İçeriğe atla

Can İren

Can İren'in mezarı

Can İren (18 Şubat 1941, İstanbul[1] - 30 Eylül 1967, Teşvikiye), Türk şair ve maden mühendisi.[2]

Birleşmiş Milletler temsilcisi bir baba ve Vefa Lisesi'nde İngilizce öğretmenliği yapan bir annenin çocuğu olarak 1941'de dünyaya geldi. Şişli Terakki Lisesi'nin birincilikle bitirdikten sonra maden mühendisliği eğitimi aldı. 17 yaşında yazdığı ilk şiir, Varlık dergisinin 458. sayısında yayımlandı. Varlıklı bir aileden gelen İren, sosyalist dünya görüşüne sahipti.[3] Lisansını bitirdikten sonra doktora yapmak için Almanya'nın Iserlohn şehrine gitti.[4] Tatil için Türkiye'ye döndüğünde, evde kimse yokken potasyum siyanür içerek intihar etti. Arkasında bıraktığı mektupta, "Hepsini kendim hazırladım. Ben bu dünyaya uyamıyorum." yazıyordu.[5] Cenazesi Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi. Yeni Dergi, İren'in ölümünden sonra yazdığı şiirleri topluca bastı.[6] İren'in annesi Can İren'inden sonra 1976 yılına kadar Can İren Ödülü'nü verdi.

Kaynakça

  1. ^ Hece 5. cilt, 53-55. sayılar. Hece Yayıncılık. 2001. s. 434. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 
  2. ^ Varlık 1024-1029. ciltler. Varlık Yayınları. 1993. s. 62. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 
  3. ^ "Can İren". kaanince.com. 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2024. 
  4. ^ İbrahim Yıldırım (21 Mayıs 2022). "Gölgede kalanlardan, saklı duranlardan, erken gidenlerden iki şair, bir öykücü". t24.com.tr. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2024. 
  5. ^ Yardım, M. Nuri. Edebiyatımızda hüzün. Yağmur Yayınevi. ISBN 9789757747888. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 
  6. ^ Özger, Arkadaş Z. (1974). Şiirler. Nadas Yayınları. s. 5. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemal Süreya</span> Türk şair, yazar ve çevirmen (1931–1990)

Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

İsmail Karakurt, Şair ve edebiyat öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

Adil Erdem Bayazıt, Türk şair ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Nafiz Çamlıbel</span> Türk şair, siyasetçi, öğretmen (1898 - 1973)

Ahmet Faruk Çamlıbel, Türk şair, siyasetçi, öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muhip Dıranas</span> Türk şair, yazar ve oyun yazarı

Ahmet Muhip Dıranas, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

Cahit Koytak, Türk şair, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Mahir Kocatürk</span>

Vasfi Mahir Kocatürk. Türk şair, oyun yazarı, öğretmen, edebiyat araştırmacısı, politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

Ayla Oral, Türk şair. Hisarcılar akımı üyesidir.

Mustafa Necati Karaer, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Türk yazar, şair, otobiyografici, eleştirmen. Hisarcılar akımının kurucusu. Hisar şiirinin önde gelen temsilcisi.

Enis Akın, Türk şair ve çevirmen.

<i>Garip</i> (kitap) Şiir kitabı

Garip, Türk şairler Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın 1941 yılında İstanbul'da yayınlanan ilk şiir kitabı. 1945 yılında, yalnızca Orhan Veli'nin imzası ve şiirleriyle yeniden basılan eser Garip Akımı'nın ismine kaynak olmuştur.

Halim Yağcıoğlu, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sait Maden</span>

Sait Maden Türk şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1932 olarak belirtilmiştir.