İçeriğe atla

Carcinus maenas

Carcinus maenas
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Alt şube:Crustacea
Sınıf:Malacostraca
Takım:Decapoda
İnfra takım:Brachyura
Familya:Portunidae
Cins:Carcinus
Tür: C. maenas
İkili adlandırma
Carcinus maenas
(Linnaeus, 1758) [1]

Carcinus maenas, Carcinus cinsine bağlı bir hayvan türüdür.[2] Avrupa ve Kuzey Afrika'nın Atlantik kıyıları kökenli olsa da diğer okyanus kıyılarına da yayılan, dünyanın en kötü 100 istilacı türleri listesinde[3] yer alan bir yengeç türü. Karapaks uzunluğu 60 mm, genişliği 90 mm dir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Peter K. L. Ng; Danièle Guinot; Peter J. F. Davie (2008). "Systema Brachyurorum: Part I. An annotated checklist of extant Brachyuran crabs of the world" (PDF). Raffles Bulletin of Zoology. 17: 1-286. 6 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "ITIS". 27 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 
  3. ^ "100 of the World's Worst Invasive Alien Species". Invasive Species Specialist Group. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  4. ^ S. B. Yamada & L. Hauck (2001). "Field identification of the European green crab species: Carcinus maenas and Carcinus aestuarii" (PDF). Journal of Shellfish Research. 20 (3). ss. 905-909. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Şahin</i> yırtıcı kuş cinsi

Buteo ya da yaygın adıyla Şahin, Accipitridae (atmacagiller) familyasına bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<i>Caretta caretta</i> deniz kaplumbağası türü

İribaş deniz kaplumbağası ya da Caretta caretta, Caretta cinsine bağlı bir deniz kaplumbağası türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Midye</span> yumuşakça türü

Mytilus galloprovincialis veya Midye, Mytilus cinsine bağlı bir yumuşakça türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çiğdeci</span>

Çiğdeci ya da Hint maynası (Acridotheres tristis), bazen mayna olarak hecelenir, Sturnidae familyasının bir üyesidir, Asya'ya özgüdür. Güçlü bir teritoryal içgüdüye sahip, omnivor ve açık ağaçlıklarda yaşayan bir kuş olan çiğdeci, kentsel ortamlara son derece iyi uyum sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elma salyangozu</span>

Elma salyangozu veya yaygın adıyla apple snail, bir su salyangozu türüdür. Çeşitli renklerde olabilir. Her hafta yumurtlayabilen elma salyangozları, tek bir yumurtlamada 200 ila 600 arasında yumurta yumurtlayabilir. Yumurtaların hayatta kalabilmesi için nemli bir ortamda bulunmaları gerekir. Cinsiyet ayrımı olan bir salyangoz türüdür. Sert suda yaşayan elma salyangozları 25 derece sıcaklıkta yaşarlar. 7.5 santimetreye kadar büyüyebilirler.

<i>Elymus repens</i>

Elymus repens, Elymus cinsine bağlı Asya, Kuzey Afrika ve en çok Avrupa'da bulunan bir bitki türüdür. Dünya üzerindeki istilacı bitki türlerinden biri sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pavurya</span>

Pavurya, Cancridae familyasından Doğu Atlantik ve Akdeniz'de yaşayan ve eti yenilen iri bir yengeç türü.

<span class="mw-page-title-main">Çingene yengeci</span>

Çingene yengeci ya da Çingene pavuryası veya Çağanoz, Akdeniz'de yaygın bir yengeç türüdür. Bütün dünyanın açık deniz kıyılarında bulunan Carcinus maenas türüne çok benzer. Daha önceleri Carcinus maenas aestuarii adıyla onun alt türü olarak sınıflandırılırken moleküler biyoloji çalışmalarıyla ayrı tür olduğu tespit edilmiştir.

<i>Carcinus</i> yengeç cinsi

Carcinus, Portunidae familyasına bağlı Akdeniz'de ve bütün dünyanın açık deniz kıyılarında görülen bir yengeç cinsidir. Latince bilim adı, Eski Yunanca καρκίνος (karkinos) kelimesinden gelir.

<i>Asterias amurensis</i>

Asterias amurensis, Asteriidae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Asıl olarak Çin'in kuzey kıyıları, Kore, Rusya ve Japonya'da bulunur. Bu denizyıldızı türü Tazmanya, Avustralya'nın güneyi, Alaska, Aleut Adaları, Avrupa'nın bir bölümü ve Maine eyaletine sokulmuştur. Denizyıldızının limanlardaki popülasyonları göz önüne alındığında bu sokulmanın nedeninin gemilerin sintine suyu ile denizde bulunan larvaları taşımaları olduğu düşünülmektedir. Özellikle Avustralya'da en yayılmacı türlerden biri hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstilacı türler</span> Bazı doğal ortamlarda hızlıca çoğalarak diğer canlıları tehdit eden tür

İstilacı türler, istilacı yabancı türler, yayılmacı türler ya da egzotik istilacı türler doğal habitatlarda flora ve fauna kategorizasyonunda kullanılan bir terimdir. İstilacı türler, doğal olarak yaşadıkları ekosistemden başka bir ekosisteme giren, çeşitli etkenlerle aşırı çoğalarak tüm ekosistemi etkileyen türler için kullanılan bir terimdir. Bazen dengesi bozulan bir ekosistemde baskın hale gelen yerli türler için de yerli istilacı tür terimi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gözlüklü liman yunusu</span>

Gözlüklü liman yunusu, musurgiller (Phocoenidae) familyasının Phocoena cinsine mensup yunus türü. Brezilya'nın güneyinden başlayarak Güney Amerika'nın Atlas Okyanusu'na bakan doğu kıyısından güneye doğru, oradan ise Güney Okyanusu boyunca yayılım göstermektedir.

<i>Canis lupus</i> alt türleri Vikimedya liste maddesi

Canis lupus, memeliler için taksonomik referans olan Mammal Species of the World 2005 baskısına göre 38 alt türe sahiptir.

World Register of Marine Species (WoRMS) veya Dünya Deniz Türü Kayıtları, deniz organizmalarının adlarının yetkili ve kapsamlı bir listesini sağlamayı amaçlayan taksonomik bir veri tabanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lymantria dispar</span>

.

<i>Vespa</i> (hayvan) böcek türü

Vespa, Vespidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<i>Apodemus argenteus</i>

Apodemus argenteus, Apodemus cinsine bağlı Japonya'ya endemik bir hayvan türüdür.

İstilacı Türler Derlemesi, CAB International ve uluslararası bir konsorsiyum tarafından üretilen, istilacı bitki ve hayvanların tanınması, biyolojisi, dağıtımı, etkisi ve yönetimini kapsayan çevrimiçi, açık erişimli bir referans çalışmasıdır. Hakemli veri sayfaları, görseller ve haritalar, bibliyografik veri tabanı ve tam metin makalelerden oluşmaktadır. Her hafta yeni veri sayfaları, veri kümeleri ve bilimsel literatür eklenmektedir. ISC, hükûmet departmanları, sivil toplum örgütleri ve özel şirketlerden oluşan çeşitli uluslararası bir konsorsiyum tarafından desteklenmektedir.