İçeriğe atla

Carolus-Duran

Carolus-Duran
Sanatçının John Singer Sargent tarafından yapılmış portresi (1879)
Genel bilgiler
Doğum adıCharles Auguste Émile Durand
Doğum4 Temmuz 1837(1837-07-04)
Lille, Fransa
Ölüm17 Şubat 1917 (79 yaşında)
Paris, Fransa
UyrukFransız
AlanıResim
Sanat eğitimiLille Akademisi
Paris Güzel Sanatlar Akademisi
EtkiledikleriJohn Singer Sargent
Ödüller
Légion d'honneur
İmzası
Carolus-Duran

Charles Auguste Émile Durand ya da bilinen adıyla Carolus-Duran (d. 4 Temmuz 1837, Lille – ö. 17 Şubat 1917, Paris), Fransız ressam ve resim öğretmeni. Üçüncü Fransa Cumhuriyeti sosyetesine yaptığı portreleri ile tanınmıştır.

Hayatı

Carolus-Duran Lille'de doğdu. Lille Akademisi'nde eğitim gördükten sonra Paris'teki Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam etti. 1861'de resim çalışmaları için İtalya ve İspanya seyahatleri yaptı. Bu seyahatinde özellikle Diego Velázquez'in eserlerini inceledi ve kopyaladı. Şu anda Lille Müzesi'nde sergilenmekte olan Cinayet ya da Suikast ismiyle anılan dramatik çalışması ile 1866 yılında ilk büyük başarısını kazandı.

Sanatçı portre ressamı olarak ünlendi. Ayrıca, Paris'in önde gelen atölyelerinden birinin başındaki isimdi ve kendisinden bir sonraki neslin önde gelen bazı ressamlarının öğretmenliğini yaptı. Karısını resmettiği Eldivenli Kadın isimli tablosu o günlerde Lüksemburg Müzesi tarafından satın alındı.

1889'da Légion d'honneur nişanına sahip oldu. 1890'da Société Nationale des Beaux Arts üyesi olarak kabul edildi. 1904'te Académie des Beaux-Arts'a girdi. Bir sonraki sene ise Roma'daki Fransız Akademisi'nin Eugène Guillaume'nin ardından başkanı oldu. Carolus-Duran Paris'te oldu.

Selected works

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jean-Léon Gérôme</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1824 – 1904)

Jean-Léon Gérôme, Fransız ressam, heykeltıraş ve öğretmen.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Avigdor Arikha</span> Fransız ressam (1929-2010)

Avigdor Arikha, İsrailli-Fransız ressam, baskı sanatçısı ve sanat tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Maurice Boutet de Monvel</span> Fransız ressam (1850 – 1913)

Louis-Maurice Boutet de Monvel Fransız ressam, çizer ve desinatör. En bilinen eserleri çocuk kitapları için yaptığı suluboya çalışmalarıdır. Sanatçının çalışmaları 19. yüzyıl çocuk kitaplarının aranılan bir özelliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Jules Breton</span> Fransız ressam (1827 – 1906)

Jules Adolphe Aimé Louis Breton, 19. yüzyıl Fransız gerçekçiliğinin önde gelen ressamlarındandır. Çalışmalarında çoğunlukla Fransa'nın kır yaşantısını konu etmiştir. Geleneksel metotlara olan bağlılığı Jules Breton'u köylerin güzelliğinin ve pastoralliğinin önemli nakledicilerinden biri haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marc Nattier</span> Fransız ressam (1685 – 1766)

Jean-Marc Nattier, Fransız ressam. Nattier, Paris'te portre ressamı Marc Nattier ve minyatürcü Marie Courtois'in ikinci oğlu olarak dünyaya geldi. XV. Louis'nin sarayındaki kadınların mitolojik temalarda yaptığı portreleriyle tanındı.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Robinson</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1896)

Theodore Robinson, izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

François Louis Français, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Albert Aublet</span> Fransız ressam (1851 – 1938)

Albert Louis Aublet, Fransız sanatçı ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Carrière</span> Fransız ressam (1849 – 1906)

Eugène Anatole Carrière, Fin de siècle döneminde eser vermiş Fransız sembolist ressam ve taşbaskı sanatçısı. Kahverengi tonlarda monokrom tablolarıyla bilinir. Heykeltıraş Auguste Rodin'in yakın arkadaşı olmuştur. Monokrom tarzıyla, Picasso'nun özellikle mavi dönemini etkilediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph-Benoît Suvée</span> Flaman ressam (1743-1807)

Joseph-Benoît Suvée, 3 Ocak 1743'te doğdu. 9 Şubat 1807'de Bruges'de öldü. Kendisi, Roma'da, Fransız neoklasik kültüründen güçlü bir şekilde etkilenen Belçikalı bir ressamdır. Böylelikle, kendisine ısrarlı bir nefret adayan ressam Jacques David'in öykünücüsü ve rakibidir.

<span class="mw-page-title-main">François-Guillaume Ménageot</span> Fransız ressam (1744 – 1816)

François-Guillaume Ménageot, dini sahneleri ve Fransız tarihi sahnelerini resmeden Fransız ressamdı. François Boucher'ın (1703–1770) öğrencisiydi. Roma Grand Prix'sini kazandı ve Roma'daki Fransız Akademisi'nin bir yöneticisi, bir akademisyen ve bir Enstitü üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jules Bastien-Lepage</span> Fransız ressam (1848 – 1884)

Jules Bastien-Lepage . Fransız ressam. En çok Saman Tarlası gibi kırsal yaşamın duygusal sahneleriyle ve Fransa ve İngiltere'de yaygın olarak taklit edilen rustik dış mekan türü sahneleri ile tanınır. Aynı zamanda bir portreciydi.

<span class="mw-page-title-main">Nasreddine Dinet</span> Fransız ressam (1861 – 1929)

Alphonse-Étienne Dinet, Fransız ressam ve litograftı. Hayatının büyük bölümünü Cezayir'de geçiren sanatçı, Müslüman olduktan sonra Nasreddine Dinet olarak tanınmaya başladı. 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında Oryantalist resmin önde gelen temsilcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Pontremoli</span> Fransız mimar (1865 – 1956)

Emmanuel Pontremoli Fransız mimar ve arkeolog.