İçeriğe atla

Carl Ludwig Nietzsche

Carl Ludwig Nietzsche
1847 yılında Carl Ludwig Nietzsche'nin bir fotoğrafı
Doğum10 Ekim 1813
Ölüm30 Temmuz 1849 (35 yaşında)
MeslekBakan, Başdiyakoz

Carl Ludwig Nietzsche (10 Ekim 1813 – 30 Temmuz 1849), Lutherci Alman papaz ve filozof Friedrich Nietzsche'nin babasıydı.

Biyografi

Ludwig, 1813'te, Luther Kilisesi'nde murakıplık (tahminen başdiyakoz) görevi yapıyordu. Ahlaki ve ilahi konularda eserler kaleme alan Friedrich August'un (1756-1862) oğlu olarak dünyaya gelmişti. Annesi Erdmuthe beş kuşaklık Lutherci papazlar soyundan geliyordu. Halle Üniversitesi'nde teoloji çalışmalarını tamamladıktan sonra, Prusya Saksonya'sında bulunan küçük bir prenslik olan Sax-Altenburg'da dükün üç kızına özel öğretmenlik yapmıştı. Neredeyse züppece olarak nitelendirilebilecek yani alışıla gelinmiş din adamı tarzından uzak giyim tarzını orada edinmişti; oğlu da bu tarzı ondan miras alacaktı. Prusya Kralı'yla da orada karşılaşmıştı; kral üzerinde iyi bir izlenim bırakmıştı, zira komşu köyler Michiltz ve Bothfeld'le birlikte Röcken'in din işleri kraliyet fermanıyla onun sorumluluğuna verilmişti. Yirmi dokuz yaşında aynı yıl, yakındaki Pobles köyünün papazı David Ernst Oehler'in on yedi yaşındaki kızı Franziska Oehler'le tanıştı. Şık kıyafetleri, kibar tavırları ve sonradan oğluna miras bırakacağı piyano çalma yeteneği, iyi bir izlenim bıraktı ve ertesi yıl evlendiler. Müzik alanı başlıca olmak üzere geniş bir kültüre sahipti, dogmalarla ilgilenmiyordu ve ilahi inancın teferruatının bireysel vicdanın mahremiyetine ait olduğunu düşünüyordu.[1]

Nietzsche, ölümünden önce 1900 yılında kaleme aldığı Ecce Homo eserinde babasından şöyle bahsetmektedir: "Böyle bir babam olmasını büyük bir ayrıcalık sayıyorum; üstelik bana öyle geliyor ki. .. sahip olduğum diğer ayrıcalıkların hepsi de bununla açıklanabilir. Öncelikle, yüksek, ince şeylerle dolu bir dünyaya [kitapların dünyasına] istemeksizin girmek için biraz beklemem yeter, ayrıca niyet etmem gerekmez: Orada evimdeyim ben; en derin tutkularım ancak orada açığa çıkar."[2]

Ludwig 1849 yılında henüz 35 yaşındayken öldü. Kendisini derinden etkileyen ve babası öldüğünde henüz 5 yaşında olan Nietzsche, henüz 13 yaşında iken olayı şu şekilde anlatır: "Şu ana kadar mutluluk ve neşe hep üstümüzde ışıldadı. Hayatımız parlak bir yaz günü gibi endişesiz akıp geçiyordu. Ama birden kara bulutlar tepemize toplandı, şimşekler çaktı ve gökyüzünden gelen çekiç darbeleri tepemize indi. 1848 Eylül'ünde sevgili babam aniden ruhsal bir rahatsızlık geçirdi. Ama kısa zamanda toparlanacağı umuduyla hem kendimizi hem onu avuttuk. İyi günlerinde vaaz vermeye çıkıyor ve kiliseye kabul derslerine giriyordu, çünkü aktif ruhu tembelliğe asla gelemezdi. Birkaç hekim, hastalığının içeriğini anlamaya çalıştı ama bir sonuca varamadı. Sonra o sırada Leipzig'de olan meşhur Dr. Opolcer'i çağırdık ve Röcken'e geldi. Bu kusursuz adam, hastalığın nerede olduğunu hemen anladı. Hepimizi dehşet içinde bırakan teşhisine göre babamın beyninde yumuşama vardı, umutsuz ölçüde ilerlememişti ama bu haliyle de son derece tehlikeliydi. Babam korkunç acılar çekiyordu ama hastalık azalmadı, aksine her gün daha kötüye gitti. Sonunda görme gücünü de yitirdi ve çilesine ebedi karanlıkta katlanmak zorunda kaldı. 1849 Temmuz'una kadar yatalak kaldı; sonra kefaret ödeme gününün ilk ışıkları belirdi. 26 Temmuz'da kesin bir bilinçsizlik başladı ve ancak ara sıra kendine gelebildi. Son sözleri şunlardı: "Franzschen - Franzschen - gel - anne - dinle - Tanrım!" Ondan sonra da sessizce ve mübarek bir şekilde 27 Temmuz 1849'da öldü [o sırada 35 yaşındaydı]. Ertesi sabah uyandığımda dört bir yanıma ağlayanlar ve hıçkıranlar dolmuştu. Annem gözlerinde yaşlarla yanıma geldi ve, "Yüce Tanrım! Zavallı Ludwig'im rahmetli oldu!" dedi. O sırada çok küçük ve deneyimsiz olmama rağmen yine de ölüm hakkında biraz fikrim vardı: sevgili babamdan sonsuza dek ayrılacağım düşüncesi beni de pençesine aldı ve kederle ağladım. Sonraki birkaç gün gözyaşları arasında ve cenaze hazırlıklarıyla geçti. Yüce Tanrım! Ben babasız bir öksüz olmuştum, sevgili annem de dul kalmıştı! 2 Ağustos'ta sevgili babamın dünyevi kalıntıları dünyanın rahmine geri verildi. Mıntıka sakinleri onun için taşla çevrili bir mezar yapmıştı. Öğlen saat birde ayin başladı, çanlar gürültüyle yankılanarak çaldı. Ah, o çanların derinden gelen sesleri kulaklarımı hiç terk etmeyecek; "İsa, iman"! ilahisinin kasvetli ve dalgalı melodisini hiçbir zaman unutmayacağım. Orgun sesi kilisenin boş alanlarında yankılanıyordu."[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Julian Young, Nietzsche, 2015, s.5
  2. ^ F. Nietzsche, Ecce Homo, 1.3. Bu aslında aynı pasajın önceki bir versiyonudur. Nietzsche 1888 Aralık'ında pasajı yeniden yazarak kız kardeşinin ciddi kötü davranışlarını da ekler fakat metnin yeni hali 1 960'lara kadar saklı kalır.
  3. ^ Nietzsche Werke: Kritische Gesamtausgabe (Nietzsche'nin Eserleri: Eleştirel Tam Baskı; 24 cilt + 4 CD), haz. G. Colli ve M. Montinari (Bedin: de Gruyter, 1967-2006), IIl.3, 652.
  4. ^ Julian Young, 2015, s.12

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche</span> Alman filozof, filolog ve şair (1844–1900)

Friedrich Wilhelm Nietzsche, Alman klasik filolog ve filozoftur. Nietzsche'nin fikirleri ve üslubu, yerleşik düşünce kalıplarını kırmıştır, bu nedenle yaşadığı dönemde var olan bir klasik disipline sokulamamıştır. Nietzsche, günümüzde yepyeni bir felsefi ekol olarak yaşam felsefesi disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Kazancakis</span> Yunan yazar, şair, siyasetçi ve filozof

Nikos Kazancakis, Yunan yazar, şair, siyasetçi ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Chopin</span> Polonyalı besteci ve piyanist (1810 – 1849)

Frédéric François Chopin, Polonyalı - Fransız piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<i>Afacan Beşler</i>

Afacan Beşler Enid Blyton tarafından yazılan çocuk kitapları serisidir. Toplam yirmi bir kitaptan oluşan serinin tamamı Türkçeye çevrilmiştir. Seride kurgusal üç kardeş, bir kuzen ve bir köpeğin atıldığı maceralar birbirinden bağımsız hikâye örgüleriyle kitaplarda anlatılmaktadır. Aynı isimle bir de çizgi film serisi de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Schweitzer</span>

Albert Schweitzer, 1952 Nobel Barış Ödülü sahibi Alman humaniter doktor, filozof, müzisyen, protestan teologu, hayvansever ve anti-nükleer aktivistti. Schweitzer, iki doktorasına rağmen tıp doktoru olmaya karar verdi; Afrika'da doktorluk yapma amacıyla 30 yaşından sonra tıp tahsili yaptı; Gabon'da bir hastane kurdu ve yaşamını yöre halkının sağlığına adadı. Geliştirdiği "yaşama saygı felsefesi" ile günümüzdeki çevreci ve hayvansever hareketlerin öncüsü kabul edilir.

<i>Böyle Buyurdu Zerdüşt</i> Friedrich Nietzschenin felsefi romanı

Böyle Buyurdu Zerdüşt: Herkes ve Hiçbiri için Bir Kitap, Friedrich Nietzsche tarafından kaleme alınmış bir kitaptır (1883–1885). Kitabı belirli bir kategori içerisinde tanımlamak genelde zor olmuştur: Bir edebiyat eseri ve aynı zamanda felsefi bir çalışmadır. Nietzsche kendisi kitabı "yazılmış en derin" eser olarak tanımlamıştır. Eser, birçok farklı konu ve tarz barındırmaktadır. Nietzsche'nin felsefi görüşleri açısından önemli bir yer tutan kitap, birçok eleştiriye maruz kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Baha Akşit</span>

Mehmet Bahattin Baha Akşit, Türk siyasetçi, doktor, eski milletvekili ve senatör. 27 Mayıs Darbesi sonrasında yapılan Yassıada Yargılamaları'nda idama mahkûm edilen 15 kişiden biridir. Cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Beatrice (Birleşik Krallık prensesi)</span>

Beatrice Mary Victoria Feodore Büyük Britanya ve İrlanda prensesi "VA" bir Britanya prensesi idi. Bunun yanı sıra şu anda iktidarda bulunan İspanyol kralı Juan Carlos'un büyük-büyükannesidir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Grimm</span>

Wilhelm Karl Grimm, Alman edebiyatçı. Alman Dili ve Edebiyatı bilimcisidir. Alman hikâye ve efsanelerini derlemesiyle tanınır. Biyografisi ve eserleri kendisinden bir yaş büyük abisi Jacob ile benzeşik olduğu için her daim Grimm Kardeşler olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche kronolojisi</span>

Friedrich Wilhelm Nietzsche, "Güç İstenci", "Üstinsan", "Bengi dönüş" gibi özgün fikirlerle tanınan varoluşçu Alman filozof.

<span class="mw-page-title-main">Norwichli Juliana</span>

Norwichli Juliana İngiliz, şehirde yaşayan münzevi ve mistik. Katolik Kilisesi tarafından resmi olarak kutsanmasa da halka bağlılığından dolayı “kutsanmış” olarak kabul edildi ve her 13 Mayıs'ta anıldı. 1980'den beri 8 Mayıs'ta Juliana Anglikan Kilisesi’nde de anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Augusta (Saxe-Gotha-Altenburg prensesi)</span>

Saxe-Gotha-Altenburg Prensesi Augusta, Kral II. George’un oğlu ve vârisi olan Galler Prensi Frederick’nin eşi ve Galler Prensesi. Frederick, babasınından önce 1751'de öldüğünden, asla konsort kraliçe olmadı. Augusta'nın en büyük oğlu, 1760 yılında kayınpederinden sonra Kral III George. olarak tahta geçti. Eşi öldükten sonra Augusta'nın oğlu -eğer tahta geçerse- yetişkinlik yaşına ulaşana kadar bir süre Büyük Britanya tahtına vekillik yapması düşünüldü. Ancak oğlu 1756'da yetişkinliğe ulaştığı için buna gerek kalmadı.

<span class="mw-page-title-main">Sophia Dorothea (Hanover)</span>

Hannover'li Sophia Dorothea, Frederick William'ın eşi olarak Prusya Kraliçesi, Büyük Britanya Kralı II. George'un kız kardeşi ve Prusya Kralı II. Frederick'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amelia (Büyük Britanya prensesi)</span>

Büyük Britanya Prensesi Amelia Sophia Eleanor, Büyük Britanya Kralı II. George ve Kraliçe Caroline'in ikinci kızıydı.

<span class="mw-page-title-main">Herbert von Bismarck</span>

Nikolaus Heinrich Ferdinand Herbert Graf von Bismarck-Schönhausen, Alman İmparatorluğu'nun 1885–1890 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini yapan siyasetçiydi. Bakanlığını babası Şansölye Otto von Bismarck'ın kabinesinde yapmış, babasının görevden ayrılmasından birkaç gün sonra o da istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Uhland</span>

Johann Ludwig Uhland Alman şair, filolog, edebiyat tarihçisi, avukat ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Franziska Nietzsche</span>

Franziska Nietzsche, Alman papaz kızıydı ve filozof Friedrich Nietzsche'nin annesiydi.