İçeriğe atla

Carl Schuhmann

Carl Schuhmann
Kişisel bilgiler
ÜlkeAlmanya Almanya
Doğum tarihi12 Mayıs 1869
Doğum yeriMünster
Ölüm tarihi24 Mart 1946, Berlin
Kariyer bilgileri
DisiplinArtistik jimnastik

Carl August Berthold Schuhmann (d. 12 Mayıs 1869, Münster - ö. 24 Mart 1946, Berlin), Atina'daki 1896 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastik ve güreşte dört Olimpiyat şampiyonluğu kazanan ve modern çağın açılış Olimpiyatlarının en başarılı sporcusu olan Alman bir atletti.[1][2][3] Halterde de yarıştı.[4]

Hayatı

Berliner Turnerschaft'ın bir üyesi olan Schuhmann, yatay bar ve paralel bar müsabakalarında takım müsabakalarını kazanan başarılı Alman jimnastik takımının bir üyesiydi. Schuhmann at atlama yarışını kazanarak üçüncü şampiyonluğunu elde etti.[3] Ayrıca paralel çubuklar, yatay çubuk, kulplu beygir ve halka yarışmalarında da başarılı olamadı.[3] Bu etkinliklerde yer aldığına dair eldeki tek bilgi, madalya sahibi olmamasının yanı sıra, yüzük yarışmasında beşinci olduğudur.[3]

Schuhmann (solda), kazandığı Olimpiyat güreş finalinden önce

Schuhmann daha sonra güreş yarışmasına katıldı ve diğer savaşçıların çoğundan çok daha hafif ve daha küçük olmasına rağmen kendisi de kazandı.[3] İlk turda halter yarışmasını kazanan Büyük Britanya ve İrlandalı Launceston Elliot ile karşılaştı. Schuhmann kolayca kazandı. Yarı final Almanlar için vedayla sonuçlandı. Finalde Yunan Georgios Tsitas ile karşılaştı. 40 dakika süren karşılaşmada havanın devam edemeyecek kadar karanlık olduğu belirlenerek maç ikinci güne ertelendi.[3] Ertesi sabah Schuhmann maçı hızla altın madalya galibiyetiyle bitirdi.

Halter yarışmasına da katılarak dördüncü oldu.[3]

Schuhmann uzun atlamada yarışan dokuz sporcudan biriydi. Etkinliğe yerleştirilmesiyle ilgili bilinen tek bilgi, ilk dörtten biri olmadığıdır. Ayrıca üç adım atlamada beşinci, gülle atmada ise yedi kişilik sahada son üçte yer aldı.

Schuhmann, artık silkme olarak bilinen iki elli halter yarışmasında dördüncü sırayı aldı. O ve Yunanlı Georgios Papasideris 90,0 kilo kaldırdı.

1936'da Olimpiyat Stadyumu'ndaki jimnastik ɡösterisinin bir parçası oldu.[3]

Friedhof Heerstraße'deki mezar taşında beş Olimpiyat Yüzüğü, "Almanya'nın ilk Olimpiyat şampiyonu" kitabesi ve "Atina 1896" efsanesi yazılıdır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Four Titles for Multi-Talented Schuhmann". Olympic.org. IOC. 21 Eylül 2016. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016. 
  2. ^ "Carl SCHUHMANN - Olympic Athletics, Gymnastics Artistic, Wrestling Greco-Roman, Weightlifting | Germany". Olympic.org. IOC. 14 Haziran 2016. 9 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016. 
  3. ^ a b c d e f g h "Carl Schuhmann Bio, Stats, and Results". Olympics at Sports-Reference.com. 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016. . Olympics at Sports-Reference.com. Archived from the original 17 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on 17 April 2020. Retrieved 26 September 2016.
  4. ^ "Carl Schuhmann". Olympedia. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  5. ^ "Olympedia – Carl Schuhmann". www.olympedia.org. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları</span> 1896da Atinada düzenlenen çok sporlu etkinlik

1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.

1896 Yaz Olimpiyatları'nda güreş etkinlikleri 10-11 Nisan 1896 tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Yunanistan'in Atina kentinde düzenlenmiştir. Panathinaiko Stadyumunda düzenlenen güreş müsabakasında herhangi bir sıklet yoktu, bu da her boydan yarışmacı arasında sadece bir kazanan olacağı anlamına geliyordu. Bu, açık bir güreş etkinliğinin düzenlendiği tek zamandı; 1904'te güreş Olimpiyat programına geri döndüğünde, ağırlık sınıflandırmaları uygulamaya konuldu. 11 Nisan günü gerçekleştirilen final maçı dışındaki tüm maçlar 10 Nisan'da gerçekleştirildi. Alman sporcu Carl Schuhmann etkinlikleri birinci sırada tamamlarken, Yunan sporculardan Georgios Tsitas ikinci Stefanos Hristopulos ise üçüncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda İsveç</span>

İsveç, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ve modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'na bir sporcuyla katıldı. Oyunlardaki 14 ülkeden biri olan İsveç'i temsil eden Henrik Sjöberg; atletizm ve jimnastikte, toplamda beş farklı branşta mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda Almanya</span>

Almanya, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na 19 sporcuyla katıldı. Atletizm, bisiklet, halter, güreş, jimnastik ve tenis olmak üzere altı farklı sporda yarışan sporcular, kazandıkları 13 madalyayla oyunların madalya sıralamasında üçüncü sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda Büyük Britanya</span>

Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na 10 sporcuyla katıldı. Atıcılık, atletizm, bisiklet, halter, güreş, jimnastik ve tenis olmak üzere altı farklı sporda yarışan sporcular, kazandıkları 7 madalyayla oyunların madalya sıralamasında beşinci sırada yer aldı. Öte yandan iki Britanyalı sporcu, çift erkekler tenis müsabakalarında başka ulusların sporcularıyla karma takımlar oluşturarak mücadele ettiğinden bu mücadeleler ülke başarılarına dahil edilmedi.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda Yunanistan</span>

Yunanistan, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na ev sahibi sıfatıyla katıldı. Birçok kaynakta oyunlara 169 sporcu gönderdiği belirtilse de müsabakalarda 176 Yunan sporcu, 9 farklı sporda mücadele etti. Toplamda 47 madalya kazandı ve oyunların madalya sıralamasında 10 altın madalyayla, 11 altın madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından ikinci sırada yer aldı.

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik yarışmaları 9 ile 11 Nisan tarihleri arasında, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Diğer etkinliklerde olduğu gibi sadece erkek sporcuların katılabildiği etkinliklerde, 9 ülkeden 71 sporcu mücadele etti. 5'i altın olmak üzere 10 farklı kategoride altın madalya kazanan Almanya en başarılı ülke olurken; 2'si altın 6 madalyalı ev sahibi Yunanistan ikinci, teki altın 3 madalyalı İsviçre ise üçüncü sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastik - Erkekler atlama masası</span>

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik etkinlikleri kapsamında yapılan erkekler atlama etkinlikleri 9 Nisan günü, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Diğer etkinliklerde olduğu gibi sadece erkek sporcuların katılabildiği etkinliklerde, 5 ülkeden 15 sporcu mücadele etti. Alman sporculardan Carl Schuhmann birinciliği, Hermann Weingärtner ise üçüncülüğü elde ederken; ikincilik İsviçreli sporcu Louis Zutter'ın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Lebedeva</span> Rus atlet

Tatyana Romanovna Lebedeva, hem uzun atlama, hem de üç adım atlama etkinliklerinde yarışmış bir Rus atlet. Olimpiyat, dünya ve Avrupa seviyelerinde altın madalya kazanan Lebedeva bu disiplinlerde en başarılı atletlerden biridir. Uzun atlamada en iyi atlayışı 7,33 m olup, üç adım atlamada 15,36 m'lik atlayışıyla dünya salon rekorunu elinde tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastik - Erkekler takım barfiks</span>

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik etkinlikleri kapsamındaki erkekler takım barfiks yarışmaları 9 Nisan tarihinde Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi. Etkinlikte, yalnızca Konrad Böcker, Alfred Flatow, Gustav Flatow, Georg Hillmar, Fritz Manteuffel, Karl Neukirch, Richard Röstel, Gustav Schuft, Carl Schuhmann ve Hermann Weingärtner'den oluşan Almanya mücadele etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Hiromi Miyake</span> Japon halterci

Hiromi Miyake, Japon halterci. Babası ve antrenörü olan Yoshiyuki Miyake, 1968 Meksiko Olimpiyatları'nda halterde bronz madalya kazanmıştır. Amcası Yoshinobu Miyake ise 1964 ve 1968 Yaz Olimpiyatları'nda halterde iki altın madalya sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">2030 Kış Olimpiyatları</span>

Resmi olarak XXVI Kış Olimpiyat Oyunları olarak bilinen 2030 Kış Olimpiyatları, yaklaşmakta olan bir uluslararası çok sporlu etkinliktir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından belirlenen bir şehirde düzenlenecektir. Ev sahipliği yapma hakkını kazanan şehir, 23 Temmuz 2024'te 142. IOC Oturumunda açıklanacak.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Türkmenistan</span>

Türkmenistan, ilk kez 1996 yılında Yaz Olimpiyatı'na katıldı. Toplamda yedi kez yaz olimpiyatlarında yer aldı. Kış Olimpiyatları'na hiç katılmadı ve Sovyetler Birliği dönemi sonrası katılmayan tek devlet olarak kaldı. Türkmenistan aynı zamanda Kış Olimpiyatları'na hiç katılmamış dünyanın en kuzeydeki ülkesidir. Türkmen sporcular daha önce Sovyetler Birliği takımıyla ve 1992'de Birleşik Takımın bir parçası olarak katılım sağladılar.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Cezayir</span>

Cezayir, ilk olarak katıldığı 1964 Yaz Olimpiyatları'ndan bugüne kadar toplamda, 14 kez yaz ve 3 kez de kış Olimpiyatları'nda yarışmıştır. Cezayir katıldığı yaz olimpiyat oyunlarında toplamda 5 adet altın, 4 adet gümüş ve 8 adet bronz madalya kazanmıştır. Bugüne kadar katıldıkları kış olimpiyat oyunları'nda isse herhangi bir madalya elde edemediler. Cezayir Olimpiyat Komitesi (Comité Olympique Algérien) 1963 yılında kurulmuştur. Ülke 1976 Yaz Olimpiyatları’nı boykot ederek katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Marshall Adaları</span>

Marshall Adaları, ilk kez Pekin 2008 Yaz Olimpiyatları'na sporcu göndermiştir. 2008'den bu yana düzenli olarak Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılım göstermektedir. Henüz herhangi bir Kış Olimpiyat Oyunları'nda yer almamıştır. Marshall Adaları'ndan hiçbir atlet Olimpiyatlar'da madalya kazanamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Mülteci Olimpiyat Takımı</span>

Mülteci Olimpiyat Takımı bağımsız Olimpiyat katılımcılarından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bohemya</span>

Bohemya Krallığı, 1918'e dek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışmıştır. 1899'da Olimpiyat Oyunları için bir Bohemya Komitesi kuruldu. Böylelikle Bohemya ilk kez kendi adına 1900 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. 1906 Ara Olimpiyatları, 1908 ve 1912 Yaz Olimpiyatları'na da katılan Bohemya; Avusturya'dan gelen siyasi baskılar doğrultusunda Bohemya Komitesinin ismi Avusturya-Çek Olimpiyat Komitesi olarak değiştirilmeye zorlandı. Bohemya, 1914'te her ülkenin tek bir Ulusal Olimpiyat Komitesi olabileceği gerekçesiyle IOC'tan ihraç edildi.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Rodezya</span> Vikimedya liste maddesi

Rodezya ilk kez Güney Rodezya adıyla 1928 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Amsterdam'da düzenlenen oyunlara katılan iki Rodezya'lı sporcu Cecil Bissett ve Len Hall boks dalında mücadele etmiş ve ikinci turda elenmişlerdir. Rodezya 1928'den sonra 1960'a dek olimpiyatlarda görünmemiştir. 1960 Yaz Olimpiyatları'na 12 sporcuyla katılmışlardır. Güney Rodezya, son kez 1964 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Aralarında çim hokeyi takımının da olduğu 29 sporcuyla yarıştılar.

Olimpiyat sembolleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Olimpiyat Oyunlarını daha iyi tanıtmak ve dünyada bilinirlik kazandırma için kullanılan simgeler, bayraklar ve sembollerdir. Bu semboller, alev, fanfar ve tema gibi Olimpiyat yarışması sırasında yaygın olarak kullanılanların yanı sıra Olimpiyat bayrağı gibi yıllar boyunca kullanılanları içerir. Olimpiyat bayrağı 1913'te Baron de Coubertin'in rehberliğinde hayata geçirildi ve dünyaya kazandırıldı. 1914'te ise tanıldı. İlk olarak 1914'te Mısır'ın İskenderiye kentinde 1914 Pan-Mısır Oyunları'nda göndere çekildi. Beş halka, dünyanın beş kıtasını temsil eder, ancak aynı zamanda dünyadaki hemen hemen tüm bayraklarda ortak olan renkleri de içerirmesi ile eşitliğe vurgu yapar.

Paul Elbert Hamm emekli bir Amerikalı artistik jimnastikçi. 2004 Olimpiyat oyunlarında şampiyon, üç kez Olimpiyat madalyası sahibi ve 2003 Dünya Şampiyonası şampiyonu. Hamm, tarihteki en başarılı Amerikalı erkek jimnastikçilerden biridir. Hem Olimpiyatlarda hem de Dünya Şampiyonalarında şampiyonluk kazanan iki Amerikalı jimnastikçiden biri ve bunu yapan tek Amerikalı erkek jimnastikçidir.