İçeriğe atla

Camili-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Gorgit Yaylası'dan görünüm

Camili-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı Artvin'in Borçka ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olan 490 hektarlık bu orman 24.03.1998 tarihinde koruma altına alınmıştır.[1] Avrupa ve Asya sınırları içerisinde bulunan en büyük doğal yaşlı ormandır ve Türkiye'de bulunan el değmemiş ormanlardan biridir.[2]

Çok yaşlı bir orman olmasına rağmen doğallığını halen daha korumaktadır ve yaşlılığı birçok anıt ağacına ev sahipliği yapmasına vesile olur.[3] Birçok yırtıcı kuş türü için de göç yolu olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda biyosfer rezerv alanıdır ve biyolojik çeşitliliği çok fazladır.[4]

Kaynakça

  1. ^ www.tmarka.com.tr, Tmarka Multimedya Grafik İletişim Bilişim Danışmanlık ve Reklam Hiz Ltd Şti. "Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı". Doğu Karadeniz Kültür Envanteri Projesi. 7 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  2. ^ "CAMİLİ GORGİT TABİATI KORUMA ALANI". Kültür Portalı. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  3. ^ "Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı". www.borcka.gov.tr. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  4. ^ "Camili Gorgit Efeler Tabiatı Koruma Alanı". onlinebilet.com. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî park</span>

Millî Park veya Ulusal Park, doğa koruma amaçlı kullanılan park. Genellikle, egemen bir devletin sahibi olduğu doğal, yarı-doğal veya gelişmiş bir arazi üzerine kurulur. Her devlet kendi millî parklarını farklı şekilde belirlese de, ortak fikir "vahşi doğanın" gelecek nesil için korunması ve ulusal gururu sembolü olarak betimlenmesidir. Millî Park kavramı ve uygulaması dünyada ilk kez, 1872 yılında ABD'nde 899100 hektar büyüklüğündeki Yellowstone Millî Parkı ilanını sağlayan özel bir kanunla başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi</span>

Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 11 Ekim 1924’te Şebinkarahisar’ı ziyareti esnasında bir gece kaldığı geleneksel Şebinkarahisar evlerindendir. Yapım tarihi kesin bilinmemekle beraber 19. yüzyılın sonunda veya 20. yüzyılın hemen başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Evin gerçek sahibi Tüfekçizade Mustafa Ertem’dir.

Doğa koruma alanı ya da tabiatı koruma alanı, doğal çevrenin koruma ve inceleme amaçlarıyla korunduğu alan. Bu alanlar, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan, nadir bulunan, tehlikeye maruz kalan ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve doğal olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri içeren ve kesinlikle korunması gerekli olup, sadece bilimsel ve eğitsel amaçlarla kullanılmak üzere ayrılmış doğa parçalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı</span>

İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, İdil, Kama ve Myosha nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir Rus zapovedniktir. Biri İdil'in sol kıyısındaki teraslarında, nehirlerin buluşma noktasında, diğer kısmı Kazan şehrinin batı eteklerindeki İdil'in yaklaşık 100 km yukarısında bulunan iki bölümü bulunmaktadır. Koruma alanı, Tataristan'ın Zelenodolsky ve Laishevsky Bölgesi'nde bulunmaktadır. Orta Volga bölgesinin kalan orman ve orman bozkır habitatını korumak için 1960 yılında resmi olarak kurulmuştur ve 8.024 ha (30,98 sq mi) alana sahiptir. Bilimsel çalışmanın özel bir odağı, Kuybışev Baraj Gölü'nün yerel çevre üzerindeki etkileridir. Baraj gölü 1950'lerin ortalarında tamamlanmıştır ve Avrupa'nın en büyük baraj gölüdür. İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, UNESCO Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı</span>

Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonundaki Sagareco Belediyesi'nde, Gombori Sıradağları'nın güney yamaçlarında yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa orman bozkırı</span>

Doğu Avrupa orman bozkır ekolojik bölgesi, Ukrayna'nın ortasından Rusya'nın Ural Dağları'na kadar doğu Avrupa boyunca 2.100 km uzanan geniş yapraklı orman toplulukları ve otlakların (bozkır) bir birleşimidir. Doğu Romanya, Moldova ve Bulgaristan'ın batı ucunda da benzer özellikler sergileyen izole edilmiş alanlar bulunmaktadır. Bölge, kuzeydeki ılıman ormanlar ile güneydeki bozkır arasında bir geçiş bölgesi oluşturur. Orman bozkırları, Rusya'da yağış ve buharlaşmanın yaklaşık olarak eşit olduğu bir alandır. Ekolojik bölge, nemli kıtasal bir iklime sahip Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 727.269 kilometrekare (280.800 sq mi) alan kapsar.

"Tavşan Tepesi Tabiat Parkı", Türkiye'nin Artvin ilinin Şavşat ilçesinin sınırları içerisinde yer alan bir tabiat parkıdır. Park, Tavşantepe olarak da adlandırılmaktadır ve Şavşat ilçe merkezine 2 km'lik mesafede bulunmaktadır. Park, 24 saat açıktır.

Görnek Tabiat Parkı, Türkiye'nin Trabzon ilinin Çaykara ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Park, 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Tabiat parkı, 24 saat boyunca açıktır. Parkın işletmesi, Çaykara Orman İşletme Müdürlüğü'ne aittir.

Kale hamamı, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunmaktadır.

Vakıf Çamlığı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alır. Bölge Kütahya iline 45 kilometre, Tavşanlı ilçesine 30 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Bolu ilinin Yenigüney köyünde bulunmaktadır.

Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, Gümüşhane'de ormanlık alan. Kürtün ilçesine bağlı Yeşilköy sınırlarında bulunur. 2 bin 630 hektarlık bir alana yayılır. Ladin ve köknar ağaçları yoğunluktadır. bölgede toplam sekiz adet Tabiat Anıtı bulunmaktadır. Orman, 1998 yılında koruma altına alınmıştır.

Kasatura Körfezi Kırklareli'nin Vize ilçesine 48 km mesafede bulunan, Kıyıköy beldesi ile Tekirdağ il sınırları arasında yer alan körfez.

Kale Bolu Fındığı bölgesi, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kale Bolu Fındığı tabiat koruma alanı, Bolu’ya 35 kilometre uzaklıkta yer alır.

Çakıroluk Ormanı, Denizli'nin Tavas ilçesinde bulunan 91 hektarlık bu orman 28.07.2020 tarihinde koruma altına alınmıştır.

Camili-Efeler Ormanı, Artvin'in Borçka ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olan ve Efeler köyü içerisinde bulunan 1023 hektarlık bu orman 24 Mart 1998 tarihinde koruma altına alınmıştır. Türkiye'deki el değmemiş ormanlardan biridir. Birçok ağaç çeşidine ve özellikle anıt ağaçlarına ev sahipliği yapar.

Artvin Yusufeli Çoruh Vadisi YHGS, Artvin'in Yusufeli ilçesinde bulunan Çoruh Vadisi 23.221 hektarlık bir alana sahiptir ve 16.10.2005 tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiş bölge.

Hatay-İskenderun-Arsuz YHGS, Hatay ili İskenderun İlçesi sınırları içerisinde yer alan Arsuz YHGS, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında bulunan bir tabiatı koruma alanı. Bölgenin doğal yaşam alanları, su kaynakları ve ekosistemleri, birçok türün korunduğu bir çeşitlilik sunmaktadır.

Kartal Gölü, Muğla ili sınırları içerisinde bulunan tabiatı koruma alanıdır.