
Modern mimarlık, 19. yüzyıl'ın Eklektisist mimarlığına karşı çıkan özgün yaratma yanlısı tüm mimari akımların genel adıdır. Eklektisizmin geçmişten biçim aktarmaları yapan tutumuna karşıt olarak, tüm modern akımlar mimari biçimlerin çağa ve güncel koşullara göre oluştuğu görüşü doğrultusunda çalışmışlardır. Kabaca, Art Nouveau'nun ortadan kalkışından, 1910'dan sonra, 1970'lere dek gelişen tüm akımlar modern mimarlık kapsamı içinde değerlendirilebiler. Bunlar tasarım anlayışları açısından birbirlerinden çok farklı kutuplarda yer alsalar da temelde tarihten yararlanmayı yadsıyışlarıyla ortaklaşırlar. 1970'lerden bu yana modern mimarlık Postmodernizm karşısında sürekli gerileyerek, yerini tarihselci bir akıma terk etmektedir.
Niyazi Dalokay, 1960'lı yılların başında çeşitli mülki amirliklerde bulunmuş, 30 Ağustos 1964 İzmir olayları nedeniyle Merkez'e alındıktan sonra genç yaşta ölmüş bir bürokrattır.

Dubai Kuleleri, Malmö'deki Turning Torso'nun inşaatının tamamlanmasından sonra Calatrava'nın öncüsü olduğu burgulu binaların mimari açıdan moda olmasından dolayı Sama Dubai (Esk. Dubai International Properties) ve SOM tarafından, İstanbul - Levent'teki İşbank ve Sabancı kulelerinin bulunduğu köprülü kavşaktaki eski İETT garajına planlanan iki burgulu bina projesidir. Yükseklikleri kesin olarak bilinmemesine rağmen kuleler tahmini olarak yaklaşık 100 kat, 350 metre ve 80 kat, 300 metre yüksekliğindedir.

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli veya İşçi ve Kolhoz Kadın Heykeli, ideolojik ve kavramsal olarak Boris İofan tarafından ortaya atılan, Vera Muhina tarafından tasarlanan, Paris'te 1937 yılında gerçekleşen uluslararası fuarda sergilenen, paslanmaz çelikten yapılmış, 60 ton ağırlığında ve 24,5 metre uzunluğundaki heykel. Döneminde ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılan heykel, komünizmin sembolü olan orak ve çekiç taşıyan bir kadın ve bir erkekten oluşmaktadır.

Altice Arena, Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan gösteri, konser ve spor merkezidir. Arena, Portekiz ve Avrupa'daki en yüksek kapalı alandır. İlk olarak Expo’98 için planlanmıştır. Açıldığı yıl olan 1998'den beri pek çok konser ve aktiviye ev sahipliği yapmıştır.

Venedik Bienali, İtalya'nın Venedik kentinde iki yılda bir gerçekleştirilen, önde gelen güncel sanat sergisidir. Venedik Film Festivali'ni ve Venedik Mimarlık Bienali'ni de bünyesinde barındırır. Sanat bienali iki yıl arayla tek sayıyla biten yıllarda yapılırken mimarlık bienali çift yıllarda yapılır. 1999'da "Uluslararası Güncel Dans Festivali" de kurulmuştur.

Serpenti Galerisi, Londra şehrindeki Hyde Park’ın bir parçası olan Kensington Gardens bölgesinde yer alan bir sanat galerisidir.

Faşist mimari veya Rasyonel-Faşist mimari, İtalya'da faşizm rejiminin olduğu döneme özellikle 1920'lerin sonlarından itibaren hakim olmuş mimari bir üsluptur.

Pakistan Pavyonu veya Evkaf Vakıflar Pavyonu, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde yer alan bir binadır.

1900 Paris Dünya Fuarı veya 1900 Paris Dünya Sergisi, 1900 yılının 14 Nisan-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenen bir dünya sergisidir. Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilmiş ve geçen yüzyıldaki başarıları kutlamak ve gelişmeyi ivmelendirmek amaçlanmıştır. Les Invalides Meydanı, Champ de Mars, Trocadéro, Sen Nehrinin kıyıları ve Vincennes Ormanında düzenelenen bu etkinliği 50 milyondan fazla kişi ziyaret eder. Fuar süresi boyunca 1900 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere bir sürü uluslarası kongre, etkinlik gerçekleşir.

Barselona Pavyonu veya Alman Pavyonu, İspanya'nın Barselona kentinde bulunan bir sergi binasıdır. Ludwig Mies van der Rohe ve Lilly Reich tarafından tasarlanmış olup ilk olarak 1929 Uluslararası Fuarı için Alman Pavyonu olarak inşa edildi ve serginin Alman bölümünün resmi açılışı için kullanıldı. Modern mimarlık tarihinde basit şekli ve mermer, kırmızı oniks ve traverten gibi abartılı malzemelerin muhteşem kullanımı ile bilinen önemli bir yapıdır. Minimalizm ve muhteşemliğin aynı özellikleri, ikonik Barselona sandalyesi de dahil olmak üzere bina için özel olarak tasarlanmış prestijli mobilyalara uygulanmıştır. Pavyon, birçok önemli modernist binaya ilham verdi.

Bir pavyon, genellikle Dünya fuarı gibi büyük uluslararası sergilerde bulunan bir bina türüdür. Katılımcı ülkenin en son teknolojisini sergilemek için iyi bilinen bir mimar veya tasarımcı tarafından tasarlanabilir veya sergileyen ülkenin ulusal mimari tarzı olarak düşünülebilir. Örneğin, 1929 Barselona Uluslararası Fuarı'nın Alman pavyonu, tanınmış modern Alman mimarlar Ludwig Mies van der Rohe ve Lilly Reich tarafından tasarlandı.

Mimar Sinan, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Kültürpark, Alsancak Garı, İzmir Atatürk Spor Salonu, Namık Kemal Lisesi mahallede yer almaktadır.

Johannes Radke, Alman mimar, Düsseldorf'ta inşaat yetkilisi ve meclis üyesi.

Lucien Magne, dini binalar üzerine uzmanlaşmış Fransız mimar.

1897 Brüksel Dünya Fuarı, 1897 yılının 10 Mayıs-8 Kasım tarihleri arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen bir dünya sergisidir. 27 ülkenin katıldığı bu fuar 7,8 milyon ziyaretçiyi ağırlamıştır.
Alexandre Marcel, fransız mimar. Belle Époque'de yaptığı "egzotik" yapılar ile meşhurdur.

Ludwig Baumann, Avusturyalı mimar.

1855 Paris Dünya Fuarı veya Exposition universelle de 1855(Fransızca telaffuz: [ɛkspozisjɔ̃ ynivɛʁsɛl də mil ʼɥi sɑ̃ sɛ̃kɑ̃t sɛ̃k]), tam resmi adıyla Exposition Universelle des produits de l'Agriculture, de l'Industrie et des Beaux-Arts de Paris 1855, 1855 yılının 15 Mayıs-15 Kasım tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'teki Champs-Élysées ve civarında düzenlenen bir dünya sergisidir. Fuarda ... amaçlanmıştır. Bu etkinliği 5.162.330 kişi ziyaret etmiştir.1853 New York Fuarından(en) sonra ve 1862 Londra Dünya Fuarıdan(en) önce düzenlenen üçüncü dünya sergisidir.

Jean-Camille Formigé, Fransız mimar.