İçeriğe atla

Carcassonne (masa oyunu)


Carcassonne
Carcassonne
TasarımcıKlaus-Jürgen Wrede
Yayımcı
  • Hans im Glück (Almanya)
  • Z-Man Games (ABD, Birleşik Krallık)
  • 999 Games (Hollanda)
  • Fantasmagoriya (Bulgaristan)
  • Lautapelit (Finlandiya)
  • Kessa (Yunanistan)
  • Brain Games (Baltıklar)
  • Mobius Games (Japonya)
  • Giochi Uniti (İtalya)
  • Piatnik (Macaristan)
  • Devir (İspanya, Portekiz, Brezilya)
  • Grow (Brazil)
  • MINDOK (Çek Cumhuriyeti, Polonya)
  • Rio Grande Games (İsveç)
  • Hobby World (Rusya)
  • NeoTroy Games (Türkiye)
Yayım tarihi2000
Tür(leri)Alman tarzı masa oyunu
Oyuncular2-5
Yükleme süresi1-5 dakika
Oyun süresi30-90 dakika

Carcassonne, Klaus-Jürgen Wrede tarafından tasarlanan 2000 yapımı bir karo tabanlı Alman tarzı masa oyunudur. Oyun, Hans im Glück tarafından Almanca olarak yayınlanmakta olup[1] diğer yayıncılar tarafından yayınlanan diğer dillerde sürümleri de bulunmaktadır.[2]

Oyun adını, güney Fransa'daki surları ile ünlü Carcassonne adlı müstahkem kasabasından almıştır. Oyun, 2001 yılında Spiel des Jahres ve Deutscher Spielepreis ödüllerini kazandı. Oyunun birçok genişletme ve yan ürün ile çeşitli bilgisayar, konsol ve mobil sürümleri de üretildi. Karolar ve kutu üzerinde güncellenmiş çizimlerin yer aldığı yeni bir baskı 2014 yılında piyasaya sürüldü.

Oynanış

Oyun tahtası, oyun ilerledikçe oyuncular tarafından inşa edilen bir Orta Çağ manzarasına sahiptir. Oyun, tek bir arazi taşı yüzü yukarı bakacak şekilde başlar ve 71 diğerleri, oyuncuların ondan yararlanabilmesi için yüzü aşağıya doğru karıştırılır. Her turda bir oyuncu yeni bir arazi karosu çizer ve onu zaten açık olan karoların yanına yerleştirir. Yeni döşeme, dokunduğu döşemelerin özelliklerini genişletecek şekilde yerleştirilmelidir: yollar yollara, tarlalar tarlalara ve şehirler şehirlere bağlanmalıdır.

Her yeni taşı yerleştirdikten sonra, yerleştirme oyuncusu yeni yerleştirilen karonun bir özelliği üzerine bir parça ("takipçi" veya "meeple" olarak adlandırılır) yerleştirmeyi seçebilir. Yerleştirme oyuncusu, başka bir oyuncu tarafından zaten talep edilen özellikleri genişleten veya birbirine bağlayan döşemenin herhangi bir özelliğini talep etmek için bir takipçi kullanamaz. Bununla birlikte, rakip oyuncular tarafından iddia edilen arazi özelliklerinin, bunları birbirine bağlayan karoların müteakip yerleştirilmesiyle "paylaşılması" mümkündür. Örneğin, iki ayrı alan döşemesi (her biri bir takipçi), başka bir arazi döşemesi ile tek bir alana bağlanabilir.

Oyun, son karo yerleştirildiğinde sona erer. Bu sırada, tüm özellikler (alanlar dahil), en çok takipçisi olan oyuncular için puan alır. En çok puana sahip olan oyuncu oyunu kazanır.

Kaynakça

  1. ^ Miller, Elliott. "Carcassonne Moving to Z-Man Games". The Gaming Gang. 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  2. ^ Schend, Steven E. (2007). "Carcassonne". Lowder, James (Ed.). Hobby Games: The 100 Best. Green Ronin Publishing. ss. 46-48. ISBN 978-1-932442-96-0. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Briç</span> oyun kartları ile yapılan stratejik ve çözümsel düşünmeyi esas alan olimpik bir beyin sporu

Briç, İskambil kağıtları ile 4 kişi arasında oynanan bir masa oyunudur. Dünya briç federasyonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi federasyonları arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tenis</span> raket ile oynanan bir spor

Tenis, raket ve topla iki kişi arasında ya da ikişer kişilik iki takım arasında oynanan olimpik bir spor. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik bir tenis topunu ağ (file) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar. Kort toprak kort, çim kort ve sert kort türlerinde olur. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

<span class="mw-page-title-main">Go</span> iki kişilik strateji ve masa oyunu

Go, tahta üzerinde oynanan iki kişilik çok eski bir strateji oyunudur. Çin kökenli bir oyun olmakla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır. Oyuna siyah taşlar başlar. Siyah taşların kimde olacağına karar vermek içinse önce beyaz oyuncu eline sayısını bilmeden birkaç taş alır. Siyah oyuncu ise, beyaz oyuncunun elinde bulunan taşların sayısının tek mi yoksa çift mi olduğunu tahmin etmeye çalışır. Eğer doğru tahmin ederse siyah oyuncu siyah oyuncu olarak kalır. Eğer tahmini yanlış çıkarsa beyaz oyuncu, siyah oyuncu olur ve siyah oyuna başlar. Sırası gelen oyuncunun kendi taşını oyun tahtasındaki mümkün olan bir yere yerleştirmesiyle oyun devam eder. Tahtaya konulan taşlar, esir alınmadığı müddetçe oyun sonuna kadar hareket edemezler. Tüm taşlar aynı değere sahiptir ancak birbirleri arasındaki stratejik konum oyunun yapısını belirler. Oyun sonunda en çok alana sahip olan oyuncu oyunu kazanmış olur.

<span class="mw-page-title-main">Okey</span> Türk yapımı bir oyun

Okey, dikdörtgen taşları dizmek için ıstakalar ile oynanan bir şans, mantık ve hafıza oyunu. Okey sözcüğü, aynı zamanda oyundaki joker taşının adıdır. Oyunda her oyuncu elinde bulunan taşları oyun kurallarına göre dizerek belirli setleri tamamlamaya çalışır. Elini en hızlı şekilde bitiren oyuncu o eli kazanmış olur. Kökleri dominoya dayanan okey, Türkiye'de ve yurt dışındaki Türk toplulukları arasında oldukça popüler olan bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Masa tenisi</span> iki veya dört oyuncunun raket ile birbirlerine topu atarak oynadığı masa oyunu

Masa tenisi (pinpon), iki veya dört oyuncunun birbirlerine topu karşılıklı olarak attığı ortasında ağ bulunan masanın üstünde oynanan bir oyundur.

Oligopol piyasası, genelde 2, 3 veya 4 oyuncunun hakimiyetinde şekillenen piyasa.

<i>The Sims 2</i> 2004 video oyunu

The Sims 2, Maxis tarafından Redwood City, Kaliforniya'da geliştirilen ve Electronic Arts tarafından 2004 yılında yayınlanan yaşam simülasyonu oyunudur. The Sims oyununun devamı niteliğindedir.

Balayı Kingi, iki kişiyle oynanan ve sadece koz oyunundan ibaret bir iskambil oyunu.

<i>The Sims 3</i> 2009 video oyunu

The Sims 3, Maxis tarafından Redwood Shore stüdyolarında geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayınlanan yaşam simülasyonu video oyunudur. The Sims serisinin devamı olan The Sims 2 oyununun devamı niteliğindedir. 2 Haziran 2009'da OS X, Microsoft Windows ve akıllı telefonlar için yayınlandı. Konsol versiyonları ise PlayStation 3, Xbox 360 ve Nintendo DS için Ekim 2010'da, Wii platformu için de bir ay sonra yayınlandı. Windows Phone versiyonu 15 Ekim 2010'da, Nintendo 3DS versiyonu ise 27 Mart 2011'de yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Far Cry Instincts</span> 2005te Xbox konsolu için Ubisoft tarafından geliştirilen ve yayımlanan bir video oyunu

Far Cry Instincts, 27 Eylül 2005'te Xbox konsolu için Ubisoft tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir video oyunudur. Serinin ilk oyunu Far Cry'a göre daha çizgisel bir oyundur, bundan dolayı sistem gereksinimleri indirgenmiştir ve Far Cry'daki denizler ve arazilerin büyüklüğü bu oyunda fazla görülmemektedir. Instincts'e yeni çoklu oyuncu modu özellikleri, silahlar ve çok değişik yetenekler ilk oyuna kıyasla daha fazladır ve bunlar olay dizisine yansıtılmıştır. Oyun başka konsollar için de çıkartılacağı duyurulmuş ancak iptal edilmiştir.

<i>Spider-Man: Friend or Foe</i>

Spider-Man: Friend or Foe, çizgi roman serisi ve Örümcek Adam filmlerinden uyarlanan bir Örümcek Adam video oyunu. Oyun 2 Ekim 2007'de yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Tesselasyon</span>

Matematikte bir döşeme, aralarında boşluk bırakmadan veya örtüşmeden bir düzlemi kaplayan düzlemsel şekiller kümesidir. Bu kavram daha yüksek boyutlar için de genellenebilir, bu genişletilmiş anlamı için döşeme yerine tesselasyon terimi kullanılır. Tesselasyon M. C. Escher'in eserlerinde sıkça görülebilir. Tesselasyona sanat tarihi boyunca, antik mimariden modern sanata kadar rastlanabilir.

Minecraft, Mojang Studios tarafından geliştirilen ve yayınlanan 2011 yapımı bir sandbox oyunudur. Başlangıçta Markus “Notch” Persson tarafından Java programlama dili kullanılarak yaratılan oyun, Mayıs 2009'dan 18 Kasım 2011'deki tam sürümüne kadar birçok halka açık test yapısının yayınlanmasıyla iki yıl boyunca geliştirildi. Oyunun tam sürümünün ardından Persson, Jens “Jeb” Bergensten'e oyunun geliştirme kontrolünü verdi. Yayınlanmasından bu yana geçen yıllarda, başta 4J Studios tarafından olmak üzere akıllı telefonlar ve çeşitli video oyun konsolları da dâhil olmak üzere çeşitli platformlara taşındı. 2014 yılında Mojang ve Minecraft fikri mülkiyeti, Microsoft tarafından 2,5 milyar ABD doları karşılığında satın alındı. Minecraft, 300 milyondan fazla kopya satışı ve 2023 itibarıyla aylık yaklaşık 140 milyon aktif oyuncusuyla tüm zamanların en çok satan video oyunu haline geldi.

<i>Kingdom Rush</i>

Kingdom Rush, Ironhide Game Studio tarafından geliştirilen, Armor Games tarafından yayınlanan ücretsiz bir kule savunma oyunu. Flash tarayıcı oyunu olarak 28 Temmuz 2011 tarihinde piyasaya sürülen oyunun, 19 Aralık 2011 tarihinde iPad sürümü ve 15 Mayıs 2013 tarihinde Android sürümü yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Oyun Merkezi</span>

Apple Oyun Merkezi, Apple tarafından piyasaya sürülen bir çevrimiçi çok oyunculu sosyal oyun ağıdır. Kullanıcılara arkadaşlarını bir oyun oynamaya davet etmelerine, çerezlemeyle çok oyunculu bir oyuna başlamalarına, başarılarını takip etmelerine ve yüksek puanlarını bir lider puanıyla karşılaştırmalarına olanak tanır. Oyun Merkezi, başlangıçta 8 Nisan 2010 tarihinde duyurulmuş ve Kasım ayında iOS 4.2 ile iPad için iOS 4.1 ile 8 Eylül'de piyasaya sürülmüş ve halka açılmıştır.

<i>Armello</i>

Armello, Avustralya'nın bağımsız oyun stüdyosu League of Geeks tarafından geliştirilen dijital rol yapma stratejili masa oyunudur. İlk olarak Eylül 2012'de bir iPad başlığı ilan edilen oyun, besteciler Lisa Gerrard ve Michael Allen'in müziğiyle 2011 yılının ortalarından beri geliştirilmektedir. Nisan ve Mayıs 2014 arasında, Steam ve GOG.com için yayınlanması adına fon sağlamak için başarılı bir Kickstarter kampanyasının yanı sıra, oyunu Android ve Windows tabletlere getirmek için hedeflerin uzatılmasına yönelik başarılı bir Kickstarter kampanyası oluşturuldu. Oyun ayrıca, hükûmet fon kaynakları ajansı Screen Australia ve Film Victoria'dan ek destek almak için seçildi.

<i>Purble Place</i> 2007 video oyunu

Purble Place, içerisinde 3 adet küçük oyun bulunduran bir bilgisayar oyunudur. Oberon Media tarafından Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemleri için geliştirilmiştir.

Mario Power Tennis, 2011 yılında Camelot Software Planning tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan bir spor video oyunudur. Oyun, Mario Tennis serisinin dördüncü oyunu olup 2004 sonlarında Japonya ve Kuzey Amerika'da ve 2005 başlarında PAL bölgesinde GameCube için piyasaya sürüldü.

<i>Rummikub</i>

Rummikub, kart oyunu remi ve mahjong unsurlarını birleştiren karo tabanlı bir masa oyunudur. Oyun, 2 ila 4 oyuncu ile oynanmaktadır. Oyunda 104 numaralı ve iki joker olmak üzere 106 taş bulunmaktadır. Oyuncular başlangıçta 14 veya 16 taşa sahiptir ve sırayla taşları raflarından en az üçlü setlere yerleştirirler, oynayamazlarsa bir taş çekerler. Sabra versiyonunda, tüm taşlarını kullanan ilk oyuncu, diğer oyuncuların ellerinin toplamına göre pozitif bir puan alırken, kaybedenler negatif puanlar alır. Oyunun önemli bir özelliği, oyuncuların daha önce oynanmış olan taşlarla çalışabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gizli nesne bulma oyunu</span>

Gizli nesne bulma oyunu veya kısaca nesne bulma oyunu, oyuncunun bir sahnede yer alan gizli nesneleri bulması üzerine kurulu bir bulmaca video oyunu türüdür. Gizli nesne bulma oyunları, gündelik oyunlar arasında popüler bir türdür. Nesne bulma oyunlarında genellikle ekrandaki karmaşık nesneler arasında hangi ögelerin bulması gerektiğinin listesi oyuncuya sunulur. Nesne bulma oyunlarının deneme sürümleri genellikle bedava indirilebilir ve oyunlar çoğu zaman dedektiflik hikâyeleri, macera, gotik ve gizem temalarını kullanır.