İçeriğe atla

Cape yağmur kurbağası

Cape yağmur kurbağası

Cape yağmur kurbağası veya dev yağmur kurbağası Brevicipitidae familyasındaki bir kurbağa türüdür. Yetişkinler 45 mm uzunluğa kadar büyür. Bilimsel olarak Carl Linnaeus tarafından 1758'de Rana gibbosa adı altında bilimsel olarak tanımlanan ilk Afrika kurbağa türüdür. Yağmur kurbağalarının en büyüğüdür. Kayaya benzer, gri-kahverengi bir görüntüsü vardır. Bu hayvanın yaşam alanı Güney Afrika'dır. Sokakta ya da kamusal alanlarda bulunabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Porto Riko</span> ABDnin Karayiplerdeki özerk bölgesi

Porto Riko ya da resmî adıyla Porto Riko Topluluğu, ABD'ye bağlı, içişlerinde bağımsız özerk bölgedir. Karayipler denizinin kuzeydoğusunda Dominik Cumhuriyeti'nin doğusundadır. Adı İspanyolcada zengin liman anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Amfibiler</span> dört üyeli sınıf

İki yaşamlılar ya da iki yaşayışlılar, amfibiler, amfibyumlar, amniyotik yumurtaya sahip olmayan, değişkensıcaklı, derisi çıplak ve nemli, göğüs kemiği hiçbir zaman kaburgalarla bağlanmamış, çoğu ses çıkarabilen, omurgalı hayvan sınıfı. Sınıf, Gymnophiona, Anura ve Caudata olmak üzere 3 takımdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Xenopus laevis</span>

Afrika pençeli kurbağası, Pipidae familyasından Güney Afrika'da yaşayan bir kurbağa türü.

Ploitlik, bir hücredeki kromozom sayısının, o hücredeki farklı kromozomlardan birer tanesi ile oluşturulan temel setteki kromozom sayısı ile bir rasyonel sayının çarpımına eşit olması durumudur. Diğer bir deyişle ploitlik, temel kromozom takımının ilgili hücredeki tekrarlama derecesidir.

<i>Toros kurbağası</i> endemik tür

Toros kurbağası, Ranidae familyasından ortalama boyları 6 cm ile 7.5 cm arasında değişen Türkiye'de endemik bir kurbağa türüdür. Ayrıca dünyada ötmeyen tek kurbağa türü de toros kurbağasıdır. Yalnızca Orta Toroslar'da bulunan Bolkar Dağlarındaki Çiniligöl ve Karagöl'de yaşadığı sanılırken, 2007 yılında yapılan bir araştırma ile bu dağın yaklaşık 3000 m. yüksekliğinde Eğrigöl mevkiinde de yaşamakta olduğu ilk kez tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ova kurbağası</span>

Ova kurbağası, Ranidae familyasına ait bir kurbağa türü.

<span class="mw-page-title-main">Kurbağa</span>

Kuyruksuz kurbağalar, Yunancadaki "yokluk" ön eki olan ἀ(ν)- an- ile yine Yunancada "kuyruk" anlamına gelen οὐρά ourá sözcüklerinden yapay türetilmiş bir terimdir ve "kuyruksuz" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Leylekgiller</span> Bir kuş familyası

Leylekgiller ya da Ciconiidae, kendilerine özgü Ciconiiformes takımında sınıflandırılan, sulak alanlarda yaşayan, leylek diye bilinen kuşları kapsayan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Agalychnis callidryas</span>

Kırmızı gözlü ağaç kurbağası, ağaç kurbağaları (Hylidae) familyasından bir kurbağa türü.

<span class="mw-page-title-main">Gece kurbağası</span> Amfibiler

Gece kurbağası ya da yeşil kara kurbağası, Bufonidae familyasından, Avrasya, Kuzey Afrika ve Türkiye'de yalnızca Trakya bölgesi haricinde birçok bölgede yayılım gösteren, boyu en fazla 9 cm olan bir kurbağa türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Su kurbağasıgiller</span>

Ranidae veya Su kurbağasıgiller, Anura takımına bağlı güneybatı Antarktika hariç bütün dünyada yayılım gösteren bir kurbağa familyasıdır. Bacakları oldukça uzun olup, dilleri ağız tabanına ön taraftan bağlanmıştır, arka ucu serbest ve çoğunlukla çatallıdır. Kulak zarı daima mevcuttur. Sucul kurbağalardır.

<i>Siğilli kurbağa</i>

Siğilli kurbağa, Bufonidae familyasından, İrlanda ve İzlanda hariç Avrupa'nın tamamında, Kuzey Asya'nın batısında, Kuzeybatı Afrika'nın küçük bir kısmında ve Türkiye'de yaşayan, boyu en fazla 15 cm olan bir kurbağa türüdür. En yaygın kara kurbağası türüdür ve derileri bol siğilli olduğundan bu adı almıştır

<span class="mw-page-title-main">Anadolu kurbağası</span> Ranidae familyasından, Türkiyede endemik kurbağa türü

Anadolu kurbağası ya da Beyşehir kurbağası, Ranidae familyasından, Türkiye'de endemik bir kurbağa türüdür. Önceleri Pelophylax bedriagae türü içinde sınıflandırılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Levanten ova kurbağası</span> kurbağa türü

Levanten ova kurbağası ya da Levant bataklık kurbağası , Ranidae familyasından, güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye'de yaşayan, en fazla 15 cm boyunda olan bir kurbağa türüdür. Önceleri Pelophylax caralitanus türü de bu tür altında sınıflandırılıyordu.

<i>Pyxicephalus adspersus</i> Afrika Öküz Kurbağası

Pyxicephalus adspersus, Pyxicephalidae familyasına ait bir kurbağa türüdür. Latince kökenine göre Peri Kurbağası olarak da bilinir. Angola, Botsvana, Kenya, Malavi, Mozambik, Namibya, Güney Afrika, Esvatini, Tanzanya, Zambiya, Zimbabve ve Kongo DC kapsayan bölgelerde yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl, Toros</span> Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü

Karagöl Niğde ilinde, Bolkar Dağları üzerinde bulunan buzul sirk gölü.

Kara ve su kurbağası korkusu kabul edilen bir fobi türüdür. Kurbağa fobisi veya ranidafobi olarak da bilinir. Pek çok kültürde batıl inanç olarak da yer almaktadır. Psikiyatri literatüründe özel bir terim yerine "kurbağa korkusu" olarak kullanılmaktadır. Batrakofobi terimi 1953 psikiyatri sözlüğünde de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

Ranoidea mira, ya da çikolatalı ağaç kurbağası, 2016 yılında Yeni Gine Adası'nın yağmur ormanlarında Steve Richards ve ekibi tarafından keşfedilmiştir. Ranoidea mira'nın bilinen en yakın akrabasının Litoria caerulea olduğu belirlenmiştir. 2016 yılında keşfedilmesine rağmen 2021 yılına kadar yeni bir tür olup olmadığı bilinmediği için araştırmalar devam etmiştir. Daha önce keşfedilmemiş olmasının sebebi ise Mira'nın yaşam alanıyla doğru orantılıdır. Girilmesi zor, ücra bataklıklıklar, bataklık ormanlar ve benzeri alanlarda yaşadığından dolayı keşfi uzun sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.