İçeriğe atla

Caren Gussoff

Caren Gussoff
DoğumCaren Sumption Gussoff
16 Şubat 1973 (51 yaşında)
New York, New York
MeslekYazar, kısa hikaye yazarı
MilliyetAmerikalı
TürBilimkurgu, fantazi

Caren Sumption Gussoff (16 Şubat 1973 doğumlu) Amerikalı bir yazardır. Hem edebi kurgu hem de spekülatif kurgu romanları ve kısa öyküler yazmaktadır. Şu anda Seattle bölgesinde yaşamaktadır.[1] 2020'de Gussoff, evlilik soyadı Sumption'ı çalışmalarında kullanmaya başladı. Bu nedenle yayınlar hem Caren Gussoff hem de Caren Gussoff Sumption altında yayınlandı.[1][2]

Biyografi

Caren Gussoff New York'ta doğdu ve kısmen Roman kökenlidir. Colorado Üniversitesi'nde The School of the Art Institute of Chicago'da okudu. 2008 yılında Clarion West'te Carl Brandon Society tarafından Octavia E. Butler Memorial Bursu ile ödüllendirildi.[3]

İlk romanı Homecoming (Serpent's Tail, 2000) yayınlandıktan sonra, Gussoff Village Voice tarafından "Eşikteki Yazar" ünvanına aday gösterildi. İkinci kitabı The Wave and Other Stories, Virginia Woolf'un The Waves adlı romanından etkilenen bir yapıdaydı. Üçüncü romanı The Birthday Problem ise bulaşıcı bir akıl hastalığı hakkında kıyamet sonrası bir bilimkurgu hikâyesidir.

Gussoff'un diğer kurguları ve denemeleri Serpent's Tail, Seal Press ve Prime Books tarafından yayınlanmıştır. Gussoff ayrıca Gotham Writers' Workshop tarafından hazırlanan bir program olan Writing Fiction: The Practical Guide'ın (Bloomsbury ABD) bir bölümünün de yazarıdır.[4] 2009'da Seattle Post-Intelligencer[5] Gussoff'u "Haftanın Geek'i" olarak gösterdi.

Gussoff, Neo-Burlesque sanatçısı olduğu için daha az bilinir. 2000'den 2005'e kadar, "Betty Rage" sahne adıyla bilimkurgu ve komedi performansını birleştirdi.

Başlıca eserleri

Romanlar

  • Homecoming (2000)
  • The Birthday Problem (2014)[6]

Kısa hikaye/roman koleksiyonları

  • The Wave and Other Stories (2003)[7]
  • Three Songs for Roxy (2015)[8]
  • So Quick Bright Things Come to Confusion (2022)
  • in Dracula: Rise of the Beast (2018)[9]

Seçilmiş antolojiler

  • Strictly Casual (2003)
  • Inappropriate Random: Stories on Sex and Love (2003)
  • Writing Fiction: The Practical Guide from New York's Acclaimed Creative Writing School (Gotham Writers Workshop tarafından, 2003)
  • Tied in Knots: Funny Stories from the Wedding Day (2006)
  • Fucking Daphne: Mostly True Stories and Fictions" (2008)
  • Destination: Future (2010)
  • Daughters of Icarus (2013)
  • Shades of Blue and Gray: Ghosts of the Civil War (2013)
  • Handsome Devil: Tales of Sin and Seduction (2014)

Seçilmiş ödüller

  • Elizabeth George Ödülü, Hedgebrook (2010)
  • Spekülatif Edebiyat Vakfı, Gulliver Seyahat Ödülü Sahibi (2009)[10]
  • Village Voice Eşikteki Yazar (2001)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "About me – spitkitten dot com" (İngilizce). 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 
  2. ^ "Caren Gussoff". 4 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Caren Gussoff". 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ About Writing Fiction: The Practical Guide, 12 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Nisan 2022 
  5. ^ Geek of the Week: Caren Gussoff of Brain Harvest, 15 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Nisan 2022 
  6. ^ "Caren Gussoff and the Birthday Problem – SFWA". 16 Temmuz 2014. 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "The Wave and Other Stories by Caren Gussoff". 24 Temmuz 2003. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Gussoff, Caren (2015). Three songs for Roxy. Chris Sumption. Seattle. ISBN 978-1-61976-073-8. OCLC 919594515. 
  9. ^ Dracula : rise of the beast. Bogi Takács, Adrian Tchaikovsky, Milena Benini, Emil Minchev, Caren Gussoff Sumption, David Thomas Moore. Oxford. 2018. ISBN 978-1-78108-666-7. OCLC 989963787. 
  10. ^ "Speculative Literature Foundation Announces 2009 Gulliver Travel Research Grant Winner – SFWA". 23 Aralık 2009. 30 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Pulitzer Ödülü</span> Columbia Üniversitesi tarafından verilen prestijli ödül

Pulitzer Ödülü New York şehrinde, Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verilen saygın bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Nadine Gordimer</span> Nobel Edebiyat Ödüllü, Güney Afrikalı kadın yazar

Nadine Gordimer, Johannesburg doğumlu, Güney Afrikalı yazardır. 1974'te Man Booker Ödülü'nü ve 1991'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Apartheid karşısında durmuştur. Özgürlük ve insanlık vurgusu yapmıştır. Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) üyesi olarak, çok sayıda makale, deneme ve söylev kaleme almış, ırk ayrımcılığına karşı tavır almıştır. 14 Temmuz 2014'te 90 yaşında hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Sawyer</span> Kanadalı bilimkurgu yazarı

Robert James Sawyer bir Kanadalı bilimkurgu yazarıdır. 18 tane basılmış romanı ve Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec, Nature ve birçok antolojisi bulunmaktadır. Sawyer yazdığı eserlerle 40'ın üzerinde ödül almıştır. Nebula Ödülü (1995), Hugo Ödülü (2003), ve John W. Campbell Onur Ödülü(2006). bunlardan önemli olanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

Conrad Michael Richter, çeşitli dönemlerdeki Amerikan kenar mahallerinin yaşam öykülerini konu edinen lirik eserler vermiş, Amerikalı romancı. Ohio hakkında yaptığı üçleme "Uyanış Ülkesi Üçlemesi" 'nin son hikâyesi olan "The Town" ile 1951 yılında Pulitzer Kurgu Ödülü 'nü kazandı.The Kronos Waters romanı ile 1961 yılında National Book Award for Fiction ödülünü kazanmıştır. 20. yüzyılda, ölümünden sonra kısa öyküleri iki koleksiyon halinde yayınlanmış ve yine birkaç romanı 21. yüzyılda tekrar basılıp yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Annie Proulx</span> Amerikalı yazar

Edna Ann Proulx doğumlu Amerikalı romancı, kısa öykü yazarı ve gazeteci. İsmi çoğu yerde Annie Proulx olarak yazılsa da asıl yazılışları E. Annie Proulx ve E.A. Proulx 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jhumpa Lahiri</span> Amerikalı yazar

Nilanjana Sudeshna "Jhumpa" Lahiri, Hint-Amerikalı roman ve öykü yazarı. İlk öykü kitabı Interpreter of Maladies ile 2000 Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazanmış, ilk romanı The Namesake ise aynı adla sinemaya uyarlanmıştır. Lahiri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama tarafından President's Committee on the Arts and Humanities üyeliğine atanmıştır. Yazarın 2013'te yayımlanan The Lowland adlı kitabı Man Booker ve Kurgu dalında National Book Award'a aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Willa Cather</span> Amerikalı yazar (1873 – 1947)

Willa Sibert Cather, Amerikalı romancı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Ovalar bölgesindeki yaşamı anlattığı O Pioneers! (1913), The Song of the Lark (1915) ve My Ántonia (1918) romanlarıyla tanınmıştır. Yazar, I. Dünya Savaşı'nı konu alan One of Ours yapıtıyla 1923 yılında Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'ne değer görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Peter Taylor (yazar)</span> Amerikalı yazar (1917 – 1994)

Peter Matthew Hillsman Taylor,, Amerikalı romancı, hikâye ve oyun yazarı.

Steven Millhauser, Amerikalı roman ve kısa öykü yazarı. 1997 yılında Martin Dressler adlı romanıyla Kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katherine Anne Porter</span> Amerikalı gazeteci, makale yazarı, kısa öykü yazarı, romancı ve siyasi eylemci

Katherine Anne Porter, Kurgu dalında Pulitzer Ödülü sahibi Amerikalı gazeteci, makale yazarı, kısa öykü yazarı, romancı ve siyasi eylemci. 1962 yılında yayımlanan Ship of Fools romanı ABD'de en çok satan roman olmuştur. İhanet, ölüm ve kötülüğün kökeni gibi karanlık temalı eserler kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Malamud</span> Amerikalı yazar (1914 – 1986)

Bernard Malamud Amerikalı romancı ve kısa öykü yazarı. Saul Bellow ve Philip Roth ile birlikte, 20. yüzyılın en tanınmış Amerikalı Yahudi yazarlarından biriydi. "Beyzbol" romanı 1984 yılında Robert Redford 'un oynadığı "The Natural" filmi olarak sinemaya uyarlandı. Çarlık Rusya 'daki antisemitizm ile ilgili 1966'da yayınlanan romanı' "The Fixer" de ayrıca sinemaya uyarlandı ve Ulusal Kitap Ödülü ile Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazandı.

"Sosyal bilimkurgu" terimi psikoloji, ekonomi, politik bilimler, sosyoloji, antropoloji gibi sosyal bilimleri esas alan bilimkurgu edebiyatı türünü tanımlamak için kullanılabilir. Bu alandaki kayda değer yazarlar arasında Ursula K. Le Guin ve Philip K. Dick sayılabilir. Terim öncelikli olarak karakterler ve duygular üzerine odaklanan hikâyeleri tanımlar. SFWA Büyük Ustası Ray Bradbury bu sanatın tanınmış bir üstadıdır. Bazı yazarlar katı bilimkurgu ve sosyal bilimkurgu arasındaki sınırı bulanıklaştırmışlardır. Ütopya ve distopya hikâyeleri sosyal bilimkurgunun dallarıdır;The Handmaid's Tale, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Brave New World gibi hikâyeler sosyal bilimkurgu örnekleri arasındadır. Gulliver'in Seyahatleri gibi fantastik ortamlarda geçen hicivsel romanlar yaratıcı kurgulamalar olarak kabul edilebilir.

Damon Knight Memorial Grand Master Ödülü, Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği (SFWA) tarafından her yıl yaşayan bir fantezi ya da bilimkurgu yazarına sunulan ömür boyu onur ödülüdür. 1975'te verilmeye başlandı ve ilk ödülü, Robert A. Heinlein aldı. Ödül, 2002'de ölen derneğin kurucusu Damon Knight'ın anısına o yıldan itibaren Knight'ın adıyla verildi.

Sarah Quigley, Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde doğdu. Canterbury Üniversitesi'nde ve Oxford Üniversitesi'nde okudu. Quigley won the Creative New Zealand Berlin Writers Residency in 2000.

Fantastik bilimkurgu, hem bilimkurgu hem de fantezinin unsurlarını eşzamanlı olarak kullanan veya birleştiren spekülatif kurgu şemsiyesi içindeki karma bir türdür. Bir bilimkurgu öyküsünde, dünya bilimsel olarak mümkün olarak sunulur, bilim fantezi dünyası ise gerçek dünyanın bilimsel yasalarını ihlal eden unsurlar içerir. Yine de, bilim fantezisi dünyası mantıklıdır ve genellikle bu ihlallerin bilim benzeri açıklamalarıyla sağlanır.

Nathan Niigan Noodin Adler, bazen Nathan Adler olarak da anılır, Kanadalı bir korku kurgu yazarıdır. En çok 2021 Indigenous Voices Ödülleri'nde İngilizce kurgu kategorisinde birinci olan 2020 kısa öykü koleksiyonu Ghost Lake ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuhaf kurgu</span>

Tuhaf kurgu, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan spekülatif kurgunun bir alt türüdür. Tuhaf kurgu, hayaletlerden, vampirlerden, kurt adamlardan ve doğaüstü korku kurgusunun diğer geleneksel düşmanlarından kaçınmakta ya da radikal bir şekilde yeniden yorumlamaktadır. Tuhaf kurgu, kurgusal yaratımlarına yanıt olarak genellikle hayranlık ve korku uyandırmaya çalışır ve Miéville gibi yorumcuların, garip kurgunun esrarengiz bir duygu uyandırdığını söyleyerek Goethe'yi başka kelimelerle ifade eder. Tuhaf kurgu, esas olarak 1930'lar boyunca eserler için tarihsel bir tanım olarak kullanılmış olsa da, 1980'lerde ve 1990'larda Yeni tuhaf ve slipstream etiketleri altında 21. yüzyıla kadar devam eden bir yeniden canlanma yaşadı.

Lydia Davis, genellikle kısa kısa öyküler yazan Amerikalı bir kısa öykü yazarı, romancı, denemeci ve Fransızca ve diğer dillerden çevirmendir. Davis, Marcel Proust'un Swann's Way ve Gustave Flaubert'in Madame Bovary'si de dahil olmak üzere Fransız edebiyat klasiklerinin birçok yeni çevirisini yaptı.