İçeriğe atla

Carlos Fonseca Amador

Carlos Fonseca Amador

Carlos Fonseca Amador (23 Haziran 1936, Matagalpa, Nikaragua – 8 Kasım 1976, Nikaragua), Nikaragualı bir öğretmen ve kütüphaneci, aynı zamanda Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin de (FSLN) kurucusudur. FSLN’nin Nikaragua’daki yönetimi eline geçirmesinden üç sene önce dağlarında öldürülmüştür.

İlk yılları

Carlos Fonseca Amador 23 Haziran 1936 tarihinde Augustina Fonseca Ubeda’nin (anne) ve Fausto Amador Aleman’ın (baba) oğlu olarak, Nikaragua’nın kuzeybatısında bir şehir olan, Matagalpa’da dünyaya gelmiştir. Anne ve babası evli olmadığı ve babasının bölgedeki önemli zengin bir aileye mensup olduğu için, babası ve baba tarafının ailesi tarafından tanınmasa da gençliik yıllarında okula giderken babasından yardım almıştır.

1950 yılında orta okula başlayan Carlos Fonseca Amador, bu seneden itibaren politik gruplarla daha fazla ilgilenmeye başlamıştır. 1950'li yıllarından başında Muhafazakâr Parti’nin gençlik grubu olan Ulusal Popüler Eylem Birliği’ne (İspanyolca: Union Nacional de Acción Popular veya UNAP) katılmıştır. Sonraları Marksizme daha çok ilgi duyması nedeniyle Nikaragua Sosyalist Partisi’ne de (İspanyolca: Partido Socialista Nicaragüense veya PSN) üye olmuştur. 1953 veya 1954 yılında, UNAP’ın sosyal konularda çok burjuvazi davrandığı gerekçesiyle, bu partide ayrılmış; 1954 yılında Segovia adını verdiği bir “kültür günlüğünü” basmaya başlamıştır.

Carlos Fonseca Amador, Guardia Nacional tarafından tutuklanması ve iki ay hapiste kalmasına rağmen Nikaragua'nın barışçıl yöntemlerle değişebileceğine ve bunu PSN'nin sağlayacağına inancını korumuştur. 1957 yılında, PSN delegesi olarak, Sovyetler Birliği'ni ziyaret etmiştir.

Silahlı mücadeleye katılma

Fidel Castro ve 26 Temmuz Hareketi, 1 Ocak 1959 tarihinde Küba'da yönetimi eline geçirdi. Küba Devrimi'nın Latin Amerika'da, Nikaragua da dahil olmak üzere, etkisini oldukça çabucak gösterdi. Carlos Fonseca Amador'in politik evriminde Küba Devrimi bir dönüm noktası olmuştur. Küba Devrimi'nin Küba Komünist Partisi'nin kontrolü dışında gerçekleştiğini göz önünde tutan Carlos Fonseca Amador, Nikaragua'da bir devrim hareketinin PSN veya diğer mevcut gruplar dışında kurulması fikrini benimsemeye başladı.

Küba Devrimi'nin hemen ardından Nikaragua'daki anti-Somoza (döneminin mevcut devlet başkanı) hareketi oldukça popülerlik kazandı ve 1959 yılındaki ayaklanmaya yol açtı. Carlos Fonseca Amador ve onun gibi birçok radikal Nikaragualı Küba'yı ziyaret etti.

1959 yılının ortalarına Carlos Fonseca Amador, Honduras'ın güneyinde bir kamp kurmuş olan Nikaragualı bir gerilla grubuna katıldı. 24 Haziran 1959 tarihinde bu grup Nikaragua ve Honduras orduları tarafında bozguna uğratıldı. Bu çatışmada birçokları hayatını kaybederken, Carlos Fonseca Amador canlı yakalandı ve hapse konuldu. Bu olay sonunda Carlos Fonseca Amador, PSN ile tüm ilişkilerini kesmek ve FSLN'ni kurma kararı alması için dönüm noktası olmuştur.

Carlos Fonseca Amador'in ordu tarafından tutuklanmış olmasına rağmen, nasıl kaçabildiği belli değildir. Bilinen bir husus 24 Haziran 1959 çatışmasında gözaltına alındığı ve sonrasında da Küba'ya kaçtığıdır. Bu noktadan itibaren de bir Sandinist olmayı cidden düşünmeye başladığı sanılmaktadır. Bu görüşte olan diğer arkadaşları ile sık sık yaptıkları toplantılar kısa bir süre sonra FSLN'nin yani Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin oluşmasına yol açacaktır.

Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi

1959 ile 1963 yılları arasında Carlos Fonseca Amador ve arkadaşları birçok farklı organizasyonlar oluşturmuşlar ise de bu grupların ömrü kısa olmuştur. En sonunda FSLN (Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi) 1963 yılında kurulmuştur. Orijinal olarak Carlos Fonseca Amador, Küba Devrimi'nın taktiklerini aynen uygulamayı düşünmüş, ona göre savaş planları yapmıştır.

1963 ile 1976 yılları arasında inişli çıkışlı bir grafik ile FSLN varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Carlos Fonseca Amador, 8 Kasım 1976 tarihinde askerlerler giriştikleri bir çatışma sırasında öldürülmüştür.

Kaynakça

  • Zimmermann, Matilde. Sandinista: Carlos Fonseca and the Nicaraguan Revolution. Duke University Press (2000).
  • Andrew, Christopher; Mitrokhin, Vasili. The World Was Going Our Way: The KGB and the Battle for the Third World. Basic Books (2005)
  • Borge, Tomás. The Patient Impatience Curbstone Press (1992).

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti</span> Karayiplerde bir ülke

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında ülkenin tek kara komşusu olan Haiti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua</span> Orta Amerikada bir ülke

Nikaragua, resmî adıyla Nikaragua Cumhuriyeti, 129.495 km²'lik yüz ölçümüyle Orta Amerika kıstağının en büyük ülkesidir. Ülke, kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika ile komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrilidir. 11 ile 14 derece kuzey enlemleri arasında bulunan Nikaragua'nın başkenti Managua'dır. Nüfusun yaklaşık beşte biri bu kentte yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi</span>

Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi, Nikaragua'daki demokratik sosyalist bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Guevarizm</span> bir savaş stratejisi

Guevarizm Marksizm-Leninizm fikrine inanan ve ilkelerini benimseyen Küba Devrimi'nin önde gelen isimlerinden Marksist-Leninist devrimci Ernesto "Che" Guevara ile ilişkilendirilen bir komünist devrim teorisi ve gerilla savaşı askeri stratejisidir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Ortega</span>

Daniel Ortega Saavedra, Nikaragualı siyasetçi ve mevcut Nikaragua devlet başkanı. Aynı zamanda Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesinin (FSLN) lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Augusto César Sandino</span>

Augusto Nicolás Calderón Sandino, Nikaragualı gerilla önderi. Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) adını ondan almıştır.

<i>Walker</i> (film)

Walker 1987 ABD yapımı dramatik fantastik western filmidir.

Küba İstihbarat Teşkilatı (İspanyolcası: Dirección de Inteligencia, DI), Küba hükûmetinin asıl istihabarat birimidir. DI, 1959 Küba Devrimi'nden sonra 1961 yılında Küba İçişleri Bakanlığının bünyesinde kurulmuştur. Teşkilat tüm yabancı istihbaratın toplanmasından sorumludur ve iki bölüme ayrılmıştır; Operasyon Bölümü ve Destek Bölümü. Teşkilatın ilk başkanı Manuel Piñeiro olmuştu. Teşkilatın önemli başkanlarından birisi de 1989 yılında yaşanan Ochoa Olayından sonraki tasfiye sonucu Ordu İstihbaratının başındayken Küba İstihbarat Teşkilatı başkanlığına getirilen General Jesus Bermudez Cutiño'dur. Teşkilatın başında şu anda General Eduardo Delgado Rodriguez bulunmaktadır.

Arnaldo T. Ochoa Sánchez, Kübalı general, 1989 yılında vatana ihanet suçundan suçlu bulunarak kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua'daki Yahudilerin tarihi</span>

Nikaragua Yahudileri, Nikaragua'da doğmuş veya oraya göç etmiş Yahudilere veya onların nesillerinden gelenlere denir. Yahudi diyasporasının bir parçasıdır.

Cezayir başbakanları listesi, Cezayir'de hükûmetin başındaki kişilerin listesidir. Makamda oturan kişi ise Cezayir Hükûmetinin başı ve Bakanlar Kurulunun başkanıdır. Makam, 1958'de Cezayir Kurtuluş Savaşı sırasında Mısır'ın Kahire kentinde sürgünde olan Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti (GPRA) başkanı olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kontralar</span> Nikaraguada ABD destekli silahlı asiler

Kontralar, Nikaragua'da Sandinista hükûmetine karşı savaşan ABD destekli silahlı gruplardır.

Kentsel gerilla savaşı, gayrinizami harp yöntemlerini kullanarak kentsel alanda hükûmet güçleriyle veya iktidarın temsil ettiği kuvvetlerle yapılan gerilla savaşıdır.

Marvin Rodríguez Ramírez, Kosta Rikalı futbolcu ve teknik direktördür. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük yapmıştır.

Edén Atanacio Pastora Gómez, 2006 genel seçimlerinde cumhurbaşkanlığı için Değişim Alternatifi (AC) partisinin adayı olarak yarışan Nikaragualı politikacı ve gerilla. Somoza rejiminin çöküşünden önceki yıllarda Pastora, Güney Nikaragua'nın en büyük milisleri olan Güney Cephesi'nin lideriydi. Kuzeyde sadece FSLN'ye ikinci oldu. Pastora, Comandante Cero olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo López Mateos</span> 55. Meksika devlet başkanı

Adolfo López Mateos 1929'da muhalif olmasına rağmen sonradan Kurumsal Devrimci Parti (PRI) üyesi olmuş Meksikalı siyasetçi. Meksika devlet başkanı seçildi ve 1958 ile 1964 yılları arasında hizmet verdi.Başkanlığı sırasında elektrik şirketlerini millileştirdi, Bedava Ders Kitapları Ulusal Komisyonu'nu kurdu (1959), ABD sınırındaki Chamizal tartışmasını çözdü ve Doğa Tarihi Müzesi ve Meksiko'daki Ulusal Antropoloji Müzesi gibi önemli müzeleri açtı. Siyasi felsefesinin "Anayasa'nın solu" olduğu söyleyen López Mateos, Lázaro Cárdenas'tan beri solcu olduğunu ilan eden ilk başkan oldu. López Mateos Meksikalılar arasındaki popülerliği ile tanınır; Cárdenas ve Adolfo Ruiz Cortines ile birlikte López Mateos, Meksika'nın 20. yüzyıldaki en popüler başkanları olarak anılır. Ancak başkanlığı sırasında sendika başkanları Demetrio Vallejo ve Valentín Campa'nın tutuklanması, köylü lideri Rubén Jaramillo ve ailesinin Meksika ordusu tarafından öldürülmesi gibi baskıcı uygulamaları olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci</span>

Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci 1976-1983 dönemi arasında Arjantin devletini yöneten askerî diktatörlük dönemini anlatır. Rejimin temeli 24 Mart 1976 tarihinde Devlet Başkanı Isabel Martínez de Perón'a karşı düzenlenen başarılı darbeyle atılır. İktidarı alan cunta, Kirli Savaş adı verilen ve sivil halka karşı çok çeşitli suçların işlendiği bir süreç başlatmıştır. Rejim 1982 yılında İngiltere'ye karşı başlattığı Falkland Savaşı'nda yenilince toplumsal muhalefet yükselişe geçmiş ve cuntacılar 1983 yılında iktidarı bırakmak durumunda kalmıştır. Takip eden demokrasi döneminde hayatta kalmış olan önde gelen darbecilerin çoğu mahkeme önüne çıkmış ve hapis cezaları almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cabinda Yerleşimi Kurtuluş Cephesi</span>

Cabinda Yerleşimi Kurtuluş Cephesi,, Angola eyaleti Cabinda'nın bağımsızlığı için savaşan bir gerilla ve siyasi harekettir. Eskiden Portekiz yönetimi altında, Angola'nın 1975'te Portekiz'den bağımsızlığını kazanmasıyla, bölge yeni bağımsız Angola'nın eksklav eyaleti oldu. FLEC, eski Kakongo, Loango ve N'Goyo krallıklarının işgal ettiği bölgede Cabinda Savaşı'na karşı savaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Sandinist Devrimi</span>

Sandinist Devrimi veya Nikaragua Devrimi, Nikaragua'da 1960'larda ve 1970'lerde Somoza diktatörlüğüne karşı yükselen muhalefeti, Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FSLN) 1978-79'da diktatörlüğü devirmek için yürüttüğü şiddetli mücadele, FSLN'nin 1979'dan 1990'a ülkeyi yönetme çabaları ile 1981-1990 yılları arasında FSLN liderliğindeki Nikaragua hükûmeti ile Kontralar arasındaki çatışmaları kapsayan bir dizi siyasi olaylardır. Devrim, Nikaragua tarihinde önemli bir döneme damgasını vurdu ve ülkeyi Soğuk Savaş'ın en önemli vekil savaş alanlarından biri olarak ortaya çıkardı ve uluslararası alanda büyük ilgi gördü.