft Windows işletim sistemini çalıştıran bilgisayarlar arasında bir arabirim oluşturmak için kullanılan bir yazılım paketidir. Sonradan yerine Nokia Süit geçti ve Ovi servis paketine entegre edildi.

<span class="mw-page-title-main">Apple Bilgisayar Faresi</span>

Apple Bilgisayar Faresi Apple tarafından önce Apple dizisi için, daha sonra Macintosh bilgisayar dizisi için tasarlanan bir faredir. Tüketicilere sunulan ilk ticari farelerden biri olarak başladı. Yıllar boyunca Apple, tasarım felsefelerini yansıtan fareleriyle farklı bir biçim ve işlev sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Palm-boyutlu PC</span>

Palm-boyutlu PC Microsoft'un "elde" bir profile uyan bir bilgisayardaki ilk denemesi idi. Platform 2000'de aşamalı olarak kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">El bilgisayarı</span>

El bilgisayarı herhangi bir standart dizüstü bilgisayardan daha küçük bir form faktörü etrafında inşa edilmiş bir bilgisayardır. Bazen palmtop bilgisayar diye de anılır. Zamanında masaüstü IBM kişisel bilgisayarlarıyla uyumlu ilk elde taşınabilir cihaz 1989 tarihli Atari Portfolioydu. Diğer erken modeller 1989 yılında Poqet PC ve 1991 yılında Hewlett Packard'dan HP 95LX idi. Diğer DOS uyumlu taşınabilir bilgisayarlar da vardı. Bazı avuçiçi bilgisayarlar, Microsoft'un Windows CE işletim sistemini kullanmaktadır; bu terim, daha geniş ticari pazar tarafından piyasaya sürülen Windows CE cihazlarını kapsamaktadır.

HTC Panda mayıs 2007'de HTC tarafından üretilen bir Windows Mobile akıllı telefon modelidir. Windows Mobile 5.0 sürümünde çalıştı. Büyük LCD ekran ile İnternet ve mesajlaşma deneyimi çok daha zengindir. DirectPush özellikli Microsoft® Windows Mobile® 5.0, e-postaları, takvim randevularını ve kişileri her zaman güncel tutarken, Internet Explorer Mobile, web sayfalarının sorunsuz sörf yapacağını vadediyor. Microsoft Office Mobile ile kullanıcı Word, Excel, PowerPoint, Acrobat dosyaları gibi ofis belgelerini yönetebilir ve bulunduğu yerde daha üretken olabilir.

<span class="mw-page-title-main">SIMpad</span>

SIMpad Keith & Koep şirketi tarafından Siemens AG siparişi ile 8.4 inç TFT dokunmatik ekran ile geliştirilen taşınabilir bir bilgisayardır. Yaygın olarak kablosuz ağ kartlarıyla birlikte kullanılmaktadır ve World Wide Web'e göz atmak için bir cihaz olarak pazarlanmaktadır. Başlangıçta Ocak 2001'de Consumer Electronics Show'da ilan edilen SIMpad, ana ABD pazarında çok popüler değildi.

Bluetooth yığını, Bluetooth protokol yığınının uygulamasını belirten bir yazılımdır.

Handheld PC Explorer ya da daha yaygın olarak ifade edildiği üzere, H / PC Explorer, Microsoft Windows CE 1.0 tabanlı gömülü PC yardımcı aygıtlarının, el bilgisayarı'nın başlangıç nesli için Windows PC ana bilgisayarı istemcisiydi.

Windows Phone birçok yeni özellik içerirken, Windows Mobile 6.5'e kadar önceki sürümlerin bir parçası olan bazı özellikler ve belirli programlar kaldırıldı veya değiştirildi. Windows Phone 6.5'e kadar önceki sürüm her zaman önceki sürümün tüm özellik aralığını kapsıyordu.

Clarion, araç ses, otomotiv navigasyon sistemleri, AutoPC Carputer, görsel ekipman, otobüs ekipmanları ve iletişim ekipmanları üreten bir Japon üreticisidir. Bu çoğunluk Hitachi tarafından sahip olundu ve Foxconn tarafından katıldı.

VCDS, Mayıs 2000'den bu yana Ross-Tech, LLC tarafından geliştirilen ve üretilen Microsoft Windows tabanlı bir yazılım paketidir. Öncelikle Volkswagen Binek Otomobilleri, Audi, Bentley (sınırlı), Lamborghini (sınırlı), SEAT ve Škoda Auto otomobilleri, dahil olmak üzere Volkswagen Group motorlu taşıtların arıza teşhisi ve ayarları için Volkswagen Ticari Araç ile birlikte kullanılır. "VAG-COM" ismi, Volkswagen Grubunun eski adı olan Volkswagen Auto Group'un (VAG) kısaltmasından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Blue & Me</span>

Blue & Me, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) tarafından 2006-2017 model yıllarından pazarlanan birçok araçta dünya çapında kullanılan entegre bir araç içi eğlence sistemidir. Hafifçe değiştirilmiş bir Fiat 500 olan Ford Ka dışında, sistem Abarth, Alfa Romeo, Fiat ve Lancia otomobillerine ve Fiat Professional'ın hafif ticari araçlarına özeldir.