İçeriğe atla

Carl Josef Bayer

Carl Josef Bayer (veya Karl Bayer, 4 Mart 1847 - 4 Ekim 1904), günümüzde alüminyumun ekonomik üretimi için gerekli olan boksitten alüminanın çıkarılmasına yönelik Bayer sürecini icat eden Avusturyalı kimyager.

Bayer, tekstil endüstrisine pamuğun boyanmasında sabitleme maddesi olarak kullanılan alümina sağlamak için bir yöntem geliştirmek amacıyla Saint Petersburg'da çalışıyordu. 1887'de, alüminyum hidroksitin, kristalli bir alkali çözeltiden çökeltildiğini ve nötrleştirme yoluyla bir asit ortamında çökeltilen yönteme göre daha kolay filtrelenip yıkanabildiğini keşfetti.[1] 1888'de Bayer, boksit cevherinden alüminanın çıkarılmasına yönelik dört aşamalı prosesi geliştirdi ve çalışmasının patentini aldı.

19. yüzyılın ortalarında alüminyum o kadar değerliydi ki, Paris'teki Exposition Universelle'de Fransız Kraliyet Mücevherlerinin yanında bir alüminyum metal çubuk sergilenmişti.[2] Hall-Héroult süreciyle birlikte Bayer'in çözümü, alüminyum fiyatının 1890 yılında 1854'teki seviyesinden yaklaşık %80 oranında düşmesine neden oldu [3]

Kişisel yaşamı ve eğitimi

Carl Bayer, 4 Mart 1847'de, şu anda Polonya sınırlarında olan Avusturya İmparatorluğu'ndaki Yukarı ve Aşağı Silezya Dükalığı'nda doğdu.[4] Almanya'daki Heidelberg Üniversitesi'ne gitti ve burada 1869-1871 yılları arasında Bunsen yakıcısının mucidi olan Robert Bunsen'in yanında kimya okudu. Bayer, yakın zamanda keşfedilen indiyumun kimyası üzerine yazdığı tezle 1871'de Heidelberg'de doktora derecesini aldı [4] Doktorasını aldıktan sonra, Brno'daki Technische Hochschule'de iki yıl ders verdi ve ardından kendi araştırma şirketini kurmak üzere buradan ayrıldı. Bayer daha sonra 1885'te St. Petersburg'a taşındı.[5] 45 yaşındayken Rus politikacı Alma Von Witte'nin kızıyla evlendi ve Rietzdorf'a (günümüz Rečica ob Paki, Slovenya) yerleşti. Altı çocukları oldu. 1904'te 57 yaşındayken öldü. Karısı, 1962'de 94 yaşında ölene kadar hayatta kaldı.[5]

Bayer'den önce alüminyum cevheri işleme

Boksit, 1821'de Pierre Berthier tarafından keşfedildi ve ona cevheri bulduğu Les Beaux adlı köyün adını verdi.[6] Boksit cevherinden alümina elde etmek için, alüminyumu çözmek amacıyla asit kullanan, ancak içinde çözünmüş ve çıkarılması zor olan büyük miktarda demir ve titanyum içeren ürünle sonuçlanan bir işlem geliştirildi.[6] Bu safsızlık nedeniyle süreç endüstri için kullanılmadı ancak araştırılan bir yaklaşım oldu. 1855'te Louis Le Chatelier, sodyum karbonatta ısıtılıp daha sonra süzülerek alüminyum hidroksit üreten bir süreç geliştirdi.[5] Çözeltinin karbondioksitle çökeltilmiş alüminyum hidroksit ile köpürtülmesi, kurutulduğunda alüminanın geri kazanılmasına olanak sağlıyordu.

Bayer'in alüminyum cevheri işlemeye katkısı

Bayer, Saint Petersburg'daki tekstil endüstrisinde boyanın pamuğa yapıştırılmasına yardımcı olmak için alüminyum hidroksitin kullanıldığı bir yöntem üzerinde çalışıyordu.[7] Burada, Bayer prosesini Le Chatelier prosesinden ayırmaya yardımcı olan proses adımlarına ilişkin iki önemli keşifte bulundu. 1887'de saf bir alüminyum hidroksit tohumu kullanarak, Le Chatelier tarafından elde edilenden daha ekonomik olan kristalli bir çökeltinin oluştuğunu keşfetti.[5] Keşfinin patentini 1887'de Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve [5] Birleşik Krallık'ta aldı. 1892'de bir otoklav veya basınçlı liç kabı kullanılarak, sodyum hidroksit süzücü ile kombinasyon halinde prosesin, daha önce keşfettiği çökeltme adımı [8] için kullanılabilecek çok saf bir sodyum alüminat çözeltisi ile sonuçlandığını keşfetti. Her iki adım da günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır ancak teknoloji geliştikçe proses daha da geliştirilmiştir. Bayer, keşfinin ardından Avrupa çapında alümina üretimi için danışmanı olarak çalıştı. Bayer, kendisi bir alümina fabrikası kurmak için 1894'te Avusturya'ya döndü ancak projeyi tam olarak finanse edecek yeterli sermayeyi sağlayamadı.[5]

Alüminyum endüstrisinde önemi

Alümina ve alüminyum üretimi; Karl Bayer, Charles Martin Hall ve Paul Héroult tarafından yapılan keşiflerle işlemede önemli değişikliklere uğradı. Hall ve Heroult, alüminyum elektrolizinin icat edilmesinde pay sahibidirler.[9] Hall-Heroult yöntemi, modern alüminyum üretmenin birincil yöntemidir ve alüminyum üretmek için yüksek saflıkta alümina gerektirir. Bayer prosesi ise daha sonra Hall-Heroult prosesinde ana hammadde olarak kullanılan yüksek saflıkta alümina üretir.[9] 1900 yılında alüminyumun değeri şu anki 100 ABD dolarına eşitti ancak sonraki 50 yılda fiyatı yaklaşık 20 ABD dolarına kadar düştü.[10] Bu düşüş, Bayer, Hall ve Heroult'un keşiflerinden sonra alüminyum imalat kolaylığının artmasına bağlanmaktadır.

Kaynaklar

  • Amerika Birleşik Devletleri Patent Başvurusu 20050238571: Alümina üretimi için proses ve aparat

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Seetharaman, Seshadri (2014). Treatise on Process Metallurgy Volume 3: Industrial Processes, Part A. United Kingdom: Elsevier. s. 841. ISBN 978-0-08-096988-6. 
  2. ^ Lerner, Brenda Wilmoth, (Ed.) (2003). "Aluminum". World of Earth Science. 1. Thomson-Gale. ISBN 9780787656829. 29 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023.  r eksik |soyadı1= (yardım) closed access
  3. ^ Budd, Geoff. "Resources and Production of Aluminium" (PDF). Training in Aluminium Application Technologies. European Aluminium Association. 29 Eylül 2005 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2006. 
  4. ^ a b "Karl Josef Bayer and his time - Part 2". CIM Bulletin. 1083: 62-66. October 2004.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ a b c d e f "Bayer's Process for Alumina Production: A Historical Perspective". Bull. Hist. Chem. 17-18: 15-19. 1995.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ a b "Karl Josef Bayer and his time- Part 1". CIM Bulletin. 1082: 61-64. September 2004.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "A short history of hydrometallurgy". Hydrometallurgy. 79 (1–2): 15-22. 2005. doi:10.1016/j.hydromet.2004.01.008.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Process of Obtaining Alumina". utpto.gov. 8 Mayıs 1888. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  9. ^ a b "Primary Production | The Aluminum Association". www.aluminium.org. 2 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2019. []
  10. ^ Inflationmonkey (7 Mayıs 2012). "Inflation in the UK: Aluminium the Metal that has Never been so Inexpensive – Inflation Adjusted Historical Aluminium Price since 1900 in Pounds Sterling and US Dollars". Inflation in the UK. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum</span> sembolü Al, atom numarası 13 olan element

Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar.

<span class="mw-page-title-main">Germanyum</span> sembolü GE, atom numarası 32 olan kimyasal element

Germanyum; sembolü Ge, atom numarası 32 olan kimyasal elementtir. Parlak, sert-kırılgan, grimsi-beyaz ve silikona benzer bir görünümdedir. Silisyum ve kalay komşu grubuna kimyasal olarak benzeyen karbon grubundaki bir metaloiddir. Silikon gibi, germanyum da doğal olarak reaksiyona girer ve doğadaki oksijenle kompleksler oluşturur.

Neodimyum, sembolü Nd ve atom numarası 60 olan kimyasal bir elementtir. Lantanit serisinin dördüncü üyesidir ve nadir toprak metallerinden biri olarak kabul edilir. Havada ve nemde hızla kararan sert, hafif dövülebilir, gümüşi bir metaldir. Hızla oksitlenir ve +2, +3 ve +4 pembe, mor/mavi ve sarı bileşikler üretir. Elementlerin en karmaşık spektrumlarından birine sahip olduğu kabul edilir. Neodimyum, 1885 yılında praseodimyumu da keşfeden Avusturyalı kimyager Carl Auer von Welsbach tarafından keşfedildi. Monazit ve bastnäsite minerallerinde önemli miktarlarda bulunur. Neodimyum, doğal olarak metalik formda veya diğer lantanitlerle karışmamış olarak bulunmaz ve genel kullanım için rafine edilir. Neodimyum kobalt, nikel veya bakır kadar yaygındır ve Dünya'nın kabuğunda yaygın olarak dağılmıştır. Diğer birçok nadir toprak metalinde olduğu gibi, dünyadaki ticari neodimyumun çoğu Çin'de çıkarılmaktadır.

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Alüminyum-hava pilleri, havadaki oksijenin alüminyum ile reaksiyonundan elektrik üretir. Tüm piller arasında en yüksek enerji yoğunluklarından birine sahiptirler, ancak yüksek anot maliyeti ve geleneksel elektrolitler kullanılırken çıkan yan ürün sorunları nedeniyle yaygın olarak kullanılmazlar. Bu durum, kullanımlarını esas olarak askeri uygulamalarla sınırlamıştır. Bununla birlikte, alüminyum pillere sahip bir elektrikli araç, bir lityum iyon pilin menzilinin sekiz katına kadar potansiyele sahiptir.

Eşzamanlılık, ilk olarak analitik psikolog Carl G. Jung tarafından "anlamlı bir şekilde ilişkili görünen ancak nedensel bir bağlantıdan yoksun durumları tanımlamak için" ortaya atılan bir kavramdır. Çağdaş araştırmalarda, eşzamanlılık deneyimleri, kişinin zihnindeki olaylar ile dış dünya arasındaki tesadüflerin nedensel olarak birbiriyle ilgisiz olabileceği, ancak başka bilinmeyen bir bağlantısı olabileceğine dair kişinin öznel deneyimine atıfta bulunur. Jung, bunun insan zihninin sağlıklı, hatta gerekli bir işlevi olduğunu ve psikozda zararlı hale gelebileceğini savunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alüminyumun tarihi</span>

Alüminyum : metal, doğal formda çok nadirdir ve onu cevherlerden arıtma işlemi karmaşıktır, bu nedenle insanlık tarihinin çoğu için bilinmiyordu. Bununla birlikte, bileşik şap, MÖ 5. yüzyıldan beri biliniyor ve eskilerin boyama için yaygın olarak kullanılıyordu. Orta Çağ boyunca, boyama için kullanılması onu uluslararası ticaretin bir malı haline getirdi. Rönesans bilim adamları şapın yeni bir toprağın tuzu olduğuna inanıyorlardı; Aydınlanma Çağı'nda bu toprağın, Alüminyumun yeni bir metalin oksidi olduğu tespit edildi. Bu metalin keşfi, çalışmaları Alman kimyager Friedrich Wöhler tarafından genişletilen Danimarkalı fizikçi Hans Christian Ørsted tarafından 1825'te duyuruldu.

Maden atıkları, bir cevherin ekonomik olmayan kısmından değerli fraksiyonu ayırma işleminden sonra arta kalan malzemelerdir. Artıklar, bir cevher veya mineral gövdesinin üzerinde yer alan ve madencilik sırasında işlenmeden yer değiştiren atık kaya veya diğer malzemeler olan aşırı yükten farklıdır. Maden atıkları, insanlığın ürettiği en büyük atık miktarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rus kültürü</span>

Rus kültürü milletin tarihi, coğrafi konumu ve engin genişliği, dini ve sosyal gelenekleri ve Batı etkisi ile oluşturulmuştur. Rus yazarlar ve filozoflar Avrupa düşüncesinin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Ruslar ayrıca klasik müziği, baleyi, sporu, resmi, ve sinemayı da büyük ölçüde etkilemişlerdir. Rus ulusu ayrıca bilim ve teknolojiye ve uzay araştırmalarına öncü katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jerry Hall</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Jerry Faye Hall Amerikalı bir model ve oyuncu. 1970'lerde modelliğe başladı ve dünyanın en çok aranan modellerinden biri oldu. 1989 yapımı Batman filminde rol alarak oyunculuğa geçiş yaptı. Hall, The Rolling Stones solisti Mick Jagger'ın ile uzun süre evli kaldı. Medya patronu Rupert Murdoch'un ayrı yaşadığı karısıdır.

Little Baby's Ice Cream, Philadelphia merkezli bir dondurma şirketiydi.

María del Coral Barbas Arribas, metabolomik ve kimyasal verilerin entegrasyonu konusundaki araştırmalarıyla tanınan İspanya, Madrid'deki Universidad CEU San Pablo profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Emilim (kimya)</span> kimyasal süreç

Kimyada absorpsiyon veya emilim, fiziksel veya kimyasal fenomen veya atomların, moleküllerin veya iyonların bir yığın fazına giriş sürecidir. Bu adsorpsiyondan farklı bir işlemdir, çünkü adsorpsiyonda moleküller yüzey tarafından alınmasına rağmen absorpsiyona (emilim) uğrayan moleküller hacim tarafından alınır.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">XPeng</span>

Guangzhou Xiaopeng Motors Technology Co Ltd veya yaygın olarak bilinen adıyla XPeng, Çin merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket 2014 yılında kurulmuştur. Şirketin merkezi Guangzhou'da yer almaktadır.

The Watcher, Ryan Murphy ve Ian Brennan tarafından Netflix için yaratılan bir Amerikan gizem gerilim televizyon dizisidir. 13 Ekim 2022'de gösterime girdi. Reeves Wiedeman tarafından New York dergisinde yayınlanan "The Cut" için 2018 yılında kaleme alınan bir makaleye dayanmaktadır. Başlangıçta bir mini dizi olarak tasarlanmasına rağmen, Kasım 2022'de dizi ikinci sezon için yenilendi.

Roger A. Beaver, Kuzey Galler Üniversitesi Koleji, Chiang Mai Üniversitesi, Zambiya Üniversitesi ve Güney Pasifik Üniversitesi'nde çalışmış olan bir biyologtur. <i id="mwEg">Nepenthes</i> infauna hakkında "Batı Malezya'daki sürahi bitkilerinin faunası ve besin ağları" (1979), " Nepenthes sürahi bitkilerinde yaşamakta olan topluluklar: fauna ve besin ağları" (1983) ve "Geographical varyasyon" dahil olmak üzere birçok önemli makale yayınladı. Nepenthes sürahi bitkilerinde besin ağı yapısı" (1985). Tür Cryptoxilos beaveri onun onuruna seçildi.

Alüminyum-iyon piller, alüminyum iyonlarının yük taşıyıcı olarak görev yaptığışarj edilebilir bir pil sınıfıdır. Alüminyum, iyon başına üç elektron değiştirebilir. Bu, bir Al3+ eklenmesinin üç Li+ iyonuna eşdeğer olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, Al3+ (0,54 Å ) ve Li+ (0,76 Å) iyon yarıçapları benzer olduğundan, önemli ölçüde daha yüksek sayıda elektron ve Al3+ iyonları katotlar tarafından çok az hasarla kabul edilebilir. Al, Li'nin 50 katı (23,5 megavat-saat m-3) enerji yoğunluğuna sahiptir ve bu kömürden bile yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Freud</span>

Miriam Sophie Freud, Avusturyalı Amerikalı psikososyolog, eğitimci ve yazar. Sigmund Freud'un torunu, yönlerini "narsisist hoşgörü" olarak tanımladığı psikanalizin bir eleştirmeniydi. Freud'un psikanalitik doktrinlerine yönelik eleştirileri, onu ailenin "kara koyunu" haline getirdi ve annesi Ernestine ve teyzesi Anna de dahil olmak üzere tüm kadın akrabalarının Sigmund'un kadınlar ve onların içsel deneyimleri hakkındaki iddialarından nasıl olumsuz etkilendiğini gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Koller</span> Avusturyalı göz doktoru

Karl Koller, tıp kariyerine Viyana Genel Hastanesinde cerrah ve Sigmund Freud'un meslektaşı olarak başlayan Avusturyalı bir göz doktoruydu