İçeriğe atla

Carlo Lodoli

Carlo Lodoli
Alessandro Longhi'nin 1760'larda yaptığı Carlo Lodoli portresi
Doğum1690
Ölüm27 Ekim 1761
Milliyetİtalyan
MeslekMimarlık teorisyeni,
mimar, Fransisken rahibi, matematikçi, öğretmen
Önemli eser(ler)Apologhi immaginati
Mimarlığın Sokrates'i olarak bilinir.

Carlo Lodoli (d. 1690 - ö. 27 Ekim 1761), İtalyan mimarlık teorisyeni, Fransisken rahip, matematikçi ve öğretmendir. Mimari formların ve oranların kullanılan malzemenin yeteneklerinden türetilmesi gerektiğini iddia etti. Kendi yazıları kaybolduğu için bazen mimarinin Sokrates'i olarak anılır, teorileri sadece başkalarının eserlerinden bilinir. Claude Perrault, Abbé Jean-Louis de Cordemoy, Abbé Marc-Antoine Laugier gibi mimarlar ve mimari teorisyenlerle birlikte Lodoli, hakim Barok ve Rokoko stillerine meydan okuyan rasyonel bir mimariyi dile getirmektedir.[1]

Girolamo Zanetti, Lodoli'yi 20 yıl yazdıktan sonra mimarlık tezini bitirdiğini ancak yayınlamayı reddettiğini kaydetmiştir. Bunun yerine Francesco Algarotti, Carlo Lodoli'nin barok karşıtı rasyonalizminden ziyade taklitçiliği vurgulayarak, biraz sulandırılmış bir biçimde de olsa, Saggio sopra l'architettura (1757) adlı eserinde Carlo Lodoli'nin düşüncesini duyurmaya çalışmıştır. Carlo Lodoli'nin adını taşıyan tek kitabın ilk baskısından bir yıl önce yayınlanan Elementi d'architettura lodoliana (1786) adlı eserinde Lodoli'nin teorilerine adalet yapmaya çalışan Andrea Memmo idi, Apologhi ımmaginati (1787), genellikle doğada paradoksal olan bir koleksiyon sözleri ve hikâyeleri, arkadaşlarına ve öğrencilerine anlatıştır. Lodoli'nin bir başka öğrencisi olan Francesco Milizia (1725-1798), çağdaş bilimden esinlenen kapsamlı bir mimari sistem sunan uzun bir tez olan sivil mimarlık İlkeleri (1781) yayınlanmıştır.[2]

Carlo Lodoli, 1739'dan 1751'e kadar Venedik'teki Padre Generale Commissario'di Terra Santa'nın ofisinde geçirdi, burada manastıra bağlı Hacı bakımevinin restorasyonuna (1739-43) kendini adamıştır. Bu onun tek mimari eseridir.

Kaynakça

  1. ^ Kostof, Spiro (1995). A history of architecture : settings and rituals. Second edition. Greg Castillo. New York. ISBN 0-19-508378-4. OCLC 31291112. 
  2. ^ The emergence of modern architecture : a documentary history from 1000 to 1810. Liane Lefaivre, Alexander Tzonis. Londra: Routledge. 2004. ISBN 0-203-38051-7. OCLC 56550689. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Barok mimari</span> mimari bir akım

Barok mimari, 16. ve 18. yüzyıllarda gelişen ve müzik, resim ve edebiyat alanından sonra mimaride de kendine önemli ölçüde yer edinen akımdır. İtalyan kiliselerinde gücünü tanrı ve mitoloji taslaklarından alan ve işlemeli duvarlar, görkemli bahçelerle donatılmış mimari yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekspresyonist mimarlık</span>

Ekspresyonist veya dışavurumcu mimarlık, modern mimarlık akımlarından biridir. Almanya’da I. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan Ekspresyonist mimarlık, 1930’a kadar varlığını sürdürmüştür. Çok kesin ve çizgileri belirlenmiş bir üsluba sahip değildir. Ekspresyonist mimarlık, genelde tarihten biçim aktarmaları yapmayı yadsımış olmasına rağmen ortaya çıkan bazı ürünlerde geçmişi yorumlama çabası görülmektedir. Yine de ekspresyonistlerin ana özelliği hiçbir biçimsel ön yargı taşımamaları ve daima yaratma sorunsalını ön plana çıkarmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fonksiyonalizm (mimarlık)</span>

Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Aldo Rossi</span>

Aldo Rossi İtalyan bir mimar ve tasarımcı. Uluslararası üne sahip bir mimar olarak dört alanda başarılı çalışmalar yaptı: mimarlık teorisi, çizimler, mimarlık projeleri ve endüstriyel tasarımlar.

<span class="mw-page-title-main">Dekonstrüktivizm</span> 1980lerin sonunda ortaya çıkan postmodern mimari akım

Dekonstrüktivizm ya da yapısal analiz, 1980'lerin sonlarında ortaya çıkan postmodern mimari akımı. Yapıyı oluşturan mimari unsurların bütünlüğünün parçalanması, yüzeylerle yapılan oyunlar, dış cephe gibi mimari unsurların dikaçılı olmayan köşelerle yamultulması ve kaydırılması gibi yöntemlere dayanır. Dekonstrüktivist tarza sahip binalar bakanlara belirsizlik ve kargaşa hissi verir.

Francesco Borromini, İtalyan asıllı İsviçreli mimar. Çağdaşları Gian Lorenzo Bernini ve Pietro da Cortona ile birlikte barok mimarinin temsilcisi olmuştur.

Uluslararası üslup veya uluslararası tarz veya Enternasyonal Stil 1920'li ve 1930'lu yılarda popüler olmuş bir modern mimari akımıdır.

Mimarlık teorisi veya mimari teori mimarlık hakkında düşünmek, tartışmak ve en önemlisi yazmak eylemlerine verilen isimdir. Mimarlık teorisi dünyanın birçok yerinde mimarlık fakültelerinde öğretilmekte ve bazıları da belli mimarlar tarafından benimsenip uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık tarihi</span>

Mimarlık tarihi farklı uygarlıklar, ülkeler ve zamanlardaki mimarlık tarihininin gelişimini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Palladyanizm</span> İtalyan mimar Palladionun yapıtlarına dayanan ve XVIII. yüzyılda İngiltere ve İtalyada etkili olan sanat akımı

Palladyanizm Avrupa'da beliren, ismini Venedikli mimar Andrea Palladio'dan (1508–1580) alan ve onun yaptığı tasarımları örnek gösteren mimari tarzdır. Bugün palladyan mimari olarak bilinen akım, Palladio'nun orijinal kavramlarının evrimleşmesi sonucu ortaya çıktı. Palladio'nun eserleri genel olarak vurgulu bir simetri, pespektif ile Antik Yunan ve Antik Roma'dan ilham alan antik klasik tapınak mimarisinden izler taşır. 17. yüzyıldan itibaren Palladio'nun bu yorumlaması, Palladyanizm denilen bir tarza evrildi. Bu akım 18. yüzyıla kadar gelişimini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Marc-Antoine Laugier</span> Fransız mimarlık tarihçisi (1713-1769)

Marc-Antoine Laugier, 1755 yılına kadar Cizvit rahibi, daha sonra Benediktin keşişi. Önemli mimarlık teorisyeni ve mimarlık Tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Claude Perrault</span>

Claude Perrault, Paris'teki Louvre Müzesi'nin doğu cephesinin tasarımına katılmasıyla tanınan Fransız mimardır. Ayrıca bir hekim ve anatomist olarak ve fizik ve doğa tarihi üzerine tezler yazan bir yazar olarak başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Patte</span> Fransız mimar (1723 – 1814)

Pierre Patte (1723-1814), 1777'de Blondel'un ölümünden sonra basın aracılığıyla gördüğü Cours d'architecture(Mimarlık kursları) adlı büyük Fransız mimarlık öğretmeni Jacques-François Blondel'un asistanı olan Fransız mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık sosyolojisi</span>

Mimarlık sosyolojisi, yapılmış çevrenin sosyolojik çalışması ve modern toplumlarda mimarların rolü ve kapsamıdır. Mimarlık temel olarak estetik, mühendislik ve sosyal kavramlardan meydana gelir. Yapılmış çevre, insanların aktivitelerinden oluşan tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar birbiriyle ilişkili ve birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Birbirinden farklı birçok sosyal kurum bulunmaktadır. Bu sosyal kurumlar, bazen binayı kullanan insanların hem binada yaşayanların amacından hem de çeşitli yapı ve organize iletişim akışından tüm yönlerden faydalanmalarını sağlamak için işlevsel alanlara ihtiyaç duyar. Binaların bu sosyal kurumların ihtiyaçlarını, toplumsal gereksinimleri, karşılamak üzere tasarlanma biçiminin, mimaride sosyal yönlerin uyumu olduğu söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Thierryli Guillaume</span>

Saint-Thierryli Guillaume daha sonra Sistersiyenlere katılmış Benediktin bir keşiş ve Hristiyan mistizminin bir teorisyeni.