İçeriğe atla

Can Gazalcı

Can Gazalcı
Doğum26 Ağustos 19 76(19 76-08-26)
Denizli Türkiye
MeslekGazeteci, Yazar
DilTürkçe
Vatandaşlık Türkiye

Can Gazalcı, (d. 26 Ağustos 1976, Denizli, Türkiye), Türk gazeteci, kitap editörü, öykü ve roman yazarı.

Cumhuriyet ve Birgün gazetelerinde çalıştı. 2006-2010 yıllarında Sabah gazetesinde editörlük yaptı. "Annemin Sandığından Daha Mutsuzum" adlı öykü kitabıyla Gençlik Kitabevi Öykü Ödülü ve Ömer Seyfeddin Jüri özel ödülü kazandı.

Yaşam Kariyeri

Yazdığı bir köşe yazısıyla 1999'da Milliyet gazetesi tarafından verilen "Yılın Gazetecisi" dalında Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü 2.'liğine değer görüldü. Bu ödülü Türkiye'de alan en genç gazeteci olmuştur.[1] Türkiye'nin uluslararası yayıncılarca tanınan kitap editörlerinden biridir.

1994 yılında Ankara Gazi Anadolu Lisesi'ni bitirdi. 1996 yılında Hacettepe Turizm ve Otelcilik Bölümü'nü, 2000 yılında da aynı üniversitenin İngiliz Dilbilimi Bölümü'nü bitirdi. 2000 yılında ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans derslerini tamamladı.

Gazeteciliğe 1997 yılında Cumhuriyet'te başladı. 2004 yılı başında bu gazeteden ayrılarak Birgün'e geçti. Birgün'de Çarşamba günleri hazırladığı eğitim sayfasıyla, Millî Eğitim Bakanlığı'ndaki birçok gelişmeyi duyurdu. "Not Defteri" köşesinde yeni müfredatla ilgili yazılarının ardından müfredatta birçok değişikliğe gidildi.

2004'te davet üzerine gittiği New York'ta meslek örgütlerinin toplantılarına katıldı ve savaş sürerken ABD'de yaşayan Irak vatandaşlarıyla yaptığı röportajla dikkat çekti. 2004 yılında New York Başkonsolosluğu'nda dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de katıldığı resepsiyonda Başbakan Tayyip Erdoğan ile ilk kez tanıştı ve Amerikalı gazeteci örgütlerinin Türkiye'deki değişen gazeteciliğe bakış açısı üzerinde durdu. New York'ta yaşayan bir çocukla, Bağdat'ta yaşayan bir çocuğun birbirlerine Birgün için yazdıkları savaş karşıtı mektuplar, pek çok değerlendirmede yılın manşetleri arasında gösterildi.

2006 Şubatı'nda Sabah gazetesi'nin Ankara Bürosu'nda Haber Müdür Yardımcısı oldu. Sabah gazetesi'nde yayımlanan "Mahmut Hoca'ya Çete Suçlaması" başlıklı haberi nedeniyle savcılığa ifade vermiş, hakkında dava açılmamıştır.

Başbakanın yakın çevresiyle ve ailesiyle ilgili yasa dışı üç kaydı kullanmayı, açıklamayı, adli makamlara teslim etmeyi reddetmiş ve bu kaydı hiçbir iz kalmayacak şekilde özel kuryeyle yurt dışında koruma altına aldırmıştır. Muhalif bir gazeteci olsa da basın meslek ilkelerinden ve demokrasiden ömür boyu ayrılmayacağını bildirmiştir.

2010 yılı yazında geçirdiği kalp rahatsızlığının ardından medyadan uzaklaşarak edebiyat çalışmalarına yöneldi. Türkiye'de asılsız iftira ve hakaret içeriklerini hukuki yoldan kaldırtan ilk kişilerden biri olmuştur. İlk yayıncı olan bir gazete ve internet sitesi tazminata mahkûm edilmiştir. Bunun üzerine, uluslararası gazetecilik örgütlerine, Türkiye'nin özellikle internetle ilgili çok önemli adımlar attığını, özgürlüğü kısıtlayıcı birtakım aksaklıklar yaşansa da, kişilik haklarına zarar veren konularda Türkiye'de mahkemelerin çok hızlı kararlar verebildiğini raporlamıştır.

Kitap tanıtımıyla ilgili bir programda, basın ortamında yaşadıklarını ve özellikle bugün de görevde olan üst düzey bazı siyasilerin adlarının karıştırılarak medya içinde yapılan tehditleri ve etik dışı ilişkileri konu alan kitabı tamamlayarak yakınlarına teslim ettiğini, kendi ölümünden sonra Türkiye'de ve dünyada gazetecilerin yaşadıklarını yansıtması açısından üç ayrı dilde bağımsız kuruluşlarca yayınlanmasını arzu ettiğini belirtmiştir.

Hem uluslararası gazeteci hem de verdiği eserler ve editörlüğünü yaptığı yapıtlar nedeniyle edebiyat çevreleri tarafından tanındığı için çok sayıda uluslararası siyaset dışı bağımsız organizasyona ve think-thanklere basın ve gazetecilerin durumuyla ilgili raporlar hazırlamaktadır. İstanbul'un 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasına destek olmaları için dünyanın önde gelen edebiyat ve gazeteci örgütlerine mektuplar yazmıştır.

2005 Temmuz ayında Annemin Sandığından Daha Mutsuzum adlı öykü kitabı, Epsilon Yayınevi'nden çıkmış, bu kitaptaki "Ah Özgürlük" öyküsü dört ayrı ödül almıştır. Öykü kitabının İngilizce ve Fransızca çeviri çalışmaları sürmektedir.

2010 yılında İmge Kitabevi Yayınları'nın edebiyat editörü oldu. YazarEvi.com 7 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adlı internet sitesini kurmuştur. 2019 yılında Meyname adlı romanı, Edebiyatist'in "YazarEvi Özel Koleksiyonu" serisinden çıkmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

Onur Caymaz, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Baydar</span> Türk gazeteci

Yavuz Baydar Türk gazeteci, medya eleştirmeni, müzik ve sinema yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ufuk Güldemir</span> Türk gazeteci

Mehmet Ufuk Güldemir, Türk gazeteci.

Beşir Sevim, Türk şair.

Ahmet Tan, Türk gazeteci, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Kozluklu</span> Türk gazeteci

Fuat Kozluklu, Türk gazeteci ve sunucu.

Adnan Gerger, gazeteci, yazar, araştırmacı, TV programcısı.

Ömer Leventoğlu, Türk yazar ve yönetmen.

Nail Güreli, Türk gazeteci ve yazardır.

Kadri Gürsel,, Türk gazeteci ve yazar. Uluslararası Basın Enstitüsü'nün Türkiye ulusal komitesi başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Mumay</span>

Bülent Mumay, Türk gazeteci ve dijital medya uzmanı.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

Çiğdem Toker, Türk gazeteci yazar ve hukukçu.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.

Emine Algan, Türk gazeteci ve senarist.

Timur Soykan, Türk araştırmacı gazeteci, polisiye roman ve öykü yazarı.