İçeriğe atla

Campephilus principalis

Campephilus principalis
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Piciformes
Familya:Picidae
Alt familya:Picinae
Cins:Campephilus
Tür: C. principalis
İkili adlandırma
Campephilus principalis
1935 yılında çekilen, erkek ağaçkakana ait bir fotoğraf

Campephilus principalis, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.[1]

Özellikler

Erkeklerin başının arkasında taşıdığı büyük kırmızı sorguçla tanınan, 50 cm'yi aşan boyuyla ağaçkakanlar arasında en büyük ikinci tür olarak kayıtlara geçen canlı. Ağaçkakanlar familyasında büyüklük açısından önde gelen Campephilus imperialis ile DNA benzerlikleri göstermiştir. Günümüzde bu kuşa hiç rastlanmamakla birlikte, 2000'lerde Stephen Lyn Bales adlı bir doğabilimcinin araştırmaları sonucu 2010 tarihli "Hayalet Kuşlar" kitabında kendine yer bulmuştur.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 7 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 
  2. ^ Popular Sience Türkiye, Mayıs 2014, s. 81

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sürüngenler</span> Lepidosaurialar, kaplumbağalar ve arkozorları içeren hayvan sınıfı

Sürüngenler, omurgalıların soğukkanlı, yumurtlayarak çoğalan, büyük bir sınıftır. Basitçe yılanlar, kertenkeleler, kaplumbağalar, timsahlar ve tuataralardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Alaca ağaçkakan</span>

Dendrocopos syriacus veya Alaca ağaçkakan, Dendrocopos cinsine bağlı bir kuş türüdür. 22–23 cm boyunda parklar ve karışık ormanlarda yaşayan ağaçların gövdelerine tırmanmaya uyum sağlamışlardır. Uzun dili yardımıyla, ağaç kabuklarının altından ve çürümüş gövdelerden çıkardığı böceklerle beslenir. Erkekleri başlarının arkasındaki kırmızı lekeden ayırt edilir, dişilerde ise bu leke yoktur, tepesi ve ensesi siyahtır. Kuyruk altı tüyleri kırmızı alt kısmı ise beyaz ve hemen hemen lekesizdir. Orman Alaca ağaçkakanından ayrılan yönü boyun kenarındaki yanağını kaplayan siyah çapraz hattın olmamasıdır. Çalılıklar, bahçeler, zeytinlikler, seyrek ormanlık alanlarda yaşam sürerler. Ağaçların oyluklarına yuva yaparlar.

<i>Campephilus</i> ağaçkakangiller (Picidae) familyasından bir kuş cinsi

Campephilus, Picinae altfamilyasına bağlı bir kuş cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Boyunburan</span>

Boyunburan, ağaçkakangiller (Picidae) familyasının Jynx cinsinden ağaçkakanlardan ayrı bir grup oluşturan kuş türlerinin ortak adı. Jynginae alt familyasında sınıflandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Maestra Dağı</span> Kübada bir sıra dağ

Sierra Maestra Küba'nın güneydoğusunda, hemen kıyıdan yükselerek Guantánamo Eyaleti'nin güneyinden batıya Niquero'ya doğru uzanan sıradağlardır. Sierra Maestra Küba'daki en yüksek dağ sistemidir. Mineral açısından, özellikle bakır, mangan, krom ve demir madenleri yönünden zengindir. En yüksek noktası 1.974 m'lik Pico Turquino'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçkakansılar</span>

Ağaçkakansılar veya Ağaçkakanlar, Piciformes takımına giren ağaçsıl kuşların oluşturduğu bir takımdır. Bu kuşlar içinde en bilineni ağaçkakangillerdir. Ağaçkakansılar yaklaşık olarak 71 cins ve 350'den fazla kuş türünden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçkakangiller</span>

Ağaçkakangiller (Picidae), kuşlar (Aves) sınıfının karinalılar (Carinatae) bölümünün gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımına ait Ağaçkakansılar (Piciformes) alt takımı içinde yer alan ve içinde Boyunburanlar (Jynginae), Picinae ve cüce ağaçkakanlar (Picumninae) alt familyalarını barındıran familya. Bu familyadaki kuşlar Avustralya, Madagaskar ve kutup bölgeleri dışında dünyanın her yerinde bulunur. Türleri çoğu orman ve ağaçlıklı alanlarda yaşasa da, çöllerde yaşan bazı türleri de bulunur.

<i>Picoides</i>

Picoides, Picinae altfamilyasına bağlı bir kuş cinsidir. Avrupa ve Asya'da yaşayan bir türü hariç Picoides tridactylus diğer Picoides cinsi ağaçkakanlar Kuzey, Orta ve Güney Amerika'da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Orman alaca ağaçkakan</span>

Dendrocopos major veya Orman alaca ağaçkakan, Dendrocopos cinsine bağlı bir kuş türüdür. Siyah ve beyaz alacalı tüy örtüsüne sahip olan ve kuyruk altında kırmızılık bulunan orta boyutlu bir ağaçkakandır. Erkek ve genç kuşlarda ayrıca boyun ya da kafada kırmızı lekeler bulunur. Kuzey Afrika'nın bir kısmı da dahil olmak üzere Palearktik'te yaşar. Dağılım alanının çoğunda göçmen olmasa da kuzey bölgelerde eğer kozalak azalırsa bazı popülasyonlar güneye göçebilir. Bazı bireylerin normal dağılım dışına çıkmaları söz konusu olabilmektedir ve yakın geçmişte İrlanda'da yeniden kolonileşmeleri ile Kuzey Amerika'da görülmelerinin nedeni budur. Orman alaca ağaçkakanları besin bulmak ya da yuva açmak için ağaçların gövdelerini gagaları ile deler ve bölgelerini belirleyip temas kurmak için de ağaç gövdelerine gagaları ile vurup ses çıkarırlar. Diğer ağaçkakanlar da olduğu gibi gagaları ile ağaç gövdelerine vurmalarından dolayı olan fiziksel stresleri yönetebilmek için anatomik uyum geçirmişlerdir. Bu tür alaca ağaçkakan türüne benzerdir.

<i>Campephilus pollens</i>

Campephilus pollens, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus melanoleucos</i>

Campephilus melanoleucos, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus haematogaster</i>

Campephilus haematogaster, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus robustus</i>

Campephilus robustus, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus rubricollis</i>

Campephilus rubricollis, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aksırtlı ağaçkakan</span>

Dendrocopos leucotos veya Aksırtlı ağaçkakan, Dendrocopos cinsine bağlı bir kuş türüdür. Büyüklükleri 24–26 cm kadardır. Tüyleri orman alaca ağaçkakanına benzer ama arkası daha az beyazdır. Erkekte kırmızı, dişide siyah bir taç vardır. D. l. leucotos türü orta ve kuzey Avrupa formu olarak, D. l. lilfordii türü Balkanlar ve Türkiye formu olarak bilinir. Nadir bir kuş olup olgun ormanlar ile bol cansız odunlara ihtiyaç duyarlar. Kuzey Avrupa ülkelerinde sayıları azalmıştır. Üreme mevsiminde çürümüş ağaç gövdelerinde 7–30 cm derinliğinde yuva açarlar. 3-5 yumurta bırakırlar ve 10-11 gün kuluçkaya yatarlar.

<i>Campephilus leucopogon</i>

Campephilus leucopogon, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus magellanicus</i>

Campephilus magellanicus, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus imperialis</i>

Campephilus imperialis, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus guatemalensis</i>

Campephilus guatemalensis, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Campephilus gayaquilensis</i>

Campephilus gayaquilensis, Campephilus cinsine bağlı bir kuş türüdür.