İçeriğe atla

Camille Bombois

Camille Bombois
Doğum3 Şubat 1883(1883-02-03)
Fransa Venarey-les-Laumes, Fransa
Ölüm6 Haziran 1970 (87 yaşında)
Fransa Paris, Fransa
AlanıResim
Katıldığı akımlarNaif sanat

Camille Bombois (d. 3 Şubat 1883, Venarey-les-Laumes, Fransa - 6 Haziran 1970, Paris, Fransa) özellikle sirk temalı eserleriyle tanınan Fransız naif ressam

Hayatı

Bombois Fransa'nın Côte-d'Or ilindeki Venarey-les-Laumes'te fakir bir ailede doğdu. Çocukluğunda bir teknede yaşadı, on iki yaşına kadar mahalli okula gitti, sonrasında ırgat oldu. Boş zamanlarında resim çizmeye ve yerel panayırlarda güreş müsabakalarına katılmaya başladı. Yerel bir turnuvada güreş şampiyonu olduktan sonra güç ve güreş gösterilerinde yer almak üzere gezici bir sirke katıldı. 1907'de hayalini gerçekleştirerek Paris'e yerleşti ve burada evlendi. Önce demiryolu işçisi olarak çalıştı, sonrasında bir gazete matbaasının gece vardiyasında ağır gazete kağıdı rulolarını taşıma işine girdi. İşinin ağırlığına rağmen gündüzlerinin büyük bölümünü resim yaparak geçirdi. Resimlerini kaldırım tezgahlarında sergiledi, ancak Eski Ustalar'ın etkisiyle parlak olmayan renkler kullandığı bu ilk dönem eserleri fazla alıcı bulmadı.

1914'te I. Dünya Savaşı'ndaki dört buçuk yıllık askerî görevine başladı. Genelde Ön cephede yer aldı ve üç cesaret madalyası kazandı. Savaştan döndüğünde, eşinin birkaç tablosunu satabilmiş olduğunu görerek, gece çalışıp gündüz resim yapma uğraşına devam etme kararı aldı. 1922'de Montmartre kaldırımlarında sergilediği eserleri koleksiyonerlerin ilgisini çekmeye başladı. Sanat satıcısı ve koleksiyoner Wilhelm Uhde Bambois'yı 1924'te "keşfetti" ve eserlerini 1927'de Galeries des Quatre Chemins'te sergiledi.[1] 1937'de eserleri Paris'teki "Maîtres populaires de la réalité (Gerçekliğin Popüler Ustaları)" sergisinde yer aldı.[1] İlk kişisel sergisi ise 1944'te Galerie Pétridès'te gerçekleştirildi.[1] Eleştirmenler naif tarzı, formların keskin hatları ve ayrıntılara özen göstermesi sebebiyle Bombois'nın eserlerini Henri Rousseau ile karşılaştırdı.

Eserleri

Olgunluk dönemi eserlerinde renklerin cesur kullanımı ile siyah, parlak kırmızı, mavi ve pembe gibi renkler arasındaki kontrast öne çıkar. Kişisel deneyimlerinden de yola çıkarak sirk göstericilerini ve balıkçıların olduğu peyzajları işlemiştir. Kadın tablolarında şehvet öne çıkan unsurdur,[1] peyzajlarında ise suya yansıyan ışığın etkileri öne çıkar. Bambois'nın eserleri başta Paris'teki Musée Maillol olmak üzere birçok müzede sergilenmektedir.

Kaynakça

  • Pouillon, Nadine. "Bombois, Camille." Grove Art Online. Oxford Art Online. Oxford University Press.

Kaynak notları

  1. ^ a b c d Pouillon

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbizon ekolü</span> Fransız manzara ressamlarının 1830-1870 arasında oluşturduğu grup

Barbizon ekolü, 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fovizm</span> 1900lerin başında Pariste Matisse öncülüğünde gelişen izlenimcilik karşıtı sanat akımı

Fovizm, 1898-1908 yılları arasında Henri Matisse tarafından Fransa'da geliştirilen bir sanat akımıdır. En önemli özelliği, tüpten çıkmış gibi çiğ ve bağıran renklerin doğrudan kullanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Signac</span> Fransız ressam (1863 – 1935)

Paul Victor Jules Signac, Fransız neo-empresyonist ressam. Georges Seurat ile beraber puantilist (noktacı) stili geliştirmiştir.

Jale Yasan, Türk ressam ve kadın hakları aktivisti.

Franz Moritz Wilhelm Marc, önde gelen bir dışavurumcu Alman ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Naif sanat</span>

Naif sanat, çocuksu bir basitlik taşıyan bir sanat türüdür. Tür olarak primitif sanatla oldukça benzeşir. Naif sanatın çok az sanat eğitimi almış ya da hiç eğitim almamış insanlar tarafından yaratılmış olduğunu söylemek bu türü fazlasıyla basite indirgemek olur.

Armand Guillaumin, Fransız izlenimci ressam ve taşbaskıcı.

Lovis Corinth, çalışmaları izlenimcilik ve dışavurumculuğun bir sentezi kabul edilen Alman ressam ve grafiker.

<span class="mw-page-title-main">André Derain</span> Fransız gravürcü ve ressam (1880 – 1954)

André Derain, Henri Matisse ile birlikte Fovizm'in kurucusu olan Fransız ressam ve heykeltıraş.

Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Séraphine Louis</span> Fransız ressam

Séraphine Louis ya da diğer adıyla Séraphine de Senlis naif üslupta resimler yapan Fransız ressam. Kendi kendini eğitmiş olan ressamın eserlerinin ilham kaynağı dinî inancı, kiliselerdeki vitraylar ve diğer dinî sanat eserleriydi. Eserlerindeki renk yoğunluğu ve tekrar eden desenler, hayatı boyunca coşkunluk ile akıl hastalığı arasında gidip gelen ruh hâliyle ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Uhde</span> Alman sanat tarihçisi (1874 – 1947)

Wilhelm Uhde, Alman sanat koleksiyoneri ve satıcısı, yazar ve eleştirmen. Modern sanatın ilk koleksiyonerlerinden olup ressam Henri Rousseau'nun kariyerinde önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas de Staël</span> Rus ressam (1914 – 1955)

Nicolas de Staël, Rus kökenli Fransız ressam. Taşizm akımına mensup olup kalın impasto tekniği ile yaptığı oldukça soyut manzara tabloları ile tanınır. Ayrıca kolaj, illüstrasyon ve kumaş alanında da eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Maufra</span> Fransız ressam (1861 – 1918)

Maxime Maufra, bir Fransız manzara ve deniz ressamı, gravür ve litografi uzmanıydı.