İçeriğe atla

Carla'nın Şarkısı

Carla'nın Şarkısı
Carla's Song
Film Posteri
YönetmenKen Loach
YapımcıSally Hibbin
SenaristPaul Laverty
OyuncularOyanka Cabezas
Robert Carlyle
Scott Glenn
MüzikGeorge Fenton
Görüntü yönetmeniBarry Ackroyd
KurguJonathan Morris
DağıtıcıAlta Films
Süre127 dakika
Dilİngilizce, İspanyolca

Carla'nın Şarkısı (Özgün adı: Carls's Song), yönetmenliğini Ken Loach'ın yaptığı; başrollerini Oyanka Cabezas (Carla) ve Robert Carlyle'ın (George) paylaştığı 1996 İngiltere yapımı film.

İngiltere'nin Glasgow şehrindeki otobüs şoförü George ile Nikaragua'lı göçmen Carla'nın İngiltere'de başlayan ve Nikaragua'da devam eden öyküsü aracılığıyla 1980'lerin Nikaragua'sında sandinst iktidarı destekleyen kesimin, ABD'li kontgerillalar tarafından desteklenen askeri diktalara karşı verdikleri mücadeleyi anlatır.[1]

Film iki bölümden oluşur: Birinci bölümde; Glasgowlu, başına buyruk otobüs şoförü George, genç bir kadının olan Carla'nın otobüse biletsiz binmesine göz yumar. Nikaragua göçmeni olan Carla, eski bir sandinist gerillasıdır. Aralarında bir ilişki başlar. George, Carla'nın hikâyesini ögrenir. Romantik komedi havasındaki ilk bölümden sonra politik bir öykünün anlatıldığı ikinci bölüm başlar.[2] Bu bölümde George, Carla'nın dava arkadaşı ve sevgilisi olan Antonio'yu bulmak için Nikaragua'ya gider.

Filmde, Nikaragua egemen devletlerin, emperyalizmin bir oyun alanı gibidir. Sandinistlerle, kontrgerillalar arasındaki uzun soluklu mücadele bir iç savaş prototipi teşkil eder (Örneğin, filmde ABD'deki Reagan hükûmeti, İran-Irak Savaşı sırasında ambargo koyduğu İran'a silah satıp, Nikaragua kontrgerillarına para gönderir).

Film, 1996 yılında Venedik Film Festivali'nde İtalyan Senatosu Özel Ödülü'ne değer görülmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Kaplan, Neşe; Kaplan, Ali Barış. "Mücadele ve Direnişin Cesur Ajanı Ken Loach un Sinemasında İnsanın Özgürleşme Sorunu Psikanalitik Yöntemle Ülke ve Özgürlük Filmi Analizi". Marmara İletişim Dergisi, Sayı 18, Yıl 2011. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2021. 
  2. ^ "Carla'nın Şarkısı". Sinesmart.net sitesi. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ken Loach</span>

Kenneth Loach , İngiliz televizyon ve bağımsız film yönetmeni. Yoksulluk, barınma ve işçi hakları gibi sosyal konular filmlerinin konusu olmuştur. Sosyal açıdan eleştirel tarzı ve sosyalist idealleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Reagan</span> 40. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1981–1989)

Ronald Wilson Reagan, 1981-1989 yılları arasında 40. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak görev yapan ve Amerikalı siyasetçi ve aktör. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Reagan, Amerikan tarihinin en önde gelen muhafazakâr figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua</span> Orta Amerikada bir ülke

Nikaragua, resmî adıyla Nikaragua Cumhuriyeti, 129.495 km²'lik yüz ölçümüyle Orta Amerika kıstağının en büyük ülkesidir. Ülke, kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika ile komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrilidir. 11 ile 14 derece kuzey enlemleri arasında bulunan Nikaragua'nın başkenti Managua'dır. Nüfusun yaklaşık beşte biri bu kentte yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rosa Parks</span>

Rosa Louise Parks ya da doğum adıyla Rosa Louise McCauley, Amerikalı insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Proton (otomobil)</span>

Proton Holdings Berhad 1982 yılında Malezya hükûmet başkanı olan Dr. Mahathir Muhammed tarafından kurulmuştur. 1983 yılında başlayan proje Japon teknolojisi destekli montaj sanayi yaklaşımı ile Malezya devletinin planlı kalkınma döneminde lokomotif olarak kabul edilen yerini almaya başlar.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Ortega</span>

Daniel Ortega Saavedra, Nikaragualı siyasetçi ve mevcut Nikaragua devlet başkanı. Aynı zamanda Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesinin (FSLN) lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Okul otobüsü</span> öğrencilerin okula ulaşımı için kullanılan otobüs

Okul otobüsü, öğrenci servisi ya da okul servis aracı, okullara öğrenci taşımak için özel olarak bazı donanımlara sahip olan otobüs türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Şahin</span> Mısırlı yönetmen

Yûsuf Şâhîn veya, isminin uluslararası camiada kullanılan yazımı ile, Youssef Chahine, Mısırlı sinema yönetmeni. İlk rolünü Chahine'in 1954 tarihli Yanan Güneş filminde oynamış olan Ömer Şerif'i keşfeden yönetmen olarak anılır. Ayrıca, çeşitli ülkelerden 11 yönetmenin her birinin ayrı birer bölümünü çektiği ve Cannes Film Festivali özel ödülü kazanmış 11 Eylül filminin de yönetmenlerinden biriydi.

<i>Walker</i> (film)

Walker 1987 ABD yapımı dramatik fantastik western filmidir.

Politik sinema ya da siyasal sinema, din, devlet, siyaset, birey başta olmak üzere bütün siyasi kavramları kullanır. Birçok filmde devletin işleyişi, bireyin devletle karşı karşıya gelmesi, ahlaki sorunlar, askerlik ve savaş, vatanseverlik, devlet içinde devlet, terör, totaliterlik, bağımsızlık mücadelesi işlenmiştir.

<i>Operasyon: Argo</i> Amerikan yapımı film

Argo, 2012 yılı ABD yapımı, yönetmenliğini Ben Affleck'in yaptığı dramatik gerilim filmidir. Filmde, 1979 yılında İran İslam Devrimi esnasında Tahran'da meydana gelen rehine krizi olayında, ABD büyükelçiliğinde bulunan ve Kanada Büyükelçiliğine kaçan altı Amerikalı diplomatın İran'dan kaçırılması olayı dramatize edilmektedir. Kaçırılma operasyonunun adı Canadian Caper olarak adlandırılmıştır. Hikâye 2007 yılında CIA operasyon sorumlusu olan Tony Mendez'in yazdığı "The Master of Disguise" isimli kitap ve Joshuah Berman'ın konu hakkında Wired isimli dergide yazdığı "The Great Escape" isimli makale ile açığa çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1990 Cannes Film Festivali</span>

1990 Cannes Film Festivali, 10-21 Mayıs'ta yapılan 43. Cannes Film Festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Kontralar</span> Nikaraguada ABD destekli silahlı asiler

Kontralar, Nikaragua'da Sandinista hükûmetine karşı savaşan ABD destekli silahlı gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Reagan Doktrini</span> Soğuk Savaşın sonuna kadar Amerikan stratejisi

Reagan Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarında Sovyetler Birliği ve komünistlerin dünya üzerindeki etkisini kırmayı amaçlayan bir dış politika stratejisydi. Doktrin her ne kadar 10 yıldan az bir süre uygulandıysa da 1980'lerden Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına kadar ABD dış politikasının merkezindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Laverty</span>

Paul Laverty, İskoç avukat ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Icíar Bollaín</span> İspanyol oyuncu, yönetmen ve senarist

Icíar Bollaín Pérez-Mínguez, İspanyol yönetmen, senarist ve oyuncudur.

Üzgünüz, Size Ulaşamadık, Paul Laverty'nin yazdığı,Rebecca O'Brien'ın yapımcılığını üstlendiği, Ken Loach'un yönettiği 2019 tarihli filmdir.

<i>Hayata Çalım At</i> Ken Loachun yönettiği 2009 yapımı film

Hayata Çalım At, 2009 tarihli Birleşik Krallık-Fransa ortak yapımı filmdir. Senaristliğini Paul Laverty'nin, yönetmenliğini ise Ken Loach'un yaptığı filmin başrollerinde The Fall grubunun eski bas gitaristi Steve Evets ve eski profesyonel futbolcu Eric Cantona yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Sandinist Devrimi</span>

Sandinist Devrimi veya Nikaragua Devrimi, Nikaragua'da 1960'larda ve 1970'lerde Somoza diktatörlüğüne karşı yükselen muhalefeti, Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FSLN) 1978-79'da diktatörlüğü devirmek için yürüttüğü şiddetli mücadele, FSLN'nin 1979'dan 1990'a ülkeyi yönetme çabaları ile 1981-1990 yılları arasında FSLN liderliğindeki Nikaragua hükûmeti ile Kontralar arasındaki çatışmaları kapsayan bir dizi siyasi olaylardır. Devrim, Nikaragua tarihinde önemli bir döneme damgasını vurdu ve ülkeyi Soğuk Savaş'ın en önemli vekil savaş alanlarından biri olarak ortaya çıkardı ve uluslararası alanda büyük ilgi gördü.

<i>Ateş Altında</i>

Ateş Altında, 1983 ABD yapımı sinema filmi. Konusu, Nikaragua'daki Somoza rejiminin devrildiği Sandinist Devrimi sırasında geçen filmin yönetmenliğini Roger Spottiswoode yaptı. Nick Nolte, Gene Hackman ve Joanna Cassidy'nin başrollerinde olduğu Ateş Altında En İyi Özgün Müzik dalında Akademi Ödülleri'nde aday oldu.