İçeriğe atla

Carl Bonapart

Carl Bonapart
Toskana soylusu
Carlo Buonaparte
(ölümünden sonra çizilmiş portresi)
Doğum27 Mart 1746
Ajaccio, Korsika, Ceneviz Cumhuriyeti
Ölüm24 Şubat 1785 (38 yaşında)
Montpellier, Fransa Krallığı
Eş(ler)iLetizia Ramolino (e. 1764)
Çocuk(lar)ıJoseph Bonaparte
I. Napolyon
Lucien Bonaparte
Elisa Bonaparte
Louis Bonaparte
Pauline Bonaparte
Caroline Bonaparte
Jérôme Bonaparte
Tam adı
Carlo Maria Buonaparte
HanedanBonapart Hanedanı
BabasıGiuseppe Maria Buonaparte
AnnesiMaria Saveria Paravicini
DiniRoma Katolikliği

Carlo Maria Buonaparte veya Carlo Maria di Buonaparte (27 Mart 1746[1] - 24 Şubat 1785) Fransa imparatoru Napolyon Bonapart'ın babası olarak bilinen bir İtalyan avukat ve diplomat.

Hayatı

Kısa bir süre devrimci lider Pasquale Paoli'nin kişisel asistanı olarak görev yaptı ve Korsika'nın işgali sırasında Korsika direnişiyle birlikte Fransızlara karşı savaştı.[2] Ada fethedildiğinde ve direniş yenildiğinde, sonunda Korsika'nın XVI. Louis mahkemesine temsilci olmak için gönüllü oldu. 24 Şubat 1785'te Mide kanserinden öldü. Ölümünden sonra hayatta kalan ikinci oğlu I. Napolyon Fransız İmparatoru oldu; daha sonra, Bonapart'ın diğer çocuklarının birçoğu kardeşinden dolayı kraliyet unvanları aldı ve kraliyet aileleriyle evlendi.

Kaynakça

  1. ^ Seward, Desmond, Napoleon's Family, (Viking Penguin, 1986), 6.
  2. ^ McLynn 1998, s.2
  • Harvey, R. The War of Wars, Robinson, 2006.
  • Herold, J. Christopher, The Age of Napoleon , American Heritage Inc, 1963.
  • McLynn, Frank, Napoleon, Pimlico, 1998. 0-7126-6247-2.
  • Richardson, Hubert N. B., A dictionary of Napoleon and his times, Cassel and Company LTD:London, 1920.
  • Seward, Desmond, Napoleon's Family, Viking Penguin, 1986.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Bonaparte</span> Napolyon Bonapartın en büyük erkek kardeşi

Joseph Bonaparte (d. 7 Ocak 1768, Corte, Haute-Corse, Korsika - ö. 28 Temmuz 1844, Floransa, Toskana Büyük Dükalığı,, Napolyon Bonapart'ın en büyük erkek kardeşidir. Kardeşi tarafından 1806-1808 arasında Napoli Kralı ve 1808-1813 arasında da İspanya kralı yapılmıştır. Napolyon Bonapart'ın düşmesinden sonra Joseph kendini Survilliers Kontu olarak isimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Murat</span> Fransız siyasetçi

Joachim-Napoléon Murat, , Fransız mareşal, Berg büyük dükü ve Napoli kralı (1808-1815).

Aydınlanmacı mutlakiyetçilik, hükümdarlarının Aydınlanma'dan etkilendiği mutlâkî krallık yönetimi. Aydınlanmacı krallar, aydınlanma ilkelerini, bilhassa akılcılığı benimserler ve hükümranlıklarındaki bölgelerde bu ilkeleri uygularlar. Dini toleransa, basın ve konuşma özgürlüklerine ve özel mülkiyet hakkına izin verme eğilimindedirler. Çoğu sanatı, bilimi ve eğitimi teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">I. Maximilian (Meksika imparatoru)</span> Meksika imparatoru (1864–1867)

I. Maximilian Avusturya İmparatorluk ailesi olan Habsburg-Lorraine'in bir üyesi olarak dünyaya geldi. Fransa imparatoru III. Napolyon'un ve bir grup Meksikalı monarşi yanlısının desteği ile 10 Nisan 1864'te Meksika İmparatoru ilan edildi. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bonapartizm</span> Fransız monarşist ideolojisi

Bonapartizm, dar anlamıyla 19. yüzyılda Bonapart Hanedanının iktidarını koruması için izlenen politikaya verilen isimdir. Geniş anlamıyla ise Bonapartizm, güçlü ve merkezî bir devleti savunan asker ve bürokratların izlediği politikaları ifade eder. Bu bağlamda daha çok Marx ile gündeme gelmiştir. Bonapartizmde sivil ve asker bürokratlar devlet yönetiminde bir sınıfın tamamen kaim olmasına mani olur. Bonapartizm, iktidarı emekçilerin alamadığı ama burjuvazinin de alacak kadar palazlanamadığı için siyasal gücünü bürokrasiye devrettiği rejimin adıdır. Marx ve Engels'in 19. yüzyıl ortalarında Fransa'daki rejim hakkındaki tanımlarıdır. Asker, sivil bürokrasi ve küçük burjuva aydınlar ittifakı, burjuvazi adına ama burjuvaziye iktidarı tam olarak teslim etmeden erki elinde tutar.

<span class="mw-page-title-main">Marie Bonaparte</span>

Prenses Marie Bonaparte, Fransız yazar ve Sigmund Freud'la yakından bağlantılı bir psikanalisttir. Serveti psikanalizin popülerleşmesine ve Freud'un Nazi Almanyası'ndan kaçmasına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Marie Louise (Parma düşesi)</span>

Marie Louise 1814'ten ölümüne kadar Parma düşesi olarak taç giyen Avusturyalı arşidüşes. Ayrıca Napolyon Bonapart'ın ikinci karısıydı ve onunla evliliği sayesiyle 1810-1814 yılları arası Fransa imparatoriçesi ve İtalya kraliçesi unvanlarını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Letizia Ramolino</span>

Maria Letizia Buonaparte İtalyan asilzade. I. Napolyon'un annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lucien Bonaparte</span> Fransız siyasetçi

Lucien Bonaparte, Prens Français Fransız devlet adamı, Canino ve Musignano prensi.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Bonaparte</span>

Maria Annunziata Carolina Murat Carl Bonapart ve Letizia Ramolino'nun yedinci çocuğu, Fransa imparatoru I. Napolyon'un kız kardeşidir. Napolyon tarafından Napoli kralı atanan Joachim Murat ile evlendi. Eşinin hükümdarlığı sırasında Napoli'nin konsort kraliçesiydi ve dört kez yokluğunda Napoli'nin naipliğini yaptı: 1812-13, 1813, 1814 ve 1815'te.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı (1805-1814)</span>

İtalya Krallığı Kuzey İtalya'da, Fransız imparatoru I. Napolyon'un himayesinde bulunan Fransa ile kişisel birliktelikte olan devletti.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri</span>

Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri (1792-1802) Kuzey İtalya'da Fransız Devrim Ordusu ile Avusturya İmparatorluğu, Rusya İmparatorluğu, Piedmont-Sardinya Koalisyonu ve diğer İtalyan devletleri arasındaki çatışma dizini.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Düklüğü</span> Napolyonun vasal devleti (1807-1815)

Varşova Düklüğü 1807 yılında Tilsit Antlaşmaları sonucunda Prusya Krallığı'nın Yeni Doğu, Güney, Yeni Silezya ve Netze Bölgelerinden oluşan Fransa imparatoru I. Napolyon tarafından kurulan devlet. Düklük, Napolyon'un müttefiklerinden biri olan Saksonya Kralı I. Friedrich Augustus tarafından yönetildi. Napolyon'un başarısız Rusya seferine takiben, Viyana Kongresi'nde ülke resmen bölündü, 1815 yılında Prusya ve Rus birlikleri tarafından işgal edildi. Günümüz Polonya'sının orta ve doğu kısımlarını, günümüz Litvanya'sı ile Belarus'un küçük kısımlarını kapsamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abukir Muharebesi (1799)</span>

Abukir Muharebesi, 25 Temmuz 1799'da Mısır'daki Fransız istilası sırasında Napolyon Bonapart'ın Seyit Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu mağlup ettiği bir savaştır. 1 Ağustos 1798'de yapılan deniz savaşının adı da Abukir Muharabesi olduğundan bu adla yapılan ilk kara savaşıdır. Fransız kuvvetleri Suriye'ye yönelik bir seferden henüz dönmemişken, Mısır'da Fransız yönetimine son vermek için Osmanlı kuvvetleri, Sidney Smith'in İngiliz filosu tarafından Mısır'a gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Antoine d'Ornano</span> Fransız asker ve siyasetçi (1784 – 1863)

Philippe Antoine d'Ornano, Fransız Mareşali unvanını almış olan Fransız asker ve politikacı. 1808'de Kont ilan edilmiştir. Lodovico Antonio Ornano ve Isabella Maria Buonaparte'ın çocuğu olarak dünyaya gelen d'Ornano, Napolyon Bonapart'ın ikinci dereceden kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Jérôme Bonaparte</span>

Jérôme-Napoléon Bonaparte, I. Napolyon'un en küçük kardeşiydi ve 1807 ile 1813 yılları arasında I. Jerome Napolyon adıyla Vestfalya kralı olarak hüküm sürdü. Tarihçi Owen Connelly mali, askeri ve idari başarıları olduğunu ve Napolyon'a sadık, askeri açıdan yararlı biri olduğunu belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Letizia Ramolino</span>

Maria-Letizia Bonaparte bilinen ismiyle Letizia Bonaparte, soylular sınıfına mensup Korsikalı ve Napolyon Bonaparte'ın annesi. İmparator annesi olması nedeniyle "Madame Mère" mahlası almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hortense de Beauharnais</span>

Hortense de Beauharnais, Fransız Devrimi'nin önemli isimlerinden biri olan Joséphine de Beauharnais'in kızıdır. Aynı zamanda, Fransa imparatoru Napolyon Bonapart'ın üvey kızı ve Louis Bonapart'ın eşidir. Hortense, kocası Louis'in Napolyon'un emriyle Hollanda kralı olması sonrası 1806'da Hollanda konsort kraliçesi olmuştur.