İçeriğe atla

Can Tutuğ

Can Tutuğ
Doğum7 Eylül 1987 (37 yaşında)
Zonguldak, Türkiye
Eğitimİstanbul Teknik Üniversitesi, Trakya Üniversitesi
Meslek
  • caz müzisyeni
  • radyo programcısı
  • psikiyatr
Etkin yıllar2007-günümüz
AkrabaTurhan Cavit Tutuğ (baba), Saime Gülçin Tutuğ (anne)
Müzikal kariyeri
Tarzlar
ÇalgılarVibrafonist
İlişkili hareketler
  • Can Tutuğ Trio/Quartet
  • Kırklareli Caz Beşlisi
  • Afroloji
  • Açık Radyo (“Öteki Caz”, “Gürültü ve Duman”)

Can Tutuğ (d. 7 Eylül 1987, Zonguldak), Türk caz vibrafonisti, radyo programcısı ve psikiyatr.

Kırklareli'nde yaşayan caz vibrafonisti Can Tutuğ, İstanbul'daki müzik faaliyetlerinin yanı sıra, Trakya'da caz müziğinin tanıtılmasına katkıda bulunmak adına 2007 yılından beri konserler ve seminerler düzenlemektedir. 2021 yılında İstanbul'da gerçekleştirdiği “Bir Başına” adlı konseri Türkiye'deki ilk solo vibrafon konseridir. 2020 yılında davulcu Erdem Uvalıoğlu ile birlikte, kendi bestelerinden oluşan Huzursuzluk adlı bir albüm yayınlamıştır. Sanatçı ayrıca Açık Radyo’da “Öteki Caz” ve “Gürültü ve Duman” adlı programların yapımcısıdır.

Yaşamı

Eğitim yaşamı

1987’de Zonguldak merkezde doğdu. Müziğe beş yaşında elektro gitar ile başladı.[1] Gitar, tenor saksafon gibi farklı enstrümanlar çaldı. Erken yaşta caz dinlemeye başladı.[1]

2010 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni, 2015 yılında ise aynı okulun Psikiyatri anabilim dalını bitirdi. Tıp öğrenimine devam ederken 2013 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Amy Salsgiver ile vibrafon çalıştı.[2] ABD'li caz vibrofoncusu ve eğitimcisi Tony Miceli’nin atölyesine katılarak caz armoni ve doğaçlama bilgisini geliştirdi. 2017’de Indonesian Art And Culture Scholarship Guidance Projesini kazanarak, Endonezya’da üç ay boyunca gamelan eğitimi almaya hak kazandı.

Müzik yaşamı

2016 yılında Trakya Akademi Oda Orkestrası’nda solist olarak çalan Tutuğ, 2014’te “The Cold Vibes” adlı caz grubunu kurdu ve 22. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin Genç Caz yarışmasını kazanarak festivalin “Parklarda Caz” etkinliğinde yer aldı.[3]

Ertesi yıl aynı festivalde, kendi bestelerinden oluşan bir performansı sonrası, konseri izleyen AllAboutJazz.com yazarı Arthur George’un satırlarında “Bobby Hutcherson’in mirasını taşıyan Türk vibrafonist” olarak anıldı.[4]

Erdem Uvalıoğl ile birlikte kendi bestelerini seslendirdiği ilk albümü Huzursuzluk 2020 yılında yayımlandı.[5] Çeşitli caz kulüplerinde solo vibrofon eserleri seslendiren Tutuğ'un 2021 yılında İstanbul'da gerçekleştirdiği “Bir Başına” adlı konseri Türkiye'deki ilk solo vibrafon konseridir[1][6][7] 28. İstanbul Uluslararası Caz Festivali'nde Afroloji adlı projesiyle tekrar Parklarda Caz sahnesinde yer aldı.[8]

Eğitmenlik ve radyoculuk çalışmaları

2011-2021 yılları arasında otuzdan fazla kurum, kuruluş, üniversite ve dernekte “Dönemler, Olaylar, Akımlar ve Anekdotlarla Caz Tarihi” başlıklı seminerler düzenleyen Can Tutuğ[9] 2005-2018 yılları arası Açık Radyo'da her salı gecesi Şevket Akıncı, Volkan Terzioğlu ve Robert Reigle ile birlikte “Öteki Caz” adlı müzik programını hazırlayıp sundu.[10] 2020'den beridir de yine salı geceleri bu sefer Şevket Akıncı ve Volkan Terzioğlu ile birlikte “Gürültü ve Duman” adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.[11]

Bir elektronik midi mallet controller markası olan Xylosynth'in Türkiye'deki resmî sanatçısı olan Can Tutuğ[12] Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde psikiyatri uzmanı olarak resmî görevini sürdürmektedir.

Diskografi

2020 yılında davulcu Erdem Uvalıoğlu ile birlikte, kendi bestelerinden oluşan ‘’Huzursuzluk’' adlı bir albüm yayınladı.[13]

  • Huzursuzluk (Albüm) 2020
  • Bir Başına (Albüm) 2023

Kaynakça

  1. ^ a b c Ulusoy, Ali (7 Mart 2021). "Vibrafon ile Caz". Aydınlık gazetesi. 16 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  2. ^ Gökbudak, İrem (29 Mayıs 2017). "Vibrafoncu Can Tutuğ ile caz sohbeti". NTV. 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  3. ^ "Cazkolik Haberi". 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Arthur R. George makalesi". 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Caz büyük bir tutku". Milliye Sanat. Nisan 2021. 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  6. ^ "Kültürsanat.com Websitesi İlanı". 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Cazkolik.com (5 Mart 2021). "Can Tutuğ'dan Solo Vibrafon Konseri". Cazkolik.com. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2021. 
  8. ^ "İKSV websitesi". 20 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "gundemedirne.com websitesi". 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Açık Radyo – Öteki Caz yayın arşivi". 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Açık Radyo – Gürültü ve Duman yayın arşivi". 5 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Wernick Sanatçı Tanıtım Sayfası". 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Discogs.com websitesi". 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demir Demirkan</span> Türk sanatçı

Demir Demirkan, Türk gitarist, şarkıcı-şarkı yazarı ve albüm yapımcısıdır. Bilkent Üniversitesinde okuduğu sırada Pentagram grubundan Tarkan Gözübüyük ile tanıştı ve onun vasıtasıyla 1990 yılında gruba baş gitarist olarak katıldı. Demir Demirkan 1992 yılında Pentagram ile "Trail Blazer" albümünü kaydettikten sonra Los Angeles'a taşınarak 1992'de Musicians Institute'da eğitime başladı. 1996'da Eğitimini tamamlayıp İstanbul'a döndükten sonra Türk rock müziği için çok önemli iki albüm olan Şebnem Ferah'ın Kadın albümünün prodüktörlüğünü üstlendi ve Pentagram ile de 1997 yılında Anatolia albümünü yaptı. Aynı yıl Sertab Erener'in Sertab Gibi albümünün prodüksiyonunu gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Duman (müzik grubu)</span> Türk rock grubu

Duman, 1999'da İstanbul'da kurulan, günümüzde Kaan Tangöze, Batuhan Mutlugil, Ari Barokas ve Doğaç Titiz'den (davul) oluşan Türk Rock grubu. Duman, Kaan Tangöze'nin geniş aralıklı vokal performanslarıyla birlikte Amerikan Grunge ve Alternatif rock türlerini Türkiye'ye özgü Arabesk ve Halk müziğini birleştiren tarzıyla tanınır. Şimdiye dek altı stüdyo, bir single, üç konser, bir toplama ve üç de video albümü yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gülseren Yıldırım</span>

Gülseren Yıldırım, Türk-Fransız şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Burcu Güneş</span> Türk şarkıcı

Burcu Güneş, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Şenlendirici</span> Türk müzisyen

Hüsnü Şenlendirici, Roman asıllı Türk klarnet virtüözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kerem Görsev</span> Türk piyanist

Kerem Görsev, Türk caz sanatçısı, piyanist ve besteci.

<i>Buldular Beni</i>

Buldular Beni, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 29 Ocak 1990 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün 1989 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında üç aylık bir sürede yapıldı. Albümde Devran Baba, Dertli Divani, Mahsuni Şerif, Sümmani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Aşık Emrah gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

<i>Öl Deseydin Ölmez miydim?</i> Güler Dumanın 1997 tarihli, on altıncı albümü

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir. Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İmer Demirer</span>

İmer Demirer, Türk caz müzisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Cenk Erdoğan</span>

Cenk Erdoğan, Türk caz müzisyeni, besteci ve aranjör.

<i>Türküler Dile Geldi</i>

Türküler Dile Geldi, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 9 Temmuz 2009 tarihinde çıkardığı on beşinci albümüdür. Albüm, Özdemir Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sanat Deliorman</span> Türk caz müzisyeni

Sanat Deliorman, Türk caz vokal, şarkı yazarı, radyo programcısı, seslendirme sanatçısı, müzik eleştirmeni ve grafik tasarımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baturay Yarkın</span>

Mehmet Baturay Yarkın, Türk caz ve tango piyanisti, besteci, aranjör ve akademisyen.

Nağme Yarkın, klasik kemençe sanatçısı, besteci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Erdem</span> Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni

Kâmil Erdem, Türk basçı, gitarist, besteci ve müzik eğitmeni.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Ali Toker</span>

Hakan Ali Toker, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Kurşun</span>

Hakan Kurşun gitarist, besteci, müzik yapımcısı ve yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilan Balkay</span>

Dilan Balkay, multi-enstrümantalist, şarkıcı ve söz yazarı.