İçeriğe atla

Camel dönüşü

Camel dönüşün, Avrupa'da paralel dönüş olarak da bilinen artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Oturarak dönüş ve ayakta dönüş ile birlikte artistik patinajdaki üç temel dönüşten biridir. Camel pozisyonu serbest bacağın geriye doğru kalça seviyesinde buza paralel tutulduğu dönüş pozisyonudur.[1] Birçok değişik çeşidi vardır.

Birçok kaynak bu dönüşü ilk yapanın 1935 yılında İngiliz patenci Cecilia Colledge olduğunu söylemektedir. Colledge tarafından bulunan Layback dönüşünde de olduğu gibi bu dönüş aslında yalnızca kadınların yapması için planlanmıştı. Artistik patinaj koçu Gustave Lussi'ye göre ise bu dönüş Colledge tarafından değil Avustralyalı bir patenci olan Campbell tarafından bulunmuştur. Bu teori "Campbell dönüşü" ve "Camel dönüşü" arasındaki küçük isim farkını da açıklamaktadır.

Dick Button 1940'larda camel dönüşüne uçarak/atlayarak girişi yapmış (flying camel spin) ve bu dönüşün Button camel olarak bilinmesini sağlamıştır.

Camel dönüşünün başka bir versiyonu olan "illusion dönüşü" Jacqueline du Bief tarafından kazayla dönüşe girerken kontrolü kaybetmesi ile bulunmuştur.

Bu dönüşü yaparken çiftlerde Elena Berezhnaya ve Jessica Dubé gibi patenciler sakatlanmıştır. Yan yana camel dönüşü sırasında erkek sporcunun pateni kadın sporcunun kafasına gelmesi sebebiyle ciddi sakatlıklar olabilmektedir.

Camel dönüşü çeşitleri

  • Basit camel dönüşü (paralel ya da arabesque dönüşü olarak da bilinir) Bale terimi olan arabesque pozisyonunda (ya da spiral pozisyonu) serbest bacağın kalça seviyesinden geriye doğru uzatıldığı, buza paralel şekilde durduğu pozisyondur.[2][3]
  • flying camel spin geriye doğru camel dönüşe bir atlayışlar girilmesidir.[4][5]
  • illusion spin camel pozisyonuna benzer basit bir pozisyondur. Patencinin vücudu sabit durmak yerine dönüş sırasında yukarıya ve aşağı doğru hareket eder. Dönüş sırasında yukarı-aşağı şeklindeki bu döngü dönüş hızı ile eş değer olmalıdır. Bu sebeple dönüşün aşağı kısmı hep aynı noktada yapılır.[2][6]
  • doughnut spin patencinin geriye uzattığı serbest bacağındaki pateni tutuğu ve vücudunun daire şeklini aldığı bir camel dönüşü pozisyonudur. Patenciler bu dönüşü genelde Biellmann dönüşüne girerken kullanır.

Camel dönüşü örnekleri

Teklerde

Çiftlerde ve buz dansında

Kaynakça

  1. ^ 1=ISU Communication No. 1445 22 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b "Kay" K. J. N. (2001), Figure Skating Journal Glossary, Spins, 23 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Mayıs 2007 
  3. ^ Korte, Don (25 Şubat 2004), Figure Skater's Website - Recognizing the Spins - Camel Spin, 8 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Mayıs 2007 
  4. ^ "Kay" K. J. N. (2001), Figure Skating Journal Glossary, Flying Spins, 7 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Mayıs 2007 
  5. ^ Korte, Don (25 Şubat 2004), Figure Skater's Website - Recognizing the Spins - Flying Camel, 8 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Mayıs 2007 
  6. ^ Korte, Don (25 Şubat 2004), Figure Skater's Website - Recognizing the Spins - Illusion Spins, 9 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Mayıs 2007 
  • Figure Skating: Championship Techniques. John Misha Petkevich, 1989. ISBN 0-452-26209-7.
  • Systematic Figure Skating: The Spin & Jump Techniques of Gustave Lussi. (instructional videos)
  • Single Figure Skating. Josef Dĕdič, 1974.
  • Dick Button on Skates. Dick Button, 1955.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası yıllık Artistik Patinaj Şampiyonası'dır. 2007 yılı şampiyonası ABD'nin Kolorado eyaletinde Dünya Salonu'nda 7 Şubat-10 Şubat 2007 tarihleri arasında yapıldı. Patenciler, Tek Erkekler, Tek Bayanlar, Çiftler ve Buz dansı disiplinlerinde yarıştı. Şampiyona Uluslararası Patencilik Birliği ne üye Avrupa ulusları haricindekilere açıktı. Her bir ulusun 3 patenci/çift ile yarışlara katılımına izin verildi. Avrupalı patenciler için yerini tutan yarışma 2007 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası</span>

Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası Uluslararası Buz Pateni Birliği'nin geleneksel olarak düzenlediği 4 şampiyonadan biridir. Avrupa kıtasından patenciler katılmaktadır ve erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalar düzenlenmektedir. 1948 yılına kadar herhangi bir ülkeden yarışmacılar bu şampiyonaya katılabilirdi. Kanadalı Barbara Ann Scott ve Amerikalı Dick Button o yıl teklerde şampiyon olduktan sonra katılımlar Avrupa ülkeleri ile sınırlandırıldı. Diğer kıtalardan patenciler için ISU 1999'dan bu yana Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonaları'nı düzenlemektedir..

<span class="mw-page-title-main">Laura Lepistö</span>

Laura Lepistö Fin buz patenci. 2009 Avrupa şampiyonu ve 2010 Dünya üçüncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jessica Dubé</span>

Jessica Dubé, Kanadalı buz patenci. Partneri Bryce Davison ile birlikte çiftlerde yarışmaktadır. 2007 Kanada ulusal şampiyonu oldular ve 2008 Dünya şampiyonasında bronz madalya kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Bryce Davison</span> Kanadalı buz patenci

Bryce Davison Kanadalı buz patenci. Partneri Jessica Dubé ile birlikte çiftlerde yarışmaktadır. 2007 Kanada ulusal şampiyonu oldular ve 2008 Dünya şampiyonasında bronz madalya kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Rachael Flatt</span> Amerikalı artistik patinajcı

Rachael Elizabeth Flatt Amerikalı buz patenci. 2008 Dünya Gençler ve 2010 ABD şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kevin van der Perren</span>

Kevin van der Perren, Belçikalı buz patencisidir. 6 kez Belçika Ulusal şampiyonu olmuştur. Van der Perren, 2006 Kış Olimpiyatları açılışında Belçika bayrağını taşımıştır. İngiliz buz patencisi Jenna McCorkell ile evlidir.

2009 ABD Artistik Patinaj Şampiyonası ABD Artistik Patinaj Şampiyonalarının 2008–2009 sezonunda düzenleneni. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansında yarışmaktadır. Üç seviyede büyükler (senior), gençler (junior) ve yıldızlar (novice) düzeyinde yarışmada düzenlenmektedir. Pek çok buz pateni yarışmasının aksine 4 madalya dağıtılmaktadır. Madalyalar dört ayrı renkte: altın (birinciye), gümüş (ikinciye), bronz (üçüncüye) ve pewter (dördüncüye).

<span class="mw-page-title-main">Denis Ten</span>

Denis Yuriyevich Ten Kazak buz patenci. 2014 Olimpiyat üçüncüsü, 2013 Dünya ikincisi olmuştur.

2009–2010 ISU Grand Prix ISU Grand Prix serisinin 2009–2010 buz pateni sezonunda düzenlenmiş olanıdır. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansı'nda yarışmalara katılır. Seride 6 yarışma vardır ve sporcular bu yarışmalardan en fazla 2'sine katılabilir. Patenciler her yarışma sonunda aldıkları derecelere göre puan alır ve en fazla puanı toplamış olan 6 sporcu/takım kendi disiplinlerinde Grand Prix Finali'ne gitme hakkı kazanır. 2009–2010 Grand Prix Finali bu yıl Tokyo, Japonya'da yapılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni kaldırışları</span>

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Layback dönüşü</span>

Layback dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Bu pozisyonda baş ve omuzlar geriye doğru yatırılır ve bel kısmı geriye doğru eğilir. En fazla kullanılan çeşitlerinden biri serbest bacağın geriye doğru kaldırıldığı attitude pozisyonudur. Bu pozisyonda kollar baş seviyesinin üzerine kaldırılır. Diğer bir zor çeşidi ise Biellmann dönüşüdür.

Cantilever pozisyonu bir artistik buz pateni elemanıdır. Spread eagle pozisyonuna benzer ve patencinin derin kenarlar kullanmasıyla yapılır. Bacaklar oturma durumda olduğu gibi kırılır ve patenci buza paralel olacak şekilde geriye yatar.

<span class="mw-page-title-main">Biellmann dönüşü</span>

Biellmann dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Patenci tek ayak üzerinde dönüş yaparken serbest olan ayağını başının üzerine kaldırır. Bu dönüş karın bölgesinin ve bacakların konumu sebebiyle "tulip on a turn-table" şeklinde de ifade edilmiştir. Bu pozisyon önemli düzeyde esneklik ve dönüş yeteneği gerektirir, genelde kadın sporcular tarafından yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Loop atlayışı</span>

Loop atlayışı artistik patinaj atlayışlarından biridir. İlk kez Alman Werner Rittberger tarafından 1910'da yapıldığı için onun adıyla da (Rittberger) bilinir. Atlayışa loop ismi, loop zorunlu figürüne benzediği için verilmiştir. ISU Puanlama Sistemi'nde Lo simgesi ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni dönüşleri</span>

Artistik patinaj dönüşleri artistik buz pateninde patencinin buzdaki bir nokta üzerinde kendi etrafında dönüş yaptığı teknik elemandır. Dönüşler sırasında bir ya da birden fazla pozisyon gösterilir. ISU Puanlama Sistemi'nde 'spin' kelimesinden ortaya çıkan Sp kısaltması ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Lutz atlayışı</span>

Lutz 1913 yılında bu atlayışı ilk kez yapan Avusturyalı patenci Alois Lutz'dan esinlenerek ismi verilmiş bir Artistik patinaj atlayışıdır. Ayağı buza vurup güç alarak yapılan (toepick-assisted) bir atlayıştır. Atlayışa girişte geriye dış kenar kullanılır ve inişte ise diğer ayakla geriye dış kenara inilir.

<span class="mw-page-title-main">Polina Korobeynikova</span>

Polina Alexandrovna Korobeynikova Rus buz patenci. 2011–12 Junior Grand Prix Finali üçüncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kış Olimpiyatları'nda artistik buz pateni - Erkekler</span>

2018 Kış Olimpiyatları'nda erkekler artistik buz pateni yarışması 16 ve 17 Şubat 2018'de Güney Kore, Gangneung'daki Gangneung Buz Arena'da yapıldı. Kısa program 16 Şubat'ta, serbest program 17 Şubat'ta gerçekleştirildi.