İçeriğe atla

Cannibal Holocaust

Cannibal Holocaust
Cannibal Holocaust
filminin Fransa'da basılmış bir sinema afişi
YönetmenRuggero Deodato
YapımcıFranco Di Nunzio
Franco Palaggi
SenaristGianfranco Clerici
MüzikRiz Ortolani
Görüntü yönetmeniSergio D'Offizi
KurguVincenzo Tomassi
StüdyoF.D. Cinematografica
DağıtıcıGrindhouse Releasing
CinsiSinema filmi
TürüMacera, korku, dram
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1980
Çıkış tarih(ler)i7 Şubat 1980, Milano, İtalya
Süre95 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Dilİngilizce, İspanyolca
Önceki filmUltimo Mondo Cannibale (Jungle Holocaust) (1977)
Devam filmiInferno in Diretta (1985)
Diğer adlarıRuggero Deodato's Cannibal Holocaust (ABD)
Holocausto Caníbal (İspanya)
Nackt und Zerfleischt (Almanya)
Resmî sitesi

Cannibal Holocaust (Türkçe karşılığı Yamyam Soykırımı), 1980 çıkışlı korku ve macera türlerindeki İtalyan filmidir. İtalya dâhil birçok ülkede İngilizce olan bu özgün ismiyle gösterime sunulmuştur.

Senaryosunu Gianfranco Clerici'nin yazdığı ve Ruggero Deodato'nun yönettiği filmin çekimleri konunun geçtiği mekânlarda, yani Amazon yağmur ormanlarında yapılmıştır. Film tanınmamış oyuncularla çekilmişti.

Film ormanın derinliklerinde yaşayan yerli kabilelerle ilgili bir röportaj yapmaya giden dört kişilik bir belgesel film ekibinden bir daha haber alınamaması üzerine bir antropologun film ekibini aramaya çıkması ile başlar. Araştırmaları sırasında antropolog ve beraberindekiler ormanda belgesel ekibinin çektiği filmlerin kutularına ulaşırlar. Bu filmleri izlediklerinde ise bu insanların başlarına nelerin geldiğini dehşetle öğrenirler.

Çok tartışma yaratmış bir film olan Cannibal Holocaust, istismar sinemasının en tipik örneklerinden biridir. Bu alt türün bütün ögelerini en uç noktalara kadar kullanmaktan çekinmemiş olan film, daha Milano'daki ilk gösteriminde mahkemece yasaklanmış, filme el konmuş ve yönetmeni Deodato da müstehcenlik suçlamasıyla tutuklanmıştır. Hatta filmde öldürülen oyuncuların rol gereği değil de sahiden öldürülmüş olduğu iddiaları bile ortaya atılmış, filmin bir snuff film olduğu suçlamasına maruz kalmışlardır. Gerçi Deodato bu suçlamadan aklansa da film yine de birçok ülkede yasaklandı. Bu yasaklar bu ülkelerin birçoğunda hâlâ geçerliliğini korumakta. Filmin yasaklanma gerekçelerinden biri de onlarca hayvanın kamera karşısında vahşice katledilmeleriydi.[1]

Film ilk gösterimi ile toplatılması arasında geçen 10 günlük süre içerisinde 2 milyon dolar hasılat elde etti. Hatırı sayılır bir fanatik hayran kitlesi oluşan Cannibal Holocaust, kült filmler arasında sayılmaktadır.

Film hakkında notlar

  • B-türü filmlerin bir alt türü olan trash filmler veya istismar filmleri alt türüne dâhil olan Cannibal Holocaust gibi filmlerde şiddet, işkence, sadizm, kan, cinsellik istismarı, tecavüz, din karşıtlığı gibi ögeler en uç sınırlarına kadar kullanılıyor, tabu sayılan ne varsa üzerine gidiliyordu. Hatta bu türün de bir alt türü sayılabilen cinsel istismar ağırlıklı olanlarına verilen ad da "sexploitation filmler"dir. Bu tür filmler ABD'de "Grind house" adı verilen üçüncü sınıf pejmürde sinema salonlarında arka arkaya ve kesintisiz olarak gösterilirler. Yönetmen Quentin Tarantino 2007 yılında bu tür filmlere bir gönderme yaparak Ölüm Geçirmez adlı bir film çevirmiş ve yine Robert Rodriguez'le birlikte yaptıkları Dehşet Gezegeni filmiyle birlikte Grindhouse adı altında 'iki film bir arada' esprisi ile tekrar gösterime sunmuşlardı.
  • Filmdeki mide bulandırıcı katliam sahneleri o denli gerçekçi görünüyordu ki oyunculardan bazılarının kamera karşısında gerçekten öldürülmüş olabilecekleri söylentisi ortaya atıldı, bu nedenle yönetmen Ruggero Deodato'ya bir de cinayet soruşturması açıldı. Deodato filmde rol icabı öldürülen oyuncuları bulup canlı olarak mahkeme heyetine gösterince cinayet davası düştü. Film 3 yıl daha İtalya'da yasaklı kaldı.[1]
  • Dünyanın "en kötü şöhretli" filmi unvanını taşıyan Cannibal Holocaust, 50'nin üzerinde ülkede yasaklanarak bu alanda bir rekora imza attı.
  • Film Ruggero Deodato'nun "Yamyam Üçlemesi" adı verilen üçlemesinin ikinci filmidir. Üçlemeyi oluşturan filmler şunlardır:
  1. Ultimo Mondo Cannibale (Jungle Holocaust) (1977)
  2. Cannibal Holocaust (1980)
  3. Inferno in Diretta (1985)
Cannibal Holocaust filminden bir yamyamlık sahnesi.

Kaynakça

  1. ^ a b "Cannibal Holocaust (1980)/Trivia" (İngilizce). www.imdb.com. 22 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Zeki Demirkubuz, Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı ve oyuncu.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi (2001)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (İngilizce: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien'in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Birleşik bütçeleri yaklaşık 270 milyon $ olan filmlerin çekimleri 15 ay, çekim sonrası aşamaları da yaklaşık bir yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<i>Cinayeti Gördüm</i>

Cinayeti Gördüm, Michelangelo Antonioni'nin yönettiği İngiliz-İtalyan ortak yapımı sanat filmidir. Ayrıca İtalyan yönetmenin ilk İngilizce filmi ve ikinci renkli filmi olma özelliğini taşır. Film bir fotoğrafçının meçhul bir cinayetle olan ilişkisini anlatır. Cinayeti Gördüm, Arjantin' li yazar Julio Cortazar'ın "Las Babas del Diablo" adlı kısa hikâyesini temel alır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Redford</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Charles Robert Redford, Jr., Akademi Ödülü sahibi Amerikalı oyuncu, direktör, yapımcı ve iş insanı. Sundance Film Festivali'nin kurucusu olan Redford, 1981 yılında yönetmenliğini yaptığı Ordinary People filmi ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne layık görülmüştür. Redford daha önce de Belalılar filmindeki performansıyla 1974 yılında En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü almıştır.

<i>Katliam</i> (film)

Katliam, 1986 tarihli ABD yapımı geniş bütçeli korku filmi. Serinin ikinci filmi olup ilk filmin devamı niteliğindedir. Bir Cannon Films yapımı olan filmin yönetmeni, ilk filmin de yönetmeni olan Tobe Hooper'dır. Senaristliğini L.M. Kit Carson üstlenmiştir. Özel efektler ise Tom Savini tarafından yapılmıştır. Oskarlı aktör Dennis Hopper filmde "Lefty" rolünü canlandırmıştır. Bunun dışında filmde Caroline Williams, Jim Siedow, Bill Johnson ve Bill Moseley gibi oyuncular yer almaktadır.

<i>Vampir Nosferatu</i> (film)

Vampir Nosferatu 1979 Batı Almanya - Fransa ortak yapımı Gotik korku filmidir. Özgün adı Nosferatu: Phantom der Nacht tır. İngilizce konuşulan ülkelerde Nosferatu the Vampyre adı ile gösterilmiştir. Filmin Türkçe adı kararlaştırılırken Almanca özgün ismi yerine İngilizce isminin referans alındığı anlaşılmaktadır.

<i>Satyricon</i> (film, 1969)

Satyricon 1969 İtalya - Fransa ortak yapımı fantastik film. İngilizce konuşulan ülkelerde Fellini - Satyricon adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 1996'da 15., 1998'de de 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterildi.

<i>Henry: Bir Seri Katilin Portresi</i>

Henry: Bir Seri Katilin Portresi, 1986 ABD yapımı suç ve gerilim filmidir. Özgün adı Henry: Portrait of a Serial Killer dır.

<i>Sabata Vadiler Hakimi</i>

Sabata Vadiler Hakimi 1969 İtalya yapımı Spagetti Western filmidir. Özgün adı Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso! dur ve Türkçede Hey ahbap, işte Sabata, işin bitti! anlamına gelmektedir. Film birçok ülkede sadece Sabata adıyla gösterime sunulmuştu.

<i>Kumpanya</i> (film, 1975) Theodoros Angelopoulosun 1975 yapımı epik dönem filmi

Kumpanya, 1975 Yunanistan yapımı epik dönem filmdir. Özgün adı O Thiasos olan film uluslararası festivallerde ve İngilizce konuşulan ülkelerde The Travelling Players adıyla gösterime sunulmuştur.

<i>Her Gün Başka Bir Bela</i>

Her Gün Başka Bir Bela, 2001 Fransa - Almanya - Japonya ortak yapımı erotik korku filmidir. Özgün adı Trouble Every Day olan film çeşitli festivallerde gösterildikten sonra 15 Kasım 2002'de Türkiye'de de gösterime sunulmuştur. İngiltere'de Türkiye'den sonra gösterilmiş, ABD'de çok kısıtlı bir gösterimi yapılmıştı. Film İngilizce çekilmiştir, yer yer Fransızca konuşmalar da duyulur.

<i>Binbir Gece Masalları</i> (film, 1974)

Binbir Gece Masalları, 1974 İtalya - Fransa ortak yapımı erotik fantastik filmdir. Özgün adı Il Fiore Delle Mille e Una Notte olan film ABD'de Arabian Nights adıyla gösterilmiştir. "Binbir Gece Masalları", Mart 1992'de 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin hayat üçlemesi'ni oluşturan diğer iki filmiyle beraber gösterilmiştir.

<i>Tek Başına</i> (film, 1973) 1973 filmi

Tek Başına, 1973 ABD yapımı yarı otobiyografik aksiyon gerilim filmidir. Özgün adı Walking Tall olan film Ekim 1981'de Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

<i>Sabata Dönüyor</i>

Sabata Dönüyor, 1971 İtalya, Fransa, Batı Almanya ortak yapımı Spagetti Western filmidir. Özgün adı È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Return of Sabata adıyla gösterildi. Film Türkiye'de Aralık 1972'de gösterime girmişti.

<i>Brancaleone Ordusu</i>

Brancaleone Ordusu, 1966 İtalya - Fransa - İspanya ortak yapımı tarihi macera, komedi filmidir. Özgün adı L'armata Brancaleone olan film Türkiye'de Ocak 1968'de Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmiştir.

<i>Almanya, Sıfır Yılı</i>

Almanya, Sıfır Yılı, 1948 İtalya yapımı dramatik Yeni Gerçekçi filmdir. İtalyanca özgün adı Germania Anno Zero olan ve Almanca çekilen filmin Almanya'daki adı ise Deutschland im Jahre Null'du. Film Türkiye'de ilk kez Mart 1966'da Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmişti. Filmin sonradan yapılan İtalyanca dublajlı bir versiyonu da yaygın olarak gösterilmiştir.

Hollywood film ve dizilerinin Yeşilçam uyarlamaları, ABD'de üretilmiş bazı popüler sinema filmlerinin ve televizyon dizilerinin, özellikle 1970'li ve 1980'li yıllarda yoğun olmak üzere, Türkiye'de Türk oyuncular ve yönetmenler tarafından yapılan yerelleştirilmiş yeni versiyonları için yapılan tanımlamadır. Küçümseyici hattâ alaycı bir tanımlamayla bu tür filmlere "İstismar sineması"nın bir alt türü olarak "Turksploitation filmleri" adı takılmıştır.

<i>Korku Kapanı 5: Kanlı Parti</i> Amerikan yapımı 2012 filmi

Korku Kapanı 5: Kanlı Parti serinin 5. filmi ve devam filmidir.Amerikan yapımı korku filmi olan film 2012'de gösterime girmiştir.Yönetmenliği Korku Kapanı serisinin bilinen yönetmeni Declan O'Brien yapmıştır.Ayrıca yapımcılık, senaryo ve görüntü yönetmenliğinide üstlenmiştir.Yapımcılığı Declan O'Brien yanında Phillip J. Roth'da yapmıştır.Filmin müziğini müzisyen Claude Foisy yapmıştır.Filmin baş rollerini Doug Bradley ve Camilla Arfwedson paylaşmıştır.Film 23 Ekim 2012'de gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ruggero Deodato</span> İtalyan film yönetmeni

Ruggero Deodato, İtalyan film yönetmeni, senarist ve aktör. Kariyeri boyunca peplum, komedi, drama, poliziottesco ve bilimkurgu gibi farklı türlerde yer aldı ancak en çok korkunç ve şiddetli korku filmleri yönetmenliği ile bilinmektedir. Birçok ülkede el konulan, yasaklanan ya da ağır sansür uygulanan sinema tarihinin en tartışmalı ve acımasız filmlerden biri olarak kabul edilen Cannibal Holocaust (1980) filmiyle ünlüdür. The Last Broadcast (1998) ile Blair Cadısı (1999) gibi found footage filmlerin başlatıcısı olarak gösterilmektedir. Film, Deodato'nun şöhretini "aşırı" bir yönetmen olarak güçlendirdi ve Fransa'da "Mösyö Cannibal" takma adını kazandırdı. Oliver Stone, Quentin Tarantino ve Eli Roth gibi film yönetmenlerini etkilemiştir.