İçeriğe atla

Cannes Film Festivali

Koordinatlar: 43°33′03.10″K 7°01′02.10″D / 43.5508611°K 7.0172500°D / 43.5508611; 7.0172500
Cannes Film Festivali
Festival de Cannes
Resmî adıle Festival international du film de Cannes
Yıl20 Eylül 1946-günümüz
YeriCannes
ÜlkeFransa
Resmî sitefestival-cannes.fr
Cannes Film Festivali, 2001
Ünlülerin fotoğrafçılara poz vermesi, Cannes Film Festivali'nin bir parçasıdır.

Cannes Film Festivali (Fransızca: Festival de Cannes), Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

Cannes Film Festivali, Avrupa'daki en önemli 3 film festivalinden biridir. Altın Palmiye için her yıl ortalama 20 film yarışır. Kazananlar, uluslararası sanatçılardan oluşan jüriler tarafından belirlenir. Cannes Film Festivali'nde verilen yarışma ödülleri Altın Palmiye, Büyük Ödül, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Kısa Film ve Jüri Ödülü'dür.

Tarihi

Festivalin çıkışı 1930'ların sonunda Philippe Erlanger'in o zaman Fransa Eğitim ve Güzel Sanatlar Bakanı olan Jean Zay'den isteği ve Zay'in Venedik Film Festivali'ne rakip olabilecek uluslararası kültürel bir organizasyon kurmaya olan arzusuna dayanmaktadır.[1]

İlk festivalin 1 Eylül 1939'da Cannes'da Louis Lumière'in başkanlığında düzenlenmesi planlanmıştı. Ancak Alman birliklerinin Polonya'ya saldırısı ile başlayan II. Dünya Savaşı'dan dolayı iptal edildi. Savaştan dolayı ilk festival ancak 20 Eylül 1946'da başlayabildi. İlk yıllarda eşitlik ilkesine bağlı olarak jüride her ülkeden sadece bir temsilci yer alabiliyordu. Bu etkinlik için 1949'da inşa edilmiş olan Festival Sarayı (Fransızca: Palais des Festivals) çatısı tamamlanmadan açıldığı için fırtına sırasında çatısı uçmuştur. Festival 1952'ye kadar 1948 ve 1950 hariç olmak üzere Eylül ayında düzenlendi ancak 1952'den itibaren festival Venedik Film Festivali'nin de sonbaharda düzenlenmesinden dolayı Mayıs ayında düzenlenmeye başlandı.

1955'te o zamana kadar verilmekte olan Büyük Ödül (Fransızca: Grand Prix du Festival) Altın Palmiye (Fransızca: Palme d'Or) olarak değiştirildi. 1957'de Dolores del Rio festival jürisinin ilk kadın üyesi olarak tarihe geçti. 1959'da ise festivale ticari bir kimlik kazandıran, sinema endüstrisinin üreticilerini ve alıcılarını bir arada toplayan Film Pazarı (Fransızca: Marché du Film) kuruldu. Günümüzde Film Pazarı sinema endüstrisinin bir numaralı ticari platformu durumundadır.

1962'de Cannes Film Festival'inin ilk paralel bölümü olan Eleştirmenler Haftası Fransız Eleştirmenler Birliği tarafından başlatıldı. Amaçları ticari kaygı gütmeden yönetmenlerin ilk veya ikinci filmlerine de bu vitrinde yer sağlamaktı. Jean Cocteau ölümünün ardından Onursal Başkan ilan edilmiştir. Bir yıl sonra ise Olivia de Havillan festivalin ilk kadın başkanı olmuştur.

1968'de festival 19 Mayıs günü durduruldu. Carlos Saura ve Miloš Forman gibi bazı yönetmenler filmlerini yarışmadan çektiler. 18 Mayıs'ta ise film yapımcısı Louis Malle bir grup yönetmen ile birlikte Festival Sarayı'nın büyük salonunu ele geçirdi, gösterimleri Fransa'daki öğrenciler ve grev yapan işçilerle birlik ve Fransız Sinematekin başkanının tahliyesi için durdurdu. Sinemacılar başkanın haklarının iade edilmesini sağladılar ve aynı yıl Film Yönetmenleri Derneği'ni kurdular. 1969'da dernek, Pierre-Henri Deleau öncülüğünde festivalin yarışma dışı bölümü olan ve dünyanın dört bir yanından bir film seçkisi sunan Yönetmenlerin 15 Günü'nü başlattı.

1970'lerde festivalde birçok önemli değişiklik yapıldı. 1972'de başkan olan Robert Favre Le Bret filmlerin seçilme prosedüründe önemli değişikliklere imza attı. O zamana kadar ülkeler onları temsil edecek filmleri seçiyor ve festivale yolluyorlardı. Ancak bu tarihten sonra festivale katılacak Fransız filmleri ve yabancı filmler oluşturulan iki ayrı komite tarafından seçilmeye başlandı. 1978'de ise Altın Kamera (Fransızca: Caméra d'Or) ödülü ve Un Certain Regard bölümü festival programına eklendi. Diğer değişiklikler ise festivalin süresini otuz güne düşürebilmek için seçilen film sayısını azaltılması ve jüriye sinema endüstrisinden ünlülerin de alınmasıydı.

1983'te yeni bir Festival Sarayı inşa edildi, yeni bina bazı olumsuz tepkiler aldı hatta "Sığınak" ismiyle anılır oldu.

Gilles Jacob 1995 yılında festivalin son resmi bölümü olan Cinéfondation'u başlattı. Bu bölümün amacı dünyadaki film yaratım sürecinin desteklenmesi ve yeni senaryo yazarlarının ünlülerin de yer aldığı bu sosyal ortamda yer almasını sağlamaktı.

2002 yılında ise festivalin resmi ismi Festival de Cannes olarak değiştirildi.

Etkisi

Festival zamanla Avrupa Sineması'nın en önemli vitrinlerinden biri haline geldi. Avrupa Sineması: Giriş (İngilizce: European Cinema: An Introduction) isimli kitaplarında Jill Forbes ve Sarah Street festivalin "Avrupa'nın sanatsal kaliteyi baz alan filmleri satma girişimleri, eleştirel ve ticari kaygıları açısından son derece önemli hale geldiğini" belirtmektedirler. Forbes ve Street ayrıca Cannes Film Festivali'nin Venedik ve Berlin Film Festivali gibi bir ülkenin sinemasının imajını belirlemesi ve Avrupa Sinemasının sanatsal sinema nosyonunu beslemesi açısından çok önemli imkânlar yarattığını vurgulamışlardır.

Diğer yandan çok ciddi boyutlara ulaşan medya ilgisi film yıldızlarını festivale çekmektedir. Film yapımcıları içinse yeni filmlerini tanıtmak ve dünyanın dört bir yanından dağıtımcılara çalışmalarını satmak için çok uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Program

Cannes Film Festivali çeşitli bölümler içermektedir.

  • Resmi Seçki - festivalin ana etkinliği
    • Yarışma - Altın Palmiye için yarışan yirmi filmden oluşur. Bu filmler Théâtre Lumière'de gösterilir.
    • Un Certain Regard - Farklı kültürlerden gelen, farklı ve orijinal yirmi filmlik bir seçkidir. Bu filmler Salle Debussy'de gösterilir.
    • Yarışma dışı - Bu seçkideki filmler de Théâtre Lumière'de gösterilir ancak büyük ödül için yarışmazlar.
    • Özel gösterimler
    • Cinéfondation - Dünyadaki çeşitli film okullarından kısa veya orta metrajlı on beş filmi içeren bu seçkinin gösterimi Salle Buñuel'de yapılır.
    • Kısa Film - Yaklaşık on filmden oluşan bu seçkide filmler kısa film alanındaki Altın Palmiye için yarışırlar
  • Paralel Bölümler - Yarışma dışı bu bölümlerde sinemanın çeşitli yönlerinin keşfedilmesi amaçlanmaktadır.
    • Cannes Klasikleri
    • Dünyanın Sineması (Fransızca: Tous les Cinémas du Monde)
    • Altın Kamera (Fransızca: Caméra d'Or)
    • Sahil Sineması (Fransızca: Cinéma de la Plage)
  • Diğer Bölümler - Cannes Film Festivali süresince diğer kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen etkinliklerdir
    • Yönetmenlerin 15 Günü
    • Eleştirmenler Haftası
  • Etkinlikler
    • Film Pazarı (Fransızca: Marché du Film) - Dünyanın en yoğun film pazarıdır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Palmiye</span> Cannes Film Festivalinin yarışmalı bölümünde verilen festivalin en büyük ödülü

Altın Palmiye, Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde verilen festivalin en büyük ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali Büyük Ödülü</span>

Büyük Ödül, Cannes Film Festivali jürisi tarafından uluslararası yarışma bölümünde yer alan filmlerden birine ya da birkaçına verilen ödül. Festivalin büyük ödülü olan Altın Palmiye'den sonra ikinci en büyük ödüldür. Bu ödülün verilmeye başlamasından önceki dönemde, Jüri Ödülü ikinci büyük ödül sayılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali Jüri Ödülü</span>

Jüri Ödülü, Cannes Film Festivali'nde verilen bir ödül. Festivalin "resmi bölümünde" yer alan filmler arasından jüri tarafından seçilen bir filme verilir. Festivalin, Altın Palmiye ve Büyük Ödül'den sonra en prestijli üçüncü ödülü olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Cannes Film Festivali</span>

64. Cannes Film Festivali, 11 - 22 Mayıs 2011 tarihleri arasında yapılan film festivalidir. Ana yarışmanın jüri başkanlığını Amerikalı aktör Robert De Niro yapmıştır. Kısa film yarışmasının jüri başkanlığını ise Fransız film yapımcısı Michel Gondry yapmıştır. Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho ise en iyi ilk film yapımcısına verilen Caméra d'Or için jüri başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2001 Cannes Film Festivali</span>

2001 Cannes Film Festivali, yıllık olarak düzenlenen uluslararası Cannes Film Festivali'nin 2001 yılında düzenlenen 54. etkinliğidir. 9-20 Mayıs 2001 tarihleri arasında düzenlenmiş olan festivalin jüri başkanlığını Norveçli oyuncu ve yönetmen Liv Ullmann, Un Certain Regard bölümünün jüri başkanlığını ise Fransız oyuncu ve senarist Ariane Ascaride üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Cannes Film Festivali</span>

67. Cannes Film Festivali 14 - 25 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenmiş uluslararası film festivalidir. Yeni Zelandalı yönetmen Jane Campion ana yarışma kategorisinin jüri başkanlığını yapmıştır. Festivalde Altın Palmiye ödülünü Nuri Bilge Ceylan'nın filmi Kış Uykusu kazandı.

68. Cannes Film Festivali 13 - 24 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşen uluslararası film festivalidir. Joel ve Ethan Coen yarışmada jüri başkanı ilan edilmişlerdir. Böylece ilk kez iki kişi birlikte jüri başkanlığı yapmış oldu. Fransız aktör Lambert Wilson festivalin açılış ve kapanış törenlerinde ev sahibi olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Cannes Film Festivali</span>

70. Cannes Film Festivali 17-28 Mayıs 2017 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek film festivalidir. Festivalde jüri başkanlığını İspanyol film yönetmeni ve senarist Pedro Almodóvar gerçekleştirirken, sunuculuğunu ise Monica Bellucci'nin yapacağı açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">2018 Cannes Film Festivali</span> Film festivali

71. Cannes Film Festivali, 8-19 Mayıs 2018 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilen film festivalidir. Festival'in jüri başkanlığını bu yıl Avustralyalı kadın oyuncu Cate Blanchett üstlendi.

32. Cannes Film Festivali 10 - 24 Mayıs 1979 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, devam eden bir eser olarak taranan Kıyamet ile Francis Ford Coppola ve Teneke Trampet ile Volker Schlöndorff'a verildi.

46. Cannes Film Festivali, 13 - 24 Mayıs 1993 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye, Chen Kaige tarafından yönetilen Elveda Cariyem ve Jane Campion tarafından yönetilen Piyano'ya gitti.

<span class="mw-page-title-main">2016 Cannes Film Festivali</span>

2016 Cannes Film Festivali, 11–26 Mayıs 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen, 69. Cannes Film Festivali'dir. Avusturyalı yönetmen George Miller, ana yarışma jürisinin başkanlığı görevini üstlenmiştir. Açılış ve kapanış törenlerinin sunuculuğunu Fransız aktör Laurent Lafitte yapmıştır. 15 Mart'ta, Japon yönetmen Naomi Kawase'nin Cinéfondation ve kısa film jürilerinin başkanlığını yapacağı duyuruldu. Festival, Amerikan yönetmen Woody Allen'ın Café Society filmiyle başladı.

Sinemada 2002 yılı bazı önemli olayları içeriyordu.

76. Cannes Film Festivali, 16-27 Mayıs 2023 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilen film festivalidir. Festival'in jüri başkanlığını bu yıl İsveçli yönetmen ve senarist Ruben Östlund üstlendi.

77. Cannes Film Festivali, 14-25 Mayıs 2024 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleştirilmiş olan film festivalidir. Amerikalı film yapımcısı ve aktris Greta Gerwig ana yarışma için jüri başkanı olarak görev yaptığı festivalde Fransız aktris Camille Cottin açılış ve kapanış törenlerine ev sahipliği yaptı. Festival'de büyük ödülü, yönetmen Sean Baker'ın komedi-drama tarzındaki filmi Anora kazandı.