İçeriğe atla

Carme Junyent

Carme Junyent
Junyent 2020'de
DoğumMaria Carme Junyent i Figueras
4 Şubat 1955(1955-02-04)
Masquefa, Katalonya, İspanya
Ölüm3 Eylül 2023 (68 yaşında)
Barselona, İspanya
EğitimBarselona Üniversitesi
Marburg Üniversitesi
Köln Üniversitesi
Kaliforniya Üniversitesi
Meslek
  • Dilbilimci
  • aktivist
  • akademisyen
Etkin yıllar1991-2023
İşverenBarselona Üniversitesi
Tanınma nedeni"Afrika dillerinin sınıflandırılması: Bantu ve genişlemesiyle ilgili (ileri) bir hipotez" (1991)
Çocuk(lar)2
ÖdüllerAziz George Nişanı (2019)

Maria Carme Junyent i Figueras ya da Carme Junyent (4 Şubat 1955 – 3 Eylül 2023), Katalan kökenli İspanyol dilbilimci, akademisyen ve aktivist.[1][2]

Yaşamı ve kariyeri

Junyent, 4 Şubat 1955'te Masquefa, Katalonya, İspanya'da doğdu.[3]Barselona, Marburg, Köln ve Kaliforniya Üniversitesi'nde iyi bir edebiyat öğrenimi gördü.[4] 1991'de "Afrika dillerinin sınıflandırılması: Bantu ve genişlemesiyle ilgili (ileri) bir hipotez" başlığıyla tezini vererek doktorasını aldı.[5] Özellikle Afrika dilleri ve sosyodilbilim alanında uzmanlaştı.[6]

1992'de UB merkezli Tehlike Altındaki Diller Çalışma Grubunu'nu kurarak başına geçti.[1] 1996'da yayınlanan Dil Hakları Evrensel Beyannamesi'ne danışman olarak katkıda bulundu.[7] Aynı zamanda Katalan dilini savunması ve nesli tükenmekte olan diller üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı. Uzun yıllar Barselona Üniversitesi'nde dilbilim profesörü olarak görev aldı. Ardından 2019'da Junyent, "Katalonya ile Dünya genelinde dilsel çeşitliliğin araştırılması ve savunulması alanındaki" çalışmaları nedeniyle Aziz Jordi Nişanı'nı aldı.[5] Son olarak 2022'de Katalan Yönetimi tarafından Dil Danışma Konseyi'nin başına getirildi.[1]

Aynı zamanda, El futur del català depèn de tu (tr. "Katalanca'nın geleceği size bağlı") ve Les llengües del món (tr. "Dünya dilleri") adlı kitapları yayınladı.[1]

Özel yaşamı ve ölümü

Yalnız yaşayan iki çocuk annesi[8] Junyent, 3 Eylül 2023'te Barselona, İspanya'da pankreas kanseri nedeniyle 68 yaşında öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Maresma Matas, Assumpció. "S'ha mort Carme Junyent, la dona sàvia que no es va rendir mai". VilaWeb (Katalanca). 4 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  2. ^ Zimmermann, Klaus; Amorós Negre, Carla; Cifuentes, Bárbara; Escobar, Anna María, (Ed.) (2014). Prácticas y políticas lingüísticas: nuevas variedades, normas, actitudes y perspectivas. Nuevos hispanismos (İspanyolca). Madrid: Iberoamericana. s. 384. ISBN 978-84-8489-797-2. 
  3. ^ "Carme Junyent i Figueras". Gran Enciclopèdia Catalana (Katalanca). 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  4. ^ "Mor Carme Junyent, masquefina i lingüista de referència al país". City Council of Masquefa (Katalanca). 3 Eylül 2023. 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2023. 
  5. ^ a b c Solé Ingla, Alba (3 Eylül 2023). "Carme Junyent, renowned Catalan linguist, dies". El Nacional (İngilizce). 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  6. ^ "La classificació de les llengües d'Àfrica: el bantu i una hipòtesi (més) sobre la seva expansió". University of La Rioja (Katalanca). 21 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  7. ^ P., J. (3 Eylül 2023). "Mor Carme Junyent, lingüista referent del català". El Punt Avui (Katalanca). 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  8. ^ Ventura Farré, Gemma (27 Ekim 2021). "Carme Junyent: «La gent no s’atreveix a dir el que pensa perquè no li posin l’etiqueta de masclista»". Catorze (Katalanca). 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barselona</span> Ispanyanın kuzeydoğusunda, ülkenin ikinci büyük kenti

Barselona, İspanya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan bir kent. Katalonya özerk bölgesinin başkenti ve en büyük kenti, ayrıca İspanya'nın nüfus bakımından ikinci en büyük kentidir. Şehir merkezi sınırları içindeki nüfusu 1,6 milyon, komşu ilçelerle birlikte Barselona ilinin nüfusu 4,8 milyondur. Avrupa Birliği sınırları içindeki beşinci en büyük metropoliten alandır. Kent, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir. Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalanca'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya</span> İspanyaya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge

Katalonya, İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Katalanca</span> Latin dili

Katalanca, Hint-Avrupa dillerinin Latin koluna bağlı bir dildir. İspanya'nın bazı bölgelerinde ve Andorra'da resmî dildir. Katalanca konuşanların çoğu İspanya'da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Mercè Rodoreda</span>

Mercè Rodoreda i Gurguí İspanya'nın özerk bölgesi olan, Katalonya'da Katalanca savaş sonrası yoğunluk konularında romanları ile lirizme önemli eserler katan, Katalan romancı.

Katalan yolu, Ulusal Katalan Örgütü tarafından organize edilen, Katalan halkının 400 km boyunca oluşturdukları insan zinciri. Aynı zamanda Katalonya'nın bağımsızlık günü olan 11 Eylül 2013 tarihinde düzenlenecek olan Katalan Yolu adı verilen bu yol, Katalan halkının bağımsızlığa uzanan yolunu temsil ediyor. 14 farklı Katalan Sivil Toplum Örgütü ile birlikte organize edilen, ElClauer. cat. 'in de işbirliği ile desteklenen Katalan Yolu İnsan Zinciri, Roma İmparatorluğu döneminde Katalonya'ya bağlantısı olan tarihi Augusta yolu'ndan başlayarak, El Pertús (Vallespir) boyunca uzanarak Acanar (Montsià)'ya doğru devam edecek. Katalan Bağımsızlık Örgütü (KBÖ) başkanı Carme Forcadell'e göre, Katalan Bağımsızlığına yürüyen bu insan seli, "Katalan Halkının birlik ve beraberliğinin, halkın ulusal bağımsızlığına kavuşmasının bir sembolüdür." Katalan Yolu ilk olarak 19 Haziran 2013 tarihinde, 1989 Baltık Yolu Organizasyonu üyelerinden Henn Karits ve Ülo Laanoja'nın yardımlarıyla Museu d'Història de Catalunya'da kamuoyuna takdim edildi. Toplamda organizatörler yaklaşık 1.500 otobüs ve 30.000 gönüllüyü harekete geçirmeyi planlıyordu. Yapılan organizasyondan üç hafta öncesinde ise, 350.000'den daha fazla insan özgürlüğe giden bu halk uyanışına katılmak ve 400 km'lik bu insan zincirinin bir parçası olabilmek için organizasyonun resmi web sitesinde çoktan kaydolmuştur ve 10 Eylül tarihine kadar kayıtlar devam edecektir. Bu tarihe kadar Özgürlük Yolunun bir parçası olmayı isteyen insan sayısının artışı beklenmektedir. Fakat organizatörler, Katalonya bölgesinin güney kısımlarına doğru oluşacak olan insan zinciri halkasını doldurmakta güçlük çekebilme sorunu yaşayacaklarından şüphe etmektedirler. Çünkü bu kısım, daha çok kırsal kesim, dağınık yerleşim yerlerinden oluşmaktadır. Bu da zincirin güney kısmı için, kuzey kesimden daha çok gönüllüye ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Assemblea Nacional Catalana ya da kısaca ANC, İspanya'nın özerk bölgelerinden Katalonya'nın bağımsızlığı ve Katalan Ülkeleri'nin irredantist hareketini desteklemek üzere kurulmuş örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya Ulusal Günü</span> 11 Eylül tarihinde kutlanan Katalan bayramı

Katalonya Ulusal Günü, veya kısaca Diada; her yıl 11 Eylül tarihinde anılan ve kutlanan Katalonya ulusal bayramı.

Rafael Lluís Ninyoles i Monllor, İspanyol sosyolog ve dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Pompeu Fabra</span>

Pompeu Fabra i Poch, İspanyol bir mühendis ve gramercidir. Çağdaş Katalanca dilinin normatif reformunun ana yazarıydı.

Germà Colón i Doménech, İspanyol dilbilimci, eğitimci ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Katalan Klasik Arkeoloji Enstitüsü</span> 2000 yılında Katalonyada kurulmuş bir arkeoloji araştırma merkezi

Katalan Klasik Arkeoloji Enstitüsü, Generalitat de Catalunya ve Rovira i Virgili Üniversitesi tarafından 2000 yılında Katalonya'da kurulmuş bir arkeoloji araştırma merkezidir.

Jordi Sabatés, İspanyol piyanist, besteci ve aranjör.

<span class="mw-page-title-main">Roca dels Moros</span>

Roca dels Moros veya El Cogul Mağaraları, tarih öncesi Levanten kaya sanatı ve İber şematik sanatın resimlerini içeren bir kaya sığınağıdır. Site, İspanya'nın Katalonya özerk topluluğundaki El Cogul'da. Kaya resimleri 1998'den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki İber Akdeniz Havzası'ndaki Kaya sanarlarının bir parçası olarak korunmaktadır. Kuzeydoğu İber alfabesi ve Latin alfabesi ile yazılmış kitabeler, bölgenin İber ve Roma zamanlarında kutsal alan olarak kullanıldığını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Núria Feliu</span> katalan şarkıcı ve oyuncu

Núria Feliu i Mestres, Katalan kökenli İspanyol şarkıcı, aktris ve aktivist.

Katalonya Adı ve Unvan Yetkili Kataloğu (CANTIC), Katalonya Üniversiteleri Birliği Kataloğu (CCUC) içinde yer alan ve Biblioteca de Catalunya tarafından yönetilen bir yetki birliği kataloğudur. Amacı bibliyografik kataloglardaki erişim noktalarını standart hale getirmek, kataloglar arasındaki iletişimi geliştirmek ve temel olarak bilgi araştırma ve erişimini kolaylaştırmaktır. CANTIC, Katalan kültürü ile ilgili isim ve unvanlara özel muamele yapar. Bu makamlar tam yetki alır ve sonunda Enciclopèdia Catalana'ya erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Masquefa</span> İspanyanın Barcelona ilinde belediye

Masquefa Anoia, Katalonya, İspanya'da yer alan yerleşimdir. Piers ve Martorell arasındaki yol üzerinde Penedès Depresyonu'nun kenarında yer almaktadır. Barselona'dan Martorell üzerinden Igualada'ya giden FGC demiryolu hattının R6 hattına ait bir tren istasyonu ile ulaşım sağlanmaktadır. Belediye Başkanı 2023'te göreve gelen Roger Vázquez i Claravalls'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ventura Pons</span>

Ventura Pons Sala, İspanyol film yönetmeni ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Vicky Luengo</span>

Victoria Luengo', bilinen adıyla Vicky Luengo, İspanyol sinema, televizyon ve sahne oyuncusu. Riot Police (2020) ve Red Queen (2024) adlı televizyon dizilerindeki performansıyla ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Montserrat Candini</span>

Montserrat Candini i Puig, İspanyol siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Àngels Martínez Castells</span>

Àngels Martínez i Castells, İspanyol ekonomist ve siyasetçi.