İçeriğe atla

Caprivi Kurtuluş Ordusu

Caprivi Liberation Army
Tarih(ler)1994-Günümüz
Lider(ler)Mishake Muyongo
Etkin bölgelerNamibya
İdeolojiCaprivi Ucu'nun bağımsızlığı

Caprivi Kurtuluş Ordusu (CLA), 1994 yılında çoğunlukla Lozi halkının yaşadığı bir bölge olan Caprivi Ucu'nu Namibya'dan ayırmak için kurulmuş bir Namibyalı isyancı ve ayrılıkçı gruptur. Yalnızca Caprivi Ucu'nda eylemlerde bulunur.

Arka plan

Caprivi Ucu, Namibya'nın uzak kuzeydoğusunda yer almaktadır. Bölge, yaklaşık 450 km Namibya'nın doğuya doğru uzanan, güneyde Botsvana, kuzeyde Angola ve Zambiya ve Kavango Bölgesi arasında bulunan bir uzantısıdır. "Afrika Talanı " döneminde Büyük Britanya, Alman Güneybatı Afrikası'nı elinde tutarken, Almanya'nın Zambezi Nehri'ne erişebilmesi ve Doğu Afrika'daki diğer kolonilerine ulaşabilmesi için bölgeyi Almanya'ya devretti.

Caprivi ucu stratejik askeri öneme sahipti. Ucu diğer bölgelere erişim için bir koridor olarak kullanan çeşitli silahlı kuvvetlerin sürekli askerî eylemlerine ve çok sayıda saldırılarına tanık oldu. Bu askerî eylemler çoğunlukla Rodezya İç Savaşı (1970-1979) sırasında birçok Güney Afrikalı grup tarafından gerçekleştirildi. Aynı zamanda Afrika Ulusal Kongresi ve Güney Afrika hükûmetine karşı SWAPO operasyonları (1965–1994) ve Angola İç Savaşı sırasındaki UNITA operasyonları için de bir savaş alanıydı.

CLA'nın oluşumu ve faaliyetleri

CLA, Şubat 1994'te, komşu Botsvana, Zambiya ve Angola'da yaşayan Lozi halkını bir araya getirmek amacıyla ayrılıkçı bir grup olarak kuruldu.[1] CLA, 1998'den bu yana, kendi bölgesinin ayrılmasına verdiği destek nedeniyle Namibya Demokratik Turnhalle İttifakı'ndan (DTA) ihraç edilen Mishake Muyongo'nun liderliği altında faaliyetlerini yürütmektedir.

Ağustos 1999'da CLA, Namibya hükûmetinin Caprivi Ucu'nin doğu kesiminde olağanüstü hâl ilan etmesinden ve isyancıları yenmesinden önce, Katima Mulilo'daki birçok polis karakoluna ve birçok askerî karakola beklenmedik saldırılar düzenledi. On dört isyancının öldüğü bildirildi ve 200 kadarı tutuklanıp hapse atıldı.[2] Çoğu (2010 (2010) itibarıyla) Caprivi ihanet davasında duruşmayı bekleyen mahkûmlar olarak hâlâ gözaltında bulunmaktadır.

Son askerî pusu Eylül 1999'da gerçekleştirildi ve silahlı çatışmada üç üye öldürüldü.[2] Bu süreçte CLA lideri Muyongo'ya Danimarka tarafından sığınma hakkı verildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Khadiagala, Gilbert M.; Lyons, Terrence (2001). African Foreign Policies: Power and Process. Lynne Rienner Publishers. s. 147. ISBN 1-55587-966-7. 
  2. ^ a b Forrest, Joshua (2003). Subnationalism in Africa: Ethnicity, Alliances, and Politics. Lynne Rienner Publishers. s. 188. ISBN 1-58826-227-8. 
  3. ^ "Namibia – History". Nations Encyclopedia. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

Angola İç Savaşı yeni bağımsızlığını kazanmış olan Angola'nın Portekiz himayesinden Nisan 1974'te çıkmasından sonra oluşmuş bir ihtilaftır. Afrika'nın en uzun süren anlaşmazlığıdır. 2002 yılında resmen biten ve 27 yıl süren savaş, bitene kadar 500,000 insanın ölümüne ve binlerce insanın da göçüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika</span>

Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Cuito Cuanavale Muharebesi</span>

Cuito Cuanavale Muharebesi, 1987 yılı Kasım ayı ile 1988 yılı Mart ayı arasında Angola'daki Cuito Cuanavale bölgesinde gerçekleşen muharebe. 1975-2002 yılları arasında yaşanan Angola İç Savaşının en önemli muharebesidir. Muharebede Küba ve Angola Orduları, Güney Afrika Cumhuriyeti Orduları ile karşı karşıya gelmiştir. İki tarafın da galip geldiklerini ilan ettiği muharebe sonucunda Angola İç Savaşında dönüm noktasına gelinmiştir: Taraflar arasında yapılan antlaşmaya göre Angola ve Namibya'da bulunan yabancı ordular çekilmiş ve Namibya bağımsız olmuştur. Ayrıca bu muharebenin Güney Afrika Cumhuriyetindeki ırkçı rejimin 1992 yılından itibaren başlayarak çökmesine de katkısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angola-Küba ilişkileri</span>

Angola – Küba ilişkileri, iki ülke arasındaki diplomatik, askeri, sosyal ve ticari ilişkileri kapsar. Angola ve Küba arasındaki ikili ilişkiler oldukça gelişkindir. Angola İç Savaşı sırasında Küba Silahlı Kuvvetleri Marksist MPLA iktidarının korunması için UNITA, FNLA ve Güney Afrika Cumhuriyeti Ordusuna karşı savaşmıştır.

2013 Afrika Uluslar Kupası, Afrika ülkelerinin ulusal futbol takımları arasında, Afrika Uluslar Kupası'nın 29. organizasyonu olarak Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından düzenlenen futbol şampiyonasıdır. Başlangıçta Libya'nın ev sahipliğini yapacağı açıklansa da CAF daha sonra turnuvanın Güney Afrika'ya alındığını açıkladı. Angola, Gabon ve Ekvator Ginesi ile birlikte Nijerya'nın da teklifini geçen Libya turnuvayı düzenleme hakkını kazandı. Fakat 2011 Libya İç Savaşı nedeniyle turnuvanın Libya'da düzenlenmesinin uygun olmayacağı düşünülerek ev sahipliği Güney Afrika'ya verildi. Mozambik, Namibya, Zimbabve ve Senegal'in teklifleri finale kalamadan reddedildi. CAF tarihinde ilk kez gelecek üç turnuvanın ev sahipleri tek seferde seçildi. 2010 turnuvasını Angola, 2012'yi Gabon ve Ekvator Ginesi, 2013'ü ise Güney Afrika aldı.

<i>Ixobrychus sturmii</i>

Ixobrychus sturmii balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Etyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Kenya, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, İspanya, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Caprivi Ucu</span>

Caprivi ucu, Afrika kıtasında bulunan Namibya devletinin kuzeydoğu bölgesinde bulunan ince uzun çıkıntı için verilen coğrafi bir isimlendirmedir. Bu isimlendirme 20. yüzyıl başlarında Alman Güneybatı Afrikası bölgesinde bulunan ve Zambezi nehrine kadar uzanan bölgeye verilen bir isimdi. Bu isim bölgeye o dönemler Almanya Şansölyesi olan Georg Leo von Caprivi de Caprera de Montecuccoli onuruna verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kasane</span>

Kasane, Afrika kıtasında bulunan Botsvana devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Zambezi Bölgesi</span> Namibya bölgesi

Zambezi, Afrika ülkesi Namibya'nın toplamda var olan on dört bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Katima Mulilo</span>

Katima Mulilo, Afrika kıtasında bulunan Namibya devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kavango</span> Namibyada eski idarî bölge

Kavango, Afrika ülkesi Namibya'nın eski bölgesinden bir tanesidir. Kavango 2013 tarihinde gerçekleştirilen reform ile iki ayrı bölgeye bölünerek varlığı ortadan kaldırılmış ve bölgeden Kavango Doğu ile Kavango Batı adında iki farklı bölge oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Angola Halk Cumhuriyeti</span> 1975 ilâ 1992 arasında bugünkü Angola Cumhuriyeti sınırları içerisinde hüküm sürmüş devlet

Angola Halk Cumhuriyeti 1975 yılından 1992 yılına kadar bugünkü Angola Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Kavango-Zambezi Sınır Ötesi Koruma Alanı</span>

Kavango-Zambezi Sınır Ötesi Koruma Alanı Afrika'da beş ülkenin uluslararası sınırların birleştiği bir bölgede yer alan koruma bölgesidir. Bu bölge Yukarı Zambezi havzası ve Okavango havzası ve deltasının önemli bir bölümünü kapsamaktadır. Bölge Namibya'nın Caprivi Şeridi, Angola'nın güneydoğu köşesi, güneybatı Zambiya, Botsvana'nın kuzeyi ve Zimbabve'nin batısında yer alır. Alanın merkezinde Botsvana, Namibya, Zambiya ve Zimbabve sınırlarının buluştuğu yerde Chobe Nehri ve Zambezi Nehri'nin kesiştiği yer bulunur. Chobe Ulusal Parkı, Hwange Ulusal Parkı, Botsvana'nın Okavango Deltası ve Victoria Şelaleleri gibi önemli yerler bu bölgededir.

CAF Birinci Tur 1994 FIFA Dünya Kupası için olan elemelerin Afrika (CAF) bölgesindeki ilk turdur.

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu, merkezi Botsvana'nın başkenti Gaborone'da bulunan, hükûmetler arası bir uluslararası örgüt. Kuruluşun hedefi, daha sosyo-ekonomik iş birliği ve entegrasyon gibi 15 güney Afrikalı devlet arasındaki siyasi ve güvenlik iş birliğini sağlamaktır. Afrika Birliği'nin rolünü tamamlar.

<span class="mw-page-title-main">Barotseland</span> Güney Afrikada bir bölge

Barotseland, Namibya, Angola, Botswana, Zimbabwe arasında, Zambiya'nın doğu ve kuzey eyaletlerinin yarısı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Katanga Eyaleti'nin tamamı dahil bir krallıktır. Orijinal kolları Luyi (Maluyi) olan ve aynı zamanda Güney Sotho kabilesini asimile eden, akrabalık yoluyla birbirine bağlı 46'dan fazla bireysel, önceden farklı kabileden oluşan birleşik bir grup olan Lozi halkının veya Barotse veya Malozi'nin anavatanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Sınır Savaşı</span> Güney Batı Afrika/Namibya ve Angola sınırındaki savaş

Namibya Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinen ve bazen Güney Afrika'da Angola Bush Savaşı olarak da adlandırılan Güney Afrika Sınır Savaşı, 26 Ağustos 1966'dan 21 Mart 1990'a kadar Namibya, Zambiya ve Angola'da meydana gelen büyük ölçüde asimetrik bir çatışmaydı. Savaş, Güney Afrika Savunma Kuvvetleri (SADF) ile Güney Batı Afrika Halk Örgütü'nün (SWAPO) silahlı kanadı olan Namibya Halk Kurtuluş Ordusu (PLAN) arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Caprivi çatışması</span>

Caprivi çatışması, Afrika kıtasındaki Namibya hükûmeti ile Caprivi Ucu'nun ayrılması için 1999'da kısa bir ayaklanma başlatan isyancı bir grup olan Caprivi Kurtuluş Ordusu arasındaki silahlı çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mishake Muyongo</span>

Albert Mishake Muyongo,, Namibyalı bir siyasetçi ve eski parlamento üyesidir. Muyongo, günümüzde Danimarka'da sürgünde yaşıyor.