İçeriğe atla

Carlos Castillo Armas

Carlos Castillo Armas
1954'te Castillo Armas
28. Guatemala Devlet Başkanı
Görev süresi
7 Temmuz 1954 - 26 Temmuz 1957
Yerine geldiğiElfego Hernán Monzón Aguirre
Yerine gelenLuis González López
Kişisel bilgiler
Doğum 4 Kasım 1914(1914-11-04)
Santa Lucía Cotzumalguapa, Guatemala
Ölüm 26 Temmuz 1957 (42 yaşında)
Guatemala, Guatemala
Partisi Ulusal Özgürlük Hareketi
Evlilik(ler) Odilia Palomo Paíz[1]
Mesleği Guatemala askeri subayı
İmzası

Albay Carlos Castillo Armas (d. 4 Kasım 1914 - ö. 26 Temmuz 1957) eski Guatemala Devlet Başkanı. 8 Haziran 1954 tarihinde gerçekleştirdiği askerî darbeyle başa geldi, 1957 yılında suikasta uğrayarak öldü.

1954 Haziran sonunda, ABD tarafından diplomatik ve ekonomik olarak izole olan Arbenz hükûmeti, "kuzey devine" karşı direnişin boşuna olduğu sonucuna vardı ve Arbenz 27 Haziran'da istifa etti. Kısa bir süre sonra, Castillo Armas ve onun "Ordu" Guatemala Şehri'ne yürüdü ve bir yönetici cunta kurdu. 8 Temmuz 1954'te Castillo Armas cunta başkanlığına seçildi.

CIA'in desteği sayesinde (CIA kod adı: Calligeris, Operasyon PBSUCCESS) kurduğu askerî cuntanın başına geçen Armas, 26 Temmuz 1957 tarihinde Başkanlık Sarayında Başkanlık koruması tarafından öldürüldü. Öldüren kişi, Romeo Vásquez Sánchez, olaydan kısa bir süre sonra intihar etti. Sánchez'in Armas'ı[2] neden öldürdüğü tam olarak aydınlatılamamıştır. Armas'ın yerine Luis Arturo González López gelmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Way 2012, s. 78.
  2. ^ "Colonel Castillo Armas". 8 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Elfego Monzón
Guatemala Devlet Başkanı
1954–1957
Sonra gelen:
Luis González

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dwight D. Eisenhower</span> 34. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1953–1961)

Dwight David Eisenhower , lakabı "Ike", ABD'nin 34. başkanı (1953-1961). II. Dünya Savaşı'nda 1944-45 yıllarında Batı Avrupa'daki Müttefik kuvvetlerinin başkomutanlığını yapmıştır. 1951'de NATO'nun ilk başkomutanı olmuştur. Alman asıllıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala</span> Orta Amerikanın Kıstas bölgesinde yer alan bir ülke

Guatemala Cumhuriyeti, kısaca Guatemala, Orta Amerika'da Kıstas bölgesinde bir ülkedir. Kuzeyde Meksika, doğuda Belize ve Honduras, güneyde ise El Salvador'la komşudur. Ayrıca doğuda Karayip Denizi'ne, batıda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Başkenti Guatemala'dır. 372 Havalimanı bulunmaktadır. (2010)

<span class="mw-page-title-main">Cemal Tural</span> 13. TSK Genelkurmay Başkanı

Ahmet Cemal Tural Türk asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 13. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Madanoğlu</span> Türk asker ve senatör

Cemal Madanoğlu Türk asker. 27 Mayıs Darbesi'nin fiilî lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat</span> 3. Mısır devlet başkanı

Muhammed Enver Sedat, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın üçüncü devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jacobo Arbenz Guzmán</span> Guatemala başkanı (1951–1954)

Albay Jacobo Arbenz Guzmán 1951 yılından 1954 yılına kadar Guatemala'nın başkanlığını yapmıştır. 1954 yılında CIA tarafından düzenlenen darbe ile başkanlıktan indirilmiş ve ülkeyi uzun yıllar süren politik karışıklığa ve kaosa iten bu darbe sonucunda başkanlığını Albay Carlos Castillo Armas'ın yaptığı askerî cunta başa getirilmiştir.

Alfhem, 1954 Mayıs'ında Guatemala'daki Arbenz hükûmetine Çekoslovak silah ve cephanesini taşımak için kullanılmasıyla tanınan İsveç bandıralı bir gemidir.

<span class="mw-page-title-main">Juan Perón</span> Arjantinli asker ve siyasetçi

Juan Domingo Perón, Arjantinli asker ve siyasetçi. Peronist hareketin kurucusu ve önderi olan Peron, 1946-55 ve 1973-74 arasında başkanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dag Hammarskjöld</span> 2. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, İsveçli iktisatçı ve devlet adamıdır. Birleşmiş Milletler'in ikinci genel sekreteri (1953-1961). BM'nin saygınlığını ve etkisini artırmış, ölümünden sonra Nobel Barış Ödülü (1961) verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Göktan</span> Türk bürokrat

Cemal Göktan, Türk bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Che Guevara</span> Arjantinli Marksist devrimci (1928–1967)

Ernesto "Che" Guevara Arjantinli Marksist devrimci, doktor, yazar, gerilla lideri, diplomat ve askerî teorisyendir. Küba Devrimi'nin önemli bir figürü olarak kendisi, popüler kültürde her yerde bulunan bir karşı kültürel isyan simgesi ve küresel bir sembol hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Leopoldo Galtieri</span> Arjantinli asker (1926-2003)

Leopoldo Fortunato Galtieri Castelli, Arjantinli general ve devlet adamı. 1981-82 yıllarında devlet başkanlığı yaptı.

United Fruit Company, ABD şirketi. Özellikle üçüncü dünya ülkelerindeki çiftliklerden aldığı havuç, patates, bezelye gibi sebze ve ağırlıklı olarak muz, ananas gibi tropik meyveleri ABD ve Avrupa pazarlarına satmaktadır.

1954 Guatemala Darbesi 18-27 Haziran 1954'te ABD tarafından CIA önderliğinde yapılan darbedir.

Radio Rebelde Küba kaynaklı İspanyolca yayın yapan radyo kanalıdır. günde 24 saat yayın yapan kanalda ulusal ve uluslararası müzik, haberler ve canlı spor müsabakaları yayını yapılır. Küba Devrimi sürecinde 1958 yılında Ernesto Che Guevara tarafından Sierra Maestra'da kısa dalga üzerinden yayın yapacak şekilde kurulmuştur. Kuruluş amacı Fidel Castro liderliğindeki 26 Temmuz Hareketinin tanınması ve desteklenmesi olmuştur.

Celia Sánchez Manduley, Kübalı devrimci ve komünist siyasetçi.

Yorgos Papadopulos, Yunan subay ve devlet adamı. 1967-1974 Yunanistan askerî cuntası döneminde 1967'den 1973'e kadar yine bir cunta üyesi olan Dimitrios Yoannides tarafından devrilene kadar cuntanın liderliğini yapmıştır.

Frederick William Kwasi Akuffo ya da yaygın kullanıldığı hali ile Fred Akuffo, Ganalı asker ve siyasetçi. Akuffo, Afrika ülkesi Gana'da 1978 ile 1979 yılları arasında askerî cunta lideri olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci</span>

Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci 1976-1983 dönemi arasında Arjantin devletini yöneten askerî diktatörlük dönemini anlatır. Rejimin temeli 24 Mart 1976 tarihinde Devlet Başkanı Isabel Martínez de Perón'a karşı düzenlenen başarılı darbeyle atılır. İktidarı alan cunta, Kirli Savaş adı verilen ve sivil halka karşı çok çeşitli suçların işlendiği bir süreç başlatmıştır. Rejim 1982 yılında İngiltere'ye karşı başlattığı Falkland Savaşı'nda yenilince toplumsal muhalefet yükselişe geçmiş ve cuntacılar 1983 yılında iktidarı bırakmak durumunda kalmıştır. Takip eden demokrasi döneminde hayatta kalmış olan önde gelen darbecilerin çoğu mahkeme önüne çıkmış ve hapis cezaları almıştır.

Mart 1949 Suriye askerî darbesi, Suriye'de 30 Mart 1949'da gerçekleşen kansız bir darbeydi ve modern Suriye tarihinde ülkenin demokratik olarak seçilmiş hükûmetini deviren ilk askeri darbeydi. 11 Nisan 1949'da Suriye devlet başkanı olacak olan Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı Hüsnü Zaim tarafından gerçekletirildi. Zaim'in yönetimi ele geçirilmesine yardım eden subaylar arasında, her ikisi de daha sonra sırasıyla ülkenin askeri liderleri olacak olan Sami el-Hinnavi ve Edib Çiçekli de vardı. Devlet Başkanı Şükri el-Kuvvetli, Suriye Ordusu için düşük kaliteli silahlar satın almak ve zayıf liderlikle suçlandı. Kısa bir süre hapsedildi, ancak daha sonra Mısır'a sürgüne gönderildi. Daha sonra Temsilciler Meclisi olarak adlandırılan Suriye Parlamentosu feshedildi. Zaim, cumhuriyeti devirmek için komplo kurmakla suçladığı Münir el-Eclani gibi birçok siyasi lideri de hapse attı.