İçeriğe atla

Can Aybars

Can Aybars
Doğum1917
Saratof
Ölüm1999 (81-82 yaşlarında)
MesleklerBestekar, yazar, eğitmen
ÇalgılarGitar

Can Aybars (1917, Saratof - 1999), bestekar, yazar ve eğitmendir. Klasik gitar çalışmaları yapmıştır. Andrea Paleologos'un öğrencisidir. Çalışmaları iki ana bölümde incelenebilir. Birincisi klasik gitar eğitimciliği, ikincisi ise Türk müziği eserlerinden klasik gitar için hazırladığı düzenlemelerdir.

Öğrencilerinden bazıları İrkin Aktüze, Atilla Argın, Nejat Başar ve Alpkağan Taçoydur. İrkin Aktüze Can Aybars ve Fazıl Abrak'ı öncü kabul ettiğini söylemiştir.[1]

Hayatı

1917 yılında Rusya'da Tataristan Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan Saratof kentinde doğdu. Rusya'daki ihtilal nedeniyle 1921 yılında ailesi ile birlikte İstanbul'a göç etti.[2] Göç sırasında babasını kaybetmiştir. Bu yüzde yetimlerin eğitim gördüğü Darüşşafaka'ya yazılmıştır. İstanbul'da Andrea Paleologos'un öğrencisi olmuştur. Yüksek tahsilini yapmak için Ankara'ya taşımıştır. Ankara'da gitar dersleri vermiştir. Ankara radyosu için gitar kayıtları yapmıştır. Can Aybars Ankara'da 1999 yılında ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ Yedig, Serhan (5 Ekim 2018). "Gitarın sesi gürleşti". Hürriyet. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2023. 
  2. ^ "TÜRKİYE'DE CUMHURİYET'İN İLK ELLİ YILINDA KLASİK GİTAR EĞİTİMİ: PALEOLOGOS VE ÖĞRENCİLERİ". Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Gitar Sanat Dalı. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2023. 
  3. ^ "TÜRK BESTECİLERİNDEN ESİM ERTÜZÜN CAN'IN 6 MINIATUR ESERİNİN İNCELENMESİ VE GİTAR EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI" (PDF). T.C. İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. 14 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı</span> Devlet konservatuvarı

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası</span>

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 1972'den beri Kültür Bakanlığı bünyesinde İstanbul'da faaliyet gösteren senfonik orkestradır.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

Nurkan Renda, 21 Ağustos 1975'te Ankara'da doğan Türk müzisyen. 6 yaşında piyano çalmaya başladı. 10 yaşında iken klasik gitar ile devam etmeyi seçti. 15 yaşında Cenk Eroğlu sayesinde, elektrik gitar ve müzik teknolojisi konusunda kendisini geliştirmeye başladı.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

Türkiye'de sağ-sol çatışması, 1968 yılında başlayıp 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar süren bir siyasal şiddet sürecidir. Sağcı ve solcuların mahalleleri kapatması, katliamlar, sokaklarda kim tarafından işlendiği bilinmeyen cinayetler ve bombalı saldırılar nedeniyle süreç bazı kesimler tarafından "örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da adlandırılmaktadır.

Belkıs Mustafa İlk Türk kadın ressamlardan biri ve aynı zamanda İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nden diploma alan ilk Türk kadını. İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nin 3 numaralı öğrencisi olan Belkıs Mustafa aslen Makedonya kökenli bir aileden gelmektedir. 1896 yılında İstanbul'da doğmuştur ve 1914'te girdiği güzel sanatlar okulundan 1917'de diploma alan ilk Türk kadını olma özelliğine sahiptir. Başarılı ve yetenekli bir öğrenci olmasından dolayı mezun olduğu yıl Maarif Vekâleti tarafından Almanya'ya eğitim için gönderilmiştir. Burada Berlin Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü tamamlamış ve dönemin önemli isimlerinden Lovis Corinth'in atölyesinde çalışmıştır. İlerleyen dönemlerinde Münih, Amsterdam, Floransa, Roma ve Venedik gibi şehirlerde kalarak Avrupa sanatını yakından incelemiş; Hollandalı Rembrandt'a büyük ilgi duymuştur.

Ergün Aybars, Türk tarihçi ve akademisyen. Türkiye siyasi tarihi alanında çalışmaları bulunur.

Ziya Aydıntan, gerçek adıyla Mehmet Ziyaettin Aydıntan, bestekar, yazar, eğitmen. Türkiye'de ilk sistemli gitar eğitimi çalışmaları Ziya Aydıntan tarafından başlatılmış ve Türkiye'de ilk Türkçe gitar metodunu da yazmıştır. Türkiye’nin ilk gitar orkestrasını Ziya Aydıntan kurmuştur. Ziya Aydıntan Türkiye'de gitar için ilk halk müziği düzenlemelerini yapmış ve kendisine ait olan gitar metodunda yer almıştır. Kâtibim ve Ilgaz türküleri örnek verilebilir. Ziya Aydıntan İlhan Baran’ın Ankara Atatürk Lisesi’nde müzik öğretmeni olmuştur. İlhan Baran Ziya Aydıntan'ın özendirmesiyle on altı yaşında Ankara Devlet Konservatuvarı yaylı çalgılar bölümüne girmiştir.

Andrea Paleologos (Andrea Paleologo) (1911, İstanbul - 1997), bestekar, yazar, eğitmen. Andrea Paleologos Türkiye Cumhuriyetinin ilk gitar eğitimcisi olarak kabul edilir. Türkiye'deki klasik gitar öğretiminin temellerini atmıştır. Andrea Paleologo'nun gitar müziğine yönelik Türkiye'de yoğun bir çaba harcamıştır. Kasik gitar.için birçok etüt yazmış ve düzenlemeler de yapmıştır. Kasik gitar çalma tekniği olarak Francisco Tárrega’nın kullandığı tekniği kullanmıştır. Öğrencileri arasında Mario Parodi, Sava Palasis, Mutlu Torun, Savaş Çekirge, Ziya Aydıntan, Mazhar Reşit Ertüzün, Can Aybars, Panayot Deveci, Misak Toros ve Raffi Aslanyan sayılabilir. Ünol Büyükgönenç ve Reyman Eray da Andrea Paleologos'tan klasik gitar dersleri almıştır.