İçeriğe atla

Caprivi Ucu

Caprivi ucu
Bölgeye adı verilen Leo von Caprivi

Caprivi ucu, Afrika kıtasında bulunan Namibya devletinin kuzeydoğu bölgesinde bulunan ince uzun çıkıntı için verilen coğrafi bir isimlendirmedir. Bu isimlendirme 20. yüzyıl başlarında Alman Güneybatı Afrikası bölgesinde bulunan ve Zambezi nehrine kadar uzanan bölgeye verilen bir isimdi. Bu isim bölgeye o dönemler Almanya Şansölyesi olan Georg Leo von Caprivi de Caprera de Montecuccoli onuruna verilmiştir.

Tarih

Bölgenin bu şeklini ve ismini almasının dönemi, 19. yüzyıl sonlarında Büyük Britanya ile yapılan ve Zanzibar Antlaşması'nın üçüncü maddesi ile de resmîleştirilen anlaşmaya denk gelmektedir. Almanya İmparatorluğu o dönem sahip olduğu Alman Güneybatı Afrikası sömürge sistemini, Zambezi ile birleştirme isteği içerisindeydi. Bölgenin ve sömürge sisteminin güvenliği açısından bu şekilde bir koridor açılması talebinde bulunan Almanya, yapılan anlaşma ile bu koridora sahip olmuştur. Bu koridorun değeri ve önemi yapılan keşiflerde birçok kez dile getirilmiş, değişimin ancak çok daha değerli bir bölge ile ki o dönem değerli bölge olarak Walvis Bay dile getirilmiştir, değiştirilebileceği ifade edilmiştir. 27 Ocak 1909 tarihinde tamamen güvenlik bölgesinin içerisine dahil edilen koridor Güneybatı Afrika ülkesinin (günümüzde Namibya) bir parçası haline getirilmiştir. Özellikle Güneybatı Afrika bölgesi olarak 1921 ile 1990 yılları arasında Güney Afrika Cumhuriyeti manda yönetimi altında olduğu dönemlerde bölge batı ve doğu bölgelerine ayrılmıştır. Ülkenin 1990 yılında bağımsızlığını kazanması ile sınırları yeniden çizilen bölgenin Batı Caprivi bölümü günümüzde Namibya'nın Kavango bölgesini oluştururken, Doğu Caprivi Namibya içerisinde Caprivi bölgesini oluşturmaktadır.

Namibya'nın 1990 yılında bağımsızlığını kazanması sonrası bölgede bağımsızlık talepleri dile getirilmiş, United Democratic Party – Caprivi Freedom partisi bu uğurda silahlı mücadele başlatmıştır. 1999 yılında bölgede hükûmet güçleri ile isyancı güçler arasında çıkan çatışmalarda (Bkz.: Caprivi çatışması) hayatını kaybedenler, yaralananlar ve ülkeyi Botsvana yönünde terk edenler olmuştur. Caprivi bölgesinin tarihi sınırlarını kapsayacak şekildeki bölgeleri için bağımsızlık mücadelesini 7 Ekim 2002 tarihinde bölgenin Free State of Caprivi adı altında bağımsızlık ilanını gerçekleştirerek üst seviyeye çıkartmıştır. Namibya merkezi hükûmet tarafından kabul edilmeyen bağımsızlık ilanı sonrası sürgüne giden parti yönetimi, bağımsızlık taleplerini günümüzde de sürgünde bulundukları Danimarka'dan da zaman zaman dile getirmektedirler.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozambik</span> Güneydoğu Afrikada bulunan bir ülke

Mozambik, resmî adıyla Mozambik Cumhuriyeti, Afrika'nın güneydoğusunda yer alan bir ülkedir. Mozambik kuzeyde Tanzanya, Malavi, kuzeybatıda Zambiya, batıda Zimbabve, güneybatıda ise Güney Afrika Cumhuriyeti ve Esvatini ile komşudur. Doğudaki Mozambik Kanalı ülkeyi Madagaskar, Mayotte ve Komorlar'dan ayırır. Başkenti ve en büyük şehri Maputo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zimbabve ya da resmî adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır komşularını Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır. Ülkenin Namibya ile olası 100 m uzunluğundaki sınırı tartışmalıdır. Ülkenin başkenti Harare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika</span> (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyetine bağlı bir bölge iken b

Güneybatı Afrika (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne bağlı bir bölge iken bölgeye verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Alman Doğu Afrikası</span> Afrikada eski Alman sömürgesi

Alman Doğu Afrikası (Almanca: Deutsch-Ostafrika), Afrika'daki eski bir Alman sömürgesi. Ruanda'nın büyük bir kesimini, Burundi'yi, Tanzanya'yı ve Mozambik'in bir parçasını içeren sömürge, I. Dünya Savaşı'nın Almanya'nın yenilgisiyle sona ermesiyle büyük ölçüde İngiltere'nin himayesine girdi.

Afrika Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasındaki Afrika'ya dağılmış Alman sömürgeleri ile İtilaf Devletleri arasındaki savaşları kapsar. Savaşlar, Afrika'nın genelini etkilemekten çok, sadece Alman sömürgeleri etrafında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Windhoek</span> Namibyanın başkenti

Windhoek, Namibya'nın başkenti. Şehir ayrıca ülkenin ticari ve siyasi açıdan da merkezi konumundadır. Ülke merkezine yakın bir noktada konumlanan başkent, deniz seviyesinden 1.654 metre yükseklikte yer alır. Şehir nüfusu 2011 verilerine göre 322.500 kişidir. şehridir. Namibya'nın merkezinde, Khomas platosu üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 m (5.600 ft) yükseklikte yer alır ve ülkenin coğrafi merkezine oldukça yakındır. 2023 yılı itibarıyla Windhoek'un nüfusu 486.169'dur. Şehir, diğer Namibya bölgelerinden gelen sürekli göç nedeniyle hızla büyümektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Güneybatı Afrikası</span> günümüzdeki Namibya devletinin Alman İmparatorluğunun sömürgesi olduğu 1884 ila 1919 yılları arasında taşıdığı addır

Alman Güneybatı Afrikası, günümüzdeki Namibya devletinin Alman İmparatorluğu'nun sömürgesi olduğu 1884 ila 1919 yılları arasında taşıdığı addır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Namibya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile ülkenin bağımsızlığını kazandığı 21 Mart 1990 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

Afrika kıtasının güneyinde bulunan Namibya devleti kendi içerisinde 14 idarî bölgeye ayrılmış durumdadır. Her bölgenin kısıtlı yetkilere sahip olsa da bölgesel yönetimleri mevcuttur. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra 3 Mart 1992 tarihinde bölgeler yasal olarak belirlenerek sistem hayata geçirilmiştir. Bölgelerin sayısı, büyüklüğü ya da bölünümü konusunda ülkede tek yetkili olan kurum Delimitation Commission of Namibia dır. Kasım 2012'de Oshikoto ve Kavango bölgelerinin bölünerek iki yeni bölgenin oluşturulmasının planlandığı açıklanmış, bu açıklanan plan dahilinde de 8 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile Kavango bölgesi ortadan kaldırılıp ikiye bölünerek Kavango Doğu ve Kavango Batı bölgeleri oluşturulmuş, bunun haricinde Karas bölgesinin adı ǁKaras, Caprivi bölgesinin de adı Zambezi olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zambezi Bölgesi</span> Namibya bölgesi

Zambezi, Afrika ülkesi Namibya'nın toplamda var olan on dört bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Katima Mulilo</span>

Katima Mulilo, Afrika kıtasında bulunan Namibya devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kavango-Zambezi Sınır Ötesi Koruma Alanı</span>

Kavango-Zambezi Sınır Ötesi Koruma Alanı Afrika'da beş ülkenin uluslararası sınırların birleştiği bir bölgede yer alan koruma bölgesidir. Bu bölge Yukarı Zambezi havzası ve Okavango havzası ve deltasının önemli bir bölümünü kapsamaktadır. Bölge Namibya'nın Caprivi Şeridi, Angola'nın güneydoğu köşesi, güneybatı Zambiya, Botsvana'nın kuzeyi ve Zimbabve'nin batısında yer alır. Alanın merkezinde Botsvana, Namibya, Zambiya ve Zimbabve sınırlarının buluştuğu yerde Chobe Nehri ve Zambezi Nehri'nin kesiştiği yer bulunur. Chobe Ulusal Parkı, Hwange Ulusal Parkı, Botsvana'nın Okavango Deltası ve Victoria Şelaleleri gibi önemli yerler bu bölgededir.

<span class="mw-page-title-main">Sam Nujoma</span>

Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma ya da çoğu zaman sadece Sam Nujoma, Namibyalı siyasetçidir. Nujoma, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazanması sonrasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1990 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Nujoma Namibya ulusunun atası olarak görüldüğünden kendisine resmi olarak Founding Father of the Namibian Nation unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Ginesi</span> Afrika kıtasının batı bölümünde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi

Fransız Ginesi, Afrika kıtasının batı bölümünde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi. Fransa bölge üzerindeki hakimiyetini 1894 yılında 1958 yılına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alman sömürge imparatorluğu</span> Alman İmparatorluğunun yurt dışındaki kolonilerini, bağımlılıklarını ve topraklarını kapsamaktaydı

Alman Sömürge İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu'nun yurt dışındaki kolonilerini, bağımlılıklarını ve topraklarını kapsamaktaydı. Alman devletleri tarafından kısa ömürlü sömürgeleştirme girişimleri önceki yüzyıllarda meydana gelmişti, ancak önemli sömürge çabaları ancak 1884'te Afrika Talanı ile başladı. Afrika'nın sömürgeleştirilmemiş kalan bölgelerinin çoğunu üzerinde hak iddia eden Almanya, Britanya ve Fransız imparatorluklarından sonra o dönemin üçüncü en büyük sömürge imparatorluğunu kurdu. Alman Sömürge İmparatorluğu; bugünkü Burundi, Ruanda, Tanzanya, Namibya, Kamerun, Gabon, Kongo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Nijerya, Togo, Gana, Yeni Gine ve diğer birçok Batı Pasifik/Mikronezya adası dahil birkaç Afrika-Pasifik ülkelerinin bir bölümünü kapsıyordu.
Almanya, 1914'te tüm kolonilerinin İtilaf Devletleri tarafından savaşın ilk haftalarında işgal edildiği Birinci Dünya Savaşı başladığında sömürge imparatorluğunun kontrolünü kaybetti. Ancak, birkaç sömürge askeri birimi uzak bölgelerde bir süre daha direnmeye devam etti: Alman Güneybatı Afrikası 1915'te, Kamerun 1916'da ve Alman Doğu Afrikası 1918'de teslim oldu.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan Versay Antlaşması ile Almanya tüm kolonilerini kaybetmiştir. Alman sömürge imparatorluğu 1919'da varlığını sona erdirdi. Kaybedilen sömürgeleri geri kazanma planları, İkinci Dünya Savaşı boyunca devam etti ve çoğu zaman bunun Üçüncü Reich'ın bir hedefi olduğundan şüphelendi.

<span class="mw-page-title-main">Mittelafrika</span>

Mittelafrika, Orta ve Doğu Afrika'daki jeostratejik bölgeyi ifade etmek için kullanılan bir addır. Mitteleuropa gibi, çoğunlukla Almanya'nın I. Dünya Savaşı öncesindeki dış politikasına gönderimde bulunur. Mittelafrika, Almanya'nın ele geçirmek istediği veya elinde tuttuğu kolonilerden oluşurken Mitteleuropa, Almanya ile Rusya arasında tampon bölge işlevi gören kukla devletlerden meydana geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Caprivi Kurtuluş Ordusu</span>

Caprivi Kurtuluş Ordusu (CLA), 1994 yılında çoğunlukla Lozi halkının yaşadığı bir bölge olan Caprivi Ucu'nu Namibya'dan ayırmak için kurulmuş bir Namibyalı isyancı ve ayrılıkçı gruptur. Yalnızca Caprivi Ucu'nda eylemlerde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mishake Muyongo</span>

Albert Mishake Muyongo,, Namibyalı bir siyasetçi ve eski parlamento üyesidir. Muyongo, günümüzde Danimarka'da sürgünde yaşıyor.

Helgoland–Zanzibar Antlaşması, 1 Temmuz 1890 tarihinde Alman İmparatorluğu ve Birleşik Krallık arasında imzalanan bir antlaşmadır.