Ff harfi, Türk alfabesinin 7., Latin alfabesinin 6. harfidir. Türkçede fe diye okunur.
F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmış ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlamıştır.
Daktilo ya da yazı makinesi, bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kağıda basarak yazı yazan makine.
Harf, yazı yazmak için kullanılan semboldür. Harfler, Seslerin yazı sistemlerindeki karşılığıdır. Harflerin hepsi birleşerek alfabeyi oluştururlar. Yazı harfler dışında rakam, noktalama işaretleri ya da başka semboller içerebilir ama harfler yazının en temel öğesidir.
On parmak, Daktilo ya da bilgisayar klavyesine bakmadan 10 parmak ile yazma tekniği.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz sesini göstermek için kullanılır. Türkçe olmayan Q klavyede tuş vuruşu çoğu zaman alt+0222'dir. Türkçe klavyede <y> ve <x> harflerinin arasında yer alır. Diğer dillerde denkleri, 'sch', 'sh', 'sz' ve 'ch' gibi birleşik harflerdir. Kiril alfabesinde de aynı sesi veren "Ш" harfi mevcuttur.
ẞ, ß, Almancada kullanılan bir harftir. Adından da anlaşılacağı gibi, Eszett harfi, eski Almanca matbu harflerinden S (ſ) ile Z (ʒ) harflerinin bitişik yazılmasıyla oluşan, sert okunması gerekten bir harf ikilisinin (ſʒ) zamanla tek bir harfe dönüşmesiyle ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Yunan alfabesinin bir harfi olan β (beta) ile ne seste, ne de köken açısından hiçbir bağlantısı yoktur.
Q klavye ya da QWERTY, dünyada en çok kullanılan ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olan bilgisayar ve daktilo klavyesi.
@ ya da okunuşu ile kuyruklu a, bir İnternet simgesi. Genelde "et" olarak seslendirilir. İnternetle birlikte, günümüzün sık kullanılan simgelerinden biridir.
Bilgisayar klavyesi ya da tuş takımı, daktilo örnek alınarak bilgisayar için tasarlanmış bir harici giriş aygıtıdır. Üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır.
Klavye bazı müzik aletleri ve cihazlarında bulunan, çoğunlukla kaldıraç mekanizmasına sahip tuşlardan oluşan veya parmakla basılan tuşlara bağlı olarak sabit bir eksen üzerinde hareket eden kollardan oluşan mekanizmadır. Klavye aynı zamanda klavyeye sahip elektronik müzik cihazları için de kullanılan genel bir terimdir.
Masaüstü bilgisayar ve Dizüstü bilgisayar klavyeleri üzerine monte edilen, tek parmak ile dokunulmak suretiyle bilgisayar ekranındaki imleci kontrol eden bilgi giriş aygıtı. Fare (bilgisayar) aygıtının navigasyon görevini görür. Genellikle monte edildiği bilgisayarların touchpad bileşenlerine ilave seçenek olarak sunulur. İzometrik bir Oyun çubuğu mantığıyla işler.
Èè, harfi Katalan, Fransız, İtalyan ve İskoçça alfabelerinde kullanılır.
F-Lock tuşu, Microsoft tarafından 2001 yılında Microsoft Klavyelerindeki fonksiyon tuşlarının kontrolü için piyasaya sürülmüştür.F-Lock açıldığında genellikle klavyede F1 ve F12 arasındaki tuşlara önceden atanmış fonksiyonlar işlevsiz kalır, F-Lock kapatıldığında tuşlar üzerindeki fonksiyonlar gerçekleşir.Örnek olarak F5 tuşuna F-Lock açıkken tarayıcınız üzerinde bastığınızda sayfayı yeniler ancak F-Lock Kapalı iken bastığınızda F5 tuşuna atanmış olan "Open" Dosya açma işlevi çalışır.
Microsoft Klavye 1994'te tanıtılan bilgisayarlar için ergonomik bir klavyedir. Ziba Design tarafından Microsoft için tasarlanmıştır. Klavye bölünmüş bir klavyeydi, klavyenin her yarısı klavyenin ortasından yukarıya ve aşağıya doğru ayrılmış ve eğilmişti. Bu anahtar düzenleme ergonomik olarak uzun zamandır karpal tünel sendromunu ve diğer tekrarlayan gerilim yaralanmalarını önlemek üzere tasarlandı. Bilgisayarda otururken doğru duruşun sağlanmasına yardımcı olan entegre bilek pedinin bir başka yeniliği de boyun, kol ve bilek üzerindeki gerginliği daha da azalttı.
Apple Genişletilmiş Klavye ilk olarak Macintosh II ve Macintosh SE'nin yanında ayrı olarak satılan bir klavyedir. Daha sonra Apple Extended Keyboard II, 1990'lı yılların başında Apple Profesyonel Masaüstü'lerle birlikte hazırlandı. Bu klavyeler, meraklılar tarafından Macintosh klavyelerinin altın çağını temsil etmeyi kabul ederler ve pek çok kişi tarafından severek hatırlanırlar. Retrospektif makaleler, ürünün başarısına ses, his ve dayanıklılık kombinasyonunu inanmaktadır.
E klavye, adını orta sıranın sol başındaki harften alan, Türkçe için bilimsel yöntemlerle geliştirilmiş bir klavyedir. Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu'nun liderliğinde, TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında, Boğaziçi Üniversitesinde geliştirilmiştir.
Küçük büyük harf, bir metni oluşturan karakterlerin küçük harf boyutunda ancak büyük harflerle yazıldığı tipografi tarzıdır. Örnek olarak bu metin küçük harflerle aynı boyutta olsa da büyük harflerle yazılmıştır.
Japonca giriş yöntemleri, bir bilgisayara Japonca karakterler girmek için kullanılır.
Num Lock veya Numeric Lock (⇭) çoğu bilgisayar klavyesinin sayısal tuş takımında bulunan bir tuştur. Caps Lock ve Scroll Lock gibi bir kilit tuşudur. Ana klavyenin sağ tarafında bulunan sayısal tuş takımının işlevini etkiler ve genellikle klavyede yerleşik bir LED ışığı ile temsil edilir.