İçeriğe atla

Carlos Franqui

Carlos Franqui (4 Aralık 1921 - 16 Nisan 2010), Kübalı yazar, şair, gazeteci, devrimci ve siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuştur. Devrimden sonra Revolución gazetesinin yayın sorumlusu olmuştur. Rejimle ayrılığa düşüp ülkeden ayrılmış ve 1968 yılı itibarıyla Castro rejimine karşı aktif muhalefete katılmıştır.

İlk yılları

Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Zorlukla okurken solcu fikirlere yakınlık duyar. Genç yaşta Küba Komünist Partisine katılır ve Havana Üniversitesine girme fırsatı yakalamasına rağmen profesyonel devrimci olur. Küçük yerleşim yerlerinde çok başarılı bir örgütçü olarak faaliyet gösterir. Bir süre sonra partiden ayrılma kararı alır. Hayatını kazanmak için gazeteciliğie başlar. Çok iyi bir okuyucu olduğu için kendisini geliştirir. Bu dönemde çok sayıda Kübalı sanatçı ve yazarla birlikte çalışır.[1]

Küba Devrimi

Küba Komünist Partisinden ayrılmasına rağmen soldan kopmayan Franqui 1952 yılındaki Batista darbesinden sonra Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketine katılır. Havana'daki yasadışı Revolucion gazetesinin yayın kuruluna girer. Gerillaların Granma teknesiyle Küba'ya başarıyla çıktığı ve Castro'nun sağ salim Sierra Maestra'ya ulaştığı haberi üzerine yapılan baskında yakalanır ve işkence görür. Salıverilince Meksika'ya oradan da ABD Florida'ya geçer. Küba Devriminin başarılı olmasının ardından resmi yayın organı haline gelen Revolucion gazetesinin sorumlusu olur. Onun sorumlu olduğu dönemde gazete resmi hattan görece bağımsız bir çizgide sanat ve edebiyat ağırlıklıdır. Görevi gereği sık yaptığı yurt dışı seyahatlerde çok sayıda sanatçı ve aydınla görüşme fırsatı bulur.[2] Hükûmeti eleştirel yöntemi yüzünden sorun yaşayan Franqui sonunda dergideki görevinden ayrılır. Bundan birkaç ay sonra da dergi kapatılır. Kendisini sanata adayan Franqui 1967 yılında Havana'da Salón de Mayo sergisini açar.

Sürgün

Hükûmetle olan görüş ayrılıkları yüzünden ülkeden ayrılmasına izin verilen Franqui, ailesiyle birlikte maaşsız kültürel ataşe olarak İtalya'ya gönderilir. 1968 yılındaki Çekoslovakya'daki Prag Baharı olayları sebebiyle Küba hükûmetiyle temasını keser ve Sovyetler Birliği'nin askeri müdahalesini kınayan bir metin yayınlar. Küba hükûmetini eleştirmesinin ardından vatan haini ilan edilir ve devrime dair belgelerden çıkartılır. Sürgün döneminde edebiyat çalışmaları hız kazanır. Küba Devrimi dönemine ait çok sayıda eser kaleme alır. 1990'lı yıllarda Porto Riko'ya geçer ve 16 Nisan günü ölünceye kadar burada kalır.

Eserleri

  • Diary of the Cuban Revolution, 1980[3]
  • Cuba, La Revolucion: Mito O Realidad, 2006[4]
  • Family Portrait With Fidel: A Memoir, 1984[5]
  • Camilo, el Héroe Desaparecido, 2001[6]

Kaynakça

  1. ^ Bunlar arasında yazar Guillermo Cabrera Infante ve ressam Wifredo Lam vardır
  2. ^ Önde gelen aydın ve sanatçılar arasında Pablo Picasso, Miró, Calder, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir ve Julio Cortázar sayılabilir
  3. ^ Küba Dervimi Günlüğü
  4. ^ Küba, devrim: efsane mi gerçek mi
  5. ^ Fidel ile aile fotoğrafı: Anı
  6. ^ Camilo, kayıp kahraman

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Camilo Cienfuegos</span> Kübalı devrimci

Camilo Cienfuegos Gorriarán Calabazar de Sagua`da dünyaya gelen Kübalı devrimci. Fulgencio Batista başkanlığını devirmek için birçok yer altı aktiviteye katıldı ve Küba Devrimi`nde önemli bir rol oynadı. Fidel Castro, Raúl Castro ve Che Guevara ile birlikte devrimin önemli liderlerinden biridir. Geçirdiği uçak kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Granma (yat)</span>

Granma, 1956'da Küba Devrimi savaşçılarını taşımak için kullanılan yattır.

<span class="mw-page-title-main">Raúl Castro</span> 2011dan 2021e kadar Kübanın lideri

Raúl Modesto Castro Ruz Kübalı asker ve siyasetçi. Eski Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteriydi.

Carlos Manuel Puebla, Kübalı şarkıcı, gitarist, ozan ve besteci. Eski Trova hareketinin bolerolar ve milliyetçi şarkılar üzerine uzmanlaşmış bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Küba Komünist Partisi</span>

Küba Komünist Partisi, Küba'da işçi sınıfının öncüsü Marksist-Leninist siyasi parti.

<i>Granma</i> (gazete)

Granma, Küba Komünist Partisi Merkez Komitesinin resmi gazetesidir. Gazetenin ismi Fidel Castro ve 81 devrimciyi 1956 yılında Meksika'dan Küba sahillerine taşıyan Granma yatından gelir. 26 Temmuz Hareketinin gazetesi olan Devrim ile Sosyalist Halkçı Partinin yayın organı olan Günün Haberleri gazetelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

Arnaldo T. Ochoa Sánchez, Kübalı general, 1989 yılında vatana ihanet suçundan suçlu bulunarak kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Juan Almeida Bosque</span>

Juan Almeida Bosque Kübalı komünist siyasetçi ve bestecidir. Küba Devlet Konseyi'nin en kıdemli üçüncü üyesi ve Konsey Başkan Yardımcısıdır. Küba Devrimi'ni gerçekleştiren askeri komutanlardan bir tanesidir. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki kişilerden birisidir. Küba Devrimi Gazileri Derneğinin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Leopoldo Cintra Frías</span>

Leopoldo Cintra Frías "Polo" Kübalı asker ve siyasetçi. Küba Ordusunda general, Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro üyesi ve Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

Abelardo Colomé Ibarra Kübalı devrimci, asker ve devlet adamı. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde general ve Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro ve Merkez Komite üyesidir. 2015 yılına dek Küba İçişleri Bakanı ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı görevinde bulunmuştur. Çok sayıda muharebeye girmiş bir askerdir. Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

Reinaldo Arenas ya da tam ismi ile Reinaldo Arenas Fuentes, Kübalı şair, romancı ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Julio Antonio Mella</span>

Julio Antonio Mella Kübalı komünist siyasetçi ve Küba Komünist Partisi kurucusudur. Havana Üniversitesinde hukuk eğitimi görürken siyasi fikirleri nedeniyle 1925 yılında atılmıştır. 1929 yılında cinayete kurban giderek öldürülmüştür. Sosyalist Küba hükûmetleri tarafından ulusal kahraman olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Urrutia Lleó</span>

Manuel Urrutia Lleó, Kübalı avukat ve siyasetçi. 1950'li yıllarda Gerardo Machado hükûmetini devirerek diktatör olan Fulgencio Batista'ya karşı kampanyalar yürüttü. Bu kampanyalar 1959'da ilk devrimci hükûmetin başkanı olana kadar sürdü. Sadece altı ay sonra Küba Devrimi önderi Fidel Castro ile yaşadığı bir dizi görüş ayrılığı nedeniyle görevinden istifa etti ve kısa bir süre sonra ABD'ye göç etti.

<span class="mw-page-title-main">Vilma Espín</span>

Vilma Lucila Espín Guillois Kübalı devrimci, feminist ve kimya mühendisi. Halihazırdaki Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Frank Pais</span>

Frank País García Fulgencio Batista rejiminin devrilmesi için mücadele eden Kübalı devrimci. Yoğunlukla Sierra Maestra'da faaliyet gösteren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin şehir örgütlenmesi sorumlusuydu. 30 Temmuz 1957 günü Santiago de Cuba sokaklarında tutuklandıktan sonra polis tarafından yargısız infaz edilerek öldürülmüştür. Anısı bugün Küba'da çok sayıda yerin isminde yaşatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Huber Matos</span> Kübalı devrimci

Huber Matos, Fulgencio Batista rejiminin devrilmesi için mücadele eden Kübalı devrimci. Yoğunlukla Sierra Maestra'da faaliyet gösteren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin komutanlarındandı. İktidarın alınmasından sonra oluşan hükûmetin marksist ilkeleri benimsemesini protesto ettiği için tasfiye edilmiş ve 20 yıl (1959-1979) hapis kalmıştır. 1979 yılında salıverildikten sonra ABD'ye gitmiş ve Küba hükûmetine karşı olan muhalefete katılmıştır.

Norberto Collado Abreu, Kübalı denizci ve kaptan. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro ve diğer 26 Temmuz Hareketi üyelerini Meksika'dan Küba'ya götüren Granma teknesinin serdümeni.

<span class="mw-page-title-main">Armando Hart</span>

Armando Hart, Kübalı devrimci ve komünist siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuş ve şehir örgütlenmesinde faaliyet göstermiştir.