İçeriğe atla

Cantopop

Leslie Cheung, Cantopop tarzının kurucu atalarından biri olarak ilan edilmiştir.

Cantopop (Çince (basitleştirilmiş): 粤语流行音乐; Çince (geleneksel): 粵語流行音樂), "Cantonese pop music" öbeğinin kısaltması; çoğunlukla Hong Kong'da yapılan, Kantonca dilinde söylenen popüler müzik tarzı. Bu ifade, müziğin yapımının ve tüketiminin bağlamını da içerir.[1] 1970'lerde başlayan Cantopop, 1980'lerde ve 1990'larda kendi popülerliğinin zirvesine ulaştı, ancak 2000'lerde popülerliği yavaş yavaş azaldı. İlk kez 1974'te kullanılan "Cantorock" teriminden türeyen "Cantopop" terimi, kendisi ilk kez 1978'de kullanıldı.[2] Zirvesi boyunca Çin, Tayvan, Vietnam, Güney Kore, Japonya, Singapur, Malezya ve Endonezya'ya yayılmıştı.

Cantopop; caz, rock and roll, rhythm and blues, elektronik müzik, Batı pop müziği ve diğer uluslararası müzik tarzlarından etkilenmiştir. Tayland, Singapur, Malezya ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerinin yanı sıra Çin anakarasındaki Guangdong ve Guangksi eyaletlerinde çok uluslu bir hayran kitlesine sahip olmakla beraber Hong Kong yine Cantopop tarzının en önemli merkezidir.[3] Cantopop endüstrisindeki en önemli şahıslardan bazı örnekler şunlardır: Paula Tsui, Teresa Teng, Samuel Hui, George Lam, Alan Tam, Sally Yeh, Roman Tam, Anita Mui, Leslie Cheung, Beyond, Andy Lau, Jacky Cheung, Aaron Kwok, Leon Lai, Sammi Cheng, Faye Wong, Kelly Chen, Eason Chan, Hacken Lee ve Joey Yung.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ulrich Beck, Natan Sznaider, Rainer Winter, (Ed.) (2003). Global America?: The Cultural Consequences of Globalization. Liverpool University Press. s. 227. ISBN 978-0853239185. 
  2. ^ Joanna Ching-Yun Lee (1992). "Cantopop Songs on Emigration from Hong Kong". Yearbook for Traditional Music. Cilt 24. International Council for Traditional Music. ss. 14-23. doi:10.2307/768468. JSTOR 768468. 
  3. ^ China Briefing Media. [2004] (2004) Business Guide to the Greater Pearl River Delta. China Briefing Media Ltd. 988-98673-1-1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Jackie Chan</span> Hong Konglu karma dövüş sanatları ustası ve sinema oyuncusu

Chan Kong-Sang ya da Jackie Chan Sing Lung ya da bilinen adıyla Jackie Chan, dövüş ustası, aktör, yönetmen, yapımcı, senarist, dublör, dublör koordinatörü, ses dublajcısı, kameraman ve şarkıcıdır.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

Basitleştirilmiş Çin karakterleri, Geleneksel Çin karakterleri ile birlikte çağdaş Çincenin yazımı için yaygın olarak kullanılan iki standart karakter kümesinden biridir. Basitleştirilmiş karakterler Çin Halk Cumhuriyeti'nin 20. yüzyıldaki Kültür Devrimi sürecinde okuryazarlığı teşvik etme girişiminin bir parçası olarak geliştirilmiştir ve 1950 yılından bu yana Çin anakarasında kullanımı teşvik edilmektedir. Basitleştirilmiş karakterler Çin anakarası, Malezya, Singapur ve Endonezya'da Çincenin yazımı için kullanılan resmi formlardır. Geleneksel Çin karakterleri ise Çincenin Hong Kong, Makao ve Tayvan'da yazımı için resmî olarak kullanılmaktadır.

İlk olarak 1954 yılında Tokyo'da düzenlenen Asya Pasifik Film Festivali, Asya-Pasifik Sinema Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından her yıl belirlenen ülkede yapılmaktadır. Juri tarafından verilen ödüller arasında;

bulunmaktadır.
<span class="mw-page-title-main">Super Junior-M</span>

Resmen adı açıklanmadan önce grup “Super Junior China” olarak biliniyordu. 2 Nisan 2008’de SM Ent. grubun resmi adının “Super Junior M” olacağını açıkladı, “M” “Mandarin”i temsil ediyor. “M” başka şeyleri de temsil edebilir, mesela ilk albümleri “Me”nin “M”si olabileceği gibi “karizmatik” ve “hayran” anlamına gelen “迷 (mi)”yi de temsil edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Lee Hi</span> Güney Koreli şarkıcı

Lee Ha-yi ya da sahne adıyla Lee Hi, Güney Koreli şarkıcıdır. SBS kanalının yarışması K-pop Star'ın 1. Sezonunda kazandığı ikincilik ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yeni Yılı</span>

Çin Yeni Yılı, geleneksel Çin ay-güneş takviminin başında kutlanan önemli bir Çin festivalidir. Kutlamalar geleneksel olarak ilk günün önceki akşamından ilk ayın 15. günündeki Fener Festivali'ne kadar sürmektedir. Yeni yılın ilk günü 21 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasındaki yeni aya düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de fuhuş</span>

Çin'de fuhuş, hem boyutlarında hem de yasal düzenlemelerinde önemli değişiklikler geçirmiş bir fenomendir. 1949'da Çin Komünist Partisi'nin iktidara gelmesinden kısa süre sonra hükûmet, fuhuşun tamamen ortadan kaldırılması amacıyla, 1960'ların başında ulaşılması hedeflenen bir dizi reform başlattı. 1980'lerin başında sosyal kontrollerin kaldırılmasının ardından, Çin'de fuhuş sadece kentsel alanlarda daha fazla görünür hale gelmekle kalmadı; aynı zamanda kırsal alanlara da yayılmaya başladı. Çin hükûmetinin gayretlerine rağmen fuhuş, çok sayıda insan kapsayan ve paranın sürekli el değiştiği bir endüstri haline geldi. Aynı zamanda organize suç, hükûmet yolsuzluğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi çeşitli sorunlarla ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

Çin-Britanya Ortak Bildirisi, 19 Aralık 1984 tarihinde Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Zhao Ziyang ile Birleşik Krallık Başbakanı Margaret Thatcher tarafından imzalandı. Hong Kong üzerindeki egemenliğin Birleşik Krallık'tan Çin'e devredilmesi sürecinin yolunu açtı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Çin</span>

Büyük Çin ya da Büyük Çin Bölgesi ; Çin anakarası, Hong Kong, Makao ve Tayvan'ı kolektif olarak kastetmek için kullanılan bir terimdir. Terim birçok çeşitli bağlamda kullanılmaktadır ve politik anlam taşıması gerekmeden sırf ticari ya da kültürel faaliyetlere atfetmek için de kullanılır. Bu coğrafi alanların paylaştığı bağlantılar, ör. Çince televizyon programları, filmler ve müzik, "Büyük Çin"in kültürel boyutuyla bağdaşlaştırılır. Terim ayrıca ticari/ekonomik kalkınmaya atıf olarak kullanılır, ör. "Büyük Çin Bölgesi'nde ekonomik entegrasyon." Terimin kullanımı ayrıca tam olarak kastettiği coğrafi bölgelere göre değişim gösterebilir. "Büyük Çin" terimi, egemenliği kastetmemektedir, ancak yine siyasi çağrışımları önlemek için bunun yerine "Çince konuşan dünya" terimi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Cheung</span> Hong Konglu şarkıcı ve oyuncu (1956-2003)

Leslie Cheung Kwok-wing, Hong Konglu şarkıcı ve oyuncu. "Muazzam derecede başarılı bir film ve müzik kariyerini bir araya getirerek [...] Cantopop müziğinin kurucu atalarından biri" olarak sayılır.

<span class="mw-page-title-main">C-pop</span>

C-pop, "Chinese popular music" öbeğinin kısaltmasıdır. Çin anakarası, Hong Kong ve Tayvan'dan gelen sanatçılarını kapsayan, gevşekçe tanımlanmış bir müzik tarzı. Singapur ya da Malezya gibi Çincenin nüfusun büyük bir kısmı tarafından konuşulduğu ülkelerde de C-pop sanatçıları vardır. Bazen "C-pop" terimi sadece Çince pop müziği değil; R&B, balad, Çince rock, Çince hip hop ve Çin ambient müziğini kapsayan bir şemsiye tabiri olarak da kullanılır; ancak 1990'ların başında Çince rock müzik, C-pop'tan ayrı bir tarz olarak evrimleşti.

<span class="mw-page-title-main">Mandopop</span> Mandarin pop müziği

Mandopop, "Mandarin pop music" öbeğinin kısaltmasıdır; Mandarin Çincesinde söylenen popüler müziği tanımlar. C-pop 'un bir alt kategorisidir. İlk kez Şanghay'da ortaya çıktı; daha sonra Hong Kong, Taipei ve Pekin, Mandopop müzik endüstrisinin önemli merkezleri haline gelmiştir. Çin anakarası, Makao, Hong Kong, Tayvan, Malezya ve Singapur; Mandopop müziğinin en çok dinlendiği yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Kwok</span> Hong Konglu şarkıcı ve oyuncu

Aaron Kwok Fu-shing, Hong Konglu şarkıcı, dansçı ve oyuncu. Kwok, sahnede Michael Jackson'dan etkilendiğini söylemiştir. Şarkıları genellikle dans-pop tarzındayken; rock and roll, balad, rock, R&B, soul, elektronika ve geleneksel Çin müziği de seslendirmiştir.

<i>Ip Man 3</i> Wilson Yipin yönettiği 2015 Hong Kong filmi

Ip Man 3, Raymond Wong tarafından üretilen ve Edmond Wong tarafından Yuen Woo-ping'in eylem koreografisiyle yazılan Wilson Yip'in yönettiği 2015 yapımı Hong Kong biyografik dövüş sanatları filmidir. Wing Chun ustası Yip Man'ın hayatını anlatan Ip Man film serisinin üçüncü filmidir. Ip Man'ın öğrencisi olan Bruce Lee, Danny Chan Kwok-kwan ve diğer Wing Chun ustası olan ve Ip Man'ın rakibi Cheung Tin-chi olarak bilinen Sum Nung ise Zhang Jin tarafından canlandırılmıştır.

Sarı müzik, popüler müziğin bir türüdür. Bu terim Çin ve Vietnam'da ayrı kökenleri olan müzikleri tanımlamak için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nanguan müziği</span>

Nanguan Çin'in güneyindeki Fujian eyaletinden bir Çin klasik müziği tarzıdır. Ayrıca Tayvan'da, özellikle batı kıyısındaki Lukang'da ve Güneydoğu Asya'daki Denizaşırı Çinliler arasında popülerdir.