İçeriğe atla

Carnegie Hall

Carnegie Hall binası

Carnegie Hall, New York - Manhattan'da bulunan dünyanın en ünlü konser salonlarından biridir.

Yedinci bulvarla, Batı 56. ve 57. caddelerin kesiştiği yerde olan Carnegie Hall, İskoçya'lı hayırsever iş insanı Andrew Carnegie tarafından yaptırılmış olup, 5 Mayıs 1891'de açıldı ve, 1902 yılında geçirdiği bir yangının ardından yeniden aslına uygun inşa edilerek, kız okulu olarak hizmete sokuldu. Bugünkü amacıyla kullanıma geçmesi ise 1983 yılında gerçekleşmiştir. Dünyanın en iyi müzisyenlerinin, her sezonda yaklaşık 100 performans sahnelediği Carnegie Hall, 1962 yılından bu yana New York Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapmaktadır.

Carnegie Hall, mimar William Tuthill tarafından "Roma tuğlası" denilen özel bir çeşit tuğla ile inşa edilmiş, "Terra cotta" denen özel süslemelerle bezenmiştir. Pilaster denen özel dayama sütun tekniğinin kullanıldığı Carnegie Hall'un iç mekanları beyaz ve altın renkleriyle donatılıdır.

Salonun işletmesi ve denetimi, "Carnegie Hall Vakfı Weill Müzik Enstitüsü" tarafından yapılmakta olup, 2005 Temmuz'undan bu yana, Londra Senfoni Orkestrası şefi Clive Gillinson tarafından yönetilmektedir. Carnegie Hall'un arşivinde 12.000 program kayıtlıdır.

Ana salon

Binanın ana salonuna 105 basamak merdivenden çıkılarak ulaşılır. Judy Garland ve Shirley Bassey gibi bazı sanatçılar, albüm kayıtlarını bu salonda yapmışlardır. Salon, 2804 koltuk kapasitelidir.

Küçük salon

Küçük salon: Zankel Hall

Zankel Hall salonu, 599 koltuk kapasiteli olup, "resital salonu" olarak bilinir. 1959'da sinema salonu olarak kullanılan Zankel Hall, 1997 yılında oditoryuma dönüştürüldü. Geçirdiği yenileme çalışmalarından sonra 2003 Ekim ayında yeniden hizmete açıldı.

Küçük salon: Weill Recital Hall

Weill Recital Hall, 268 koltuk kapasiteli olup, " Sanford I. Weill" adını taşır, ancak daha çok, "Chamber Music Hall" ya da "Carnegie Chamber Music Hall" adıyla bilinir. 1940 ve 1986 yılarındaki isim değişikliklerinin ardından bugünkü adı olan Weill Recital Hall şeklini almıştır.

Carnegie Hall'un ağırladığı bazı sanatçılar

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • İngilizce Wikipedia

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Pertevniyal Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Pertevniyal Lisesi, İstanbul’da Fatih ilçesi merkezinde Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında “Mahmudiye Mektebi” adıyla 1872’de hizmete giren ve hâlen Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden, Türkiye'nin köklü öğrenim kurumlarından biridir. İstanbul'un ve Türkiye'nin başarılı okullarından biri olarak gösterilen Pertevniyal Lisesi, 2013-2014 öğretim yılında 140 mezunundan 42'sini, 2014-2015 yılında 180 mezunundan 36'sını çeşitli tıp fakültelerine göndererek büyük bir başarıya imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Spor Salonu</span>

İzmir Atatürk Spor Salonu, 1971 yılında Alsancak'ta 1971 Akdeniz Oyunları için yapılmış birçok spor içinde barındıran uluslararası standartlarda bir spor salonudur.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Ahoy</span>

Ahoy Rotterdam, Rotterdam, Hollanda'da bulunan bir kongre merkezi ve arenadır. 1950 yılında açıldığından bu yana merkez pek çok sergiye, konsere ve spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Merkez üç ana bölümden olmaktadır: "Beurs- & Evenementenhallen", "Congres- & Vergadercentrum" ve "Ahoy Arena". Ana konser alanı olan Ahoy Arena, 15 Ocak 1971'de açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Devlet Tiyatrosu</span>

İstanbul Devlet Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne bağlı resmî bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">11 Nisan Stadyumu</span>

11 Nisan Stadyumu ya da eski adıyla Şanlıurfa GAP Stadyumu, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, Spor Genel Müdürlüğü tarafından inşa ettirilen tam olimpik bir stadyumdur. Koltuk kapasitesi 28 bin 965'tir. Tribünlerin üstü tamamen kapalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu</span> İzmir, Türkiyede bir spor salonu

Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan ve Karşıyaka Spor Kulübü'nün basketbol ve voleybol takımları; Türkiye Basketbol Ligi'nde yer alan Pınar Karşıyaka ve Türkiye Kadınlar Birinci Voleybol Ligi'nde yer alan Karşıyaka'nın maçlarını oynadığı spor salonudur. Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu'nun kapasitesi 5.000 seyircidir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Sırrı Gür Stadyumu</span>

Tevfik Sırrı Gür Stadyumu, Mersin'de kullanılmış eski stadyum.

<span class="mw-page-title-main">Başkent Voleybol Salonu</span>

Başkent Voleybol Salonu, Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Beştepe semtinde Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından voleybol için yaptırılan spor salonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Žalgiris Arena</span>

Žalgiris Arena Litvanya'nın Kaunas şehrinde bulunan bir spor salonudur. Konum olarak Neman Nehri'nin kenarında yer alıyor. Baltık devletleri arasındaki en büyük kapalı spor salonudur. Salon inşa edildikten sonra, şehrin önemli yapıtı olarak Kaunas Sports Hall'in yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Royal Opera House</span>

Royal Opera House, Birleşik Krallık'ta Londra merkezinde Covent Garden Meydanı ve Bow Street'te bulunan bir opera evi ve bale gibi görsel sanatlar temsil yeridir. 2256 kişilik seyirci kapasiteli büyük bina, çok kere 1732'de ilk defa zaman orada bulunan tiyatronun ismine atıfla kullanılan ismi ile, "Covent Garden Tiyatrosu" diye de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Muhammed Stadyumu</span>

V. Muhammed Stadyumu, Kazablanka şehrinin kalbinde büyük bir spor kompleksinin parçası olan stadyum ilk olarak 1955 yılında açılmıştır ve şu an 67.000 kişilik kapasiteye sahiptir. Ülkenin en popüler kulüpleri Raja ve Vidad maçlarını bu stadyumda oynamaktadır aynı zamanda Fas millî futbol takımıda tercihen bu stadyumu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wiener Stadthalle</span>

Wiener Stadthalle, Avusturya'nın Viyana şehrinde bulunan spor kompleksidir. 1953-1958 yılları arasında Avusturyalı mimar Roland Rainer tarafından yapılmıştır. Arena'nın toplam kapasitesi 16.000 kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı</span> Altındağ, Ankarada bir tren istasyonu ve karma kullanım ticari bina

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde, Ankara Garı'nın yanında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonu ve alışveriş merkezi, sinema salonu, otel, toplantı salonları vb. sosyal alanlardan oluşan ticari komplekstir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Kültür ve Sanat Merkezi</span>

Adana Kültür ve Sanat Merkezi, Türkiye'nin Adana kentinde, eski Adana Kız Lisesi binasında bulunan kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Yane Sandanski Arena</span>

Yane Sandanski Arena, Kuzey Makedonya'nın Üsküp şehrinde yer alan bir spor salonu. Salon 6.500 koltuk kapasitesine sahiptir. Adını Makedon devrimci Yane Sandanski'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Opera Tiyatrosu</span> Tifliste tarihi tiyatro binası

Gürcistan Ulusal Opera Tiyatrosu, Tiflis'te Rustaveli Bulvarı üzerinde bulunan ve geçmişte Tiflis Kraliyet Operası adıyla bilinen opera salonu.

Karen Demirciyan Spor ve Konser Kompleksi, bilinen ismiyle Demirciyan Arena, Spor & Müzik Kompleksi ya da sadece Hamalir Hrazdan Nehri geçidi yakınında, Erivan'ın batı kesimlerine hakim olan Tsitsernakaberd tepesine çıkan 184 basamaklı büyük bir spor ve konser kompleksidir.