İçeriğe atla

Cantino Haritası

Cantino Haritası 1502

Cantino Haritası, doğu ve batıdaki Portekiz coğrafi keşiflerini gösteren ve günümüze kadar gelebilmiş en eski dünya haritası. İsmini Ferrara Dükü için çalışan ve haritayı 1502 yılında Portekiz'den İtalya'ya kaçıran Alberto Cantino'dan alır. Bu dönemde özellikle Portekiz ve İspanya kendi keşiflerini ve bunları gösteren haritaları devlet sırrı olarak saklamak ve korumaktadır. Kâşifler veya devletler arasında bilgi akışı çok sınırlı olmaktadır. Amerikanı resmeden bu ilk haritada Karayipler ve Florida kıyıları ile Afrika kıtası, Avrupa ve Asya önemli hassasiyetle haritalandırılmıştır. Bunun yanı sıra harita, Brezilya kıyılarının bir kısmını resmettiği için de ayrı bir öneme sahiptir. Brezilya kıyıları Portekizli kâşif Pedro Alvares Cabral tarafından 1500 yılında keşfedilmiş[1] ve daha sonra Gonçalo Coelho ve Amerigo Vespucci tarafından keşifleri derinleştirilmiştir.

Tarihçe

Cantino pusulasının replikası

16.yüzyılın başında, Lizbon birçok farklı milletten insanın şehre gelerek şöhret ve servet peşinde koştuğu bir metropol kentiydi. Aynı zamanda şehir, dünyanın farklı bölgelerine yapılan seyahatlerden gelen bilgileri ve belgeleri arayan ajanlarla doluydu. Bu ajanlardan bir tanesi de Alberto Cantino idi. Lizbon'a Ferrara Dükü tarafından göstermelik olarak bir at satıcısı göreviyle gönderilmiş ancak gerçekte yapması istenen Portekizlilerin yaptıkları coğrafi keşiflere dair bilgi toplamasıydı. Cantino'nun ajanlıkta başarılı olduğu Dük'e yazdığı 17 ve 18 Ekim 1501 tarihli mektuplarda görülmektedir. Mektuplarda ünlü Portekizli kâşif Gaspar Corte-Real’in en son seyahatinde Newfoundland’e ulaştığını Portekiz Kralı I. Manuel’e aktardığını anlatır.

Cantino haritasının Lizbon’da bulunan ve tüm Portekiz keşiflerinin tümünün işlendiği ana haritanın bir kopyası olduğu düşünülmektedir. Casa da Índia adı verilen Portekiz kurumu, Padrão Real isimli bu haritayı çizen ve denizaşırı yolculuklarda kaptanlara veren yetkili devlet dairesiydi.[2] Cantino’nun bu çok gizli kurumda çalışan bir Portekizli haritacıya rüşvet vererek haritanın bir kopyasını Aralık 1501 ile Ekim 1502 tarihleri arasında çıkarttığı düşünülmektedir. Cantino’nun Ferrara Düküne 19 Kasım 1502 tarihinde gönderdiği mektupla birlikte haritayı da gönderdiği biliniyor. Haritanın arkasında Latince olarak “Carta de navigar per le Isole nouam trovate in le parte de India: dono Alberto Cantino al S. Duca Hercole” yazmaktadır. Çizeri belli olmayan bu haritaya Cantino Haritası denmektedir.

Diğer haritalara etkisi

Harita İtalyanları o zamanlara kadar bilmedikleri bölgeler açısından aydınlattıysa da kısa bir dönem sonra yeni Portekiz keşifleri sayesinde harita güncelliğini yitirecektir.Ancak bu olgu haritanın önemini azaltmamalıdır. Harita sayesinde İtalyanlar Brezilya kıyıları ve Güney Amerika bölgesi hakkında önemli bilgilere ulaşmışlardır. Cantino Haritası, İtalyanlar tarafından yapılan Canerio Haritasına kaynaklık etmiş, bu harita da Lorraine Dükü Rene için 1507 yılında Martin Waldseemüller tarafından yapılan görkemli Waldseemüller Haritasına öncülük etmiştir.

Akıbeti

Harita, birbirine yapıştırılan üç parçadan oluşmaktadır. Ferrara'daki Dükalık Kütüphanesinde saklanan haritalar 90 yıl sonra Papa VIII. Clement zamanında Modena'daki bir saraya alındı. İki yüz yıl sonra 1859 yılında bu saray yağmalanınca Cantino Haritası kayboldu. Aynı yıl harita Estense Kütüphanesi Genel Müdürü Guiseppe Boni tarafından Modena'daki bir kasapta bulunur. Harita şu anda İtalya, Modena'daki Estense Kütüphanesindedir.

Kaynakça

  1. ^ Cabral daha önce Avrupalılarca bilinmeyen bu bölgenin ayrı bir kıta olduğuna doğru bir şekilde karar vermiştir.
  2. ^ Dönemin en önemli ikinci denizci ulusu olan İspanya’da ise Padrón Real isimli ana harita Casa de Contratación isimli kurumda bulunmaktadır

Harita hakkında yazılan eserler

  • Harvey, Miles The Island of Lost Maps: A True Story of Cartographic Crime. New York:Random House, 2000. ISBN 0-7679-0826-0 (İngilizce)
  • Rodrigues, Jorge Nascimento; Devezas, Tessaleno Portugal - O Pioneiro da Globalização. Famalicão, Portugal:Centro Atlântico, 2007. ISBN 978-989-615-042-6. (Portekizce)
  • Sezgin, Fuat; Amerika Kıtasının Müslüman denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi ve Piri Reis, 2013. ISBN 978-975-23-1065-0.

Dış bağlantılar

  • [1] Modena Üniversitesi Kütüphanesindeki harita, 04 Ekim 2009 tarihinde erişilmiştir.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Haritası</span> Piri Reisin oluşturduğu dünya haritası

Pîrî Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan birisidir. Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir. Avrupa ve Afrika'nın batı kıyıları ile Güney Amerika'nın doğu kıyılarını göstermektedir. Aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağın bütünleştirilmesiyle hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Haritası (1528)</span> Osmanlı Amirali Piri Reisin 1528de çizdiği ikinci dünya haritası

Osmanlı Amirali Piri Reis'in 1528'de çizdiği ikinci dünya haritasından günümüze kalan parça, büyük bir haritanın kuzeybatı köşesi olup, Orta Amerika'nın yeni keşfedilmiş kıyılarını, Florida'yı, Kanada'nın kuzeydoğu köşesini ve Grönland'ı gösterir. Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Amerigo Vespucci</span> İtalyan kaşif ve kartografyacı

Amerigo Vespucci, İtalyan kâşif, kartograf.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Álvares Cabral</span> Portekizli denizci olan Perdo Alvares Cabral Brezilyayı buldu.

Pedro Álvares Cabral Brezilya'nın kâşifi olarak kabul edilen Portekizli denizci.

<span class="mw-page-title-main">Padrão dos Descobrimentos</span>

Padrão dos Descobrimentos Portekiz'in başkenti Lizbon'un Belém semtinde, Coğrafi Keşifler anısına yapılmış bir anıttır. Anıt gemilerin 15 ve 16. yüzyıllarda bilinmeyen yönlere sefere çıktığı Tejo Nehri kıyısına yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Luanda</span> Angolanın başkenti

Luanda, Angola'nın en büyük şehri ve başkentidir. Atlas Okyanusu kıyısına kurulmuştur ve Angola'nın yönetim ve ticaret merkezidir. BM tahminine göre 2004 yılı nüfusu 4,5 milyondur.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemici Henrique</span>

Viseu dükü küçük Henrique, daha yaygın bilinen adıyla Gemici Henrique, , Portekiz Prensi.

<span class="mw-page-title-main">Fra Mauro haritası</span>

Fra Mauro Haritası veya Rahip Mauro Haritası, 1450'li yıllarda Venedikli Rahip Mauro tarafından yapılan haritadır. Parşomen üzerine düzlemküre şeklinde çizilen harita yaklaşık iki metre çapında ve ağaç çerçevelidir. Haritanın bir kopyası Rahip Mauro ve yardımcısı denizci-haritacı Andrea Bianco tarafından Portekiz Kralı V. Alfonso için yapılmıştır. Çizilen harita 24 Nisan 1459 tarihinde tamamlanarak Portekiz' e gönderilmiştir. Ancak harita günümüze kadar gelmemiştir. Harita Venedik açıklarındaki Murano Adasındaki Isola kentinde San Michel manastırında bulunmuştur. Harita şu anda Venedik'deki Correr Müzesinde sergilenmektedir.

Gaspar Corte-Real Portekizli kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Paolo dal Pozzo Toscanelli</span>

Paolo dal Pozzo Toscanelli, İtalyan matematikçi, gök bilimci ve haritacı.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz coğrafi keşifleri</span> Avrupada Portekiz öncülüğünde başlatılan coğrafî keşifler

Portekiz Coğrafi Keşifleri (1415-1542), 15. ve 16. yüzyılda Portekizliler tarafından dünya çapında özellikle denizde yapılan coğrafi keşifleri tanımlar. Bu dönemde Portekiz, Afrika kıtasının etrafını Ümit Burnu yoluyla dolanıp Hindistan'a giden doğu yolunu keşfetmiş, bu sayede Güneydoğu Asya'nın neredeyse tamamıyla temas kurmuş, Afrika'nın bazı bölgelerini sömürgeleştirmiş, Brezilya'yı keşfetmiş ve Çin'e, Avrupa'dan giden ilk ticari ve diplomatik elçileri göndermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Casa da Índia</span>

Casa da Índia, Portekiz'in deniz aşırı ülkelerde yeni keşfettiği yerlerle ilgili tüm konularla ilgilenen kurum. Kurum, tüm denizaşırı ticari faaliyetlerle ilgili karar alma yetkisine sahip olduğu gibi aynı zamanda denizcilik usulleriyle ilgili de yetkili otoriteydi. Döneminde ekonomik olarak en önemli kurumdu. Lizbon'da Terreiro do Paço meydanındaki sarayda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Padrão Real</span>

Padrão Real, Portekiz coğrafi keşifleri döneminde denizaşırı sömürgelerle ilgili Portekiz devlet kurumu olan Casa da Índia tarafından yeni keşfedilen yerlere göre hazırlanan ve saklanan gizli dünya haritası. İlk Padrão Real Gemici Henrique zamanında Casa da Índia henüz kurulmamışken hazırlanmıştır.

Padrón Real,1500'lü yıllarda İspanyol İmparatorluğuna bağlı özel görevli gemilerine bir örneği verilen resmî ve gizli dünya haritası.

Diogo Dias ya da bilinen diğer adıyla Diogo Gomes, 15. yüzyılda yaşamış Portekizli kâşifti. Bartolomeu Dias'ın kardeşiydi ve António Noli'yle birlikte Yeşil Burun Adaları'nın bazılarını keşfetti.

<span class="mw-page-title-main">1502'de bilim</span>

Bilim ve teknolojide 1502 yılı, bazıları aşağıda sıralanan olayları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Corte-Real</span>

Miguel Corte-Real, Labrador sahilinin yaklaşık 600 milini haritalandıran Portekizli bir kaşifti. 1502'de bir keşif gezisi sırasında ortadan kayboldu ve denizde kaybolduğuna inanıldı

<span class="mw-page-title-main">Gaspar de Lemos</span>

Gaspar de Lemos Portekizli bir kaşif ve Brezilya'ya gelen Pedro Álvares Cabral'ın filosunun ikmal gemisinin kaptanıydı. Gaspar de Lemos, keşif haberleriyle Portekiz'e geri gönderildi ve Santarém Vikontu tarafından Atlantik Okyanusu'ndaki Fernando de Noronha takımadasını keşfettiği kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Nicolau Coelho</span>

Nicolau Coelho Keşifler Çağı'nda uzman bir Portekizli denizci ve kaşif. Vasco da Gama tarafından Hindistan'a giden deniz yolunun keşfine katıldı ve geri dönen ilk karavel olan Berrio'ya kumanda etti; Brezilya'ya ayak basan Pedro Álvares Cabral liderliğindeki filodan bir geminin kaptanıydı. Francisco de Albuquerque ile birlikte 5. Portekiz Armadası'nda Hindistan'dan dönerken, muhtemelen Mozambik kıyısı açıklarında denizde öldü.