İçeriğe atla

Cano Cano Cano

"Cano Cano Cano"
Nezahat Bayram şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
YazarÂşık Derdiçok
BesteciAnonim

Cano Cano Cano(Aman Güzel Yavaş Yürü) Elbistan Kahramanmaraş'ta derlenen, sözleri Âşık Derdiçok 'a ait türkü.

Türkü, 1970 yılında Türk hafif müziği sanatçısı Barış Manço tarafından Dağlar Dağlar adıyla şarkı yapılmıştır.

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

16 Ocak 1971 tarihli Ses dergisindeki bir yazıya göre, türküyü Cemil Demirsipahi derlemiş ve türkü 1959 yılında Nezahat Bayram tarafından seslendirilip taş plak olarak piyasaya çıkmıştır.[1]

Barış Manço, kemençe sanatçısı Cüneyd Orhon'dan türkü notaya almasını istemiş ve Dağlar Dağlar adlı şarkıyı yapmıştır. Cüneyd Orhon'un kemençeyle eşlik ettiği şarkı, kemençenin popüler müzik ile tanışmasına vesile olmuştur.[2]

Cüneyd Orhon'un anılarında Dağlar Dağlar'ın doğduğu akşamın hikâyesi şu şekilde geçiyor:

Barış, o sıralarda Belçika’da müzik yapıyordu. Görüşmelerimizde zaman zaman onun müziğini Türkiye’de tanıtmak için sohbetler yapıyorduk. Bu arada Barış Manço yavaş yavaş Türk müzik dünyasında tanınmaya başlamıştı. Bir akşam bize yemeğe geldi. Eski bir halk türküsünü yeni bir yorumla seslendirmek istediğini söyledi. Barış nota bilmezdi. ‘Söylesem bu türküyü notaya alır mıydınız?’ diye ricada bulundu. O türküyü mırıldanırken ben kemençeyle, Barış da gitarla çalmaya başladılar. Hemen oracıkta ben türkünün notalarını yazdım. İşte bu ünlü şarkının doğduğu akşamın hikayesi budur.[3] Fikret Kızılok ve Cahit Oben'in söylediği Hereke çeşitlemesi vardır.

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Kevser Selimova Džano, Džano olarak bu türküyü söylemiştir.

Harici video
Nezahat Bayram - Cano Cano Cano (Taş Plak Arşivi)
Kevser Selimova Džano, Džano
Barış Manço - Dağlar Dağlar (1.Versiyon) (1970)
Kemal Çığrık - Dağlar Dağlar
Fikret Kızılok - Hereke (Cahit Oben Dörtlüsü) 1965 (Analog Plak Kaydı)

Kaynakça

  1. ^ Çağlayangil, Kaan (9 Ocak 2022). "Arşivimi karıştırırken ne buldum… Dağlar Dağlar'ın bilinmeyen öyküsü". Oda TV. 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  2. ^ Çinar, Sevilay (30 Mart 2021). "Âşık Tarzı Müzik Geleneğine Paralel Yorumlar: Barış Manço". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 10 (1): 1033-1048. doi:10.15869/itobiad.821559. ISSN 2147-1185. 
  3. ^ "Arşivimi karıştırırken ne buldum… Dağlar Dağlar'ın bilinmeyen öyküsü - article - ODATV". odatv4.com. 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Koyuncu</span> Türk müzisyen (1971-2005)

Kâzım Koyuncu, Doğu Karadeniz ve Laz müziğini rock müziği ile sentezleyerek kendi tarzını oluşturan Laz kökenli Türk müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

Murat Ses, Türk elektronik müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kızılok</span> Türk müzisyen

Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Sarısözen</span> Türk folklorcu ve müzisyen

Muzaffer Sarısözen, Türk folklorcusu, Türk halk müziği sanatçısı ve derleyicisidir. Asıl adı Muzaffereddin Mazhar olup soyadı kanunundan önce Muzaffereddin, Muzaffer Sözen gibi isimleri kullanmıştır. Babası Nakşibendî şeyhi Hüseyin Hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanım'dır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Akarsu</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1979–2007)

Barış Akarsu, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk müziğinde rock ve Anadolu rock türlerinin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Akarsu, yalnızca üç yıl süren yoğun profesyonel müzik kariyerinde kayda değer bir hayran kitlesi elde etti. Genç yaşta ölmesine rağmen ardında bıraktığı müzik mirası, kendisini seven ve sayan dinleyiciler tarafından hâlâ hatırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Yüce</span> Türk şarkıcı ve besteci

Abdullah Yüce, Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Güner</span> Türk müzisyen ve gitarist

Aziz Fuat Güner, Türk müzisyen, gitarist, Türk pop-rock müziğinin en önemli gruplarından MFÖ'nün üyesidir.

Garo Mafyan, Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

Sümeyra Çakır, Türk halk müziği ses sanatçısı.

<i>Estağfurullah... Ne Haddimize!</i>

Estağfurullah... Ne Haddimize!, Barış Manço'nun beşinci plağıdır.

Ali Kırca, Türk haber sunucusu, yazar.

Cüneyd Orhon, Türk kemençe müzisyeni ve eğitimci.

Dağlar Dağlar, Barış Manço'nun 1970 yılında eski bir halk türküsünü yeni bir yorumla seslendirerek meydana getirdiği şarkısıdır.