İçeriğe atla

Carole Saturno

Carole Saturno, 1999 yılında Fransa'daki istasyon mahalleleri ile ilgili bir turistik tanıtım kitabı yazmış,[1] 2005 yılında ise Fransa'ya göç hareketi içinde yer almış çeşitli milletlerden 15 hayali göçmen çocuğunun kimliği ve hikâyesi etrafında tanıtılan "Enfants d'ici, parents d'ailleurs" (Buranın çocukları, ötelerin ebeveynleri) kitabı, çocuklara hitap edecek lüks baskı bir referans kaynağı şeklinde Fransa'nın en prestijli yayınevlerinden Gallimard tarafından yayınlanmış bir Fransız yazarıdır.

15 hayali göçmen çocuğu içinde, Fransa'da doğmuş 10-12 yaşlarında Türk çocuğu Nazım'ın hayali hikâyesinin tuhaf başlığının yanı sıra ("Je pensais que je n'etais pas turc" - "Türk değilmişim gibime geliyordu"), metninde içerdiği, bir çocuk kitabı ile alakası bulunmayan rahatsız edici unsurlar, göçmen sorunlarını ele alan Fransız danışma organı Fransa Yüksek Uyum Kurulu üyesi Gaye Petek'in girişimlerine ve Cumhuriyet gazetesi Paris muhabiri Uğur Hüküm'ün bir haberine konu olmuştur.

Cumhuriyet gazetesi haberi

Haberde, Gaye Petek tarafından altı çizilen hususlar şu şekilde belirtilmektedir:

"Hiçbir göç grubu için kullanılmamış, -küçümseyici tarzda yazılmış- tespitler; çocuklara temel doğrular diye, son derece kolaycı ve hafif bilgiler -Kürtlere kanlı baskılar yapıldığı ve bütün Kürtlerin bağımsızlık istediği gibi- aktarılması, Türk göçü bölümünün 1915 Ermeni kırımı ile başlatılması gibi, birlikte yaşama fikrine hizmet etmeyecek unsurlar,Türkiye'nin Cumhuriyet'ten kaynaklanan kazanımlarına ve laiklik konusundaki evrimine, diğer Müslüman kökenli toplumlarda çok daha yaygın olmasına rağmen başörtüsü fotoğrafının amaçlı bir şekilde sadece Türk göçmenlere yakıştırılması..."

Habere göre Saturno, Gaye Petek'e verdiği yazılı cevapta, "projesinin bir ilk olduğu, hatalar içerebileceği, bazı konularda yayıncısının isteği doğrultusunda çalıştığı, yeni bir baskıda değişiklikler olabileceği" yollu kaçamak ifadeler kullanmıştır. Bu tarzın, Avrupa'daki Türk çocuklarının, kalitesiz ve yetersiz bilgilere dayanılarak, ezik ve suçlu psikolojisi içinde yetiştirme ekolü ile örtüştüğü belirtilmektedir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • Uğur Hüküm, Cumhuriyet Gazetesi, 27 Ağustos 2006

Dipnotlar

  1. ^ "Villes en gare - Quartiers de gare et guides de tourisme", Editions Aube

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Avcıoğlu</span> Türk gazeteci, yazar, düşünür ve siyaset adamı

Doğan Avcıoğlu Türk gazeteci, yazar, düşünür, siyasetçi, ekonomist ve Kurucu Meclis üyesi.:15

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Nur</span> Türk siyasetçi

Rıza Nur, Türk siyasetçi, hekim ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki Türkler</span> Almanyada bulunan etnik bir grup

Almanya'daki Türkler, Türkiye'den Almanya'ya göçmüş ve yerleşmiş Türklerdir. Almanya'daki Türkler geniş tanımı ile Almanya'da doğan Türkleri de kapsamaktadır. Gurbetçiler tanımıyla yaşadıkları ülkede kalıcı konuma geçmiş, değişik meslekleri ifa eden ve bazıları yaşadıkları ülkenin yurttaşlığına geçen özellikle yeni nesil Türkleri tam olarak ifade etmemektedir. Geçtiğimiz 40 yıl içerisinde Türkiye'den Almanya'ya üç milyon civarında insan göç etmiştir.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Gani Müjde, Türk yazar, karikatürist, senarist, yönetmen ve sunucudur. Güngören İzzet Ünver Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü mezunudur.

<span class="mw-page-title-main">Selim Temo</span> Kürt yazar

Selim Temo, Kürt şair, yazar, akademisyen ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Huzuru Temin Harekâtı</span>

Huzur Harekâtı ya da Huzuru Temin Harekâtı (1991-1996 arasında Huzur Harekâtı-2 Körfez Savaşı'ndan sonra, Kuzey Irak'taki Kürtleri Saddam Hüseyin'in saldırılarından korumayı amaçlayan, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde savaşa katılan diğer müttefik ülkelerin de dahil olduğu ve Türkiye üzerinden gerçekleştirilen askerî harekât. Bu harekâtı uygulayan hava birliğinin adı olan "Poised Hammer" yanlış bir biçimde "Çekiç Güç" adıyla Türkçeye tercüme edilmiş ve uzun yıllar Türkiye'de yaygın biçimde bu harekâtı ve 1997-2003 yılları arasında bu harekâtın devamı olan Kuzeyden Keşif Harekâtı'nı uygulayan Birleşik Görev Gücü'nün yerine kullanılmıştır.

Karaim ya da Karayit bir Yahudi mezhebidir. Karaim terimi İbranice Ba'alei ha-Mikra eşanlamı ile bilinir. Karaimler, Yahudilerin ana din kitabı olan Tora Yazıtları'ndan başka bir kaynak tanımaz, sözel kuralları kendi inancı için bağlayıcı bulmazlar. Yahudiliğin diğer kutsal kitabı olan, ancak sözel gelenek ve kuralların bir derlemesini oluşturan Talmud, Karaimlerce tanınmamaktadır. Tek kaynakları Tevrat olduğundan bazı dinî bayramları farklı biçimde kutlarlar. Bir takım dinî gelenek ve göreneklere özellikle uymadıklarını belirtmelerinden dolayı diğer Yahudilerce ayrıksı bir mezhep olarak görülür.

Dr. Mehmet Alev Coşkun, Türk siyasetçi, gazeteci, yazar.

Bahadır Selim Dilek Türk gazeteci.

Mehmet Şükrü Sekban, Kürt doktor ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Katliamları</span> 1890ların ortalarında Osmanlı İmparatorluğunda Ermenileri hedef alan katliamlar

Hamidiye Katliamları veya bazı Türkçe olmayan kaynaklarda geçen adlarıyla 1894-1896 Ermeni katliamları ve Büyük Katliamlar, 1890'ların ortalarında Osmanlı İmparatorluğu hükûmeti tarafından ülkede yaşayan Ermenilere yapıldığı iddia olunan katliamlardır. Katliamlar sonucu ölenlerin sayısı 80.000 ile 300.000 arasında gösterilmekte, dönemin gazete haberlerine göre 50.000 çocuğun ise yetim kaldığı belirtilmektedir. Kırım, The New York Times 'ın Eylül 1895 tarihli makalesindeki başlıkta Ermeni Holokost olarak geçiyordu. Buna karşın Osmanlı kaynakları ise aksi iddia olarak böyle bir sayıda Ermeninin öldürülmediği Müslümanların katledildiği Ermeni Çetelere karşı operasyon yapılıp bu çetelerin ve isyanların bastırıldığı iddiasındadır.

Uğur Hüküm, Türk gazeteci, araştırmacı gazeteci, sinema eleştirmeni ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Heciyê Cindî</span>

Heciyê Cindî veya Hajiye Jndi, Sovyet Kürdü yazar, araştırmacı ve filologdur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriyeliler</span> Sığınmacı topluluğu

Türkiye'deki Suriyeliler, Türkiye'de yaşayan Suriye kökenli kişileri ifade eder. Eylül 2024 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 100 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ikinci ülke yapmaktadır. Uzun yıllar birinci sırada olan Türkiye, Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelişi sonrası İran'a olan göçler sonucu ikinci sıraya gerilemiştir. Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 76 bin olup, Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise Ağustos 2024 itibarıyla 104 bin 144'ü çocuk olmak üzere 238 bin 768 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Remzi Raşa</span> Türk ressam

Remzi Raşa, ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kürtler</span>

Sovyetler Birliği'nde Kürtler, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kürt kişi veya grupları betimler.

Danimarka'da Türkler de Türk Danes veya Danimarkalı Türkler Danimarka'da yaşayan etnik Türkleri ifade eder. Şu anda etnik Danimarka halkından sonra ülkedeki en büyük ikinci etnik grubu oluşturuyorlar. Danimarka Türklerinin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti'nden geliyor, ancak Balkanlar'dan, Kıbrıs adasından ve daha yakın zamanda Irak ve Suriye'den Danimarka'ya gelen etnik Türk toplulukları da dahil olmak üzere diğer Osmanlı sonrası ülkelerden de önemli bir Türk göçü vardır.