İçeriğe atla

Can Yayınları

Can Yayınları
Ana şirketCan Sanat Yayınları Ltd. Şti
DurumAktif
Kuruluş1981
KurucuErdal Öz
ÜlkeTürkiye
Merkezİstanbul
Yayın türleriŞiir, öykü, roman,
biyografi ve otobiyografi
deneme, çocuk kitapları.
Yayın konularıTürk Edebiyatı
Çağdaş Dünya Edebiyatı
Klasikler, Modern Klasikler
Resmî site
Resmi site

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır.[1] Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır.[2] Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

Hakkında

Erdal Öz yayıncılık sektörüne çocuk kitapları yayımlayan Arkadaş Kitaplar ile başladı. Buradan elde ettiği birikimle Can Yayınları bünyesinde Kardeş Kitaplar dizisi altında çocuk edebiyatı kitapları yayımladı.[3] Bu edebiyat dizisinde Süreyya Berfe, Nezihe Meriç, Orhan Kemal, Ülkü Tamer gibi Türk yazarlar yer alırken, Rene Guillot, Andre Maurois, Lev Tolstoy ve Hans Christian Andersen gibi dünya edebi literatüründe çocuk masalları yazan isimlerin kitapları da neşredildi. Dost Kitaplar dizisinde çağdaş klasiklerden eserler basılırken, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı dizisi de çıkmaya başladı. Can Yayınları bu sayede 1981'de Türkiye'de en çok kitap yayınlayan yayınevi oldu.[4] Öz kendi eserlerini de yayımladığı yayınevini ölümüne değin yönetti. Yayınevi kurulduğu ilk yıllarda Güney Amerikalı ve Avrupalı birçok yazarın eserlerini Türkçe olarak yayımladı. Aynı çizgiyi Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış Gabriel García Márquez, Thomas Mann, André Gide, Hermann Hesse, Knut Hamsun'la devam ettirdi. 2018'de ise Haruki Murakami'nin bazı eserleri yayımlandı.[5] Erdal Öz'ün yakın çevresinden olan Orhan Pamuk ve Yusuf Atılgan gibi çağdaş Türk edebiyatçılarına ait eserler de muhtelif zamanlarda yayımlandı.[6] Henry Miller'ın Oğlak Dönencesi (1985) romanının basılması sonrasında müstehcen kısımların olduğu gerekçesiyle Sudaki İz'le beraber yayınevinin imha edilen kitapları oldu.[7]

Can Çocuk 2016'da 70 çocuk kitabı yayımladı, Can Yayınları ise 160'a yakın kitap çıkardı. Aynı yıl yayınevinin eserlerini çıkardığı tüm yazarlar arasında %40 oranında yerli yazar bulunmakta idi. Yayınevinin en çok basımı yaptığı eser Küçük Prens'i yılda 150 bin kadar satan Şeker Portakalı ve 100 bin kadar stan Simyacı ve 1984 takip etmektedir.[8] Yayınevinin klasik beyaz kapakları Utku Lomlu'nun tasarımları sonrasında değişime uğradı.[9][10][11]

Yayınevi günümüzde e-kitap ve sesli kitap yayınları da hazırlamaktadır ve muhtelif alt iştiraklere de sahiptir.[12][13]

Ödülleri

  • İtalya Kültür Bakanlığı, Çeviri Ödülleri - Yılın Yayınevi[14]
  • European Design Awards 2016 - EDSilver ve EdBronze ödülleri[15]

Kaynakça

  1. ^ Mehmet Erken, "Türkiye'de yayımcılık alanının dönüşümü /1980-2015), Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı, 2016: 143.
  2. ^ "Can Sanat Yayınları". Türkiye Yayıncılar Birliği. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  3. ^ Çeviker, Turgut. "Kitap kapağında hüzün anlan" (PDF). Şehir Üniversitesi TTA-EAS. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  4. ^ Serpil Yıldırım, "Erdal Öz'ün Hayatı ve Eserleri", Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015: 23-24.
  5. ^ Kakı, Begüm. "Yayıncılık Dünyasında 2018 Mercek Altında". Artfull Living. 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  6. ^ Zeynel Abidin Rüzgar, "Erdal Öz'ün Öykü ve Romanları'nda Yapı ve Tema, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Batman, Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018: 3.
  7. ^ Yıldırım, 25.
  8. ^ Gözay, Sevim (8 Şubat 2016). "Çok Satanların Anatomisi 2: Can Yayınları". Artfull Living. 20 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  9. ^ "Dünyanın en iyi 50 kapağının beşi Türkiye'den". Milliyet. 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2018. 
  10. ^ Oral, Sibel. ""Tasarımcının işi problem çözmektir"". K24. 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2018. 
  11. ^ Kakı, Begüm. "Distopik Dünyanın İçinden Başka Bir "1984" Tasarımı". Artfull Living. 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  12. ^ "Türkiye'nin İlk Öykü App'i: #TrendekiYabancı". Artfull Living. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  13. ^ "Kapitalist Modernite Çağına Karşı Bir Uyarı". Artfull Living. 17 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2020. 
  14. ^ "Can Yayınları İtalya'dan ödül aldı". Cumhuriyet. 6 Aralık 2010. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 
  15. ^ "Can Yayınları'na Avrupa'dan iki ödül". NTV.com.tr. 27 Nisan 2016. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Erendiz Atasü, Türk yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

Cevat Çapan, Türk akademisyen, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz</span> Türk yazar ve yayıncı

Erdal Öz,, Türk yazar ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

Ahmet Büke, Türk öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Füruzan</span> Türk yazar (1932–2024)

Füruzan doğum adı ile Feruze Çerçi, Türk yazar, senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Öz Edebiyat Ödülü</span> Türkiyede edebiyat ödülü

Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için ailesi ve Can Yayınları tarafından her yıl bir şair ya da yazara verilen edebiyat ödülü.

Ayşe Sarısayın, Türk yazar, çevirmen.

<i>Yorgunlar</i> Erdal Özün yayınlanmış ilk eseri olan öykü kitabı

Yorgunlar, Erdal Öz'ün yayınlanmış ilk eseri olan öykü kitabı. Yazarın 1954-1958 yılları arasında yazdığı sekiz öyküden oluşan kitap ilk defa 1960'ta a dergisi yayınları tarafından basıldı. 1950 kuşağının önemli eserleri arasında sayılan kitaptaki bazı öyküler, yazarın daha sonraki kitaplarında da yer aldı. Kitabın ikinci baskısı ise 2009 yılında, yazarın kurucusu olduğu Can Yayınları tarafından yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atilla</span>

Mehmet Atilla, edebiyatın değişik alanlarında yapıtlar yayımlayan şair ve yazardır.

Faruk Duman Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Can Göknil</span> Türk ressam ve yazar

Can Göknil Türk ressam ve yazar. Ankara'da doğan sanatçı, ABD'de eğitim gördükten sonra Türkiye'ye dönerek hem resim hem yazın kariyerine devam etti. Türkiye'de yaklaşık olarak elli, yurt dışında ise İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Flamanca ve Arapça olarak altı resimli kitabı yayımlandı. Resim kariyerinde ise Londra'da Victoria & Albert Müzesi'nde, San Marino'da Museo d'Arte Moderna'da, Tokyo'da Chihiro Müzesi'nde, New York'ta Schenectady Müzesi'nde, Bulgaristan'da Gabrovo Mizah Müzesi'nde ve Türkiye'de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

Ethem Onur Bilgiç, Türk illüstratör ve grafik tasarımcısı. Erken yaşlarını Konya'nın Ereğli ilçesinde geçirmiştir. Güzel sanatlara olan ilgisini destekleyen ressam Ali Fuat Koç'un yönlendirmesiyle bu alanda eğitim aldı. Ashley Wood, Ralph Steadman'dan etkilendi. İllüstrasyona olan ilgisinde Steadman'ın etkisi oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde grafik tasarım üzerine eğitim aldı.

<span class="mw-page-title-main">Gözde Kurt</span> Türk yazar, edebiyat çevirmeni

Gözde Kurt, Türk yazar ve çevirmen. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. İlk romanı Kozanın Tereddütü 2009'da çıkarken 2011'de Ölü Çiçekler Müzesi'ni yayımladı ve bu eser Yaşar Nabi Nayır Edebiyat Ödülleri'nde dereceye girdi. Bir süre Avrupa ve bazı Latin Amerika ülkelerinde bulunduktan sonra 2017'de Köprüde Durup Beni Öpmesini Bekleyeceğim adlı romanını yayımladı. Bu romanda ismi verilmeyen genç bir kadının yaşadıkları ekseninde 2010'lar Türkiye'sinin dönemsel manzaraları görülmektedir. 2018'de Lemony Snicket'in Karanlık ve Huysuzluğun ve Dalın Hikâyesi adlı çocuk edebiyatı türündeki eserlerini Türkçeye çevirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Sevimay</span>

Fuat Sevimay, Türk yazar ve çevirmendir.