İçeriğe atla

Carlos Puebla

Carlos Manuel Puebla (11 Ekim 1917, Manzanillo – 12 Temmuz 1989, Havana), Kübalı şarkıcı, gitarist, ozan ve besteci. Eski Trova hareketinin bolerolar ve milliyetçi şarkılar üzerine uzmanlaşmış bir üyesiydi.

Biyografi

Orta hâlli bir ailede doğan Puebla, gençliğinde çeşitli işlerde çalıştı (marangoz, mekanik, şeker kamışı işçisi, ayakkabıcı). Daha sonra müzikle ve özellikle gitar ile ilgilenmeye başladı. Enstrüman çalmayı kendisi öğrendi, ancak çalışma uyumu ve müzik teorisi üzerine eğitim gördü.[1]

1930'larda beste yapmaya başladı ve yaşadığı şehirde belirli bir popülerlik kazandı. 1953'te kurulan "Los Tradicionales" adlı grubuyla kayıtlar yaptı. 1962'de Eski Havana'da Kübalı halkın ve yabancı aydınların uğrak yeri olan La Bodeguita del medio adlı bir bar-restoranda düzenli olarak sahne almaya başladı.[2]

Siyasi olarak; Küba Devrimi'nden önce Fidel Castro'nun yanındaydı. 1961'de müzisyenleriyle birlikte çeşitli ülkelerde turneye çıktı. Müziğinin yanı sıra siyasi etkinlikleri, konserlerinde bir başarıya dönüştü. O zamandan beri El Cantor de la Revolución (devrim şarkıcısı) olarak anılmaya başladı ve diğer dünya turneleri ardından geldi. 1965'te Fidel Castro'nun Che Guevara'nın hükûmetten ayrıldığını bildirdiği konuşmasının ardından Puebla; en ünlü çalışması olan "Hasta Siempre"yi besteledi.

Uzun bir hastalık döneminin ardından 12 Temmuz 1989'da Havana'da hayatını kaybetti. Külleri beş yıl sonra şehir mezarlığına getirildi.

Çalışmaları

Puebla çeşitli aşk şarkıları yazmaya başladı. Bunlar arasında Quiero hablar contigo, Este amor de nosotros, Serenata cubana, Canción definitiva, Qué sé yo, Te vieron con él, Cuenta conmigo, Quién se lo iba a imaginar ve Claro ve Mario ikilisi sayesinde popülerlik kazanan Hay que decir adiós bulunmaktadır.

1950'lerin başlarında insanların yaşadıkları farklı durumları konu alan ve Batista'nın diktatörlüğüne meydan okuyan şarkılar yazdı: Plan de machete, Este es mi pueblo ve Pobre de mi Cuba. Sözleri ciddi ve doğrudandı. Küba Devrimi'nden ilham alarak yazdığı şarkıların bazıları şunlardır: Y en eso llegó Fidel (Ve sonra Fidel geldi), Fidel y La OEA (Fidel ve Amerikan Devletleri Örgütü) Procura venir el paz (Barış için çalış), Yankees go home!, La Reforma Agraria (Tarım reformu), Duro con él, Ya ganamos la pelea (Mücadeleyi zaten kazandık.) ve Son de la alfabetización.

En ünlü şarkısı "Hasta Siempre, comandante", dünya çapında çok sayıda sanatçı tarafından cover'landı. Fransa'da Nathalie Cardone ve Buena Vista Social Club cover'ları en önemlilerindedir.

Kaynakça

  1. ^ Orovio, Helio 2004. Cuban music from A to Z. Duke University, Durham NC. p170
  2. ^ Díaz Ayala, Cristóbal 1981. Música cubana del Areyto a la Nueva Trova. 2nd rev ed, Cubanacan, San Juan P.R. p272

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mercedes Sosa</span> Arjantinli şarkıcı (1935-2009)

Mercedes Sosa, Arjantinli şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Camilo Cienfuegos</span> Kübalı devrimci

Camilo Cienfuegos Gorriarán Calabazar de Sagua`da dünyaya gelen Kübalı devrimci. Fulgencio Batista başkanlığını devirmek için birçok yer altı aktiviteye katıldı ve Küba Devrimi`nde önemli bir rol oynadı. Fidel Castro, Raúl Castro ve Che Guevara ile birlikte devrimin önemli liderlerinden biridir. Geçirdiği uçak kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Granma (yat)</span>

Granma, 1956'da Küba Devrimi savaşçılarını taşımak için kullanılan yattır.

<span class="mw-page-title-main">Küba Komünist Partisi</span>

Küba Komünist Partisi, Küba'da işçi sınıfının öncüsü Marksist-Leninist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Alejo Carpentier</span> Kübalı yazar (1904-1980)

Alejo Carpentier y Valmont Kübalı gazeteci, yazardır. Latin Amerika edebiyatının 20. yüzyılın önde gelen roman yazarlarından biridir. Aynı zamanda müzikolog, eleştirmen ve oyun yazarı da olan Carpentier, büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerini vererek, kendisinden daha genç olan Gabriel Garcia Marquez gibi yazarları da etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Santiago Álvarez</span>

Santiago Álvarez, Kübalı film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Moncada Kışlası</span> Kübada bir kışla

Moncada Kışlası, Küba'nın Santiago kentinde, Küba bağımsızlık savaşı kahramanlarınan General Guillermon Moncada'nın adıyla anılan askeri bir kışlanın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Juan Almeida Bosque</span>

Juan Almeida Bosque Kübalı komünist siyasetçi ve bestecidir. Küba Devlet Konseyi'nin en kıdemli üçüncü üyesi ve Konsey Başkan Yardımcısıdır. Küba Devrimi'ni gerçekleştiren askeri komutanlardan bir tanesidir. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki kişilerden birisidir. Küba Devrimi Gazileri Derneğinin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Haydutlara Karşı Savaş</span>

Haydutlara Karşı Savaş, Küba'da Fidel Castro yönetimine karşı özellikle Escambray Dağlarında yaşanan silahlı ayaklanma. Ayaklanma büyük ölçüde toprak reformu kapsamında topraklarına el konan orta büyüklükteki toprak sahiplerince gerçekleştirilmiştir.

Küba'daki Yahudilerin tarihi, Küba'da yaşayan Yahudi kökenli topluluk. Bazı Yahudi asıllı Kübalılar atalarını, İspanyol Engizisyonundan kaçan Marrano'lara kadar dayandırırlar. 20. yüzyılının başında Küba'ya önemli ölçüde bir Yahudi göçü gerçekleşti. Birçok Kübalı gibi ülkedeki Yahudilerin çoğu da Fidel Castro başa geçince Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçtı ve Güney Florida'da büyük bir cemaat oluşturdular. Modern Küba'da Yahudiler ve Lübnanlılar gibi Orta Doğu kökenli halklar bulunmaktadır.

Alejandro Castro Espín Kübalı siyasetçi ve asker. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri bünyesinde albaydır. Küba Devlet Başkanı Raúl Castro'nun tek oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Alicia Alonso</span> Kübalı balerin

Alicia Alonso,, Kübalı prima balerin, bale yönetmeni ve koreograf. 1940'lar ve 1950'lerde dünyanın en meşhur dansçılardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Şili Ulusal Marşı</span>

Şili Millî Marşı, İspanyolca adıyla Himno Nacional de Chile, Şili’nin ulusal marşıdır. Eusebio Lillo tarafından 1847 yılında yazılmış, Ramón Carnicer tarafından 1828 yılında bestelenmiş. 1847 yılında yürürlüğe girmiştir.

<i>Che</i> (film, 2008)

Che, Steven Soderbergh'in yönettiği ve Benicio del Toro'nun başrolünde yer aldığı, Ernesto "Che" Guevara'yı konu alan 2008 yapımı biyografik sinema filmidir. Film, standart bir kronolojik sırayı izlemekten ziyade genel zaman çizelgesi boyunca serpiştirilmiş anları oblik seriler halinde sunuyor. Arjantinli adlı birinci bölümü Fidel Castro, Guevara ve diğer devrimcilerin Küba'ya ulaşmalarından iki yıl sonra Fulgencio Batista diktatörlüğünü başarıyla devirmelerine kadarki süreçte Küba Devrimi üzerine odaklanmaktadır. Gerilla adlı ikinci bölümde, Guevara'nın devrimi Bolivya'ya getirme girişimleri ve hazin sonu üzerinde duruluyor. Her iki bölüm cinéma vérité tarzında çekilse de çizgisel anlatım, kamera kullanımı ve görsel açıdan farklı yaklaşımlar barıdırıyor.

Norberto Collado Abreu, Kübalı denizci ve kaptan. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro ve diğer 26 Temmuz Hareketi üyelerini Meksika'dan Küba'ya götüren Granma teknesinin serdümeni.

Carlos Franqui, Kübalı yazar, şair, gazeteci, devrimci ve siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuştur. Devrimden sonra Revolución gazetesinin yayın sorumlusu olmuştur. Rejimle ayrılığa düşüp ülkeden ayrılmış ve 1968 yılı itibarıyla Castro rejimine karşı aktif muhalefete katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armando Hart</span>

Armando Hart, Kübalı devrimci ve komünist siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuş ve şehir örgütlenmesinde faaliyet göstermiştir.

Punto guajiro veya punto cubano - veya basitçe punto - Küba müziğinin söylenen bir türü, müzikle şiirsel bir sanat. 17. yüzyılda Küba'nın batı ve orta bölgelerinde popüler oldu ve 18. yüzyılda bir tür olarak pekişti. Endülüs ve Kanarya Adaları kökenli olup, Afrika unsurlarını Küba'da bütünleştirmiştir.