İçeriğe atla

Campanula lazica

Campanula lazica
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Campanulaceae
Cins:Campanula
Tür: C. lazica
İkili adlandırma
Campanula lazica
Kharadze, Zametki Sist. Geogr. Rast. 15: 18 (1949).
Sinonimler
Symphyandra lazica Boiss. & Balansa

Campanula lazica, Campanulaceae (çan çiçeğigiller) familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.[2]

Özellikleri

Campanula lazica, kayalık ve 1200-1800 metre arasındaki yerlerde yaşar. Türün tüm örneklerinin kapladığı alanının 9 km2 olduğu düşünülmektedir.[3]

Korunma durumu

Tür, IUCN tarafından kritik tehlike altında olarak listelenmiştir.[4] İnsan etkisi, toprak erozyonu ve çiftlik hayvanlarının otlatılması, Campanula lazica'yı tehdit etmektedir. Yaşam alanı bir milli parkın içindedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Ekim, T.; Vural, M.; Duman, H.; Aytaç, Z.; Adıgüzel, N. (2014). "Campanula lazica". s. e.T200532A2667011. 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  2. ^ "Campanula lazica (Boiss. & Balansa) Kharadze" 18 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Plants of the World Online. The Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. n.d. Retrieved September 23, 2020.
  3. ^ Chrtek (September 1984). "P. H. Davis (ed.) Flora of turkey and the east aegean Islands. Vol. 7." Folia Geobotanica et Phytotaxonomica. 19 (3): 322. doi:10.1007/bf02853097. ISSN 0015-5551. 
  4. ^ Ekim, T., Vural, M., Duman, H., Aytaç, Z. & Adıgüzel, N. (2014). "Campanula lazica" 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IUCN Red List of Threatened Species. 2014: e.T200532A2667011. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T200532A2667011.en. Retrieved September 23, 2020.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  5. ^ Türkiye bitkileri kirmizi kitabi : (Eğrelti ve Tohumlu Bitkiler)=Red data book of Turkish plants: (pteridophyta and spermatophyta). Türkiye tabiatini koruma derneği. 2000. OCLC 717492574. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

Alyssum artvinense, Alyssum cinsine bağlı Türkiye'ye endemik çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Erzurum ve Artvin yöresinde, 700–1200 m arasındaki yüksekliklerde, kayalık, taşlı, çakıllı, kurak yamaçlarda doğal olarak yetişir. Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenir.

Sedum euxinum, Sedum cinsine bağlı Artvin'e özgü bir bitki türüdür. Hendrik 't Hart ve Kerim Alpınar tarafından tanımlanmıştır. Oksin elementini temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Scrophularia capillaris</span>

Kıl sıracaotu veya bilimsel adıyla Scrophularia capillaris Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 460 metre yükseklikteki çayırlık ve kayalık yamaçlarda yaşayan kıl sıracaotu, Rize'ye endemiktir. Ömrü 2 yıldır.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Astragalus nigrocalycinus, Türkiye'de yalnızca Oltu'da yetişen, kritik tehlike altında olan, endemik bir bitki türüdür.

Tanacetum oxystegium, Asteraceae familyasından Türkiye'ye endemik bir pire otu türü.

Tanacetum oltense, Asteraceae familyasından Türkiye'ye endemik bir pire otu türü.

Saxifraga artvinensis, Henry John Matthews tarafından tanımlanmış, Saxifragaceae (taşkırangiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemiktir.

Artvin ölmezi veya bilimsel adıyla Helichrysum artvinense, Peter Hadland Davis ve Frances Kristina Kupicha tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, kurak kalkerli topraklarda yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

Lamium tschorochense, 1995 yılında Andrej Pavlovich Khokhrjakov tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Taşlı yamaçlar ve kuru çalılıklarda yetişen Çoruh ballıbabası, Mayıs ayında çiçeklenir.

Carpinus chuniana, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bir ağaç türü.

<i>Carpinus fangiana</i>

Carpinus fangiana, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

Carpinus fargesiana, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

Carpinus firmifolia, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

Carpinus henryana, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

Carpinus kweichowensis, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

<i>Galanthus koenenianus</i> bitki türü

Galanthus koenenianus, Amaryllidaceae familyasının Galanthus cinsinden bir bitki türüdür.

Asperula virgata veya Türkçe adıyla Köse belumotu, Rubiaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, Artvin ve Erzurum illerinde bulunmaktadır. Rakımı 700 ila 1.100 metre arasında değişen dağ eteklerinde yetişir. Aşırı otlatma, yol yapımı, baraj inşaatı ve erozyon nedeniyle tehdit altındadır.