İçeriğe atla

Capital Radio Türkiye

Capital Radio Türkiye
Kuruluş1 Temmuz 1993
Kapanış26 Ekim 2015
SahibiKalafatoğlu Grubu (1993-2007)
Doğuş Grubu (2007-2015)
FormatıCHR
DilTürkçe
Slogan"Senin Hayatın Senin Müziğin"
Genel merkezİstanbul
Yayın alanıİstanbul
Eski adlarıRadyo N101 (2003-2011)
Yeni adıKral World Radio
Kardeş istasyonlarıNTV Radyo
NTV Spor Radyo
Radyo Eksen
Radyo Voyage
Kral FM
Kral Pop Radyo
WebsitesiKral World Radio

Capital Radio Türkiye, Türkiye'de ulusal yayın yapan Doğuş Yayın Grubu'na ait radyo kanalıydı. Yayın yaptığı son dönemde, İstanbul'da 101.0, Bursa'da 97.4, Ankara, İzmir, Antalya 99.5 frekansından ve çoğu ilde farklı frekanslardan yayın yapmaktaydı. 70-80-90'ların hitlerine yer veren radyo kanalında DJ olarak, Oylum Seçin ve Cem Özkan yer almaktaydı. 26 Ekim 2015'te yayınına son verdi.[1]

Tarihçe

İlk başta merkezi Ankara olan bir CHR (Contemporary Hit Radio) radyo istasyonu olarak kuruldu.

Yaklaşık 3 aylık bir deneme yayın sürecinin ardından 1 Temmuz 1993 tarihinde Ankara'da, Seymenler Parkı'nda yapılan halka açık lansman gecesi ile 99.5 Mhz frekansından yayın hayatına resmen başlayan radyo kanalının yayın merkezi Ankara'dı. Ancak Reklam ve Halkla İlişkiler Bürosu İstanbul'da, Program Yönetimi ve Uluslararası İletişim bürosu ise ABD'nin Los Angeles şehrindeydi.

Popüler olduğu döneme "Ankara's hottest music", "Ankara! Online...", "Türkiye's hottest music", "Ninety nine point five, Türkiye! Online...", "Capital Radio! Instant request..." jingle'ları ve tamamıyla İngilizce olan yayınıyla damgasını vurdu. 1990'larda ve 2000'li yılların başında birçok ödül kazanmıştır.[2]

Capital Radio ülke genelinde çoğunlukla 99.5 frekansını kullanıyordu. Yayında olduğu eski dönemde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon gibi şehirlerde 99.5, Bursa ve Eskişehir'de 99.8, Kocaeli'de 98.8 frekanslarından yayın yapmıştır.

Kalafatoğlu Grubu'nun radyo istasyonu olarak yayın hayatına başlayan Capital Radio 8 Kasım 2007 tarihinden itibaren Doğuş Grubu'na geçti. 2008 yazında Doğuş Grubu tarafından Virgin Group'tan Virgin Radio isim ve Türkiye yayın haklarının satın alınmasından sonra Capital Radio'nun kullandığı yayın lisansını Virgin Radio'nun kullanması sebebiyle yayınlarını durdurdu.

Capital Radio'nun yayınını durdurmasından sonra eski çalışan kadrosu Max FM'de aynı formatta yayına devam ettiler. Bu radyonun kadrosunda Capital Radio'nun marka olmuş programcıları Kaan Taylaner ve Özgür Aksuna bulunmaktadır.[3]

Doğuş Grubu 2011'de aldığı bir kararla 7 Mart 2011 tarihinden itibaren sahip olduğu Radyo N101 kanalını kapatıp, bu lisansı kullanarak 101 Mhz frekansında tekrar Capital Radio yayınına başlayacağını duyurdu. 5 Mart 2011'de Discorium'da gerçekleşen oldies but goldies / 80's temalı, sunumunu Cem Ceminay'ın yaptığı tanıtım gecesinde yine 80'li yılların sanatçıları Dr. Alban, C&C Music Factory, Haddaway, Black Box aynı sahneyi paylaştılar.

DYG'nin 2012'de Virgin Radio'nun 101.0 Mhz frekansından yayın yapmasını kararlaştırınca Capital Radio'nun frekansı değişti.30 Kasım 2013'te bünyesine Bay J'yi dahil etmiştir.

2 Aralık 2013'te adını Capital Radio Türkiye olarak değiştirmiştir.[4]

Capital Radio 26 Ekim 2015 tarihi itibarıyla yayınına son vermiştir.[1]

Logolar

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2006. 
  2. ^ "Capital Radio 2001'de yine zirvede", 17.02.2002, Milliyet Pazar, Sayfa 13
  3. ^ Ramazan Gürbüz - Capital Radio Max FM olarak Geri Dönüyor[]
  4. ^ "Capital Radio Türkiye". 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TGRT</span> Türkiye Gazetesi Radyo Televizyonu

TGRT, Türkiye'de özel televizyonculuğun ilk yıllarında İhlas Holding tarafından 22 Nisan 1993 tarihinde Cağaloğlu'nda açılmıştır. Türkiye'nin yabancı sermayeye satılan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Yayın hakları 25 Temmuz 2006 tarihinde Amerikalı News Corporation şirketine satılan kanal, NOW olarak yayın hayatını sürdürürken, TGRT'ye ait karasal yayın frekansları ve yayın haklarının çoğu satıldı. TGRT markası kurumsal şirket adı olarak varlığını sürdürürken, kardeş kanalları TGRT Haber ve TGRT Belgesel ile TGRT EU üzerinden yayına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alem FM</span> Türk radyo kanalı

Alem FM, Türkiye'de ulusal yayın yapan bir radyo istasyonudur. İstanbul'da 89.2 frekansında yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul FM</span>

İstanbul FM, Türkiye'nin ilk özel radyolarından biri olarak 20 Aralık 1992 tarihinde kurulan bir dönem ulusal yayın yapmış bir radyo istasyonudur. Daha çok Türkçe pop müzik ve fantezi müzik yayınları yapmaktadır. İstanbul frekansı 88.6'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kral FM</span> radyo ve TV müzik kanalı

Kral FM, merkezi İstanbul'da olan, ulusal çapta yayın yapan arabesk ve fantezi müzik ağırlıklı radyo istasyonudur.

Joy FM, merkezi İstanbul'da olan bir radyo kanalıdır. Şimdiki frekansı 100.6'dır. 1993 yılında yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Yayın Grubu</span> Türk medya şirketi

Doğuş Yayın Grubu, 1999'da NTV'yi bünyesine katarak kurulan Türkiye'de ve Avrupa'da Türkçe yayın yapan medya grubudur. Türkiye'nin en büyük 4 yayın grubundan biridir. Merkezi İstanbul, Maslak'ta Doğuş Center Maslak binasında olan yayın grubu, Doğuş Grubu'na bağlıdır.

Stereofoni ya da kısaca stereo her türlü müzik sisteminde canlılık etkisini artırmak amacıyla çift ses iletimini sağlayan teknik düzenlemelere verilen isimdir. İletilen bu iki sese geleneksel olarak sağ (R) ve sol kanal adları verilir. Televizyon yayıncılığında stereofonik ses için Zweikanalton, MTS, Sound in syncs, NICAM gibi çeşitli sistemler vardır. Türkiye'de analog televizyon yayıncılığında Zweikanalton sitemi kullanıldığından, burada bu sistem söz konusu edilecektir.

FM radyo yayınlarında kanal bant genişliğini hesaplamak için kullanılan ampirik formül.

<span class="mw-page-title-main">Frekans modülasyonu</span> frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türü

Frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türüdür. FM kısaltmasıyla gösterilir. Bu modülasyon türü 1933 yılında Amerikalı mühendis Edwin Howard Armstrong (1890-1954) tarafından geliştirilmiştir.

Enterferans ya da girişim, istatistikten genetiğe kadar çeşitli alanlarda kullanılan bir terimdir. Terimin en yaygın kullanılışı ise iletişim teknolojisindedir. İletişimde enterferans iletilmek istenen bilginin yanı sıra farklı bilgilerin de alıcıya ulaşması halidir.

<span class="mw-page-title-main">Virgin Radio (Türkiye)</span> Virgin Radionun Türkiyede Türkçe-İngilizce yayın yapan radyosu

Virgin Radio Türkiye, 2008 yılında Doğuş Medya Grubu tarafından isim haklarının kiralanması sonucunda yayın hayatına başlayan İngiliz menşeli bir radyo. Virgin Group'a ait bir marka olan Virgin Radio'nun Türkiye ayağıdır. 2013'ün sonlarında Türkiye isim hakları Doğuş Yayın Grubu'ndan Karnaval Media Group'a geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Radio Mydonose</span>

Radio Mydonose, 12 Ocak 1998'de Reysaş Holding tarafından kurulan Ankara merkezli ulusal yayın yapan bir radyo istasyonuydu. Doksanlı yılların sonunda Ankara ile birlikte İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük kentlerde karasal yayına başlamıştır. Karasal frekansların yanı sıra internet üzerinden de dinlenebilen radyo kanalının genel merkezi 2010 yılına kadar Ankara'da bulunmaktaydı. 2010 yılında Karnaval Grup bünyesine dahil olduktan sonra İstanbul'a taşınmıştır. Halen genel merkezi İstanbul'da bulunmaktadır. Kardeş istasyonları Joy FM, JoyTurk, Metro FM, Süper FM, MydonoseTürkPop ve Virgin Radio'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kent FM</span>

Kent FM, 4 Haziran 1992 tarihinde yayına başlayan Türkiye'nin ilk özel radyo kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Semerkand Yayın Grubu</span>

Semerkand Yayın Grubu, bir medya şirketidir.

Radio Rebelde Küba kaynaklı İspanyolca yayın yapan radyo kanalıdır. günde 24 saat yayın yapan kanalda ulusal ve uluslararası müzik, haberler ve canlı spor müsabakaları yayını yapılır. Küba Devrimi sürecinde 1958 yılında Ernesto Che Guevara tarafından Sierra Maestra'da kısa dalga üzerinden yayın yapacak şekilde kurulmuştur. Kuruluş amacı Fidel Castro liderliğindeki 26 Temmuz Hareketinin tanınması ve desteklenmesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mesaj Yayın Grubu</span>

Mesaj Yayın Grubu, basın ve yayın sektöründe faaliyet gösteren ve bünyesinde televizyon ve radyo kanalları, gazete ve dergi barındıran özel bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Çin Uluslararası Radyosu</span> Çin hükûmeti merkezli yayın kuruluşu

Çin Uluslararası Radyosu, Çin devletinin uluslararası radyo yayıncısı. 3 Aralık 1941 tarihinde Pekin Radyosu olarak kurulmuştur. Merkezi Pekin'in Shijingshan semtinde yer almaktadır.

CCIR B Sistemi, Türkiye'de analog televizyon yayıncılığında kullanılan sistemdir. Türkiye'nin de üye olduğu Comité Consultatif International pour la Radio (bugünkü adıyla International Telecommunications Union Telecommunication Standardization Sector) adlı uluslararası kuruluş çeşitli harflerle tanımlanan televizyon yayın normları saptamış olup B sistemi ile onun türevi olan G sistemi Dünya'da en yaygın olarak kullanılan normdur.

<span class="mw-page-title-main">VAV TV</span>

Turkuvaz Medya Grubu'nun sahibi olduğu VAV TV, 12 Nisan 2021 tarihinde yayına başlayan bir televizyon kanalıdır. Dinî konuları izleyici ile buluşturan bir kanaldır.