İçeriğe atla

Carl Maria von Weber

Carl Maria von Weber
Carl Maria von Weber
Doğum18 Kasım 1786
Eutin, Holstein, Almanya
Ölüm5 Haziran 1826
Londra
Diğer ad(lar)ıCarl Maria von Weber
MeslekMüzisyen, Besteci, Orkestra şefi, Piyanist, Gitarist ve Muzik eleştirmeni

Carl Maria Friedrich Ernst von Weber, (d. 18 Kasım 1786, Eutin, Holstein, Almanya - ö. 5 Haziran 1826,[1] Londra), Alman romantik piyanist, besteci ve orkestra şefi.

Weber'in özellikle Der Freischütz, Euryanthe ve Oberon başlıklı operaları ve besteleri romantik operanın Almanya'da gelişimine büyük katkıda bulunmuştur. Ayrıca enstrümantal müzik bestecileri içinde yenilikçi grup içinde yer almaktadır.

Hayatı

Eserleri

Operalar

Senfoniler

  • Senfoni No. 1 Do (1812)
  • Senfoni No. 2 Do (1813)
  • Piyano Konçerto No. 1 Do-major, Op. 11, J.98 (1810)
  • Piyano Konçerto No. 2 Mi-bemol-major, Op. 32, J.155 (1812)
  • Piyano ve orkestra için konser parcasi Fa-minor, Op. 79, J.282 (1821)
  • Fagot Konçertosu Fa-major]], Op. 75, J. 127 (1811 / rev 1822)
  • Fagot ve orkestra için "Andante e Rondo Ongarese" Do-minor, Op. 35, J.158 (1813), rev. J.79
  • Klarinet Konçertosu No.1 Fa-minor]], Op. 73, J. 114 (1811)
  • Klarinet Konçertosu No.2 Mi-bemol-major, Op. 74, J.118 (1811)
  • Klarinet ve orkestra için koncertino Do-minor/Mi-Bemol major, Op. 26, J.109 (1811)
  • Viyolonsel ve orkestra için Grand Potpourri Re major, Op. 20, J.64 (1808)
  • Viyolonsel ve orkestra için Varyasonlar R-minor, J.94 (1810)
  • Korno ve orkestra için koncertino Mi-minor, Op. 45, J.188 (1815)
  • Flut ve orkestra için Romanza Siciliana, J. 47 (1805)
  • Viyola ve orkestra için A Schüsserl und a Reind'rl temasi uzerine 6 varyasyon, J. 49 (1800 / rev. 1806)
  • Viyola ve orkestra için Andante ve Macar Rondo, J.79 (1809)
  • Armonika ve orkestra için Adagio ve Rondo Fa-major, J.115 (1811)

Orkestra eşliğinde vokal eserler

  • Kantata Der erste Ton for chorus and orchestra, Op. 14, J.58 (1808 / rev. 1810)
  • Soprano ve orkestra için Resitatif ve rondo Op. 16, J.93 Il momento s'avviçina (1810)
  • Solistler, koro ve orkestra için ilahi In seiner Ordnung schafft der Herr Op. 36, J.154 (1812)
  • Solistler, koro ve orkestra için kantata Op. 44, J.190 Kampf und Sieg, (1815)
  • Soprano ve orkestra için Op. 50, J.121 Atalia sahnesi ve Misera me! aryasi (1811)
  • Solistler, koro ve orkestra için Jubile-Kantatasi Op. 58, J.244 Saksonya Kralı I.Frederick Augustus 'un 50.krallik yili jubilesi için, (1818)

Dinî besteleri

  • Missa sancta No. 1 Mi-bemol J.224 (1818)
  • Missa sancta No. 2 Sol, Op. 76, J.251 (1818–19)

Dış bağlantılar

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Schönberg</span> Avusturyalı-Amerikalı besteci (1874 – 1951)

Arnold Franz Walter Schönberg

<span class="mw-page-title-main">Mieczysław Karłowicz</span> Polonyalı besteci ve orkestra şefi

Mieczysław Karłowicz, Geç romantik dönem Polonyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Klarnet</span> üflemeli bir çalgı türü

Klarnet, sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.

Dmitri Şostakoviç genellikle bestelerini ve ara sıra diğer bestecilerin müziklerini opus numaralarıyla kataloglamıştır. Bu uygulamaya erken eserlerinden fa♯ minör Scherzo ile başlamış ve hayatının sonuna kadar devam etmiştir. Bununla birlikte, gençlik eserlerinin çoğu, sanatsal olgunluğundan bitmemiş eserleri ve çok sayıda tamamlanmış eseri opus numarasız kalmıştır. Şostakoviç'in bir esere atanan eser numarasını aldığı, sonra başka birine verdiği veya bitmiş bir kompozisyonun numaralandırılması konusunda kararsız olduğu durumlar da vardır. Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, 1930'larda kendi müziğini derlerken yaptığı bir hatadır. Bu karmaşaya 'The Youth of Maxim' ve 'Girl Friends' film müziklerine aynı opus numarası vermiş olması yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Ditters von Dittersdorf</span> Avusturyalı besteci ve kemancı (1739-1799)

Karl Ditters von Dittersdorf, Avusturyalı bir besteci ve kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Spohr</span>

Ludwig Spohr veya Almanya dışında bilinen ismiyle Louis Spohr bir Alman besteci, keman virtüözü ve orkestra şefi, müzikolog ve müzik öğretmeni idi. Zamanında besteci olarak Beethoven kadar ünü bulunmaktaydı. Besteci olarak Alman müzik dramının gelişmesinde en önemli tarihsel müzik bestecileri ile aynı sırada tutulmaktadır. Oratoryo besteleme de çok yüksek müzik seviyelere ulaşmış ve 19. yüzyılda çok popüler olan operalar bestelemiştir. Orkestra besteleri dolayısıyla Mozart ile kıyaslanmıştır. Virtüöz kemancı olarak zamanın hükümdarlarının hayran olduğu konserler sunmuştur. Ayrıca orkestra şefliğinde ve müzik teorisi ve müzik eğitimi için hazırladığı kitaplar ile zamanında çok isim kazanmıştır. Ancak 20. yüzyılda Spohr biraz unutulmuş ve "Unutulmuş Usta" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Marschner</span>

Heinrich August Marschner, Alman müzisyen ve opera, "lied" şarkıları ve oda müziği bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Zemlinsky</span> Avusturyalı besteci, orkestra şefi ve öğretmen (1871-1942)

Alexander (von) Zemlinsky, Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Vaughan Williams</span> İngiliz Müzisyen ve Besteci

Ralph Vaughan Williams, İngiliz müzisyeni ve bestecisi. Senfoniler, oda müziği, koro müziği ve film müziği bestelemiştir. İngiliz folklor müziği toplayıcılığı ile uğraşmış ve İngiliz folklor müziğinin çok popüler olan bazı yeni aranjmanlarını yapmış, ayrıca bu parçalardan ilham alarak orijinal müzik parçaları bestelemiştir; örneğin, folklor şarkılarının melodilerini kullanan "English Hymnal".

<span class="mw-page-title-main">Eugen d'Albert</span>

Eugen Francis Charles d'Albert, İskoçya'da doğup İngiltere'de eğitim gören ama sonra Almanya ve İsviçre'de da yaşayan piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Carl Nielsen</span>

Carl Nielsen, Danimarka'nın yetiştirdiği en ünlü klasik Batı müziği bestecisi ve aynı zamanda bir virtüöz kemancı, kornet çalgısı, orkestra şefi, müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Fa majör</span>

Fa majör, klasik batı müziğinde fa notası üzerine kurulan majör gam. İçinde si bemol geçer ve başlığına da anahatardan sonra si bemol konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Fa-Sol-La-Si bemol-Do-Re-Mi. Eksen (tonik) sesi Fa, Alt çeken sesi si bemol ve Çeken (dominant) sesi do idir. Alt çeken tonalitesi Si bemol Majör, çeken tonalitesi Do Majör, ilgili minörü re minör ve paralel minörü fa minördür. Ton çemberinde Do Majör ile Si bemol Majör'ün arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Do majör</span> do notası üzerine kurulan majör gam

Do majör, klasik batı müziğinde do notası üzerine kurulan majör gam. İçinde diyez ve bemol geçmez, anahtarına hiçbir diyez-bemol konmayan tek Majör gamdır. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si. Eksen (tonik) sesi Do, Alt çeken sesi Fa ve Çeken (dominant) sesi Sol idir. Alt çeken tonalitesi Fa Majör, çeken tonalitesi Sol Majör, ilgili minörü la minör ve paralel minörü do minördür. Ton çemberinde Fa Majör ile Sol Majör'ün arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Si bemol Majör</span>

Klasik batı müziğinde si bemol notası üzerine kurulan majör gam. İçinde si bemol ve mi bemol geçer ve başlığına da anahatardan sonra si bemol ve mi bemol konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Si bemol-Do-Re-Mi bemol-Fa-Sol-La. Eksen (tonik) sesi si bemol, Alt çeken sesi mi bemol ve Çeken (dominant) sesi fa idir. Alt çeken tonalitesi Mi bemol Majör, çeken tonalitesi Fa Majör, ilgili minörü sol minör ve paralel minörü si bemol minördür. Ton çemberinde Fa Majör ile Mi bemol Majör'ün arasında yer alır.

Birinci Viyolonsel (Çello) Konçertosu, Şostakoviç tarafından 1955 yılında, aynı zamanda öğrencisi olan viyolonsel virtüözü Mstislav Rostropoviç’in adına yazılmış ve ilk kez de onun tarafından seslendirilmiştir.

Johann Sebastian Bach'ın BWV 1041-1043 keman konçertoları ve BWV 1046-1051 Altı Brandenburg Konçertosu orijinal çalgılamalarıyla bugüne dek ulaşmıştır. Klavsen konçertoları çoğunlukla diğer solo çalgılar (keman, obua, flüt vb.) için yazılmış (önceki) konçertoların uyarlamalarıdır. Klavsen konçertolarından bazıları, diğer solo çalgılar için konçertoların bugünkü orijinal versiyonları ile örtüşürken bazı klavsen konçertolarının başka bir versiyonu bulunmamaktadır, bu da her bir klavsen konçertosunun önceki bir solo çalgı versiyonundan uyarlandığını düşündürmektedir (Ör: BWV 1057 ve 1054 sayılı klavsen konçertoları, 1041 ve 1042 sayılı keman konçertolarının bir ton aşağı aktarılarak yeniden düzenlenmiş versiyonları iken 1055 ve 1056 sayılı klavsen konçertosunun klavsen harici bir solo çalgı için versiyonu bulunmamaktadır).

Antonio Vivaldi 1705 yılında iki keman ve sürekli bas için on iki sonat yazmıştır, bu seri bestecinin ilk yayımlanan eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Trio Sonatlar, Op. 1 (Vivaldi)</span>

Antonio Vivaldi 1705 yılında iki keman ve sürekli bas için on iki sonat yazmıştır, bu seri bestecinin ilk yayımlanan eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Medtner eserleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste Nikolai Medtner'in türüne göre eserlerinin bir listesidir.