İçeriğe atla

Campanula betulifolia

Çıngırakotu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Takım: Asterales
Familya: Campanulaceae
Cins: Campanula
Tür: C. betulifolia
Campanula betulifolia
K. Koch

Çıngırakotu[1] veya bilimsel adıyla Campanula betulifolia, volkanik kayalıklardaki yarıklarda yetişen çan çiçeğigiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan çıngırakotu, Kafkasya'ya bitki toplama gezileri düzenlemiş Alman botanikçi Karl Koch tarafından 1850'de sınıflandırılmıştır.[2]

Çok yıllık otsu bir bitki türü olan çıngırakotu, 10 santimetre uzunluğa ve 50 santimetre genişliğe ulaşabilir. Huş yapraklarına benzeyen koyu yeşil yaprakları vardır. İlkbaharın sonlarında pembe tomurcuk kümeleri açılır ve çan şekilli beyaz çiçekler açar. Pembe çiçekli çıngırakotları da vardır. Taş döşeli veya dağlık bir bahçede yüksek bir konuma dikilmesi tavsiye edilir.[2]

Çıngırakotu, 1993 yılında İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Ersin Demirel (2014). "Anadolu'nun Çiçek Bahçesi Rize" (PDF). visitrize.com. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  2. ^ a b "Plants of the World Online - Campanula betulifolia". Kew Science. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  3. ^ "RHS Plantfinder - Campanula betulifolia". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gül</span> gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin</span> Zeytingiller familyasından bir bitki türü

Yasemin veya Jasminum, Oleaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Kuzey Amerika dışındaki bütün kıtalarda yabani olarak yetişir ve kokulu çiçeklere sahip çok yıllık bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Karahindiba</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Karahindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müge</span> Çiçek türü

Müge, çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil cinslerden Convallaria içindeki tek türdür. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Orman gülü</span> Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çan çiçeğigiller</span>

Çan çiçeğigiller (Campanulaceae), bir ya da çok yıllık otsu bitkiler ya da çalı formunda olan bir çiçekli bitkiler familyasıdır. Birçok türü süs bitkisi olarak yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Zambak</span>

Zambak veya gerçek zambak (Lilium), zambakgiller (Liliaceae) familyasının çiçek soğanıyla yetişen, hepsi büyük belirgin çiçekli, otsu çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Zambakgiller familyasında bu cinsin 110 civarı bitki türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Biberiye</span>

Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus; kokulu; yaprak dökmeyen; iğne yapraklı; beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli; Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır. 2017 yılına kadar Rosmarinus officinalis adıyla biliniyordu. Günümüzde bu ad sinonim olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çan çiçeği</span>

Çan çiçeği (Campanula), çan çiçeğigiller (Campanulaceae) familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

<i>Campanula alpina</i>

Campanula alpina, Campanulaceae familyasından yüksek dağlık bölgelerde görülen bir çan çiçeği türü.

<i>Convolvulus althaeoides</i>

Bağarcık, kahkahaçiçeğigiller familyasına ait bir türdür. Bu çiçekli bitki Akdeniz Havzası'na özgüdür, ancak zaman zaman insanlar tarafından getirildiği Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kaliforniya gibi benzer iklime sahip diğer bölgelerde de görülmektedir. Tırmanan çok yıllık bir bitkidir. Çiçek, 3 veya 4 santimetre genişliğinde huni şeklindeki pembe bir çiçektir. Yapraklar derinlemesine dar, parmak benzeri loblara bölünmüştür.

<i>Phlomis russeliana</i>

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum speciosum</span>

Vargit çiçeği, şepart veya bilimsel adıyla Colchicum speciosum, Colchicaceae familyasından, Kuzey Türkiye, Kafkasya ve Kuzey İran'ın dağlık bölgelerine özgü çiçekli bitki türüdür. 18 santimetre uzunluğa ve 10 santimetre genişliğe ulaşabilir. C. speciosum sonbaharda kırmızımsı/mor çiçekler açar. Kayış şeklindeki yapraklar ilkbaharda büyür, sonra sararır, yaz ilerledikçe solup ölür. Vargit çiçeği tüm kısımları yutulduğunda toksiktir.

<i>Campanula lactiflora</i>

Campanula lactiflora, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'da görülmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen bitkinin yaprakları dar, dişli ve 5-12 santimetre uzunluğundadır. Çiçekler genellikle beyaz veya soluk mavidir. Temmuz ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Dianthus plumarius</span> Bitki türü

'Dianthus plumarius, ortak pembe, bahçe pembesi veya vahşi pembe ' veya sadece pembe adlı, Caryophyllaceae ailesindeki çiçekli bitkinin bir türüdür.

<i>Dianthus deltoides</i>

Dianthus deltoides, Batı Asya ve Avrupa ‘nın çoğuna özgü Dianthus türüdür.

<i>Campanula latifolia</i>

Campanula latifolia, Campanulaceae familyasından bir Campanula türüdür. Avrupa ve Batı Asya'ya özgüdür ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0105)

Harmankaya Tabiat Parkı Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan bir doğa parkıdır.

<i>Erodium malacoides</i>

Erodium malacoides, turnagagasıgiller familyasından çiçekli bir bitki türüdür. Bu bitki genellikle bir veya iki sene yaşayan otsu bir bitkidir. Anavatanı Avrasya ve Kuzey Afrika'nın büyük bir bölümüne yayılmış olsa da, zamanla diğer kıtalara da insanlar yoluyla yayılmıştır.

<i>Campanula glomerata</i>

Campanula glomerata, Campanulaceae familyasına ait Campanula cinsinden bir çiçekli bitki türüdür. Aynı zamanda İngiltere'nin Rutland bölgesinin resmi çiçeğidir.