İçeriğe atla

Carl Christoph Lörcher

Carl Christoph Lörcher tarafından 1924 yılında hazırlanmış Ankara’nın ilk imar planı (Lörcher Planı)

Carl Christoph Lörcher (1884, Stuttgart – 1966, Stuttgart) Alman mimar ve şehir plancısı.

Carl Christoph Lörcher 1924 ile 1925 yılları arasında Ankara'nın Lörcher Planı olarak bilinen ilk imar planını tasarladı.[1] 1929 yılı ve sonrasında Berlin'de birçok yerleşim yeri planlaması çalışmalarına katıldı.[2]

Daha Naziler iktidara gelmeden Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne üye olan Lörcher, Naziler'in iktidara gelmesinden sonra daha nüfuzlu pozisyonlara getirildi. Bu dönemde Alman Mimarlar Birliği ve Deutscher Werkbund'un başkanlık görevlerine getirildi. Her iki kurumdan Yahudi kökenli Almanların çıkarılmasını destekleyen Lörcher antisemitik görüşlere sahipti.[3] Ayrıca Adolf Hitler'in hem cumhurbaşkanı hem de başbakan olup, iki makamın birleştirilmesi fikrini destekleyenler arasındaydı.[2] 1939 yılından itibaren lojistik tesisler, sığınaklar ve konutların inşaatı çalışmalarında bulundu.

Ankara’daki tasarımları

Kaynakça

  1. ^ Çügen, Hasan Fevzi (Haziran 2013). "Ankara'da Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi'nden Bir Örnek: Erzurum Oteli" (PDF). Ankara Araştırmaları Dergisi. s. 131. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2014. 
  2. ^ a b "Carl Christoph Lörcher". Goethe Institut. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2011. 
  3. ^ "Lörcher'in Ankara'sı, Anti-Modernist Ve Otoriter Eğilimleri Yansıtan Bir Şehir Tahayyülü, Levent Uluiş, 15 Temmuz 2009". Mimdap.org. 28 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fritz Lang</span> Avusturyalı film yönetmeni (1890 – 1976)

Friedrich Anton Christian Lang Avusturyalı yönetmen, senaryo yazarı, film yapımcısı. Sinema tarihinin önemli filmlerinden biri olan Metropolis en önemli yapıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Necati</span> Türk siyasetçi, avukat ve öğretmen

Mustafa Necati, Türk siyasetçi, avukat, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Carl von Ossietzky</span> 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi Alman yayıncı, yazar ve pasifist

Carl von Ossietzky, Alman yayıncı, yazar ve pasifist. 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">XI. Pius</span> 259. Katolik Kilisesi papası (1857-1939; pd. 1922-1939)

Papa XI. Pius, asıl adı Ambrogio Damiano Achille Ratti, 6 Şubat 1922–10 Şubat 1939 tarihleri arasında papa idi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Bonatz</span> Alman mimar (1877-1956)

Paul Bonatz, Alman mimardır. Türkiye'de bulunduğu 1940'larda İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın destekleyici ve yönlendiricilerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Opera Meydanı</span> Ankarada bir meydan

Opera Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanı. Atatürk Bulvarı üzerinde, Sıhhiye ve Ulus Meydanlarına eşit mesafede bulunur. Eskiden ev sahipliği yaptığı pek çok fabrika, atölye ve üretim tesisi sayesinde bir dönem şehrin sanayi merkezlerinden birisi olan meydan; son yıllarda daha çok Gençlik Parkı, PTT Pul Müzesi, Melike Hatun Camii ve diğer tarihi binalarıyla şehrin turistik noktalarından biri haline gelmiştir. Ayrıca; birçok ulaşım arterinin de kesişme noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Werner von Fritsch</span>

Werner von Fritsch, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.

Ernst Praetorius, Alman müzik tarihçisi, öğretmen ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Oper</span>

Deutsche Oper, Berlin eyaletinin en büyük opera evi ve Almanya'nın en büyük ikinci operasıdır.

Theodor Jost, Avusturyalı bir mimar. Türkiye’nin ilk kurulduğu yıllarda yurtta yeterince kalifiye mimar olmaması nedeniyle yabancı mimarlara ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla Türkiye’ye gelen mimarlar arasında Theodor Jost da yer almaktadır.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Elsaesser</span>

Martin Elsaesser Alman bir mimar ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Franz Hillinger</span>

Franz Hillinger modern mimarlık alanında önemli eserler vermiş olan mimar. İnşa edilen projeleri Almanya ve Türkiye'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Pfau</span>

Bernhard Pfau veya Bernhard Mathäus Pfau, Alman mimar ve mühendistir.

Jansen Planı; 1928 - 1932 yılları arasında Alman mimar Hermann Jansen tarafından Ankara için hazırlanmış olan bir nazım planıdır. Yeni kurulan devletin her alanda diğer illere de örnek olacak modern model kenti olması hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Jaeckh</span>

Ernst Jaeckh, Alman yazar ve akademisyen. Almanya için I. Dünya Savaşı öncesi Türk dostluğunu, sonrasında ise liberal-demokratik bir siyasi sistemi savunmasıyla tanınmıştır. Nazi karşıtı görüşleri nedeniyle Almanya'yı terk etmek zorunda kalarak hayatını ABD'de devam ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Meydanı</span>

Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesişim noktasında yer alır. Cumhuriyet'in ilanından sonra hayata geçirilen imar uygulamaları doğrultusunda Ankara şehir merkezinde oluşturulmuş ilk modern kamusal mekan olmasıyla bilinir. Merkezinde konumlandırılmış olan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşa edilmesine kadar geçen süreçte ülke genelinde kutlaması yapılan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin ana mekanı olmuştur. Meydanın çevresinde bulunan I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank'ın genel müdürlük yapıları; buranın geçmişte hem siyasi hem de iktisadi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

Martin Wagner (1885–1957) iki savaş arası Berlin'de modernist konut projelerinin inşasının arkasındaki itici güç olarak bilinen bir Alman mimar, şehir plancısı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Lörcher Planı</span>

Lörcher Planı; 1924 - 1925 yılları arasında Alman mimar Carl Christoph Lörcher tarafından hazırlanan, Cumhuriyet Döneminin örnek şehirler kurma konusunda ilk somut girişimi ve Ankara'nın ilk imar planıdır.