İçeriğe atla

Caradoc

Caradoc
Kral Arthur efsanesi karakteri
Bilgileri
MeslekGwent kralı
Önemli ilişkileriTegau Eurfron
"Kral Carados" (önde mavi renkte), 15. yüzyıldan kalma bir minyatürde Kutsal Kâse'nin ortaya çıkması sırasında Yuvarlak Masa'da oturuyor.

Caradoc Vreichvras (Galce telaffuz: [kʰaˈɾɑːdak];[1][2] Modern GalceCaradog Freichfras, çev.'Caradoc Strongarm') Gwent krallarının yarı efsanevi atasıdır. 5. veya 6. yüzyılda yaşamış olabilir. Matter of Britain'nde Kral Carados ve Carados Briefbras (Fransızca "Carados Shortarm") isimleri altında Yuvarlak Masa Şövalyesi olarak hatırlanır.

Kimlik ve tarihsellik

"Caradoc" adı ve çeşitli biçimleri Orta Çağ boyunca alışılmadık olsa da, Galli soykütüklerinde ve Aziz Tatheus'un Hayatı gibi hagiografide bahsedilen bazı Caradoclar ile aynı kişi olması muhtemeldir.

Adın yaygınlığı nedeniyle, Caradoc'un hem tarihi hem de edebi kimliği hakkında önemli bir kafa karışıklığı vardır. İngiliz kahramanı Wessex Cerdic'i Caratacus (Caradoc isminin Latince formu) ve sonraki birçok sayıda İngiliz tarihinde yer alan Caradoc isimleri ile muhtemelen karıştırılmış olabilir. Ebeveynleri metinden metne değişir; Mabinogion'da birkaç kez Llŷr Marini'nin (muhtemelen Llyr'i ima eder) oğlu olarak adlandırılır ve ilk Perceval devamında bulunan muhtemelen Breton efsanesinde, baba olarak belirli bir Yaşlı Caradoc vardır ve bu da kafa karışıklığını artırır.

Bazı arkeologlar Caradog Freichfras'ı, 6. yüzyılda Gwent'in hükümdarı olan ve Caerwent'te bulunan (daha önce Roma kenti Venta Silurum) Caradoc ap Ynyr olarak da bilinen makul bir tarihi figür olarak yorumlar. Adını daha önceki kahraman Caratacus'un bir hatırası olarak yorumlarlar, bu da günümüzde güneydoğu Galler'de aynı bölgede yer alan Roma öncesi Silures kültüründen gelen geleneğin sürekliliğini ima eder ve bu başka materyaller tarafından da desteklenmektedir.[3]

Galli Triad'lar

Caradoc, Galli Triad'larda yer alır ve burada Arthur'un Cornwall'daki Celliwig'deki baş yaşlısı ve Britanya adasının üç şövalyesinden biri olarak tanımlanır; Lluagor ("misafir parçalayan") atının adıdır.

Eşi Tegau (teg: "güzel"; eurfron: "altın göğüs"), Fransız romansları ile 12. yüzyılın sonlarına tarihlenen Livre de Carados (Caradoc'un Kitabı) ve Le Manteau Mal Taillé (Kötü Uyarlanmış Manto) isimli kısa öykülerde Caradoc'un karısı olarak tanımlanır.

Fransız romansları

Kral Karados'un atfedilen arma

Arthur efsanesinde, Caradoc'un Uther Pendragon'un zamanında Yuvarlak Masa şövalyesi olduğu söylenir, ancak Arthur tahta geçince çıkan isyanda diğer krallara katılır. Sonunda genç kralla uzlaşır ve en güvenilir müttefiklerinden biri olur. Vulgate Mort Artu'da Arthur'un son savaşında kahramanca ölür, İrlandalı paralı askerleri bozguna uğrattıktan sonra Morded tarafından atanan İskoçya lordu Heliades tarafından öldürülür ama oda onu öldürür.[3]

Caradoc[4] veya Carados[5] adlı diğer alakasız karakterler de Fransız Arthur nesir romanlarında ve daha sonra onlardan esinlenen eserlerde görülür.

Caradoc'un hayatı

Caradoc, Kral Arthur edebiyatında sıklıkla yer alır, hatta Chrétien de Troyes'un Perceval ou le Conte du Graal'in Birinci Devamında yer alan Caradoc'un Yaşamı adlı kendi küçük romansında baş rolde yer alır.

Muhtemelen Celtic Briton geleneğine dayanan hikâye, Caradoc'un 'Kısa Kol' takma adını nasıl aldığını açıklamak için yazılmış gibi görünmektedir. Yaşlı Caradoc, güzel Ysave ile evlenir ancak kısa süre sonra Eliavres adında bir büyücü tarafından baştan çıkarılır. Eliavres, Caradoc'a bir büyü yaparak çeşitli çiftlik hayvanlarını karısıyla karıştırmasını sağlar. Bu sırada büyücü bir oğul babası olmakla meşguldür. Yaşlı Caradoc oğluna kendi adını verir ve çocuk büyüdüğünde layık bir genç yaver olur. Genç Caradoc Kral Arthur'un sarayına gider ve babası gibi Yuvarlak Masa Şövalyesi yapılır.

Çok geçmeden, Eliavres salona girer ve bir kafa kesme testi ister (bir Kelt motifi ilk olarak Eski İrlandaca bir metin olan Fled Bricrenn ("Bricriu'nun Ziyafeti") ve daha sonra bir dizi Arthur metninde görülür, bunlardan en bilineni Orta İngilizcesinde yazılmış Sör Gawain ve Yeşil Şövalye'dir). Eliavres bir şövalyenin kafasını kesmesini ister, tek sorun hayatta kalırsa şövalyenin kafasını alabilmesidir. Caradoc meydan okumayı üstlenir ve büyücü sihirli bir şekilde kafasını değiştirdiğinde, görev bilinciyle kendi boynunu sunar. Eliavres, genç Caradoc'u öldürmeyi reddeder, ancak onun öz babası olduğunu ortaya çıkarır. Genç Caradoc, bu habere anlaşılır bir şekilde üzülür. Bir dizi şövalye macerasına atılır, bunun üzerine kız kardeşi Guinier ile seyahat eden en iyi arkadaşı Sir Cador ile tanışır.

Krallığına geri döndüğünde, babasının eşini aldatmasını ortaya çıkarır ve Yaşlı ve Genç Caradoc, çeşitli çiftlik hayvanlarını içeren Eliavres'ten tam olarak aşağılayıcı intikam alır. Suçlu, metresi Ysave'den uzakta kilitlenir. Sihirbaz kaçmaya çalışana kadar her şey yolunda gider. Genç Caradoc onu durdurmaya çalıştığında, Eliavres, Caradoc'un koluna dolanan, onu sakatlayan ve yaşam enerjisini tüketen bir yılan çağırır.

Cador ve Guinier, yılanı nasıl çıkaracaklarını bulmak için ülke çapında seyahat eder ve sonunda çözümle geri döner. Guinier esnek göğüsleri açıkta bir süt fıçısında otururken Caradoc bir sirke fıçısında oturacaktır. Yılan sirkeden nefret eder ve Guinier'e doğru sıçrar, ancak Cador onu kılıcıyla öldürür. Ne yazık ki bu süreçte Guinier'in meme ucunu keser (daha sonra sihirli bir altın meme ile değiştirilir). Caradoc yılandan kurtulsa da kolu kalıcı olarak hasar görür ve ona "Kısa Kol Caradoc" takma adı verilir. Guinier ve Caradoc evleniler ve bir içenlikle ilgili boynuzdan yapılmış kadeh ile bir sadakat testinden sonra sonsuza dek mutlu yaşarlar.

Hikâye, Birinci Devamın üç redaksiyonunda da mevcuttur ve kısaltılmış biçimde, Reynard romanslarından birine yerleştirilmiştir. 13. yüzyılın son on yılından önce ortaya çıkmasa da, büyük olasılıkla Galce bir versiyona dayanmaktadır, imalar Gal Üçlüsü'nde bulunabilir. Triad'lar, Caradoc'un karısı Tegau'nun sevgisi ve sadakati nedeniyle olduğunu ve Caradoc'un Yaşamı'nda Guiner'e "Eurfron" ("Altın Göğüs") lakabının uyacağına dikkat çeker. Ek olarak, iffet testi hikâyelerinde boynuzdan yapılmış kadeh ile bir sadakat testinin yaygın bir ikamesi olan Tegau'nun sadakat testi mantosundan bahsedilir.

Caradoc'un karısını içeren İffet Mantosu testinin çeşitli versiyonları Kral Hakon Hakonarson'un saltanatı sırasında Norsçaya çevrilmiş ve Eski Fransızca Perceval'in İlk Devamında Caradoc Kitabı'ndaki iffet testinin bir versiyonu Norsça Möttuls saga'da bulunur. Hikâye, Percy'nin Reliques'inde Piskopos Thomas Percy tarafından toplanan geleneksel İngiliz halk şarkısı The Boy and the Mantle'da varlığını sürdürür. boynuzdan yapılmış kadeh ilgili bekaret testi, Robert Biket tarafından Lai du Cor'da (1160), Cirencester'ın karısının sadakatiyle boynuzdan yapılmış kadehi kazandığı için Caradoc'a verildiğini ve kadehin orada sergilendiğini anlatılır.

1698'de Charlotte-Rose de Caumont de La Force, hikâyeyi L'Enchanteur ("Büyücü") başlığı altında yeniden yazmıştır. Hikâye, birkaç karakterin yeniden adlandırılması da dahil olmak üzere birkaç değişikliğe rağmen karakterler temelde aynıydı: Sırayla Genç Caradoc, Cador, Guinier ve Ysave, Carados, Candor, Adelis ve Isène olmuştur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Caradoc." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
  2. ^ David Thorn reading Pyle's King Arthur and his Knights
  3. ^ a b Lacy, Norris J. (2010). Lancelot-Grail: The death of Arthur (İngilizce). Boydell & Brewer Ltd. ISBN 978-1-84384-230-9. 20 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2021. 
  4. ^ "Caradoc". www.nightbringer.se. 27 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2019. 
  5. ^ "Carados". www.nightbringer.se. 19 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2019. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Ross Gilbert Arthur, Three Arthurian Romances: Poems from Medieval France: Caradoc, the Knight With the Sword, the Perilous Graveyard. Everyman's Library, 1996, 0-460-87577-9.
  • Rachel Bromwich, editor and translator. Trioedd Ynys Prydein: The Welsh Triads. Cardiff: University of Wales Press, 1978. 0-7083-0690-X

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tutankhamun</span> 18. Hanedanlığın on ikinci firavunu

Tutankhamun veya Tutankamon, Mısır tarihinin Yeni Krallığı sırasında 18. hanedanlığın sonunda, kraliyet ailesinin sonuncu lideri olan ve MÖ 1332 – MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır firavunudur. Babası, KV55 mezarında mumyalanmış olarak bulunan firavun Akhenaton'du. Annesi, DNA testi yoluyla KV35'te bulunan Genç Kadın olarak anılan ve mumyalanmış olarak bulunan babasının üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

Fransız edebiyatı, Fransızca kullanılarak ortaya çıkan edebiyat ürünlerini kapsar. Dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaus Copernicus</span> Polonyalı matematikçi ve astronom (1473–1543)

Nikolas Kopernik, Kraliyet Prusyası'na bağlı Ermland Derebeyliği'nde Katolik piskopos danışmanı, boş zamanlarında matematik, astronomi ve harita bilimi ile meşgul olan bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kâse</span> İsanın Son Akşam Yemeğinde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan kap

Kutsal Kâse ya da Mukaddes Kâse, İsa'nın Son Akşam Yemeği'nde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan kap. Aramatyalı Yusuf'un, çarmıha gerilen İsa'nın damlayan kanını Kutsal Kâseye koyduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz kızı</span> denizlerde ve okyanuslarda yaşadığı inanılan mitolojik varlık

Deniz kızları, belinden yukarısı dişi bir insan görünümünde olan ama aynı zamanda bir balık kuyruğuna sahip efsanevi varlıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Parsifal</span> Opera oyunu

Parsifal, Richard Wagner’in üç perdelik bir operası veya müzikal dramıdır. Wagner bu eserini şahsen olarak tanımlamayı tercih etmiştir. Parsifal operasının konusu çok serbest biçimde Wolfram von Eschenbach tarafından 13. yüzyılda yazılmış olan bir epik şiir olan Parzival'dir ve mitik İngiliz Kralı Artur zamanının bir şövalyesi olan Parzival'in Kutsal Kaseyi bulmak için geçirdiği serüvenleri anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Tristan ve İsolde</span>

Tristan ve İsolde 12. yüzyıldan beri birçok varyasyonla yeniden anlatılan bir romantizm hikâyesidir. Hikâye, Kernevek şövalyesi Tristan ve İrlandalı prenses Iseult arasındaki yasak aşkları hakkında bir trajedidir. Anlatı, Lancelot ve Guinevere'nin Kral Arthur romantizminden önce gelir. Batı sanatı ve edebiyatı üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. Hikâyenin ayrıntıları bir yazardan diğerine farklılık gösterse de genel konu yapısı hemen hemen aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saray Mozaikleri Müzesi</span> müze

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nındaki Arasta çarşısında yer alan mozaik müzesidir. Müze binası, üzerine Sultanahmet Camii Çarşısı'nın yapıldığı Büyük Saray'ın, tabanı mozaiklerle kaplanmış olan peristil bölümünün kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Peristilin diğer bölümlerine ait mozaikler de bulundukları yerden müze binasına getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harry Potter'daki büyülü yaratıklar</span> Vikimedya liste maddesi

J. K. Rowling'in Harry Potter serisinde geçen sihirli yaratıkların listesidir. Bu listede cincüceler, evcinleri, kurt adamlar, testraller ve tek boynuzlu atlar bulunabilir. Bunlar kitapta genellikle az ama önemli roller üstlenirler.

Harry Potter evrenine ait büyülü nesnelerin listesi. Tüm nesneler J. K. Rowling'in yazdığı kitaplarda adı ve işlevi ile anlatılmaktadır. Harry Potter evrenine ait bu nesneler çeşitli zamanlarda farklı işlevler için kullanılmıştır. İletişim ve ulaşım amaçlı olarak kullanılanlardan efsanevi eserlere, şaka nesnelerinden spesifik olarak ve bir kere kullanılmış olan nesnelere kadar farklı alanlarda ve amaçlarda belli başlı ve kayda değer olanlar listelenmiştir. Bazı nesneler dizi boyunca devamlı kullanıldığı gibi bazı nesneler sadece bir defa kullanılmış veya bahsedilmiştir. Burada nesneler işlevleri ve türlerine göre kategorize edilmiş olup bunlar seride yazar tarafından bu şekilde sınıflandırılmış olmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yuvarlak Masa Şövalyeleri</span> Kral Arthurdan şeref rütbesi alan şövalyeler

Yuvarlak Masa Şövalyeleri, Britanya mitolojisinde geçen, Kral Arthur'un maiyetinde olan en yüksek şeref rütbesini almış kişilerdir. Toplantı yaptıkları masa, üyelerin arasındaki eşitliği temsilen başsız ve ayaksız yapılmıştı. Hikâyelere göre üyelerin sayısı 12'den 150(ya da fazlası)'ye değişmektedir. Winchester Kalesi'nde bulunan 1270'lerden kalma Winchester masasının üzerinde 25 tane şövalye ismi yazılıdır.

Buz ve Ateşin Şarkısı karakterleri, George R. R. Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı serisinde geçen kurgusal hanedanların ve karakterlerin bir listesidir. Başka hanedandan birileriyle evlenen kadınlar kendi atalarının hanedanında gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Baudouin</span> Kudüs Krallığı hükümdarı (1174–1185)

IV. Baudouin veya lakabıyla Cüzzamlı kral, 1174'ten 1185'e kadar Kudüs'ün kralıydı. Cüzzam hastalığına rağmen gösterdiği irade ve Kudüs Krallığı'na bağlılığı nedeniyle çağdaşları ve daha sonraki tarihçiler tarafından takdir edildi. Yetkin danışmanlar seçen Baudouin, gelişen bir Haçlı devletini yönetti ve onu Müslüman hükümdar Selahaddin'den korumayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Jean</span> Fransa Kralı

II. Jean –, İyi olarak adlandırılır, 1350'den 1364'teki ölümüne kadar Fransa Kralıydı. İktidara geldiğinde Fransa birçok felaketle karşı karşıyaydı: nüfusunun yaklaşık üçte biri ile yarısını öldüren Kara Ölüm; Jacqueries olarak bilinen halk isyanları; ülkeyi yağmalayan rutinlerin özgür şirketleri ; ve Jean'ın yakalandığı 1356 Poitiers Muharebesi da dahil olmak üzere feci askeri kayıplarla sonuçlanan İngiliz saldırganlığı.

Bir squire, Orta Çağ'ın başından itibaren bir şövalyenin kalkan veya kılıç taşıyıcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics) yardımcı karakterleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Marvel Comics'in Cermen mitolojisinden uyarladığı Thor çizgi romanında birçok yardımcı karakter bulunmaktadır. Bu karakterlerin de çoğunun Cermen mitolojisi ve diğer mitolojilerden alınmış olduğu gibi Marvel'in kendi yarattığı kurgusal karakterleri de mevcuttur. Bu karakterler başta süper kahramanlar olmak üzere dünyalı insan ve mutantlardan Elf, Troll, Dev ve Ejderha gibi sihirli yaratıklara ve uzaylılardan tanrılar ve diğer kozmik varlıklara kadar çok geniş bir yelpazede yer almaktadır. Diğer Marvel kahramanları önemli karakterlerdir. En önemli karakterler Thor'un ailesi ve halkı olan Asgard tanrılarıdır. Ayrıca, bu çizgi romanda görünen mitolojik tanrılar arasında en önemli tanrılar da onlardır. Elf Faradei, Troll Ulik, Kara Elf Malekith gibi pek çok dost ve düşmanı da bu panteonla bağlantılı sihirli yaratıklardır. İkinci en önemli tanrı grubuysa Thor'un dostu Herkül'ün de mensubu olduğu Olympos tanrılarıdır. Vişnu, Manitu, Horus ve Leir gibi diğer panteonların tanrıları da sık sık bu çizgi romanda yer almıştır. Galactus, Celestialler,Eternaller gibi kozmik varlıklar ve Skrull, Kree, Korbinite gibi uzaylı ırklar da önemli yer tutar.

<i>Gölün Hanımı</i>

Gölün Hanımı, Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski'nin The Witcher hikâyesinin kronolojik sıralamasındaki beşinci, yayın sıralamasında ise yedinci kitabı olan fantezi romanı. 1999 yılında yayınlanan romanın Türkçe baskısı 4 Şubat 2020'de yayınlanmış ve dünyada birçok farklı dile de çevrilmiştir.

Geraint (/ˈɡɛraɪnt/), Galler folkloründe ve Kral Arthur efsanesindeki bir karakterdir. Geraint, Büyük Britanya adasının Güney-Batısında 4. yüzyıl sonu - 8. yüzyıl sonu arasındaki küçük Britonik Krallıklardan biri olan Dumnonia'nın kahraman kralıdır. Bazı tarihçiler onun varlığından şüphe etse de, tarihsel Kral Arthur'un saltanatı sırasında veya kısa bir süre önce yaşadığı düşünülebilir. Geraint sözcüğü, Latince "yaşlı adam" anlamında kullanılan Gerontiusdan kaynaklanır.

<i>Fırlama Şövalye</i>

Fırlama Şövalye 1995 yapımı bir macera komedi filmi. Michael Gottlieb tarafından yönetilen fantastik film. Hikâye Mark Twain'e dayanmaktadır. 1889 tarihli A Connecticut Yankee in King Arthur's Court romanı, daha önce 1978 yılında Disney tarafından Unidentified Flying Oddball adıyla filme çekilmişti. Filmin başrollerinde Thomas Ian Nicholas, Joss Ackland ve Art Malik yer alıyor ve Daniel Craig ve Kate Winslet'in ilk film rollerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor.