İçeriğe atla

Carlota Perez

Carlota Perez
2015 yılında Perez
Doğum20 Eylül 1939 (85 yaşında)
Caracas, Venezuela
MilliyetVenezuelalı, Britanyalı
Vatandaşlık Venezuela
 Birleşik Krallık
MeslekEkonomist, Akademisyen
ÖdüllerGümüş Kondratieff Madalyası
Resmî sitecarlotaperez.org
Akademik geçmişi
EtkilendikleriJoseph Schumpeter
Christopher Freeman
Akademik çalışmaları
Disiplinİnovasyon Ekonomisi
GelenekNeo-Schumpeterci
KurumuTallinn Teknoloji Üniversitesi
Londra Üniversitesi Akademisi
Sussex Üniversitesi

Carlota Perez (d. 20 Eylül 1939; Caracas[1]), teknoloji ve sosyo-ekonomik kalkınma konusunda uzmanlaşmış İngiliz-Venezuelalı ekonomist ve akademisyendir.[2] Schumpeter'in Kondratieff dalgaları üzerine çalışmasının daha da geliştirilmiş hali olan Tekno-Ekonomik Paradigma Değişimleri kavramını ve büyük dalgalanmalar teorisini araştırmaktadır.

2012'de Uluslararası N. D. Kondratieff Vakfı tarafından Gümüş Kondratieff Madalyası ile ödüllendirildi[3] ve 2021'de Utrecht Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi. 2013'ten 2016'ya kadar Londra Ekonomi Okulu'nda profesördü.

Kariyeri

Perez, şu anda Londra Üniversitesi Akademisi'nin İnovasyon ve Kamu Araçları Enstitüsünde Fahri Profesördür.[4] Aynı zamanda Sussex Üniversitesi'nin de Fahri Profesörü[5] ve Tallinn Üniversitesi'nin yardımcı profesörüdür.[5] Düzenli olarak dünyadaki diğer üniversitelerde misafir dersler vermektedir.

Kariyerine 1970'lerin ortasında patlak veren enerji krizinin yapısal nedenlerini incelediği Venezuela Merkez Üniversitesi'nde başladı ve ardından Kuzey-Güney Diyaloğu'nun (1975) teknoloji yönleriyle ilgili olarak, Dış Ticaret Enstitüsü'nde kamu hizmetinde çalıştı. Sanayi Bakanlığı'nda Kurucu Teknoloji Direktörü olarak (1980–1983), ilk risk sermayesi ajansı olan FINTEC'i kurdu. Venezuela'daki büyük kamu ve özel şirketlerin çoğuna, özellikle de ulusal petrol şirketi PDVSA'nın Araştırma ve geliştirme iştiraki INTEVEP'e danışmanlık yaptı.

Uluslararası danışman olarak OECD, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, UNESCO, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, And Paktı ve Dünya Bankası dahil olmak üzere çeşitli çok taraflı kuruluşlarda çalıştı. Ayrıca birçok ülkede büyük şirketler (IBM, Ericsson, Telefónica, Cisco, Sogeti, ING Bank dahil), endüstri birlikleri, bakanlıklar ve endüstri konseyleri, Bilim ve Teknoloji, Ar-Ge enstitüleri ve kalkınma bankaları için danışmanlık yapmıştır. Avrupa Birliği'nin Lizbon Stratejisinin çeşitli unsurları onun çalışmalarına dayanıyordu ve 2015'te Avrupa Komisyonu'nun Yeşil Büyüme ve İşler için Horizon 2020 Uzman Grubu Başkanıydı.[6]

Bibliyografya

  • Carlota Perez, Leo Johnson, Art Kleiner. Altın Çağın Eşiğinde miyiz? 7 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . 28 Ağustos 2017.
  • Carlota Perez. Teknolojik Devrimler ve Finansal Sermaye: Balonların Dinamikleri ve Altın Çağlar . Londra: Elgar 2002. (1-84376-331-1 )
  • Wolfgang Drechsler, Rainer Kattel ve Erik S. Reinert, editörler. Tekno-Ekonomik Paradigmalar: Carlota Perez Onuruna Yazılar . Londra: Marşı, 2009. (9781843317852 )
    • Christopher Freeman, Bengt-Åke Lundvall, Giovanni Dosi, Richard R. Nelson ve diğerlerinin makalelerini içerir.
  • Carlota Perez. Teknolojik devrimler ve tekno-ekonomik paradigmalar. 22 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. : Teknoloji Yönetişimi ve Ekonomik Dinamiklerde Çalışma Belgeleri, Çalışma Belgesi No. 20, Tallinn: Norveç ve Tallinn Teknoloji Üniversitesi, Tallinn 2009.

Kaynakça

  1. ^ Techno-Economic Paradigms: Essays in Honour of Carlota Perez, Anthem Press, 2009, p. 395.
  2. ^ "About - Carlota Perez". 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  3. ^ "The International N. D. Kondratieff Foundation". 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  4. ^ "Staff profile at the Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP), University College London". 25 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  5. ^ a b "Staff profile at the Science Policy Research Unit (SPRU), University of Sussex". 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 
  6. ^ "Report of the European Commission Expert Group on Green Growth and Jobs". 5 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tallinn</span> Estonyanın başkenti

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin Finlandiya Koyu kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallinn'in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811'dir. Tallinn, aynı zamanda Estonya'nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir. Helsinki dışında yakın olduğu önemli şehirler, 300 kilometre güneyindeki Letonya başkenti Riga, 320 kilometre doğusundaki Rus şehri Sankt-Petersburg ve 380 kilometre batısındaki İsveç başkenti Stockholm'dur. 2023 yılının Yeşil Avrupa Başkenti seçilen Tallinn, ülkenin tek teknik üniversitesi olan Tallinn Teknoloji Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Sosyal bilimler üzerine eğitim veren Tallinn Üniversitesi de bu şehirde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Alois Schumpeter</span> Avusturyalı ekonomist (1883 – 1950)

Joseph Alois Schumpeter, Avusturyalı iktisatçı ve siyaset bilimcidir. Çalışmaları ile siyasi iktisada önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

Enis Tütüncü, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Barry Sharpless</span> Amerikalı kimyager

Karl Barry Sharpless Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Şentop</span> 29. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mustafa Şentop, Türk hukukçu, siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde TBMM'ye giren Şentop, 2012-2015 yılları arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

Kamil Okyay Sındır, Türk akademisyen, Ziraat yüksek mühendisi ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel sekreteri ve İzmir milletvekili. 2009-2014 yılları arası Bornova belediye başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Amina J. Mohammed</span>

Amina J. Mohammed, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve eski Nijerya Çevre Bakanı.

Arnavutluk'un dış ilişkileri, ülkenin diğer hükûmet ve halklarla olan ilişkilerini ifade eder. Dış ilişkiler, başkent Tiran'da bulunan Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yürütülür. Mevcut bakan Ditmir Bushati'dir. Güneydoğu Avrupa'da bulunan ve Akdeniz'e kıyısı olan Arnavutluk, 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan ederek egemen bir devlet oldu. Tüm ülkelerle dostça ilişkiler kurmayı hedefleyerek tamamlayıcılık politikasını sürdürür. 1990'da komünizmin çöküşünden sonra dünya genelindeki diğer uluslarla iyi ilişkiler kurarak sorumluluklarını ve konumunu genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Marcos Pérez Jiménez</span> Venezuelalı asker ve siyasetçi

Marcos Evangelista Pérez Jiménez, Venezuelalı asker ve siyasetçidir. 1952-1958 yılları arasında Venezuela devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Daniele Archibugi</span> İtalyan ekonomist

Daniele Archibugi, İtalyan ekonomist ve siyaset teorisyenidir. Ekonomi, inovasyon ve teknolojik değişim politikaları, uluslararası ilişkiler'de siyasal teori, politik ve teknolojik küreselleşme üzerine çalışmaktadır.

Deniz Kandiyoti, Türk yazar ve akademisyen. Türkiye ve Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere toplumsal cinsiyet ve kalkınma politikaları çalışmalarıyla tanınmaktadır. Doktorasını Londra Ekonomi Okulu'nda tamamladı. Women and Rural Production Systems, Women, Islam and the State ve Gendering the Modern adlı eserleri bulunmaktadır. Türkçede Metis Yayınları'ndan çıkan Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar ve Kültürün Kırılımları: Modern Türkiye’nin Her Günü adlı kitapları yayımlamıştır.

Thandika Mkandawire, Londra Ekonomi Okulu'nda Afrika Gelişimi Başkanı ve Afrika Gelişimi profesörü olan Malavili ekonomist ve kamu entelektüeli. Afrika'daki sosyal bilimler konusunda geniş çapta yayınları olan bir bilgindir. Araştırmaları kalkınma teorisi ile ekonomik ve sosyal politika üzerine yoğunlaştı.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Diane Elson</span>

Diane Rosemary Elson İngiliz ekonomist, sosyolog toplumsal cinsiyet ve kalkınma alanında sosyal çalışmacı.