Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.
Åland, Güneybatı Finlandiya'da Ahvenanmaa Özerk Bölgesi'ni (maakunta) oluşturan takımadalar. Botni Körfezi girişinde, Aland Denizi'nin doğusunda, İsveç kıyılarının 25 mil açığındadır. Yalnızca 80 ada üzerinde yerleşme vardır; bunun dışında 6 bin ada ıssızdır. Alçak kayalıklarla birlikte yüzölçümü 1.481 km²dir.
Mariehamn, Finlandiya'ya bağlı Åland Adaları'nın başkentidir. Şehir, 1861 yılında kurulmuş olup adını zamanın Rus İmparatoru II. Aleksandr'ın eşi Mariya Aleksandrovna'dan almıştır. Yüzölçümü 11.80 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile 11,658'dir. Şehirde Åland halkının %40'ı yaşamakta olup, halkın %88'inin anadili İsveççedir.
İskandinav Kurulu ya da Kuzey Avrupa Kurulu, orijinal adıyla Nordic Council; II. Dünya Savaşı sonrasında üye ülkeler arasında serbest market oluşturmak ve ülke vatandaşlarının pasaporta gerek duymaksızın üye ülkeler içinde serbest dolanımını sağlamak amacıyla 1952 yılında kurulmuş bir organizasyondur.
Fin pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla Finlandiya vatandaşlarına verilen pasaporttur. 21 Ağustos 2006'dan itibaren Biyometrik pasaport verilmeye başlanmıştır. Finlandiya pasaportu diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile standart düzeni ve bordo-kırmızı tasarımı paylaşır.
UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.
Christer Samuel Björkman İsveçli şarkıcı.
"I morgon är en annan dag", 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç'in temsilcisi Christer Björkman tarafından seslendirilen şarkıdır. İsveç yarışmayı yirmi ikinci sırada tamamlamıştır.
Åland Denizi, Baltık Denizi'nde yer alan Botniya Körfezi ile Åland adaları arasında kalan bir iç denizdir. Bothnian Denizi'ni Baltık Denizi'ne bağlar. Burada denizler genellikle dalgalıdır. En dar kısım Güney Kvarken olarak adlandırılır. Åland Denizi'nin dibinde uzanan siper, Baltık Denizi'nin en derin ikinci noktasını, 301 metre derinlikte, sadece Landsort derinliğine ikinci sırada yer alıyor.
Botniya Denizi, Baltık Denizi'nin en kuzeydeki kolunu oluşturan körfezdir. Körfez Finlandiya'nın batı kıyısı ve İsveç'in doğu kıyısı arasında yer almaktadır ve güneyde Åland Denizi ile Takımada Denizi'ne uzanmaktadır.
Kvarken,, Botniya Körfezi'nde, Botni Körfezi ile Bothnian Denizi'ni ayıran dar bölgedir. İsveç anakarasından Finlandiya anakarasına olan mesafe yaklaşık 80 km, en uzaktaki adalar arasındaki mesafe ise sadece 25 km'dir. Kvarken bölgesindeki su derinliği 25 metre (82 ft) civarındadır. Bölge ayrıca yılda yaklaşık 10 mm'lik olağan dışı glasiyoizostazi oranına sahiptir.
Finlandiya Savaşı, 1808-1809 yılları arasında İsveç ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu olarak Finlandiya İsveç'ten ayrılarak Rus İmparatorluğu'na bağlı özerk bir grandüklük haline geldi. Diğer önemli etkiler ise 1809 İsveç Devrimi'nin patlak vermesi ve buna bağlı olarak İsveç parlamentosunun yeni bir anayasayı kabul etmesi ile 1818'de yeni İsveç kraliyet ailesi olan Bernadotte Hanedanı'nın kurulmasıydı.
Åland Parlamentosu, Finlandiya'nın Åland bölgesinin tek meclisli yasama organıdır.
Åland bayrağı, Finlandiya'ya bağlı Åland Adaları'nın bayrağıdır. 1954 yılında kabul edilmiş olup İsveç bayrağı tasarımına ek olarak kırmızı şeritlere sahiptir.
Åland sözleşmesi, Åland Adaları'nın askerden arındırılması ve tarafsızlaştırılmasıyla ilgili iki sözleşme ile alakalıdır.
- 1856 Åland sözleşmesi, Åland Savaşı'ndan sonra İngiltere ve Fransa'ya karşı Kırım Savaşı'nda Rusya'nın yenilgisinin ardından 30 Mart 1856'da imzalandı. Rusya, Paris Antlaşması (1856) ile onaylanan Åland Adaları'nı askerileştirmemeyi kabul etti.
Åland Başbakanı, Finlandiya'ya bağlı özerk bölge olan Åland'da göreve gelen ve Lantråd olarak adlandırılan hükûmet başkanının unvanıdır. Görevi elinde bulunduran kişi, bölgesel hükûmetine liderlik eder.
Åland Valisi, Finlandiya devletinin özerk Åland temsilcisidir. Åland'ın özerkliği nedeniyle, valinin görevleri Finlandiya'nın geri kalanındaki valilerden farklıdır. Finlandiya Hükûmetinin bir temsilcisi olarak Valinin en önemli görevi, Åland eyaleti ile Finlandiya arasındaki iyi ilişkileri korumaktır. Vali, Åland parlamentosunu cumhurbaşkanı adına açar. Valinin görevleri arasında Åland'daki Devlet Dairelerine liderlik etmek ve Åland eyaletinin başkanı olarak hareket etmek de yer alır.
Åland askerden arındırılmış bölgedir. Bu adada askeri varlığın olmadığı ve Adaların tahkim edilemeyeceği anlamına gelir. Åland bir savaş durumunda nötralize edilmeli ve savaşın dışında tutulmalıdır. Ancak, Finlandiya Sınır Muhafızları Mariehamn ve Kökar'daki karakollarda faaliyet göstermektedir, bir kriz durumunda bu birimler içişleri bakanlığından savunma bakanlığına devredilerek ordunun bir parçası haline gelebilmektedir. Şu anda içişleri bakanlığının bir parçası oldukları için askeri bir güç teşkil etmiyorlar ve Åland'ın askerden arındılmış bir bölge olmasını ihlal etmiyorlar.
Åland, Baltık Denizi'ndeki 6.000'den fazla adadan oluşan bir takımadadır. Anayasal olarak, Finlandiya'nın İsveççe konuşulan özerk bir eyaletidir. Deniz yolculuğu, Åland ekonomisinin hayati bir parçasıdır ve büyük ekonomik kaynaktır. Ana limanlar güneyde başkent Mariehamn'da, batıda Berghamn'da ve Fasta Åland'ın doğu kıyısında Långnäs'ta bulunmaktadır.
Åland Koalisyonu (İsveççe: Åländsk Samling), Åland'daki siyasi partilerin Finlandiya Parlamentosu'nda Åland'ı temsil etmek için kurduğu siyasi bir ittifaktır. Temsilci genellikle Parlamento'da İsveç Halk Partisi ile birlikte oturur.