İçeriğe atla

Canadian Airlines

Canadian Airlines International
Lignes aériennes Canadien International
IATAICAOÇağrı Kodu
CP CDN CANADIAN
Kuruluş1987
Faaliyet sonlandırma1 Ocak 2001
Faaliyet üsleriCalgary, Alberta, Kanada
Hubları
Odak şehirler
  • Edmonton Uluslararası Havalimanı
  • Halifax Stanfield Uluslararası Havalimanı
  • Ottawa Macdonald–Cartier Uluslararası Havalimanı
Havayolu ittifakıOneworld (1999-2000)
Air Canada (2000-2001)
Uçak filosu97
Uçuş noktaları17 ülkede 160 nokta
Websitesicdnair.ca
Air Canada tarafından satın alındı.
Vikiveri öğesi

Canadian Airlines International Ltd. (Canadi›n Airlines veyaCanadi‹n Airlines olarak da yazılır ya da sadece Canadian) 1987'den 2001'e kadar hizmet vermiş Kanadalı hava yolu şirketiydi. Şirket Air Canada'dan sonra Kanada'nın en büyük ikinci hava yolu şirketiydi. Şirketin zirvede olduğu 1996 senesinde 11,9 milyon yolcuyu beş kıtadaki 17 ülkede 160 noktaya taşıyordu. Canadian Airlines Kanada için 105 noktaya uçarak Kanada'da en fazla noktaya uçan hava yoluydu. Şirket Oneworld ittifakının kurucu üyesiydi.

Canadian Airlines şirketinin merkezi Calgary, Alberta'daydı.[1][2] 1999 yılının sonunda yaklaşık 3 milyar Amerikan doları geliri vardı. Hava yolu ve filosu 2000'de Air Canada tarafından satın alındı ve birleşme resmen 1 Ocak 2001'de tamamlandı.[3]

Tarihçe

Canadian Airlines International, Canadian Airlines Corporation şirketinin birincil alt şirketidir. Şirket 27 Mart 1987'de Pacific Western Airlines'ın Canadian Pacific Air Lines'ı almasıyla kuruldu. Canadian Pacific Air Lines bu satın almadan kısa bir süre önce Eastern Provincial Airways ve Nordair şirketlerini sayın almıştı.

1989'da Canadian Airlines, Wardair şirketini satın alarak uzun zamandır açmak istediği Avrupa ve Birleşik Krallık rotalarına sahip oldu.

1991'de hava yolu endüstrisi krizinden sonra Canadian Airlines hizmetlerini sınırlandırmış ve 700 milyon dolar'dan fazla borcunu ödeyebilmek için mali yapılandırmaya gitmiştir.

Canadian Airlines'a ait bir Boeing 747-400 günümüzde kapatılmış Kai Tak Havalimanı'na inerken, 1998

1 Kasım 1996'da o zaman yönetim ve icra kurulu başkanı Kevin Benson Canadian Airlines'ın kârlılığını arttırabilmek için yeniden yapılandırma planı açıkladı. Yeniden yapılandırma planının uygulanmasının dört yıl sürmesi ve fiyat kontrolü, gelir artışı, sermaye artışı ve filo yenilenmesi gibi temel sorunları çözmesi bekleniyordu. Ayrıca Qantas, American Airlines, British Airways ve Cathay Pacific ile birlikte Oneworld hava yolu ittifakının kurucu üyelerinden oldu. Plan başlangıçta iyi işlese de 1997 Asya mali krizi yüzünden hava yolu trafiği azaldı ve Canadian Airlines'ın eskiden yüksek kar getiren rotalarının kârları düştü.

Uzun süre boyunca şirketin performansı iyileşmeyince 2000'de Air Canada, Canadian Airlines'ı satın aldı. Birleşme gerçekleştiği sırada Canadian Airlines, Kanada'daki iç hat yolcularının %40'ını taşıyordu. Birleşmeden sonra Air Canada, iç hat yolcuların %90'ını taşıyordu. Birleşme sonucunda Air Canada, Kanada'nın dış hat ve ABD uçuşlarında en etkili şirket konumuna geldi.

Filo

Canadian Airlines, Air Canada tarafından satın alındığı sırada filosu aşağıdaki şekildeydi:

Canadian Airlines Filosu (Aralık 1999, satın alındığı sırada)
Uçak Toplam Sipariş Notlar
Airbus A320-20013 9 uçak Air Canada tarafından kullanılmaya devam etti.
Boeing 737-200/Adv 43
Boeing 747-4004
Boeing 767-300ER 23 Bazı uçakları Air Canada Rouge kullanmaya devam etti. Diğerleri Air Canada'ya devredildi ve emekliye ayrıldı.
McDonnell Douglas DC-10-3014 Filo Air Canada'ya devredilmedi. Birleşme sonrasında satıldı veya emekliye ayrıldı.
Toplam 97

Kaynakça

  1. ^ "INVESTOR & FINANCIAL INFORMATION Overview". Canadian Airlines. 2 Mart 2000. 2 Mart 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  2. ^ World Airline Directory. Flight International. s. 59. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Air Canada Moments". 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas MD-11</span>

McDonnell Douglas MD-11 Amerikan yapımı, üç motorlu, orta-uzun mesafeler için tasarlanmış geniş gövdeli yolcu uçağı. DC-10 dan geliştirilmiştir. Kanat yapısındaki değişiklikler, motorun güçlendirilmesi, tamamıyle dijital kokpit yapısı onu DC-10'dan ayıran bazı özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Lufthansa</span> Havayolu şirketi

Deutsche Lufthansa AG, Avrupa'nın 2. en büyük dünyanın ise 9. en büyük havayolu şirketidir. Lufthansa yarı özel yarı kamusal şirket olup Almanya'nın en önemli markalarından biridir. Almanya'nın ulusal havayolu şirketidir. Kendi bünyesinde yaklaşık 100 ülkede 200 çeşit uçuş noktasına ve diğer ortak havayolları ile dünyada yaklaşık 410 uçuş noktasına hizmet sağlamaktadır. 2008 yılında dünyanın en iyi hava yolu şirketi seçilmiştir. Lufthansa'nın filosu Avrupa'nın en büyük havalimanlarından olan Frankfurt Havalimanında bulunmaktadır. Lufthansa AG ayrıca Swiss International Air Lines ve Austrian Airlines'ın sahibidir. Lufthansa 1997 yılından beri her yıl dünyadaki en iyi transatlantik seçilmektedir.

Thai Airways International Public Company Limited Tayland'ın 1960'ta kurulan ulusal havayolları şirketidir. Merkezi Suvarnabhumi Airport (havaalanı) ve Star Alliance´ın kurucu üyelerindendir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile, varsayılan en uzun menzil ve aktarmasız uçuşlardan birkaçını sağlar.

British Airways (BA) merkezi Londra, İngiltere'de ana havayolu bağlantı merkezi olan Heathrow Havalimanı'nın yakınında bulunan, Birleşik Krallık'ın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. easyJet'ten sonra filo büyüklüğü ve taşınan yolcu sayısına göre Birleşik Krallık'ın ikinci büyük hava yolu şirketidir. Ocak 2011'de BA, Iberia ile birleşince Madrid, İspanya merkezli International Airlines Group (IAG) holdingi kuruldu. Yıllık gelirlere göre IAG dünyanın en büyük üçüncü, Avrupa'nın en büyük ikinci hava yolu şirketidir. Hisseleri Londra Borsası'nda işlem görmektedir ve FSTE 100 indeksindedir. British Airways bir yılda tek bir hatta 1 milyar dolar'dan çok gelir üretmiş ilk hava yolu şirketidir.

Star Alliance Almanya'nın Frankfurt şehri merkezli küresel havayolu ittifakı. 14 Mayıs 1997'de kurulan Star Alliance'ın logosu, kurucu üyeleri temsil etmektedir. 27 üyesi bulunan Star Alliance'a bağlı havayolu şirketleri, Mart 2014 itibarı ile toplamda 193 ülkede 1,321 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japan Airlines</span>

Japon Hava Yolları. Merkezi Tokyo'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Oneworld</span>

Oneworld, 1 Şubat 1999'da kurulan havayolları birliğidir. Oneworld aynı zamanda dünyanın en büyük üç global havayolu taşımacılığı birliğinden biridir. Merkezi Kanada'nın Britanya Kolombiyası eyaletinde bulunan Vancouver'dadır. Oneworld, 1999'da American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Canadian Airlines ve Qantas hava yolları tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Heathrow Havalimanı</span>

Heathrow Havalimanı, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 6 ana havalimanından biridir. Uluslararası yolcu trafiğine göre dünyanın en işlek birinci, toplam yolcu trafiğine göre ise dünyanın en işlek 3. havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">ULS Hava Yolları</span> Kargo havayolu

ULS Hava Yolları İstanbul, Türkiye merkezli bir kargo hava yolu şirketidir. Filosunda bulunan üç A310-300 kargo uçağı ile faaliyet göstermektedir Hizmet yelpazesinde, müşterilerine, “özel isteğe bağlı olarak uçak kiralama (charter)”, “diğer hava yollarına ekibi ile uzun dönem uçak kiralama (ACMI)” ve "tarifeli sefer" seçenekleri bulunmaktadır. JAR 145 Yetki Belgesi ile A Check ve Hat Bakım Hizmeti veren Teknik departmanı Atatürk Havalimanı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">American Airlines</span>

American Airlines, Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde, Fort Worth merkezli major havayolu şirketi. ABD'nin 9 farklı havalimanından yurt içi ve dışında, 50 ülkede 330 farklı noktaya tarifeli seferler düzenlemekte olan AA, Oneworld ittifakı kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Havayolu kargo taşımacılığı</span>

Havayolu kargo taşımacılığı, Bir malın, ülke içinde veya ülkeler arası naklini 'havayolu' üzerinden sağlayan iş koludur. Tüm dünyadaki kargo hizmetlerinin % 8'i havayolu ile sağlanmaktadır. Taşınan ürünler de genel olarak yatırım ve ileri teknoloji ürünleri, araba ve kimyasal parçalar, makine parçaları, ısı hassasiyeti olan ürünler ile maddi değeri yüksek hammaddelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Iberia</span>

Iberia, Líneas Aéreas de España, S.A. İspanya'nın bayrak taşıyıcı havayolu taşımacılığıdır. Merkezi Madrid'dedir. Havayolu taşımacılığının, 2008'de € 32 milyonun net bir karını açıklamıştır. İberia 2006'da 27,799,000 yolcuyu taşıdı..

<span class="mw-page-title-main">O. R. Tambo Uluslararası Havalimanı</span>

Oliver Reginald Tambo Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasında bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrine yakın bir konumda bulunan havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">S7 Airlines</span> Rus havayolu şirketi

S7 Airlines veya yasal olarak JSC Siberia Airlines, Ob, Novosibirsk, Rusya merkezli, ofisleri Moskova'da bulunan havayoludur, 2008 yılı itibarıyla ana üsleri Domodedovo Uluslararası Havaalanı ve Tolmachevo Havaalanı ile Rusya'nın en büyük iç havayolu şirketidir.

Bir havayolu ittifakı, önemli düzeyde işbirliği yapmayı kabul eden iki veya daha fazla havayolu arasında bir yapılan havacılık endüstrisi anlaşmasıdır. Birlikler, yolcular için havayolları arasında kod paylaşımlı uçuşlar düzenlemek pazarlama markası sağlayabilir. Bu markalaşma, üye uçakların ortak uçak boyamalarını içerebilir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Philippine Airlines</span> Filipinler Havayolları

Filipinler Havayolları, PAL Holdings, Inc.'in ticari adı, aynı zamanda tarihsel olarak Filipin Hava Yolları olarak da bilinir, Filipinler'in bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Pasay'daki PNB Finans Merkezi'nde bulunan havayolu, 1941 yılında kurulmuş olup, Asya'nın orijinal adıyla faaliyet gösteren ilk ve en eski ticari havayoludur.

Alaska Airlines, genel merkezi Seattle metropol bölgesi içinde, SeaTac, Washington'da bulunan büyük bir Amerikan havayolu şirketidir. Filo boyutu, taşınan tarifeli yolcular ve hizmet verilen varış noktası sayısı ile ölçüldüğünde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük beşinci havayolu şirketidir. Alaska, bölgesel ortakları Horizon Air ve SkyWest Airlines ile birlikte, büyük bir yurt içi rota ağı işletiyor ve esas olarak Pasifik Kuzeybatı ve Alaska'dan bitişik Amerika Birleşik Devletleri, Hawaii, Kanada, Kosta Rika ve Meksika'daki yüzden fazla noktaya bağlanmaya odaklanıyor.